Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αντλίες θερμότητας ΖΝΧ και ΚΕΝΑΚ


zio7

Recommended Posts

Σε νέα οικοδομή ο ιδιοκτήτης για θέρμανση – ψύξη θα εγκαταστήσει αντλίες θερμότητας και ενδοδαπέδιο.  Από το ΥΠΕΚΑ μετά από σχετικό μου ερώτημα μου απάντησαν:

 

 «Άρθρο 6: Νέα κτίρια - 4122/2013

1.       Τα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που ορίζονται στον ΚΕΝΑΚ.

2.       Κατά το στάδιο της έκδοσης άδειας δόμησης νέων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης μελέτη η οποία συνοδεύει τη ΜΕΑ και περιλαμβάνει την τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιμότητα εγκατάστασης, τουλάχιστον ενός εναλλακτικού συστήματος παροχής ενέργειας, όπως αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα θέρμανσης ή ψύξης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και αντλίες θερμότητας που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης, που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 9ης Νοεμβρίου 2007, όπως ισχύει.

3.       Η παραπάνω μελέτη δεν υποβάλλεται, εφόσον κάποιο από τα παραπάνω συστήματα περιλαμβάνεται στη ΜΕΑ.

4.       Στα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες, είναι υποχρεωτική η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά συστήματα. Το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση καθορίζεται σε εξήντα τοις εκατό [60%]. Το ελάχιστο ποσοστό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αδυναμία εφαρμογής του ανωτέρω ποσοστού απαιτεί επαρκή τεχνική τεκμηρίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις επικρατούσες συνθήκες. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει:

α] για τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 4,

β] όταν οι ανάγκες σε ΖΝΧ καλύπτονται από άλλα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και αντλίες θερμότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2»

Συνεπώς οι αντλίες θερμότητας πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης (eco label), που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως σύμφωνα με την απόφαση η κατηγορία προϊόντων «ηλεκτροκίνητες, αεριοκίνητες ή λειτουργούσες με απορρόφηση αντλίες θερμότητας» δεν καλύπτει τις αντλίες θερμότητας που δύνανται μόνο να παρέχουν θερμό νερό χρήσης.

Συνεπώς μπορείτε να αντί για τους ηλιακούς συλλέκτες να χρησιμοποιήσετε αντλία θερμότητας με eco label (κεντρική ή ανά διαμέρισμα), η οποία εκτός από ΖΝΧ θα πρέπει να χρησιμοποιείται και για ψύξη/θέρμανση των χώρων.»

 

Στο πρόγραμμα του ΤΕΕ για ΖΝΧ θα περάσω τις αντλίες θερμότητας που θα επιλέξουμε και σαν βαθμό απόδοσης θα βάλω το COP? Ηλιακούς συλλέκτες δεν θα βάλω (σύμφωνα με τα παραπάνω) αλλά μήπως αυτό τελικά δυσκολέψει την κατάταξη του κτιρίου στο Β? Οι αντλίες θερμότητας που μπήκαν στο μητρώο επιλογής για το εξοικονομώ πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης (eco label), που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής?

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Κάνοντας μια δοκιμή στην ιστοσελίδα του eco label, στο ecolabel catalogue, βρήκα Α/Θ π.χ. για Μεγάλη Βρετανία, αλλά όχι για Ελλάδα.....

Link to comment
Share on other sites

Οπότε πώς κάνουμε την επιλογή αντλίας? Ρωτάμε τον κατασκευαστή αν το προιόν του πληρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης (eco label)?

Link to comment
Share on other sites

Του ζητάς τα σχετικά πιστοποιητικά κι ελπίζεις να βγάλεις άκρη.

Το ότι δεν βρίσκεται κάτι στον on-line κατάλογο του ecolabel ίσως να οφείλεται στη συχνότητα επικαιροποίησής του.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι λέει η ΤΟΤΕΕ στη τελευταία παράγραφο της ενότητας 4.8.2.4. Παρεμπιπτόντως, παράγραφος με αριθμό 4.8.1. στο άρθρο 8 του Κ.Εν.Α.Κ. ("Ελάχιστες προδιαγραφές κτιρίων") δεν υπάρχει....

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ξέρετε κάποια εταιρεία που να παρέχει πιστοποιητικά οτι η αντλία θερμότητας πληρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης (eco label)? Άν δεν γίνεται να γραφτεί στο φόρουμ ας μου στείλει p.m. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά με αρκετό ψάξιμο στην αγορά μέχρι τώρα τρείς εταιρείες βρήκα που να έχουν πιστοποιητικό eco label. Αν κάποιος έχει περισσότερες πληροφορίες ας μου στείλει μήνυμα.

Link to comment
Share on other sites

Στην απόφαση με Α.Π.: ΦΕ2.1/25654/1231 ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με την επιλεξιμότητα των αντλιών θερμότητας στα πλαίσια του Προγράμματος
«Εξοικονόμηση κατ'
Οίκον». αναφέρει
 

"ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Ότι επιλέξιμες αντλίες θερμότητας για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» είναι οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας που εξ' ορισμού αποτελούν αντλίες
θερμότητας Α.Π.Ε. καθώς και κεντρικά συστήματα αντλιών θερμότητας αέρος/νερού που ικανοποιούν τις ελάχιστες τιμές του συντελεστή απόδοσης
θέρμανσης
(COP) όπως τίθονται από την Απόφαση 2007/742/ΕΚ της Επιτροπής της 9ης Νοεμβρίου 2007."
 
Οπότε σύμφωνα με τη παραπάνω απόφαση όλες οι αντλίες που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο του ΥΠΕΚΑ έχουν πιστοποίησει eco label και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θέρμναση - ψύξη και ΖΝΧ κατοικιών κάνοντας ταυτόχρονα την εγκατάσταση ηλιακών συλλέκτων προαιρετική?
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Μετά από ερώτηση στο ΥΠΕΚΑ τηλεφωνικώς για τον αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αντλία θερμότητας μόνο για ζεστό νερό χρήσης σε νεόδμητη οικοδομή, μου ζήτησαν να κάνω γραπτή την ερώτηση και η απάντηση είχε ως εξής:

Κα Φωτεινάκη [?],

Σύμφωνα με την παρ.3.1 (στ) του άρθρου 8 του ΚΕΝΑΚ:

στ) Σε όλα τα νέα ή ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια είναι υποχρεωτική η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά συστήματα. Το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση καθορίζεται σε 60%. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 11 του ν. 3661/08, καθώς και όταν οι ανάγκες σε ΖΝΧ καλύπτονται από άλλα αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ΑΠΕ, ΣΗΘ, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και αντλιών θερμότητας των οποίων ο εποχιακός βαθμός απόδοσης (SPF) είναι μεγαλύτερος από (1,15 Χ 1/η), όπου «η» είναι ο λόγος της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2009/28/ΕΚ. Μέχρι να καθορισθεί νομοθετικά η τιμή του η,  ο SPF πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 3,3.

Αγγελική Γαλάτη

Αρχιτέκτονας Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

& ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μεσογείων 119 - 101 92,  Αθήνα

e-mail: [email protected]

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.