Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέσεις Στάθμευσης - πως επηρεάζουν την αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

να διευκρινισω οτι, το 111/2004 αφορα την Αττικη μονον.

Καθορισμός του απαιτουμένου αριθμού θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων αναλόγως των χρήσεων και του μεγέθους των κτιρίων στο ηπειρωτικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής και κατάργηση του π.δ/τος 230/1993 (Α΄94)
 
 
Για την υπολοιπη Ελλαδα ειναι το φεκ   Α 230/96
 
 
 και ο βασικος νομος ειναι  ο 960/79
Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 101
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

12 ώρες πριν, OLINAPAL said:

Η δική μου περίπτωση αφορά στη υπόλοιπη Ελλάδα και απαιτούνται ανά 80 για γραφείο και ανά 100 για εκθέσεις. 

Ναι, αλλά με την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί σχετική απόφαση νομάρχη ή περιφέρειας.

Όταν δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, πάμε με το κάτω όριο (50 μ²) 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

παραδειγμα

ΑΠΝΜ 0-1//1980 (ΑΠΝΜ 0-11016 ΦΕΚ Δ 334 1980): Καθορισμός αναλογίας επιφάνειας κατηγοριών οικοδομών για κάθε υποχρεωτική θέση σταθμεύσεως,πόλη Αργους. (39051)

Αρθρο

Απόφ. Νομ. 011016 (Αργολίδος) της 17.5/3.6.1980 : Περί καθορισμού αναλογίας επιφάνειας κατηγοριών οικοδομών για κάθε υποχρεωτική θέση σταθμεύσεως αυτοκινήτων (γκαράζ) στην πόλη του Αργους. (Δ 334). Εχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρ.2 σε συνδυασμό με το άρθρ. 9 παρ. 1 του Ν. 960/79 περί επιβολής υποχρεώσεων προς δημιουργία χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των κτιρίων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων (ΦΕΚ 194 Α/1979). 2. Το Π.Δ. 720/1979 (ΦΕΚ 216 Α/1979) περί ρυθμίσεως των υποχρεώσεων εξασφαλίσεως χώρου σταθμεύσεως αυτοκινήτων εις πόλεις ή οικισμούς της χώρας πληθυσμού άνω των 15.000 κατοίκων και εις εκτός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχάς και ειδικότερα τα άρθρα 1, 2 και 10 αυτού. 3. Το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως Αργους και τον οικισμό αυτού, τον προυφιστάμενο του έτους 1923 κ.λ.π. Αποφασίζουμε : Α. Καθορίζουμε την επιφάνεια που αναλόγως της χρήσεως και του μεγέθους του κτιρίου απαιτείται γιά κάθε υποχρεωτική θέση σταθμεύσεως αυτοκινήτου στην πόλη του Αργους, ως ακολούθως: 1) Για την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 720/15.9.1979 (κατοικίες), μία θέση σταθμεύσεως ανά 300 μ2 επιφανείας κτιρίου, μη υπολογιζομένων των διαμερισμάτων επιφανείας μικρότερης των 100 τ.μ. 2) Για την παρ. 3 (γραφεία κλπ.) μια θέση σταθμεύσεως ανά 100 τ.μ. επιφάνειας κτιρίου. 3) Για την παρ. 4 (καταστήματα) μία θέση σταθμεύσεως ανά 150 μ2 επιφάνειας κτιρίου. 4) Για την παρ. 5 (ειδικές περιπτώσεις καταστημάτων) για επιφάνειες από 200-500 τ.μ. μία θέση σταθμεύσεως ανά 80 τ.μ. επιφάνειας κτιρίου. Για επιφάνειες κτιρίων μεγαλύτερες των 500 τ.μ., μία θέση σταθμεύσεως ανά 60 τ.μ. επιφανείας κτιρίου. 5) Για την παρ. 6 (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία κλπ.) μία θέση σταθμεύσεως ανά 60 τ.μ. επιφάνειας κτιρίου. 6) Για την παρ. 7 (ξενοδοχεία) μία θέση σταθμεύσεως ανά 15 κλίνες. 7) Για την παρ. 8 (βιομηχανία, βιοτεχνία, αποθήκη) μία θέση σταθμεύσεως ανά 200 τ.μ. επιφάνειας κτιρίου. 8) Για την παρ.9 (Γηροκομεία,Ασυλα κλπ.) μία θέση σταθμεύσεως ανά 30 κλίνες. 9) Για την παρ. 10 (Νοσοκομεία, Κλινικές) μια θέση σταθμεύσεως ανά 25 κλίνες. 10) Για την παρ. 11 (Εκπαιδευτήρια κλπ.) μία θέση σταθμεύσεως ανά 4 αίθουσες. Για τη δεύτερη περίπτωση της ίδιας παραγράφου (Ανώτατα Εκπαιδευτήρια κλπ.) ανά 200 τ.μ. επιφάνειας κτιρίου. 11) Για την παράγραφο 12 (Αθλητικές εγκαταστάσεις) μια θέση σταθμεύσεως ανά 350 τ.μ. προστιθεμένης μιας θέσεως ανά 35 θέσεις θεατών. Β. Κατά τα λοιπά ισχύουν και εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του 1960/1979 Π. Δ/τος και των Π. Δ/των που εκδόθηκαν σε εκτέλεση αυτού.

ν 960/79

1. Οι νομαρχιακές αποφάσεις της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 960/79 όπως ισχύει, εκδίδονται μετά από αιτιολογική έκθεση της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας μετά από πρόταση του οικείου δήμου ή και με δική της πρωτοβουλία, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται, στην ίδια ως άνω παράγραφο. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της προαναφερόμενης παρ. 4, του άρθρου 2 του Ν. 960/79. 2. Με τις αποφάσεις της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να καθορίζονται για κάθε ένα οικισμό συνολικά ή κατά τμήματα, πέρα από τον απαιτούμενο αριθμό θέσεων στάθμευσης το κύριο οδικό δίκτυο του οικισμού, οι συγκεκριμένες περιοχές ή θέσεις στις οποίες απαγορεύεται η δημιουργία χώρων στάθμευσης, για λόγους πολεοδομικούς, κυκλοφοριακούς, αισθητικούς, προστασίας περιβόλλοντος. Με τις αποφάσεις αυτές μπορεί για συγκεκριμένες περιοχές ή θέσεις του οικισμού να επιβάλλονται υποχρεώσεις όσον αφορά το είδος του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων (στεγασμένου υπέργειου ή υπόγειου ή υπαίθριου), ανάλογα με τις πιο πάνω πολεοδομικές και λοιπές συνθήκες των υπόψη περιοχών ή θέσεων. 3. Οι νομαρχιακές αποφάσεις του παρόντος άρθρου δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Μέχρι την έκδοση των πιο πάνω αποφάσεων εφαρμόζεται ως υποχρεωτικά απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης, το κατώτερο από τα όρια που αναφέρονται στο άρθρο 2 το παρόντος δ/τος.

5. Νομαρχιακές αποφάσεις του παρόντος άρθρου που έχουν εκδοθεί πριν από την ισχύ του παρόντος δ/τος εξακολουθούν να ισχύουν κατά το μέτρο που δεν αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος.

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση αλλαγής χρήσης σε οριζόντια ιδιοκτησία που βρίσκεται σε ακίνητο που είχε οικ. άδεια μετά το 960/79, η σύγκριση των απαιτούμενων θέσεων πώς υπολογίζεται?
Έχω αντικρουόμενες πληροφορίες.
Για να δεις αν οι εξασφαλισμένες (ή εξαγορασμένες) τότε επαρκούν:
α) κάνεις σύγκριση με το τι απαιτούνταν ΤΟΤΕ με την υπάρχουσα και τη μελλοντική χρήση 
ή
β) κάνεις σύγκριση με το τι απαιτείτα ΤΩΡΑ με την υπάρχουσα και τη μελλοντική χρήση


Θέλω να καταλήξω για το εάν χρειάζεται τελικά άδεια αλλαγής χρήσης μια και δεν υπάρχει κάτι άλλο που να επηρεάζεται προς το δυσμενέστερο.

Επίσης, επειδή δεν είναι δυνατό να γνωρίζω τι άλλες μη εμφανείς αλλαγές χρήσης πιθανόν έχουν γίνει σε άλλες οριζόντιες ιδιοκτησίες στο ίδιο κτίριο (π.χ. από κατοικία σε γραφείο, ιατρείο κ.λ.π.) Πάνω σε ποιές επιφάνειες κάνω τη σύγκριση? Της οριζόντιας και μόνο ή του συνόλου του κτιρίου?

 

Edited by Soula Kapou
συμπλήρωση
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα σας

Σε παλαιό κτίριο προ 55 χρήση βιοτεχνικη κάνω προσθήκη ορόφου και αλλαγή χρήσης κτιρίου σε ΚΥΕ στο κέντρο της Αθήνας.

Tην νέα απαίτηση θα την υπολογίσω βάσει 76α/2004, την αρχική απαίτηση ΘΣ (προ 55) με ποια νομοθεσία θα την υπολογίσω? 

 

 

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

ΠΔ 111/04 (ΦΕΚ 76Α/04)

Άρθρο 4

image.png.8d6c04b4b61457f3260c0def6937b81a.png

ουσιαστικά βάσει του Άρθρου 3 θα υπολογίσεις τις θέσεις για τη νέα χρήση ΚΥΕ (έστω 5). Στη συνέχεια βάσει του Άρθρου 2 θα υπολογίσεις τις θεωρητικά εξασφαλισμένες θέσεις για την υφιστάμενη βιοτεχνική χρήση (έστω 4). Στο παράδειγμα μου, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μια θέση στάθμευσης (5-4).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

καλησπέρα,

σύμφωνα με το ΠΔ111/04 για την Περιφέρεια Αττικής έχουμε:

Άρθρο 2
Αριθμός θέσεων στάθμευσης για νέα κτίρια
ή προσθήκες σε επέκταση υφισταμένων κτιρίων

1. Κατοικία: μια (1) θέση στάθμευσης ανά 100 τμ επιφανείας κτιρίου. Πάντως ο αριθμός θέσεων που προκύπτει δεν μπορεί να είναι μικρότερος της μιας θέσης ανά διαμέρισμα ή ανά κατοικία.

Άρθρο 3
Αριθμός θέσεων στάθμευσης για προσθήκες σε ύψος
ή μεταβολές της χρήσης υφισταμένων κτιρίων.

1. Κατοικία: μια (1) θέση στάθμευσης ανά 150 τ.μ. επιφανείας κτιρίου.

Βλέπω ότι στην αλλαγή χρήσης (Άρθρο 3) για την περίπτωση κατοικιών, δεν έχουμε την κατ'ελάχιστον απαίτηση της μίας θέσης ανά διαμέρισμα που έχουμε στα νέα κτίρια.

Ερώτηση: έστω ότι έχουμε περίπτωση αλλαγής χρήσης από ειδικό κτίριο σε κατοικίες και ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε 5 κατοικίες των 30 τμ (συνολική επιφάνεια κατοικιών 150 τμ). Η απαίτηση είναι για μία μόνο θέση στάθμευσης?

ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.