Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φαινόμενο PID σε πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πλαίσια


cai

Recommended Posts

Kαλησπερα! Πανελ S-energy 235 πολυκρυσταλικα σε στεγη 9.87 KW..συνδεση απριλιος του 2012.. Παρατηρω περιπου 15% σταθερη μειωση αποδοσης σε σχεση με περυσι..τι πρεπει να ψαξει ο ηλεκτρολογος μου; Την γειωση του αρνητικου πολου; Την ισχυ των πλαισιων; Μηπως φταιει το φαινομενο PID ? και πως θα το βρω? εχει παρατηρησει καποιος αλλος σε πανελ της ιδιας εταιριας το ιδιο προβλημα?

Edited by gianniskriti
Link to comment
Share on other sites

Γιάννη πρώτα σιγουρέψου πως δεν φταίει η σκόνη και οι  διαφορετικές καιρικές συνθήκες σε σχέση με πέρυσι. Επίσης θύμισέ μας τι Inverter έχεις, γιατί αν θυμάμαι καλά περυσι από αποδώσεις πήγαινες πολύ καλά.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα! Το inverter ειναι kaco 12 TL3..περυσι τετοια εποχη εβγαζε 63-66 kw.τωρα 48-52kw..κατι συμβαινει..μιλαμε για ολο το καλοκαιρι..οχι μια δυο δεκα μερες..

Edited by gianniskriti
Link to comment
Share on other sites

Γενικα, λένε οτι το PID φαινόμενο εντοπίζεται σε περιοχες με υψηλη ζεστη και υγρασια.

Γιαννη, αν δεν εχεις Ι-V tester τοτε μπορεις να κοιταξεις την ταση ανοικτου κυκλώματος σε πανελ που ειναι στον αρνητικο στην μεση και στον θετικό πόλο. Αν δεις διάφορασε ολα τοτε υπαρχει γενικο προβλημα. Αν δεις οτι ο θετικός εχει "καλή" τάση ανοικτού κυκλώματος και ο αρνητικός όχι  τοτε το γεγονος σε οδηγει σε PID φαινόμενο.

 

PS. Το ιδιο πρόβλημα ειχα και εγω. Απο 65-70 kWh σε 52 και με το ζορι.

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη έχεις δυνατότητα να δεις ανα string τάση και ρεύμα; Μήπως το πρόβλημα εντοπίζεται σε κάποιο μόνο string και οφείλεται σε δυσλειτουργία ενός συγκεκριμένου πάνελ; Αν θυμάμαι καλά η εγκατάστασή σου είναι σε ταράτσα με νότιο προσανατολισμό, οπότε θα πρέπει ανα string να έχεις το ίδιο σχεδόν ρεύμα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα! Σας ευχαριστω για τις απαντησεις ,θα ερθει να κοιταξει ο ηλεκτρολογος που το εφτιαξε και αν βγαλω ακρη θα σας πω τι τελικα ειχε.ειναι σε νοτιο προσανατολισμο και με ρυθμιζομενη κλιση πλαισιων..παντως οσον αφορα τα string, ο ηλεκτρολογος που το εφτιαξε εχει κανει δυο string απο 21 πλαισια το καθενα που απο οτι ειδα στο inverter βγαζουν πανω κατω το ιδιο ρευμα ..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημερα! Δεν εβγαλε ακρη ο ηλεκτρολογος.αυτο που μου ειπε ειναι οτι τα 2 string βγαζουν το ιδιο ρευμα,αρα δεν ειναι καποιο πανελ,η καποιο κομενο καλωδιο,επισης η θερμοκαμερα δεν του εδειξε καποιο πανελ με ζημια..εχουν κατσει συμμετρικα ολα τα πανελ..αρα τι πιστευεται οτι ειναι? φαινομενο PID? η τα πανελ επεσαν σε αποδοση λογω ελατωματικης κατασκευης? αν ειναι ενα απο αυτα τα δυο πως μπορουμε να καταλαβουμε ποιο ειναι? εχω μετανιωσει για τα S-energy..τελικα οτι πληρωνεις παιρνεις.τα Sunpower που εχω στα παρκα δουλευουν 2 χρονια και δεν εχω παρατηρησει καμια μειωση αποδοσης πανε σφαιρα..2400 kwh/kW περυσι το ιδιο εχουν βγαλει μεχρι τωρα και φετος..

Link to comment
Share on other sites

 απο οτι ειδα στο inverter βγαζουν πανω κατω το ιδιο ρευμα ..

 

Στη πλευρά του AC ή στην πλευρά του DC σου δείχνει όμοια ρεύματα  ? ‘’ τράβηξες’’ τα στοιχεία μέσα από τον inverter για να κάνεις τις συγκρίσεις?

Link to comment
Share on other sites

τα 2 string βγαζουν το ιδιο ρευμα,αρα δεν ειναι καποιο πανελ,η καποιο κομενο καλωδιο,επισης η θερμοκαμερα δεν του εδειξε καποιο πανελ με ζημια..

 

Αν έχουν και την ίδια τάση... (όχι μόνο ρεύμα), δεν έχουν σκιάσεις, και επίσης ήξερε να "διαβάσει" την θερμοκάμερα... τότε μάλλον έχουν θέμα... Το τι έχουν είναι θέμα ελέγχου των πάνελ με εξοπλισμό που προς το παρόν δεν υπάρχει στην Ελλάδα...

Link to comment
Share on other sites

Νικο και Astrah μετρησε το ρευμα η ταση ( δεν ειμαι ηλεκτρολογος αν κανω καποια λαθη) πριν μπει το ρευμα στo inverter και ηταν ακριβως το ιδιο με αυτο που εγραφε τo inverter..μου ειπε 1000% δεν φταιει το inverter.επισης ειδα οτι μετρησε την ταση και ηταν ακριβως η ιδια και στα 2 string ,Αλλα και στις φασεις.. οι μετρησεις εγιναν μεσημερι..δεν ειχα την παραμικρη σκιαση..χωρις να ξερω πολλα ηλεκτρολογικα και εχοντας εμπειρια απο μερικες ζημιες σε παρκα 80kw το θεμα με την στεγη, μου φαινετε πολυ σοβαρο και περιπλοκο..στα παρκα πχ ειχα ενα θεμα με ενα καλωδιο που ειχε κοψει σε ενα πανελ μεσα στο κουτι διασυνδεσης ,βρεθηκε ευκολα και αμεσως γιατι ψαχτηκε εκεινο το string που εβγαζε λιγοτερο και βρεθηκε αμεσως το πανελ.. Εδω δεν εχεις καπου να πατησεις ..φαινετε οτι εχουν "κατσει αναλογικα ολα τα πανελ"..οσον αφορα για το μηχανημα που λες Astrah και μετραει ακριβως watt που πρεπει να βγαζει το πανελ εκεινη την ωρα βαση ηλιακης ακτινοβολιας και βαση ονομαστικης ισχυς του πανελ,τυπωνει αμεσως το αποτελεσμα και το στελνεις στην S-energy χωρις να μπορουν να αμφισβητισουν κατι..στοιχιζει μου ειπε ο ηλεκτρολογος 7000 ευρω και ψαχνω αν το εχει καποιος εδω μπας και βγαλω ακρη..

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητα στο προφίλ σας, όπως ορίζουν οι κανόνες συμμετοχής.

miltos

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.