Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Kane

Aεροφωτογραφίες του ΟΚΧΕ (και) απο το ΤΕΕ

Recommended Posts

Έπειτα από την κατάργηση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) η βάση ηλεκτρονικής αναζήτησης αεροφωτογραφιών του ΟΚΧΕ θα διατίθεται πλέον και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

 

Αυτό αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΟΚΧΕ που ανακοινώθηκε χθες. Δείτε αναλυτικά τι αναφέρεται:

 

"Με απόφαση της τελευταίας διοίκησης του ΟΚΧΕ, η βάση αναζήτησης αεροφωτογραφιών του αρχείου αεροφωτογραφιών του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), μετά την κατάργηση του Οργανισμού, με βάση τον Ν. 4164/2013 - "Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες διατάξεις", θα διατίθεται πλέον και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), αλλά και από όποιον άλλο φορέα του ευρύτερου δημοσίου επιθυμεί για την παροχή του σχετικού αρχειακού υλικού με σκοπό να το παρέχει ελεύθερα από την ιστοσελίδα του.

 

Παρά την προαναφερθείσα περί κατάργησης απόφαση του Οργανισμού, η διοίκησή του πιστή στην πολιτική για ανοιχτά γεωχωρικά δεδομένα και πλήρης πρόσβαση επαγγελματιών και πολιτών στις γεωχωρικές πληροφορίες, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/2/ΕΚ και τον Ν. 3882/2010, αποδεικνύει ότι ως την τελευταία στιγμή αποκλειστικό μέλημά της είναι η υπηρέτηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας και η εφαρμογή τομών - με κάθε προσωπικό ή πολιτικό κόστος - για την ανάπτυξη της χώρας.

 

Επιμένουμε: Τα δεδομένα σας αξίζουν περισσότερο - και για εσάς και για όλους - αν αποφασίσετε κάποια στιγμή ότι πρέπει να τα διαμοιράζεστε με τους άλλους! Με την απόφαση αυτή, οι χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν να εντοπίσουν με ευκολία- αρχικά από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ και στη συνέχεια από την ιστοσελίδα οποιουδήποτε δημόσιου οργανισμού αποφασίσει λάβει αντίστοιχη απόφαση  την ύπαρξη αεροφωτογραφιών που τους ενδιαφέρουν για οποιοδήποτε λόγο. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο ενόψει και της αναμενόμενης νέας νομοθετικής ρύθμισης περί αυθαίρετων κατασκευών.

Στο εξής, οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες συνάδελφοι μηχανικοί και πολίτες, μετά την ανεύρεση των πληροφοριών που τους αφορούν, θα μπορούν στη συνέχεια να παραγγέλνουν και να προμηθεύονται συγκεκριμένες αεροφωτογραφίες, γνωρίζοντας από πριν το υλικό που εξυπηρετεί τις κάθε φορά και κάθε είδους ανάγκες χρήσης του.

 

Συγκεκριμένα, πατώντας από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ στην εφαρμογή "Αεροφωτογραφία" μπορεί ο χρήστης να δει για αναλυτικότερη ενημέρωση τη σχετική ειδική έκδοση του ΟΚΧΕ για το περιεχόμενο του εν λόγω αρχείου αεροφωτογραφιών και τις δυνατότητες περαιτέρω επεξεργασίας, εμπλουτισμού και αξιοποίησή του για την ανάπτυξη της χώρας στον τομέαδιαχείρισης και χρήσης με όρους μέλλοντος των γεωχωρικών δεδομένων.

 

Η αρχική επιλογή του ΤΕΕ από τον ΟΚΧΕ έγινε κατόπιν της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων κατά την τελευταία τριετία. Επίσης, το ΤΕΕ αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο της Πολιτείας στα τεχνικά θέματα και τον κατεξοχήν διαμοιραστή όλων των έγκυρων πληροφοριών προς όλους τους μηχανικούς της χώρας, πράγμα που το καθιστά εκ των φυσικών θεματοφυλάκων των γεωχωρικών δεδομένων.

 

Σημειωτέον ότι η πλέον σύγχρονη παγκόσμια και ευρωπαϊκή πολιτική κατεύθυνση για τη διάθεση τέτοιων δεδομένων είναι η ελευθερία πρόσβασης φορέων και πολιτών".

Πηγή: http://www.buildnet....=213&artid=9283

 

Click here to view the είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

Άντε να δούμε πως θα γίνει εφικτή αυτή η δυνατότητα, η οποία ομολογουμένως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση....

Share this post


Link to post
Share on other sites

από πότε θα μπορουμε να κάνουμε χρήση αυτής της εφαρμογής μέσω τεε??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όχι κακή κίνηση.....

 

Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα....

 

Λυπάμαι μόνο για τις θέσεις των εργαζομένων που απωλέσθησαν ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προφανώς ακόμη δεν λειτουργεί. Ξέρεις κανείς πότε θα μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτής της υπηρεσίας??

Θα προλάβουμε μέχρι 30/9/13 μπας και γλιτώσουμε κανένα φράγκο???

Edited by npanagio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιατι λέει πουθενά ότι δε θα πληρώνουμε?

Εν τω μεταξύ και εγώ χρειάζομαι αεροφωτογραφία για αυθαίρετο, κάποιος που θέλει ΤΩΡΑ πώς την παιρνει?

Edited by adamantia1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιατι λέει πουθενά ότι δε θα πληρώνουμε?

 

"Με απόφαση της τελευταίας διοίκησης του ΟΚΧΕ, η βάση αναζήτησης αεροφωτογραφιών του αρχείου αεροφωτογραφιών του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), μετά την κατάργηση του Οργανισμού, με βάση τον Ν. 4164/2013 - "Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες διατάξεις", θα διατίθεται πλέον και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), αλλά και από όποιον άλλο φορέα του ευρύτερου δημοσίου επιθυμεί για την παροχή του σχετικού αρχειακού υλικού με σκοπό να το παρέχει ελεύθερα από την ιστοσελίδα του"

 

 

Μάλλον εδώ εστίασε ο npanagio

 

 

αλλά δεν παίρνω και όρκο ότι εννοούν αυτό....

 

Αισθάνομαι τα δικαιώματα για την παροχή του αρχειακού υλικού  από την σελίδα τους, αλλά με το ανάλογο αντίτιμο βέβαια...

Edited by LEO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακριβώς LEO εκεί εστίασα και ως αισιόδοξος γενικά άνθρωπος το ερμήνευσα ότι θα είναι τζάμπα.

Αλλά ίσως να αποδειχθώ για πολλοστή φορά αφελής, που πιστεύω ακόμη ότι κάτι θα λειτουργήσει σ' αυτό το κράτος, προς όφελος του πελάτη και του πολίτη και όχι προς οφελος του πολιτευτή!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ελεύθερα την παίρνεις. Δωρεάν!!! Την εκτύπωση πληρώνεις!!!! 

Με άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απ'ότι βλέπω δωρεάν θα είναι μόνο η χρήση της "βάσης ηλεκτρονικής αναζήτησης αεροφωτογραφιών". Προφανώς δεν πρόκειται να δούμε ψηφιακή ενσωμάτωση στο σύστημα δηλώσεων του ΤΕΕ και ... το "μελάνι" για τις εκτυπώσεις κοστίζει.

 

Να δούμε πότε σκοπεύει και η ΓΥΣ να εφαρμόσει την 2007/2/ΕΚ, με τους χάρτες της!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.