Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αναγνώριση Master από Γερμανία


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους 

 

Μία μικρή παρουσίαση του ιστορικού μου για να καταλάβετε το θέμα: 

Είμαι απόφοιτος του τμήματος ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Κρήτης.

Από το 2009 Βρίσκομαι στην Γερμανία και δούλεψα για 2 χρόνια σαν Μηχανικός επιπέδου Bachelor σε ένα ερευνητικό κέντρο του πανεπιστημίου και στην συνέχεια έκανα το Master που είναι το δεύτερο μισό του πτυχίου του ηλεκτρολόγου μηχανικού. Και από τότε δουλεύω εδώ σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός επιπέδου Master (TVoeD13 δηλαδή το επίπεδο που θα είχε ένας απόφοιτος πολυτεχνείου) και παράλληλα κάνω το διδακτορικό μου.

 

Στο βάθος του μυαλού μου έχω στα επόμενα 10 χρόνια να γυρίσω Ελλάδα (μάλλον ευσεβείς πόθος) ήθελα να ρωτήσω αν ξέρετε ποια είναι η διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου στην Ελλάδα .

 

Υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να το αντιστοιχίσω με πτυχίο μηχανικού στην Ελλάδα? 

Εδώ στην Γερμανία τα ΤΕΙ έχουν διαφορά τα ΤΕΙ (Technische Univeristät ) με τα πανεπιστήμια και τα δικαιώματα του μηχανικού τα παίρνεις με το Master γιατί δεν υπάρχει πια 5ετές πολυτεχνείο πια Bachelor (3,5 χρόνια και Master 1,5 χρόνια)

 

Ευχαριστώ για το χρόνος σας
   

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η εως τωρα διαδικασια ειναι περνας ΔΟΑΤΑΠ αλλα δεν αντιστοιχεις τα παραπανω πτυχια σουμε "νεα"/αναβαθμισμενη ειδικοτητα στην Ελλαδα, κ διδακτορικο. Τα επαγγελματικα σου δικαιωματα στην Ελλαδα ειναι βαση του ΤΕΙ κ δεν μπορεις να το αναβαθμισεις, δυστυχως, ακομα κ με διδακτορικο ..

 

 

welcome to παρανοια!!

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.
 

Κάπου άκουσα ότι υπάρχει κάποιο δεδικασμένο και ότι αν έχεις Master και έχεις δουλέψει για ένα χρονικό διάστημα σε κάποιο κράτος της ΕΕ σαν μηχανικός δεν μπορεί να σου αρνηθεί τα δικαιώματα.  Το θέμα είναι πως δεν έχω καταφέρει αν το βρω. 

 

Το έχει ακούσει κανείς?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδικασίες αναγνώρισης.

1. Ακαδημαϊκή μέσω ΔΟΑΤΑΠ. Αυτή δεν μπορεί να ενσωματώσει το παλιό σου πτυχίο με κάποιο καινούργιο. Δηλαδή πτυχίο μηχανικού ΤΕΙ + Μάστερ != Δίπλωμα Μηχανικού! Και αφού στην ελληνική νομοθεσία τα επαγγελματικά δικαιώματα (ΕΔ) έλκονται από το βασικό ατύχησες :( .

2. Επαγγελματική μέσω Συμβούλιου αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων (ΣΑΕΠ) . Προσκομίζεις όλα τα ακαδημαϊκά σου προσόντα και την επαγγελματική εμπειρία σου. Κρίσιμο το ότι έχεις κάποιο από τα δύο στην αλλοδαπή. Αυτός ο δρόμος σου εξασφαλίζει δυνατότητα εγγραφής στο ΤΕΕ σε κάποια ειδικότητα. Στην δικιά σου περίπτωση στους ηλεκτρολόγους. Μπορεί (το ΣΑΕΠ) να θέσει ως προϋπόθεση αντισταθμιστικά μέτρα (συνήθως εξετάσεις).  Με αυτήν την διαδικασία δεν ακολουθείς την πεπατημένη αλλά είναι ο μόνος δρόμος που έχεις. Το λέω αυτό γιατί είναι πιθανό να συναντήσεις ένα νομικό-γραφειοκρατικό κατενάτσιο. Ο σκοπός του θα είναι να αποθαρρύνει εσένα και αυτούς που θα έβλεπαν το παράδειγμά σου. Πριν πας λοιπόν στο υπουργείο παιδείας μάθε τους νόμους και έχε και ένα δικηγόρο πρόχειρο.

 

Για την οδό ΣΑΕΠ ούτε το Μάστερ ούτε τα δύο χρόνια εργασίας στο εξωτερικό είναι εντελώς απαραίτητα. Τα δύο χρόνια είναι απαραίτητα αν η χώρα που απέκτησες ΕΔ δεν έχει ρυθμισμένο το συγκεκριμένο επάγγελμα που ασκούσες. Στην Γερμανία το επάγγελμα του μηχανικού είναι ρυθμισμένο. Όσο για τις σπουδές πρέπει να είναι 3 έτη και πάνω. Άρα και πάλι καλυμμένος είσαι! Πάντως όσο περισσότερα χαρτιά και πειστήρια έχεις τόσο το καλύτερο. Η απόφαση για δυσμενή σε βάρος σου αντισταθμιστικά εκ μέρους του ΣΑΕΠ γίνεται έτσι πιο δύσκολη. Δηλαδή εκτιμώ ότι θα σου βάλουν λιγότερα ή καθόλου μαθήματα.

 

Εγώ θα έλεγα να διεκδικήσεις και τις δύο αναγνωρίσεις. Η μία σου ανοίγει δρόμους σε ακαδημαϊκό πεδίο και η δεύτερη αν θέλεις να ανοίξεις εταιρία κλπ.

 

Να το επίσημο σαιτ

Edited by bob mastoras
Link to comment
Share on other sites

Τα αντισταθμιστικά μέτρα για το ΣΑΕΠ δεν είναι υποχρεωτικά. Αν ζητηθούν επιλέγει ο υποψήφιος μεταξύ εξετάσεων και άσκησης.

Link to comment
Share on other sites

Τα αντισταθμιστικά μέτρα είναι είτε εξετάσεις είτε πρακτική άσκηση. Ο αιτών έχει δικαίωμα να διαλέξει. Πρέπει όμως να ολοκληρώσει αυτό που θα διαλέξει. Ο Σταυρος έχει δίκιο και εγώ λάθος στο έξης σημείο. Τα αντισταθμιστικά απαριθμούν κάποια θέματα-αντικείμενα (πχ δες εδώ) που η εκπαίδευση σου υποτίθεται ότι υστερεί της τυπικής ελληνικής. Αυτά τα αντικείμενα είτε με διαδικασία εξετάσεων που διενεργεί το ΤΕΕ, είτε με πρακτική άσκηση που πάλι αποτιμά το ΤΕΕ εξασφαλίζεται ότι τα γνωρίζει ο υποψήφιος επαρκώς. Η πρακτική άσκηση μπορεί να έχει maximum διάρκεια 3 χρόνια.

 

Μου έχει μεταφερθεί όμως ότι πρακτικά το σύστημα σε σπρώχνει στις εξετάσεις. Αν δηλαδή καθοριστούν 5 διαφορετικοί τομείς γνώσεις (όπως στον pokafontas) θα πρέπει να βρείς έως και 5 εταιρείες για πρακτική. Κανείς δεν σε διευκολύνει και οι εταιρίες δεν θα προτιμήσουν κάποιον για λίγους μήνες. Αυτό μου είπε υποψήφιος. Ο συγκεκριμένος τελικά δεν χρειάστηκε να κάνει αντισταθμιστικά.

 

Αν στον συγκεκριμένο συνάδελφο (ο μη γένοιτο) επιβληθούν, θα πρόκειται για ξεκάθαρο καψώνι! Φαντάσου Dr. Ing. από γερμανικό πολυτεχνείο και έρχεται στην χώρα μας, που δεν είναι γνωστή για την βαριά βιομηχανία ή την καινοτομία της, και δεν κρίνεται ισότιμος! Αλλά έχουμε δει και ακούσει πολλά, οπότε ...

Edited by bob mastoras
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ όλους για την απάντηση τους

 

Όταν κατέβω Ελλάδα σύμφωνα με το πλάνο!! ελπίζω πως θα έχω 5 χρόνια υπηρεσία μετά το διδακτορικό οπότε ελπίζω ότι δεν θα τεθεί θέμα αντισταθμιστικών μέτρων αλλά το καψόνι το περιμένω !!!!

 

Το θέμα είναι πως να αφήσεις τους μισθούς της Γερμανίας για να γυρίσεις στον τόπο σου και να μην έχεις και τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι δύσκολο να το αποφασίσεις!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα πέφτει πολύ κλάμα στο τομέα μας και οι περισσότεροι λέμε να πάμε Γερμανία, εσύ θα γυρίσεις; Δε κάθεσε καλύτερα εκεί; Αν αλλάξει κάτι στα επόμενα 5 χρόνια ξαναρωτάς.

Link to comment
Share on other sites

@Stayros

 

Καλά μετά από 5-7 χρόνια το σκέφτομαι. Να  τελειώσω το διδακτορικό και να μαζέψω και καμιά 3 αιτία προϋπηρεσία μετά το διδακτορικό.

Όπως και να έχει όταν δεν είσαι στην χώρα σου είσαι αλλοδαπός!!!! Όσο καλή και να είναι η δουλεία και το μέρος δεν είναι πατρίδα. 

Link to comment
Share on other sites

Καλά έλα εδώ, προσπάθησε να βρεις δουλειά, και θα δεις πόσο σύντομα θα αισθάνεσαι σαν πακιστανός λαθρομετανάστης...

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.