Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετο με άδεια σε ισχύ


teo_z

Recommended Posts

Ρώτησα στην πολεοδομία και ο ένας υπάλληλος μου λέει ότι δεν έχει πρόστιμα και ο άλλος ότι έχει. Άντε τώρα να ρωτήσω και πως υπολογίζονται.

Μπορεί κανένας να βοηθήσει;

Link to comment
Share on other sites

έχω παρακολουθήσει ένα πολύ διασκεδαστικό δικαστήριο (διασκεδαστικό για μένα, ο μηχανικός τράβαγε τα μαλλιά του) όπου η πολεοδομία είχε σταματήσει για αυθαίρετη θεμελίωση μια οικοδομή (κατι είχε αλλάξει στην πεδιλοδοκο ο μηχανικός) και ο μηχανικός τους έλεγε "ωραία κύριοι, αν είναι αυθαίρετο πείτε μας το πρόστιμο να προχωρήσουμε" και αυτοί δεν ήξεραν τι να υπολογίσουν!

 

οπότε θα επαναλάβω:

Τωρα το πως υπολογίζεται, ρώτα τους φωστηρες που νομοθετουν....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πρόστιμα πάνε με διαφορά εμβαδού. Στο 0 έχεις και 0 πρόστιμο. Το ίδιο και στους αναλυτικούς αλλά εκεί προλάβανε και γράψανε αρχίζουμε στο 500ρικο.

Link to comment
Share on other sites

Το 500 δεν αφορά μόνο τις κατασκευές με αναλυτικούς προϋπολογισμούς, αλλά όλες τις αυθαίρετες κατασκευές του άρθρου 26 Ν 4178/13.

 

Γενικά: Νομίζω κλειδί είναι η λέξη χώρου της παρ. 1.γ : "Για κάθε αυθαίρετη εγκατάσταση ή εργασία που λόγω της φύσεώς της δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου η αξία ..." , η οποία λειτουργεί περιοριστικά στην επιφάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο όταν υπάρχει "χώρος" κατά ορισμό του κτιριοδομικού πας με m2.

Πχ στη θεμελίωση, ή σε αποθήκη κάτω από βεράντα με 1,50 m ύψος πας με αναλυτικό. Στην περίπτωση της θεμελίωσης που αναφέρθηκε στο #7 (αντί για κτίριο 5,00x10,00 κατασκευάζεται 6,25x8,00)  αναλυτικός στη "ζώνη" 1,25 x 8,00. Στην περίπτωση της αποθήκης κάτω από βεράντα (που λόγω χαμηλού ύψους δεν θεωρείται "δημιουργία βοηθητικού χώρου" αλλά "ανέγερση τοίχου" ή "δημιουργία βοηθητικού χώρου χωρίς το επιτρεπόμενο ύψος") αναλυτικός στον κτισμένο τοίχο. 

Αν δεχθούμε την αντίθετη άποψη θα πρέπει και η τοποθέτηση λέβητα και η κατασκευή τοίχου αντιστήριξης και η επίστρωση με σκυρόδεμα περιβάλλοντος χώρου να πηγαίνουν με m(διότι πάντα υπάρχει αντιστοίχιση με επιφάνεια  - την ορθή προβολή στο έδαφος).

Ειδική περίπτωση είναι η παραβίαση Δ: εκεί η αυθαιρεσία αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου, οπότε αν και δεν υπάρχει κτίριο ο υπολογισμός γίνεται με m2.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

''Πρόστιμο αυθαίτερης κατασκευής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση αναθεώρησης άδειας δόμησης, που βρίσκεται σε ισχύ, εφόσον τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου''

συνάδερφοι πως ερμηνεύεται το ''εφόσον τηρείται ...ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου'';;

δηλαδή σε ισχύουσα άδεια  που τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής και έχουνε κλειστεί  κάποιο  η/χ χώροι και κάποιοι αίθριοι χώροι ,άρα δηλαδή έχουμε αύξηση της συνολικής δόμησης & του όγκου χωρίς όμως να ξεπερνιέται η επιτρεπόμενη δόμηση & ο αντίστοιχος όγκος.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν τηρείται ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Πέρασε καιρός από το τελευταίο ερώτημα σε αυτό το νήμα, αλλά το βρήκα το πλέον σχετικό. Είμαστε στην ισχύ του Ν.4495/2017 και ρωτάω για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών εντός του περιγράμματος του κτιρίου, πριν τις 28-7-2011, αλλά με άδεια σε ισχύ.

Ο μόνος τρόπος είναι η αναθεώρηση ή αν θέλω να τελειώνω εύκολα, κάνω τακτοποίηση με τις διατάξεις περί αυθαιρέτων;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.