Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΟΑΚΑ:Σήμα κινδύνου για το στέγαστρο Καλατράβα


Engineer

Recommended Posts

Από το 2004 δεν έχει γίνει καμιά συντήρηση λόγω  έλλειψης κονδυλίων-Έγγραφο του υπ. Πολιτισμού προς τη Βουλή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου-Μεταλλικές κατασκευές σαν αυτήν χρήζουν συνεχών στατικών και δομικών ελέγχων.

 

"Θύμα" της κρίσης έχει πέσει και το εντυπωσιακό στέγαστρο του ΟΑΚΑ που σχεδίασε ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα καθώς το υπουργείο Πολιτισμού, λόγω έλλειψης κονδυλίων, αδυνατεί να το συντηρήσει.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα καθώς πέραν της υποβάθμισης ενός έργου που στοίχισε συνολικά 130 εκατ. ευρω, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος της κατάρρευσης.

 

Πιο αναλυτικά, με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός παραδέχεται ότι «Επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του» εξηγώντας πως «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου».

 

Posted Image

Να σημειωθεί ότι στο έγγραφο επισημαίνεται πως τα προηγούμενα έτη είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος προβλέπει τη συντήρηση (βάσει των αποτελεσμάτων και ευρημάτων του πρώτου διαγωνισμού) όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονται σε 9,5 εκατ. Ευρώ.

 

Πάντως, ο κ. Ανδριανός τονίζει πως  «το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μια μεταλλική κατασκευή η οποία χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές αυτού του μεγέθους. Ως εκ τούτου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι σχετικές πιστώσεις και να προχωρήσουμε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με αναδόχους που θα αναδειχθούν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου και του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ».

 

Πηγή: http://www.protothem...stro-kalatrava/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

έχει μείνει κανένας με έδρα το ΟΑΚΑ; ελπίζω όχι.

να το προτείνουμε στη bayern να το φτιάξει με τα κέρδη από τα δάνειά μας

τουλάχιστον να γλυτώσουμε τα θύματα

Link to comment
Share on other sites

Εμείς γυρίσαμε σπίτι μας. Δεν μας νοιάζει το ΟΑΚΑ. Ας τα βάλει ο Μελισσανίδης για να παίζει η ΑΕΚ με τη Γλυφάδα και την Άνω Μαγουλα

Link to comment
Share on other sites

είναι και το κλειστό απο κάτω;

(εγώ δεν ξέρω κύριε, ΠΑΟΚ είμαι)

 

ή θα πάτε στον τάφο του Ινδού για το μπάσκετ;

(sorry για το off topic)

Link to comment
Share on other sites

είναι και το κλειστό απο κάτω;

Είναι στο ίδιο "οικόπεδο" αλλά τα χωρίζουν λίγα μέτρα.

 

 

 

(εγώ δεν ξέρω κύριε, ΠΑΟΚ είμαι)

 

Κανείς δεν είναι τέλειος.

 

 

 

αφού χορέψαμε κάτω από τις λαμαρίνες του την ζεμπεκιά του Ξαρχάκου κι απολαύσαμε την αιθέρια Κετιμέ,
 
Καλός ο Ξαρχάκος, καλή η Αρετούλα, αλλά....
...το πέσιμο του Σάκη ξέχασες.
Link to comment
Share on other sites

1. Το συγκεκριμένο έργο θέλει προσοχή στα "πεσίματα" ... αν δεν κάνω λάθος και η Φάνη είχε πέσει εκεί στην πρώτη της επίσκεψη.

2. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, από τα πρώτα χρόνια έπεφταν και διάφορα αντικείμενα, όπως μπουλόνια, κοχλίες και άλλα μεταλλικά αντικείμενα.

3. Το εντυπωσιακό είναι ότι η "παρακολούθηση" κοστίζει όσο και το έργο της αποκατάστασης.

4. Αν εννοούν monitoring για την εξαγωγή συμπερασμάτων, πως ξέρουν ήδη το κόστος του έργου ;

5. Η "παρακολούθηση" δεν έγινε ήδη από την μόνιμη τεχνική υπηρεσία που είχε (δεν ξέρω αν έχει ακόμη) στο ΟΑΚΑ ; Γιατί όχι ; Ήταν μόνο για τον χλοοτάπητα ;

6. Δεν υπάρχει πουθενά δημόσιο έργο που, στα 9 χρόνια του, ομολογείται παρόμοια κατάσταση και άγνοια αντιμετώπισης κινδύνου ... παρά μόνον στην ίδια με αυτό χώρα.

7. Αν μιλάμε μόνο για σκουριές (και όχι για κάτι σημαντικότερο) το θέμα είναι απλό ... η προδιαγραφή της μελέτης δεν έχει καλυφθεί και ελέγχεται η διαδικασία παραλαβής του έργου ( έχει γίνει ; ).

8. Επομένως, η μελέτη του στεγάστρου έπρεπε να είχε γίνει φύλλο και φτερό από τους φορείς τεχνικών της χώρας (και όχι από οίκους του εξωτερικού) ... αφού πρώτα είχε επέμβει αυτεπάγγελτα εισαγγελέας.

9. Αν είχε γίνει το προηγούμενο, οι παραπάνω κύριοι δε θα τολμούσαν να συνεχίσουν την καθ' έξη προσφιλή τους "κόμιση" ανακοινώσεων.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

10. Τώρα που διάβασα και το παρακάτω ... είμαι πιό ήσυχος ...

 

H κ. Πετραλιά υποστηρίζει ότι «ουδέποτε τέθηκε ζήτημα αντοχής και ασφάλειας», ενώ στον ΣKAΪ 100,3 δήλωσε ότι η εν λόγω κατασκευή, όπως και γενικότερα οι κατασκευές τέτοιου μεγέθους, απαιτούν μιαν εφ’ όρου ζωής επίβλεψη, περιοδικούς ελέγχους ως επίσης και αναγκαίες ανανεώσεις σε περίπτωση αλλαγής των προτύπων και κανονισμών». H υπουργός αναφέρει επίσης σε επιστολή της ότι «η ανάδοχος κοινοπραξία διαφώνησε, κατέθεσε με τις υποδείξεις του ανεξάρτητου οίκου ενστάσεις στην υπηρεσία, αλλά τελικά συμμορφώθηκε».

H κοινοπραξία AKTΩP - AΘHNA - Eμπεδος βάσει χρονοδιαγράμματος έχει αναλάβει μέχρι το τέλος Nοεμβρίου 2005 να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις - επιδιορθώσεις χωρίς επιβαρύνσεις για το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τη σύμβασή του, «ο ανάδοχος οφείλει να συντάξει και να υποβάλει στην ειδική υπηρεσία Oλυμπιακών Aγώνων (EYΔE/AOEE) του υπουργείου Πολιτισμού και εγχειρίδιο λειτουργίας και συντήρησης το οποίο θα περιληφθεί στον φάκελο ασφάλειας και υγείας του έργου». H κ. Πετραλιά, τέλος, υποστηρίζει ότι στο πόρισμα της Germanisher Lloyd «δεν γίνεται λόγος ούτε καν υπάρχουν υπόνοιες περί διακύβευσης της ασφάλειας των επισκεπτών της εγκατάστασης ούτε αμφισβητείται η αντοχή της».

 

Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_08/11/2005_162762

 

Link to comment
Share on other sites

3. Το εντυπωσιακό είναι ότι η "παρακολούθηση" κοστίζει όσο και το έργο της αποκατάστασης.

Πως αγοράζεις έναν εκτυπωτή 50€ και θέλεις 60€ για το μελανάκι του και 10€ για το καλώδιο?

Ένα τέτοιο πράμα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.