Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ενημέρωση ή Αναθεώρηση άδειας δόμησης ;


Recommended Posts

Ηλεκτρονικά συνάδελφε, ακόμα και να μην είχε γίνει ηλεκτρονικά η αναθεώρηση.

Απόφαση ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.7.2018 (ΦΕΚ Β' 3136/31-07-2018)

Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, έλεγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 29 του ν.4495/2017 και καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν.4495/2017

Άρθρο 6 Διαδικασία Ενημέρωσης Οικοδομικών Αδειών

6. Αιτήματα για ενημέρωση αδειών δόμησης ή οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί εντύπως, υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αφού υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα όλα τα στοιχεία του φακέλου της αρχικής άδειας σε ηλεκτρονική μορφή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σε όλους. Σε έντυπη άδεια του 2012 που είναι ακόμα σε ισχύ και κάποιες εργασίες που είδα δεν έχουν ολοκληρωθεί πχ δεν έχει γίνει η στέγη θέλουν οι ιδιοκτήτες να μεταβιβάσουν τον όροφο στο παιδί τους. Έκανα μετρήσεις στο κτίριο και όλες οι διαστάσεις περιμετρικά είναι εντός του 2% πχ αντί για 10,80 είναι 10,85- αντί για 6,50 είναι 6,53 κλπ. Επίσης έχουν γίνει κάποιες μεταβολές στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις και στα κουφώματα. Πηγαίνω με αναθεώρηση ή ενημέρωση της έντυπης άδειας?  Οι μικροαλλαγές αυτές στις εξωτερικές διαστάσεις δεν μεταβάλλουν το διάγραμμα δόμησης έστω και  αμελητέα? Έχω κολλήσει λιγάκι.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα! Σε οικοδομική άδεια ηλεκτρονική πρόκειται να γίνει αλλαγή στατικής μελέτης και επιβλέποντα στατικών.Κάνω ενημέρωση ως γενικός επιβλέπων

ή αναθεώρηση?Να σημειώσω ότι εγώ ήμουν στατικός αλλά δε συμφωνώ με τη στατική μελέτη που υπέδειξε ο κατασκευαστής (πρόκειται για μεταλλικό κτίριο) και θέλω να απέχω από τα στατικά.

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς θέλεις να απέχεις από τα στατικά ? Εαν είσαι μελετητής και επιβλέπων μηχανικός είσαι υποχρεωμένος να επιβλέψεις την εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης . Αλλιώς είτε αναθεωρείς την άδεια με νέα στατική μελέτη ( θα σου πρότεινα με υπογραφή  μηχανικού του κατασκευαστή) είτε παραιτείσαι από την επίβλεψη αν ο κατασκευαστής δεν την εφαρμόζει .

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, deskar said:

....α σημειώσω ότι εγώ ήμουν στατικός αλλά δε συμφωνώ με τη στατική μελέτη που υπέδειξε ο κατασκευαστής....

Η στατική μελέτη της άδειας ποιανού υπογραφή και σφραγίδα έχει?

Δικιά σου ή άλλου?

Link to comment
Share on other sites

Η αρχική άδεια έχει την δική μου γιατί είναι άλλη στατική μελέτη σε σχέση με αυτή που επιλέξαν να εφαρμοστεί. Η καινούρια υπογράφεται από άλλον συνάδελφο.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, deskar said:

...Η καινούρια υπογράφεται από άλλον συνάδελφο.

δεν είμαι σιγουρος αν κατάλαβα καλά.

Η "καινούργια" είναι η εν ισχύ μελέτη στον φάκελο της ΥΔΟΜ?

αυτό μετράει.

Και φυσικά ανεξάρτητα αν είναι δική σου ή μη η εγκεκριμένη στατική Μελέτη εάν και εφόσον δεν έχει ξεκινήσει και η υλοποίηση της μπορείς και τώρα άμεσα να παραιτηθείς από την επίβλεψη των Στατικών.

Αν μπορείς προσπάθησε να δίνεις όλα τα δεδομένα από την αρχή για να μπορεί να υπάρξει βοήθεια....

 

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον από ότι κατάλαβα αλλάζει ο μελετητής και ο επιβλέπων τα στατικά πρέπει να γίνει αναθεώρηση και όχι ενημέρωση, σύμφωνα με Ν.4495/2017:

ΑΡΘΡΟ 42

9. Η οικοδομική άδεια αναθεωρείται κατά το χρόνο ισχύος της, αν παραιτηθεί ή αντικατασταθεί αλλάξει ο επιβλέπων μηχανικός, με αίτηση που συνοδεύεται από :
α) λεπτομερή τεχνική έκθεση του νέου επιβλέποντος μηχανικού, η οποία περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή του σταδίου των εργασιών και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου,
β) δήλωση του μηχανικού που αντικαθίσταται για τη σύννομη περάτωση των εργασιών που έχει επιβλέψει, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, καθώς και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου.
Οι οικοδομικές εργασίες στην περίπτωση αυτή διακόπτονται αμέσως και επαναλαμβάνονται μόνο μετά την αναθεώρηση της άδειας και την ανάληψη επίβλεψης από νέο μηχανικό.
Αν υποβληθεί δήλωση παραίτησης του επιβλέποντος μηχανικού, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση με τις εκτελεσθείσες εργασίες, διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες και η συνέχισή τους επιτρέπεται μόνο μετά την αναθεώρηση της αδείας και την ανάληψη επίβλεψης από νέο μηχανικό.
Ο επιβλέπων θεωρείται ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του μόνο αν δηλώσει εγγράφως την αποχή από την επίβλεψη στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ.

Στην περίπτωσή σου αφού δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες, υποθέτω ότι στην ΤΕ θα περιγράψεις απλά το ότι γίνεται αναθεώρηση λόγω αλλαγής στατικής μελέτης και αλλαγή μελετητή και επιβλέποντα χωρίς να έχουν ξεκινήσει εργασίες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα.

Σε υφιστάμενο ισόγειο (με εξαίρεση από κατεδάφιση), εκδόθηκε οικοδομική άδεια για προσθήκη ορόφου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η άδεια έκλεισε.

Ο ιδιοκτήτης, επιθυμεί να χωρίσει το ισόγειο σε 2 διαμερίσματα (με άδεια μικρής κλίμακας). Σε αυτό το στάδιο, διαπίστωσα ότι εκ παραδρομής, έκανα λάθος στην εμβαδομέτρηση του ισογείου (στο οποίο βέβαια δεν έγιναν παρεμβάσεις σύμφωνα με την εκδοθείσα άδεια, κ δεν είχε κάποιος την υποχρέωση να το ελέγξει). Εκ παραδρομής, εμβαδομέτρησα λάθος το κλιμακοστάσιο, με αποτέλεσμα το εμβαδό του κλιμακοστασίου (που δεν μετράει στη δόμηση) να γραφτεί μεγαλύτερο σε σχέση με την πραγματικότητα (τα επιπλέον τετραγωνικά, ανήκουν στο υπάρχον διαμέρισμα του ισογείου και άρα θα έπρεπε να τα μετρήσω στη δόμηση). Να προσθέσω ότι δεν υπάρχει θέμα με υπέρβαση της επιτρεπόμενης δόμησης.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό πρέπει να διορθωθεί. Με ποιο τρόπο όμως μπορώ να το διορθώσω, δεδομένου ότι η άδεια έχει κλείσει (έχει έρθει ελεγκτής δόμησης);

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.