Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απλήρωτο ΤΣΜΕΔΕ


xalyvas

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Επειδή το ψάχνω πολύ καιρό τώρα κι επειδή κοντεύω να πάθω εγκεφαλικό,

θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας πάνω στο πρόβλημά μου.

 

Σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΑΠΘ και γράφτηκα στο ΤΕΕ&ΤΣΜΕΔΕ το 1987.

Πλήρωνα πλήρη ασφάλιση μέχρι το 1990, έπειτα πλήρωνα και στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΙΚΑ για κανα δύο χρόνια γιατί βρήκα δουλειά σ' ένα εργοστάσιο. Όμως από τότε και μετά άρχισα να έχω πλήρη ασφάλιση στο ΙΚΑ, χωρίς ποτέ να έχω ξεγραφτεί είτε από το ΤΕΕ είτε από το ΤΣΜΕΔΕ, κι αυτό γιατί η δουλειά που κάνω από τότε δεν έχει καμιά σχέση με το επάγγελμα του μηχανικού. Αυτή η κατάσταση με το ΙΚΑ εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα.

 

Πλέον, όμως, μπορεί να είμαι ακόμα εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ&ΤΣΜΕΔΕ (καθώς δεν ξεγράφτηκα ποτέ) αλλά έχοντας να το πληρώσω από το 1992.

 

Και διερωτόμαι, υπάρχει ενδεχόμενο να γυρίσουν και να μου πουν ότι τους χρωστάω τις εισφορές όλων αυτών των χρόνων?

Edited by xalyvas
Link to comment
Share on other sites

Μην σε πάρω και από τον λαιμό, τόσα χρόνια δεν σου έστειλαν κάποια ειδοποίηση στο σπίτι; Nομίζω έπρεπε να πάς βεβαίωση του ΙΚΑ στο ΤΣΜΕΔΕ εφόσον λές οτι εργαζόσουν σε εντελώς άσχετο αντικείμενο έτσι ώστε να σε απαλλάξουν από την καταβολή εισφορών. Εφόσον δεν ενημερώθηκαν τότε πολύ πιθανόν είτε να σε ψάξουν για να σου πούν οτι χρωστάς τόσα.... είτε αν πας εσύ ποτέ για κάποια δουλειά εκεί να σε πληροφορήσουν οι υπάλληλοι ξαφνικά. Πιστεύω οτι αν αποδείξεις πως ήσουν με ΙΚΑ μπορεί να διαγράψουν τα χρωστούμενα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Τότε δεν στέλνανε χαρτάκια στο σπίτι, για να πληρώσεις, και από τότε δεν μου στειλαν και ποτέ.

Ωστώσο δεν θέλω να πάω και να το ψάξω το θέμα για το λόγο που λες κι εσύ, δηλαδή για να μη μου πουν στα καλά

καθούμενα ότι τους χρωστάω. Παρόλα αυτά θα περιμένω να πάρω σύνταξη κάποια στιγμή κι απλά ελπίζω να μην με ενοχλήσουν

μέχρι τότε.

Link to comment
Share on other sites

1. Οι ασφαλιστικές εισφορές παραγράφονται αν δεν τις έχει ζητήσει το ταμείο μετά από 20ετια.

 

Παράδειγμα:

ΕΤΑΑ νομικών

 

 

Ο ασφαλισμένος μπορεί να υποβάλλει αίτηση παραγραφής ασφαλιστικών εισφορών για οφειλές ετών πέρα της 20ετίας (ΑΚ 249 και επόμενα), εφόσον η παραγραφή δεν έχει διακοπεί κλπ, πλην όμως ο χρόνος που έχει υποπέσει σε παραγραφή δεν υπολογίζεται στον ασφαλιστέο χρόνο για απόκτηση δικαιώματος παροχής - Ν.Δ. 4114/60, άρθρο 24 & Π.Δ. 423/93 & άρθρο 61 του Ν.2676/99.
Κάθε απαίτηση κατά του Ταμείου λόγω αχρεωστήτου καταβολής ή κράτησης υπέρ αυτού για οποιαδήποτε αιτία παραγράφεται μετά 5ετία από την ημερομηνία της καταβολής ή κράτησης. Ν.Δ. 4114/60, άρθρο 27 & 28

 

2. Αν κάνεις τα χαρτιά για σύνταξη ξεχνάς ότι είχες ΤΣΜΕΔΕ και ξυπνάς κάθε μέρα με τον φόβο ότι θα σου έρθει χαρτί απο ΤΣΜΕΔΕ

 

3. Το 2014 όλες οι αξιώσεις του ΕΤΑΑ θα περάσουν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Προφανώς θα γίνει κάποια απογραφή.

 

4. Εγώ θα έψαχνα κάποιον δικηγόρο ειδικευμένο στα θέματα ασφάλισης για να με  καθοδηγήσει. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχει γίνει ασφάλιση σε λάθος ασφαλιστικό ταμείο θα υπάρχει δεδικασμένο.

 

5.Το γεγονός ότι είσαι παλιός ασφαλισμένος πριν το 1992 είναι το καίριο σημείο.Βρες πολύ καλό δικηγόρο γιατί αν περάσεις τα 150 000 χρέος είναι διαρκές αδίκημα και το αυτόφωρο συνεχές 

Edited by engmech
Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου δυστυχώς αφού δεν διέκοψες από το ΤΣΜΕΔΕ τότε αυτοί συνεχίζουν να σε χρεώνουν κανονικά τις εισφορές με όλες τις προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης μέχρι σήμερα που αυτές φτάνουν μέχρι το 120%. 

Στο ΤΣΜΕΔΕ δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη μεριά όμως συνάδελφε, αν χρωστούσε ο άνθρωπος χρηματικά ποσά αξίας μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, κάτι θα έκανε και το ταμείο για να τον εντοπίσει και να τον ενημερώσει ή να του κάνει κατάσχεση για τις οφειλές του. Δε νομίζω να είναι τόσο χαζοί/αμελείς στο ταμείο και να αφήνουν έτσι στον αέρα τόσο μεγάλα ποσά που τοκίζονται και αυξάνονται συνεχώς. Θα μου πείς "είδαμε και τι έγινε με τους φοροφυγάδες των εκατομμυρίων".....

 

@xalyvas

 

Καλύτερα να συμβουλευτείς και έναν δικηγόρο για εγκυρότερη άποψη και πιθανές ενέργεις που θα πρέπει να γίνουν.

Link to comment
Share on other sites

Ώστε λέτε να είναι τόσο τραγικά τα πράγματα;

Γιατί αν είναι έτσι καλύτερα να αλλάξω χώρα

Μην βιάζεσαι να αλλάξεις χώρα τώρα γιατί ακούγεται ότι αυτοί που θα μείνουν και δεν την κάνουν για αλλού θα πάρουν επιδότηση. :shock:

 

ΥΓ Φίλε Γιώργο 1987, δεν έχεις ακούσει τίποτα για τους εκατομμυριούχους του ΤΣΜΕΔΕ?

Είναι αυτοί που χρωστάνε τα πολλά εξάμηνα και τους έχει πάρει κάτω η μπάλα των ειδικών προσαυξήσεων που εφαρμόζει το ΤΣΜΕΔΕ από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης, όπως το ανέφερα προηγουμένως. Αυτές οι προσαυξήσεις σταματάνε μόνο όταν πεθάνει ο τυχερός και βλέπει τα πάνω κάτω στα ραδίκια.

 

Αν ξέρανε τι τους γινότανε δεν θα είχαμε τότε τους μισούς ταξιτζήδες να παίρνουν το ειδικό επίδομα τυφλότητας........... :shock:

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τι παίζει στο ΤΣΜΕΔΕ. Αλλά υποθέτω αν χρωστάς πολλά κάτι θα κάνουν για να σε εντοπίσουν.

 

Τώρα να δούμε κλάματα που θα στέλνουν τις οφειλές στις ΔΟΥ.

Link to comment
Share on other sites

Το κλάμα θα είναι για όλους και για πολλά ταμεία.

Αυτές οι εισφορές που χρεώνουν δεν μπορούν να πληρωθούν πλέον από τους ελ. επαγγελματίες στην Ελλάδα του σήμερα, και όχι μόνο για τους μηχανικούς, το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κλάδους νομίζω και αυτή είναι η πραγματικότητα.

'Οπου και να τις στείλουν τις οφειλές δεν πρόκειται να εισπράξουν τίποτα γιατί απλούστατα δεν υπάρχει το χρήμα στις τσέπες και το ταμείο δεν βγαίνει αν το πληρώνουν μόνο μερικοί.

Αναγκαστικά πιστεύω θα μας πάνε όλους για μια γενική εθνική σύνταξη που θα συνοδεύεται και από την ανάλογη ποσότητα ρυζιού και συνταγές για το βράσιμο. :shock:

  

Εκφοβίζουν τους ελ. επαγγελματίες με την λογική του ότι αρπάξουν τώρα μέσω του εκφοβισμού, αφού πρώτα κάνανε μαντάρα τα αποθέματα των ταμείων.

Εμείς οι μηχανικοί πάντα ξέραμε, γιατί έτσι μας λέγανε, ότι είχαμε ένα από τα πιο πλούσια ταμεία, αφού από όλες τις δραστηριότητες των μηχανικών μαζεύανε εισφορές υπέρ ΤΣΜΕΔΕ.

Τελικά όλα ήταν μπορμπότσαλα, η μόνη δραστηριότητα που μας απέμεινε ανέπαφη είναι αυτή του πέρδεσθαι, οπότε να περιμένουν να εισπράξουν πορδές πλέον. :shock:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.