Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες - σχόλια για σωστό υπολογισμό θερμικών απωλειών


zio7

Recommended Posts

Από το ΕΝ παίρνω τις θερμογέφυρες και μετά γυρνάω στο DIN.

 

Δε χρειάζεται δεύτερο αρχείο αν δε θες να έχεις εποπτεία των αποτελεσμάτων με τις δυο μεθόδους. Στο ίδο αρχείο, αφού το "γυρίσεις" σε DIN, μπορείς να εισάγεις τις θερμογέφυρες (με τη μέθοδο που περιέγραψα). Απλά αν ξαναγυρίσεις σε ΕΝ οι θερμογέφυρες θα λαμβάνονται υπόψιν δύο φορές.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 9 months later...

Συνάδελφοι,

 

Ανακινώ το θέμα και πάλι, γιατί θέλω να εκφράσω έναν προβληματισμό μου σχετικά με τον υπολογισμό των θερμικών απωλειών με EN 12831 και την μελέτη κατανομής δαπανών.

 

Ο κανονισμός κατανομής δαπανών βασιζόταν στις απώλειες ανοιγμάτων Qfi και χαραμάδων Qai, που παίρναμε σύμφωνα με τα πρότυπα DIN 77 και 83. Με τη χρήση όμως του προτύπου EN 12831, ο τρόπος υπολογισμού των τιμών αυτών διαφοροποιείται και προβληματίζομαι στο κατά πόσο συμβαδίζει με το πνεύμα του κανονισμού κατανομής δαπανών του 1985, με δεδομένο ότι στον ΕΝ 12831 μπαίνουν αρκετές διαφορετικές παράμετροι.

 

Η πτώτη απάντηση που θα μπορούσε να δώσει κάποιος είναι το ότι, αναλογικά, οι τιμές που προκύπτουν για κάθε ιδιοκτησία ίσως να μην διαφοροποιούνται, είτε χρησιμοποιούμε το DIN77, είτε το EN 12831. Όμως δεν έχω καταλήξει ακόμα αν σε κάποιες περιτπώσεις μπορούμε να έχουμε αποκλίσεις κανοντας κατανομή δαπανών με χρήση των τιμών από το DIN77 (ή 83), σε σχέση με την χρήση των τιμών από το ΕΝ 12831.

 

Θα ήθελα και τις δικές σας απόψεις επ' αυτού.

Edited by akaliak
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατά την ταπεινή μου άποψη (και που δεν μου έχει τύχει να κάνω απώλειες με το ΕΝ και κατανομή με το ΠΔ '85), αντιλαμβάσνομαι οτι σίγουρα θα υπάρχουν αποκλίσεις (μικρές ή μεγάλες) δεδομένου οτι δεν συμβαδίζουν τα 2 πρότυπα, όπως ορθά λές και συ !

 

Η πολιτεία (εδω γελάμε :) ) θα έπρεπε να τα είχε τακτοποιήσει όλα αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την ενεργεια, απο το 2010 με την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ !!!! >:(

Link to comment
Share on other sites

Ούτε κι εγώ έχει τύχει να κάνω κατανομή δαπανών μετά από απώλειες με EN 12831 αφού η κατασκευή πολυκατοικιών σπανίζει πλέον και όταν έχουμε διαφορετικές ιδιοκτησιες βάζουμε ατομικά συστήματα (επιτοιχους, α.θ. κλπ.).

 

Καλό θα ήταν κάποιος συνάδελφος που έχει κάνει ανάλογο να αναφέρει πως το αντιμετώπισε το θέμα.

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Σε κτίριο τριτογενούς τομέα όπου το σύστημα θέρμανσης κλείνει εκτός ωραρίου λειτουργίας το setback το αφήνετε μηδέν και υποθέτετε ότι οι απώλειες επαναθέρμανσης συμπεριλαμβάνονται στο 20% που είναι η γενική προσαύξηση απωλειών ή μπορούμε να πάρουμε από τον πίνακα D.10 του προτύπου πτώση θερμοκρασίας τουλάχιστον 4 βαθμούς χρόνος επαναθέρμανσης ανάλογα με το σύστημα, οπότε προκύπτουν κάποιες επιπλέον απώλειες;

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Γιατί σε μια μελέτη θερμικών απωλειών η προσαύξηση λόγω διακοπτόμενης λειτουργίας είναι μεγαλύτερη στα κτίρια με χαμηλό D, δηλαδή σε κτίρια με καλύτερη θερμομόνωση;

Link to comment
Share on other sites

Διότι οι απώλειές τους είναι μικρότερες, συνεπώς ίδιο ποσοστό προσαύξησης θα έδινε μικρότερη περίσσια ισχύος για αύξηση της θερμοκρασίας του χώρου (όταν ξαναμπαίνει σε λειτουργία το σύστημα). Η απαιτούμενη περίσσια ισχύος εξαρτάται από τη θερμοχωρητικότητα του κτιρίου και όχι από τις απώλειές του.

Και πάλι βέβαια η υπολογιζόμενη προσαύξηση είναι μικρότερη.

 

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

On 13/11/2019 at 12:53 ΜΜ, Julius Caesar said:

Γιατί σε μια μελέτη θερμικών απωλειών η προσαύξηση λόγω διακοπτόμενης λειτουργίας είναι μεγαλύτερη στα κτίρια με χαμηλό D, δηλαδή σε κτίρια με καλύτερη θερμομόνωση;

Νομίζω τρεις μπορεί να είναι οι αιτίες:

α) Αν έχουμε εσωτερική μόνωση, τότε ακυρώνεται ο παράγοντας της θερμοχωρητικότητας. Δηλαδή ο τοίχος χωρίς μόνωση, με την πάροδο των ωρών θα αποδώσει την θερμότητα που έχει αποθηκεύσει όταν ήταν ανοικτό το σύστημα θέρμανσης.

β) Ο ρυθμός απώλειας θερμότητας ενός σώματος είναι ανάλογος της διαφοράς θερμοκρασίας του σώματος με το εξωτερικό περιβάλλον (νόμος της ψύξης του Νεύτωνα). Με την πάροδο του χρόνου το θερμομονωμένο σπίτι με κλειστό το σύστημα θέρμανσης, θα διατηρεί μια μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον από ότι το μη μονωμένο, άρα και ο ρυθμός απώλειας θερμότητας θα είναι μεγαλύτερος.

γ) Το χαμηλό D προκαλείται επίσης από το μεγάλο εμβαδόν της επιφάνειας του χώρου, D=Q/(A*Δt). Μεγάλο σπίτι -> περισσότερη ενέργεια για επαναθέρμανση του χώρου.

 

Edited by Julius Caesar
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.