Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορίες - σχόλια για σωστό υπολογισμό θερμικών απωλειών


zio7

Recommended Posts

Παρά το ότι υπάρχει αντίστοιχα άλλο θέμα, θα χρησιμοποιήσω το παρόν για να πω τι μου έκανε εντύπωση με το πρότυπο ΕΝ12831 προσφάτως:

 

- Οι αναλυτικοί υπολογισμοί δομικών στοιχείων (και θερμογεφυρών) προς έδαφος, εξ. περιβάλλον και μθχ γίνονται όπως στον ΚΕΝΑΚ. Υπάρχει βέβαια και απλοποιημένη διαδικασία αλλά αν έχεις βγάλει τη ΜΕΑ τα στοιχεία είναι έτοιμα.

- Σου δίνεται η δυνατότητα να υπολογίσεις απώλειες από δομικά στοιχεία προς θερμαινόμενους χώρους γειτονικού κτιρίου (διαφέρει εδώ αυτή η δυνατότητα θεώρησης με του ΚΕΝΑΚ όσον αφορά τα δομικά στοιχεία σου με άλλες ζώνες που θεωρούνται αδιαβατικά) σε περίπτωση που αυτοί οι χώροι θερμαίνονται περιστασιακά, με θερμοκρασία τη μέση ετήσια. Μικρές σχετικά οι απώλειες αλλά ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι υπολογίσιμες.

- Τα n50 και nmin νομίζω ότι πρέπει να τα παίρνεις σύμφωνα με το πρότυπο. Σου λέει επίσης ότι αν ο όγκος του χώρου σου έχει υπολογιστεί με εξωτερικές διαστάσεις βάζεις nmin x 0,8.

-Υπολογίζεις απώλειες αερισμού από χαραμάδες (2Χn50Χεixei) ακόμα και όταν έχεις τεχνητό αερισμό.

- Η τιμή του n50 είναι θέμα εκτίμησης του μελετητή. Τα κουφώματα κατά ΚΕΝΑΚ δεν είναι high quality sealed. Εκεί θέλει προσοχή.

- Στον τεχνητό αερισμό καθορίζεις εσύ τις παροχές αέρα εισερχόμενου και εξερχόμενου (προφανώς από την ΤΟΤΕΕ1 ανάλογα τον χώρο).

- Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή πως θα βάζεις τα Vex,Vsu και τις θερμοκρασίες θsu. Ειδικά αν έχεις χώρους που δεν προσάγεις αλλά μόνο απάγεις και ο αέρας αναπληρώνεται από διπλανό θερμαινόμενο χώρο. Το παραδειγματάκι του προτύπου βοηθάει.

-Αν έχεις εναλλάκτη θερμότητας στον μηχανικό αερισμό τότε η θερμοκρασία θsu δεν είναι αυτή του εξωτερικού αέρα αλλά αυτή που δίνει ο εναλλάκτης στο χώρο, π.χ. όχι -10 αλλά 12C. Τη θερμοκρασία είτε την υπολογίζεις με βάση τον βαθμό απόδοσης και τις εξ. και εσ. θερμοκρασίες είτε στη δίνει ο κατασκευαστής. Υπολογίζεται δηλαδή στο σχεδιασμό του συστήματος ανά χώρο η επίδραση του εναλλάκτη και όχι μόνο στη διαστασιολόγηση του συστήματος παροχής θερμότητας.

-Υπάρχει το θέμα της επαναθέρμανσης. Εκεί οι απώλειες μπορούν να αυξηθούν αρκετά. Θέλει όμως προσοχή για το πως και αν τη χρησιμοποιήσεις. Θέλει να υπάρχει συμφωνία με τον ιδιοκτήτη (μπαίνει μέσα και ο ανθρώπινος παράγοντας αν δεν κάνω λάθος) και το σύστημά σου πρέπει να είναι τέτοιο που να μπορεί να υφίσταται το <<setback>>.

-Σου δίνει τη δυνατότητα να υπολογίσεις μια φορά τις απώλειες για κάθε χώρο και ξεχωριστά για όλο σου το κτίριο. Κατά πάσα πιθανότητα τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των επιμέρους χώρων θα διαφέρουν από αυτά του συνολικού κτιρίου. Τα αποτελέσματα των επιμέρους χώρων είναι για να διαστασιολογήσεις π.χ. τα θερμαντικά σώματα ενώ το συνολικό του κτιρίου είναι για την διαστασιολόγηση του κεντρικού συστήματος παροχής θερμότητας. Λόγω ετεροχρονισμού θα είναι μικρότερο.

 

Αυτό που με προβληματίζει λίγο είναι το πως χειριζόμαστε τα θsu όταν έχω ΚΚΜ που κάνει μίξη αέρα νωπού με επιστροφής, τον θερμαίνει και τον στέλνει σε επιμέρους χώρους. Εκεί υποθέτω ότι είναι η θερμοκρασία εξ. αέρα ή μετά τον ενναλάκτη θερμότητας .

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή θεωρώ ότι το πρότυπο ΕΝ 12831 θα μας απασχολήσει πολύ πλέον, ας αναλύσουμε τα  νέα δεδομένα που λαμβάνει υπόψη (σε συνέχεια, του εξαιρετικού όπως πάντα,  μηνύματος του hkamp) σε σχέση με το γνωστό μας DN77 και είναι τα παρακάτω:

 

  1. Βάθος δαπέδου στο έδαφος (m), Εμβαδόν δαπέδου κτιρίου (m2), Περίμετρος κτιρίου(m), Όγκος κτιρίου (m3):

 

Οι απορίες είναι αν δηλώνουμε τα στοιχεία μόνο των θερμαινόμενων χώρων, π.χ. αν εξετάζουμε τον όροφο βάζουμε βάθος δαπέδου μηδέν και όχι το βάθος του υπογείου και μια δεύτερη απορία αν στη περίμετρο δηλώνουμε μόνο προς εξωτερικό περιβάλλον.

 

  1. Παροχή συνολικού εξερχόμενου αέρα κτιρίου Vex (m*/h), Παροχή συνολικού εισερχόμενου αέρα κτιρίου Vsu (m=/h), Θερμοκρασία εισερχόμενου αέρα 0su (=C):

 

Αυτά τα πεδία αφορούν μόνο κτίρια στα οποία έχουμε τεχνητό αερισμό (συνήθως τριτογενή τομέα και όχι κατοικίες) και πιστεύω η ανάλυση του hkamp δείχνει πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αντίστοιχα πεδία.

 

  1. Παράγοντας διόρθωσης ετήσιας διακύμανσης εξωτερικής θερμοκρασίας fg1, Παράγοντας διόρθωσης επίδρασης νερού στο έδαφος Gw:

 

Το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ στο πρώτο έχει default τιμή 1,45 και για το δεύτερο έχει δυο επιλογές 1,00 και 1,15.

 

  1. Αριθμός Εναλλαγών/Q στα 50 Pa (n50):

 

Έχει διάφορους συντελεστές σε σχέση με το αν είναι απλοί χώροι διαμονής ή όχι και τη στεγανότητα των ανοιγμάτων.

 

  1. Συντελεστής θωράκισης ei:

 

Στο συντελεστή θωράκισης υπάρχει το παρακάτω πινακάκι επιλογής τιμής σε σχέση με το πόσο εκτεθειμένο είναι το κτίριο και πόσο εκτεθειμένα είναι τα ανοίγματα.

 

  1. Υπολογισμός Επαναθέρμανσης, Συντελεστής Επαναθέρμανσης fRH:

 

Τι εννοούμε με τον όρο επαναθέρμανση?

 

  1. Χρήση συντελεστή για ύψος επιπέδου >5m, Συντελεστής διόρθωσης ύψους οροφής fhi:

 

Έχει διάφορους συντελεστές σε σχέση με το ύψος του υπό μελέτη κτιρίου, το είδος και τη θέση των θερμαντικών σωμάτων.

 

  1. Απόδοση Συστήματος Ανάκτησης Θερμότητας:

 

Τι εννοεί με τον παραπάνω όρο? Και εδώ το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ έχει default τιμή 0,80

 

  1. Συντελεστής απόδοσης συστήματος Θέρμανσης:

 

Τι εννοεί με τον παραπάνω όρο? Και εδώ το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ έχει default τιμή 0,80

 

  1. Ελάχιστες εναλλαγές αέρα nmin:

 

Στο πρότυπο έχει διάφορες τιμές π.χ. για κατοικήσιμο χώρο έχει 0,5 ενώ για λουτρό ή κουζίνα έχει 1.5 (εδώ ισχύει και αυτό που ανέφερε ο hkamp σου λέει επίσης ότι αν ο όγκος του χώρου σου έχει υπολογιστεί με εξωτερικές διαστάσεις βάζεις nmin x 0,8.

 

  1. Υπολογισμός θερμογεφυρών:

 

Εδώ ισχύουν αυτά που ανέφερε ο hkamp

 

hkamp στο μήνυμα σου αναφέρεις ότι σου δίνει τη δυνατότητα να υπολογίσεις μια φορά τις απώλειες για κάθε χώρο και ξεχωριστά για όλο σου το κτίριο. Λόγω ετεροχρονισμού θα είναι μικρότερες οι απώλειες του κτιρίου. Τον ετεροχρονισμό πως το δηλώνεις?

Link to comment
Share on other sites

Δε δηλώνεις εσύ ετεροχρονισμό. Για να βγει το συνολικό φορτίο σχεδιασμού χρησιμοποιείται ο τύπος π.χ. με σύστημα εξαερισμού:

ΣVi=0,5ΧΣVinf + (1-nv) ΣVsu + Σ Vmech

που προστίθεται στις συνολικές απώλειες από τα δομικά στοιχεία.

Βλέπεις ότι πολλ/ζει το 0,5 στο Vinf για να πάρει μάλλον πίσω το 2 του τύπου Vinf=2 x Vi x n50 x ei x εi που ισχύει για τον μεμονωμένο χώρο όπου παίρνουμε τη χειρότερη περίπτωση όπου όλος ο αέρας μέσω των αρμών εισάγεται από μια πλευρά του κτιρίου.

Επίσης εδώ μπορείς να δεις ότι χρησιμοποιεί τον β.α. του εναλλάκτη θερμότητας nv (απόδοση συστήματος ανάκτησης). Αυτόν τον βάζεις μόνο αν όντως υπάρχει εναλλάκτης θερμότητας στο σύστημα αερισμού. Αν δεν υπάρχει βάζεις nv=0.

Μειώνεται όπως βλέπεις το φορτίο αερισμού του κτιρίου σου στο σύνολό του σε σχέση με το φορτίο των επιμέρους χώρων κατά ένα συντελεστή 0,5 στον πρώτο όρο του αθροίσματος και κατά ένα συντελεστή 1-nv στο δεύτερο όρο.

 

Για τα παραπάνω νομίζω ότι:

1. Τα βάζεις όπως τα εξετάζεις στον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας της ΜΕΑ για τη ζώνη. Π.χ. στην περίμετρο θα βάλεις μόνο τα μήκη των δομικών προς εξ. περιβάλλον ή έδαφος. Τα μήκη που είναι σε επαφή με μθχ του κτιρίου σου ή άλλη θερμική ζώνη τα εξαιρείς. Οπως περιγράφεται στην ΤΟΤΕΕ1 και ΤΟΤΕΕ2.

 

2. Επαναθέρμανση είναι με λίγα λόγια όταν τη νύχτα εσύ έχεις ρυθμίσει το θερμοστάτη σου να βάζει μπρος το σύστημα θέρμανσης σε 2/3 ή 4 βαθμούς πιο χαμηλά απ' ότι την ημέρα. Τότε θα <<υπερδιαστασιολογήσεις>> το σύστημά σου έτσι ώστε σε 1/2/3 ή 4 ώρες από την επαναφορά του στη ημερήσια λειτουργία αυτό και να καλύπτει τις απώλειες αλλά και να καλύψει τη θερμότητα που χάθηκε από τα δομικά σου στοιχεία λόγω της νυχτερινής λειτουργίας. Ανάλογα λοιπόν με την θερμοχωρητικότητα των δομικών στοιχείων (μάζα κτιρίου μεγάλη συνήθως στην Ελλάδα), το πως είχες ρυθμίσει τον θερμοστάτη (πόσους βαθμούς το setback) και σε πόσες ώρες θέλεις να ξανααποκτήσουν τα δομικά στοιχεία σου τη θερμοκρασία του χώρου (για ικανοποιητικές συνθήκες άνεσης πρέπει η επιφανειακή θερμοκρασία των δομικών στοιχείων του χώρου να είναι ίδια με του αέρα στο εσωτερικό του)  διαλέγεις από τον πίνακα την τιμή fRH. 

12 ώρες για τριτογενή και 8 ώρες αναθέρμανσης για κατοικίες.

Και επειδή τα νέα κτίρια είναι καλά μονωμένα, παίρνεις 2 βαθμούς ή το πολύ 3 Κ. Αυτό εξαρτάται από το πόσο βαρύς είναι ο χειμώνας και το πως θέλει ο χρήστης να το δουλέψει.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρεις το φορτίο αναθέρμανσης (που ανάλογα με τον συντ. fRH μπορεί να είναι σημαντικό) είναι να μπορεί το σύστημα θέρμανσης να υποστηρίξει λειτουργία setback. Δηλαδή π.χ. να μπορεί να δουλεύει συνέχεια (όταν ο θερμοστάτης το ζητήσει) και να μπορεί να ρυθμιστεί για χαμηλότερη θερμοκρασία ο θερμοστάτης.

 

3. Νομίζω ότι το fg1 το παίρνουμε 1,45 εκτός αν ορίσει κάτι διαφορετικό η εθνική νομοθεσία (λέμε τώρα...)

 

4. Τον συντελεστή απόδοσης θέρμανσης δεν ξέρω που τον χρησιμοποιεί το πρόγραμμά σου. Ισως για την ενεργειακή ανάλυση. Το 0,8 καλό είναι νομίζω.

 

Για όλα τα παραπάνω δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά. Είναι ότι έχω καταλάβει διαβάζοντας το πρότυπο και ότι κατάλαβα από συζητήσεις με συνάδελφο άριστο γνώστη των προτύπων και των κανονισμών καθώς και άριστο γνώστη των συστημάτων, ο οποίος βέβαια μπορεί να καταθέσει μια άποψη για το αν κάνουμε λάθος (Μιχάλη, η σπόντα είναι για σένα :) ).

 

Εμένα με προβληματίζει λίγο η εφαρμογή του προτύπου στην περίπτωση θέρμανσης με ΚΚΜ+f.c.u και επεργασία του αέρα που παρέχεται στους χώρους (κυρίως τα θsu).

 

Κατά τα άλλα η σύγκριση του ΕΝ 12831 με τα παλιά DIN77 DIN83 τα κάνει να φαίνονται σα συμπαθείς δεινόσαυροι.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παίδες, το πρότυπο EN 12831 το έχει κανείς, γιατί από τη βοήθεια των εμπορικών προγραμμάτων δεν βγαίνει και πολύ άκρη;

Link to comment
Share on other sites

Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να ανεβάζαμε μια μικρή κάτοψη σπιτιού με συγκεκριμένα δομικά στοιχεία και να υπολογίζαμε τις θερμικές απώλειες για να βλέπαμε τι αποκλισεις θα είχε ο καθένας.

Link to comment
Share on other sites

  1. Απόδοση Συστήματος Ανάκτησης Θερμότητας:

 

Τι εννοεί με τον παραπάνω όρο? Και εδώ το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ έχει default τιμή 0,80

Από ΤΟΤΕΕ 20701 -1 σελ 115

βλέπε συν.

 

Από  ΕΝ 12831 pg. 27

θsu,i = supply air temperature into the heated space (i), (either from the central air

heating system, from a neighbouring heated or unheated space, or from the
external environment), in degrees Celsius (°C). If a heat recovery system is used,
θsu,i can be calculated from the efficiency of the heat recovery systemsu,i  may be
higher or lower than the internal air temperature.

post-31791-0-48772200-1376131004_thumb.jpg

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εμένα με προβληματίζει λίγο η εφαρμογή του προτύπου στην περίπτωση θέρμανσης με ΚΚΜ+f.c.u και επεργασία του αέρα που παρέχεται στους χώρους (κυρίως τα θsu).

 

Έστω χώρος με απώλλειες θερμοπερατότητας Q και παροχή αερισμού V. Η θέρμανση και ο αερισμός γίνεται μέσω ΚΚΜ και κατάλληλου δικτύου αεραγωγών και στομίων.

 

Η διαστασιολόγηση των στομίων γίνεται με βάση τις απώλλειες Q, δηλαδή χωρίς να μας ενδιαφέρουν οι απώλλειες αερισμού, καθώς δεν τις "βλέπει" ο χώρος****. Ο λόγος είναι ότι η ΚΚΜ προετοιμάζει κατάλληλα τον νωπό αέρα που θα μπει στον χώρο. Έτσι, η ΚΚΜ θα υπολογιστεί για το συνολικό φορτίο, δηλαδή απώλλειες θερμοπερατότητας και αερισμού. Για το φορτίο αερισμού, θα ληφθεί υπόψιν η θερμοκρασία αέρα μετά τον εναλλάκτη.

 

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για την περίπτωση που ο νωπός αέρας προσάγεται απευθείας στον χώρο (τότε ο χώρος "βλέπει" τον νωπό).

 

**** Αν ο χώρος βρίσκεται σε υποπίεση σε σχέση με το περιβάλλον, πρέπει να υπολογιστούν κάποιες απώλλειες αερισμού από χαραμάδες.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε mixmentzos να σε ρωτήσω που βρήκες το πρότυπο EN 12831, το έχεις αγοράσει ή το βρήκες κάπου; σόρυ κιολας για την αδιακρισία αλλά δε το βρήκα πουθενά και μόνο στον ΕΛΟΤ υπάρχει με 100+ ευρώ.

τα βρισκεις συνηθως απο φοιτητες του εξωτερικου που φερνουν την προικα τους πισω   -_-

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Με μια πρώτη επαφή με τη μέθοδο υπολογισμού του ΕΝ12831 παρατηρώ τα εξής:

 

1) Δεν λαμβάνεται υπόψιν ο προσανατολισμός του κελύφους, σε αντίθεση  με τα DIN.

 

2) Οι προσαυξήσεις διακεκομμένης λειτουργίας (reheat factor) υπολογίζονται "με το τετραγωνικό" (W/m2) και όχι ποσοστιαία όπως στα DIN.

 

3) Ο αερισμός μέσω χαραμάδων υπολογίζεται πολύ χονδρικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το μήκος των χαραμάδων (όπως στα DIN), ούτε καν το εμβαδό των κουφωμάτων (όπως στον ΚΕΝΑΚ) παρά μόνο το πλήθος των κουφωμάτων (συντελεστής ε).

 

Γενικά δεν βλέπω κάποιο προτέρημα του ΕΝ απέναντι στα DΙΝ παρά μόνο μειονεκτήματα. (Εννοείται ότι τις θερμογέφυρες μπορούμε πανεύκολα να τις εντάξουμε στον υπολογισμό κατά DIN)  

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.