Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ανάθεση καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας σε μισθωτό υπάλληλο-μηχανικό. Ερώτηση


GeorgeS

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

 

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής και θα παρακαλούσα θερμά μια τεκμηριωμένη απάντηση (αν είναι δυνατόν και με αναφορά σε κείμενη νομοθεσία ή νομολογία)

 

Συνάδελφοι δουλεύουν ως μηχανικοί σε μεγάλο Οργανισμό με παραρτήματα-κτίρια. Εχουν προσληφθεί ως μηχανικοί μελετητές ή επιβλεψης έργων ή συντήρησης. Το ερώτημα είναι το εξής : δύναται η εταιρεία να τους αναθέσει-φορτώσει και καθήοντα τεχνικού ασφαλείας όταν είναι μισθωτοί υπάλληλοι και έχουν προσληφθεί με άλλο αντικείμενο ; Πόσο σύννομο είναι αυτό ? Αν ναι, υποχρεούται η εταιρεία σε πρόσθετη αμοιβή ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3850

Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την

ασφάλεια των εργαζομένων.

 

Άρθρο 9

Παροχή υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης

1. Ο εργοδότης προκειμένου να ανταποκριθεί στις

απαιτήσεις του παρόντος για υποχρέωση χρησιμοποίη−

σης υπηρεσιών τεχνικού ασφάλειας και ιατρού εργασίας

ή/και σε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και ασφάλειας

των εργαζομένων, δύναται να επιλέξει μεταξύ της ανά−

θεσης των καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας ή/και ιατρού

εργασίας σε εργαζομένους στην επιχείρηση ή σε άτομα

εκτός της επιχείρησης ή της σύναψης σύμβασης με τις

Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞ.

Υ.Π.Π.) του άρθρου 23 ή συνδυασμό μεταξύ αυτών των

δυνατοτήτων.

Link to comment
Share on other sites

Οκ, ευχαριστώ tasxan206, αλλά το βασικό ερωτημα παραμένει. Μπορεί να ασκεί κάποιος μισθωτός μηχανικός και τα δύο καθήκοντα ? δηλ. να ειναι και στις επιβλέψεις έργων ή στην Συντήρηση (οργανικές μονάδες στις οποίες έχει προσληφθεί) και ταυτόχρονα να ασκεί και καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας ? μήπως υπάρχει κατάχρηση ? αλλά ακόμα κι έτσι δεν θα πρέπει να αμοίβεται εχτρα σε περίπτωση που ο εργοδότης του αναθέσει πρόσθετα καθήκοντα (τεχνικού ασφαλείας) ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφε δεν σε ικανοποίησε η απάντηση του @tasxan206 με την παράθεση του άρθρου ?

 

Στην τελική, μπορείς ως μισθωτός της επιχείρησης να εκτελείς και καθήκοντα Τ.Α., αν συνάψεις σύμβαση με τον εργοδότη και εννοείται οτι πρέπει να πληρώνεσαι επιπλέον για τις αρμοδιότητες του Τ.Α. (αν βέβαια θα στα δίνει ο εργοδότης)

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ dib, ο Νόμος πράγματι προβλέπει γενικά αυτή τη δυνατότητα. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.  Θέτω όμως προς προβληματισμό για όλους τους μισθωτούς συναδέλφους (και τους καλώ να απευθυνθούν στα συνδικαλιστικά τους σωματεία αν πιστεύουν ότι υπάρχει καταχρηστική σε βάρος τους ανάθεση καθηκόντων) τα εξής :

 

1. Ο ίδιος Νόμος 3850/10 αναφέρει Άρθρο 15, παράγραφος 4 : "Ο τεχνικός ασφάλειας έχει, κατά την άσκηση του έργου του, ηθική ανεξαρτησία απέναντι στον εργοδότη και στους εργαζομένους. Τυχόν διαφωνία του με τον εργοδότη, για θέματα της αρμοδιότητάς του, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο καταγγελίας της σύμβασής του. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση του τεχνικού ασφάλειας πρέπει να είναι αιτιολογημένη."

 

Πως προκύπτει η "ηθική ανεξαρτησία" όταν ο μισθωτός ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ είναι ηθικά εξαρτημένος από τον εργοδότη αφού εκτελεί ΔΙΠΛΑ καθήκοντα, και αυτά του υπαλλήλου (δηλ. εκτέλεση διαταγών της διοίκησης που εν δυνάμει μπορεί να είναι οδηγίες αντίθετες με τις προτάσεις ή την άποψη που μπορεί να έχει  ως τεχνικός ασφαλείας π.χ. για τις συνθήκες εργασίας κοκ ?

 

2. Άρθρο 11, παράγραφος 5, του ιδίου Νόμου :  "5. Ο τεχνικός ασφάλειας υπάγεται απευθείας στη διοίκηση της επιχείρησης." 

 

Μα ο μισθωτός υπάλληλος ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπάγεται απευθείας στην διοίκηση, αλλά ως υπάλληλος έχει προϊστάμενο, Δ/ντη κοκ. Αρα πως ακριβώς μπορεί να να εφαρμοστεί ο Νόμος. Δεν υπάρχει αντίφαση ή ασυμβίβαστο ? Δεν θίγεται πάλι η αρχή της "ηθικής ανεξαρτησίας" ?

 

3.  Μπορεί  ο μισθωτός μηχανικός να είναι ταυτόχρονα και τεχνικός ασφάλειας και ο υπάλληλος που θα εκτελεί-υλοποιεί-εισηγείται όσα προτείνει ο τεχνικός ασφαλείας, δηλαδή ο ίδιος ? Δηλ. μπορεί να είναι και ελεγκτής και ελεγχόμενος και αυτός που προτείνει και αυτός που θα εισηγείτε και θα μελετά όσα ο ίδιος προτείνει ? μήπως υπάρχει ασυμβίβαστο και σε αυτή τη περίπτωση ? Αναφέρομαι στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος εκτελεί και ο ίδιος χρέη μελέτης-επίβλεψης-συντήρησης εγκαταστάσεων. Και πως μπορεί να λειτουργεί αντικειμενικά και ανεξάρτητα ή και εν τέλει να επιτελεί στο ακέραιο τα καθήκοντά του (διπλά καθήκοντα) όταν τα όσα προτείνει με την μια του ιδιότητα θα οδηγούν σε πρόσθετη γιαυτόν εργασία με την άλλη του ιδιότητα ? γεγονός που πέραν των ηθικών θεμάτων που ανακύπτουν θα αυξήσει το αντικείμενο και τις ώρες απασχόλησης του ?

 

Αυτά είναι μερικά μόνο ερωτήματα που προς το παρόν παραθέτω.

 

Υ.Γ. Το ότι πρέπει να πληρώνεσαι extra για τις υπηρεσίες σου ως τεχνικός ασφάλειας απο που προκύπτει ?

Edited by GeorgeS
Link to comment
Share on other sites

Αν κατά την άσκηση των καθηκόντων σου ως Τ.Α., έχεις προβληματισμούς ηθικής ανεξαρτησίας και εκπληρώνεις τις απαιτήσεις της επιχείρησης και όχι την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων, τότε καλύτερα να μην αναλάβεις τέτοιες αρμοδιότητες γιατί στο σκαμνί θα καθίσεις μαζί με τον εργοδότη σου...

 

Όσο για την επιπλέον αμοιβή, παλιά δίνανε 14% προσαύξηση στο βασικό μισθό τώρα με τα νέα μέτρα μάλλον δεν θα πάρεις αύξηση ούτε 5%, αλλα και αυτό σχετικό είναι, εκτός αν τους εξηγήσεις τις επικίνδυνες αρμοδιότητες που επιφορτίζεσαι και το αντιληφθούν.... :smile: :-) :smile:

Link to comment
Share on other sites

Μα δεν κατάλαβες...Δεν ειναι θέμα τι προβληματισμούς έχω εγώ ή κάποιος άλλος. Το θέμα είναι ότι η  εργοδοσία θέλει να τους αναθέσει τέτοια καθήκοντα. Οι ίδιοι δεν θέλουν. Το πνεύμα λοιπόν των ερωτήσεων είναι αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί νομικά κώλυμα ή ασυμβίβαστο διότι όπως καταλαβαίνεις σε μια ιδιωτική επιχείρηση δεν είναι εύκολο να αρνηθείς ακόμα κι αν έχεις δίκιο.

Link to comment
Share on other sites

Τότε καταλαβαίνω οτι μέσω της άρνησης των υπαλλήλων να αναλάβουν Τ.Α. της επιχείεησης, ψάχνουν άτομα για σουτάρισμα....

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι άρνηση για την άρνηση, είναι θέμα αν θα μπορούν να εκτελέσουν τόσο σοβαρά καθήκοντα ανεξάρτητα και έχοντας και άλλα καθήκοντα ταυτόχρονα. Γιατί αν συμβεί κάτι αυτοί θα κάτσουν στο σκαμνί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.