Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τοίχος πλήρωσης με φυσικούς λίθους, θερμομόνωση και οπτόπλινθους


geokal

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι μου προέκυψε ένα ζήτημα. Ο ιδιοκτήτης που ενδιαφέρεται να κτίσει μου έθεσε ένα ερώτημα και μου είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω. Θέλει να κτίσει σπίτι με την τοιχοποιία να είναι απο φυσικούς λαξευτούς λίθους εξωτερικά, ενδιάμεσα θερμομόνωση και εσωτερικά με οπτόπλινθος δρομικούς και επίχρισμα. Ποιες πρέπει να είναι οι απαραίτητες διαστάσεις σε πάχος του τοίχου πληρώσεως και το ¨πάτημα¨ του φυσικού λίθου ώστε να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ασφάλειας και όχι ανατροπή του? Θα γίνει βέβαια και αρμολόγηση των λίθων. Υπάρχει κάποιος κανονισμός?  Ο σκελετός του κτιρίου θα είναι από Ω.Σ και προβλέπεται να γίνει διώροφο.  

Edited by geokal
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον είναι τοίχος πλήρωσης ο πέτρινος, μπορείς και 30-35 εκ αφού θα είναι λαξευτοί.Προσοχή εκεί που υπάρχουν τα υποστυλώματα και οι δοκοί.Θα αποφασίσεις αν όλος ο πέτρινος τοίχος θα είναι έξω από αυτά ή κάποιο μέρος του και πόσο.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως πρέπει να σκεφτούμε και πόσα τετραγωνικά θα χαθούν από τους εσωτερικούς χώρους λόγω μεγάλου πάχους της τοιχοποιΐας ?

Link to comment
Share on other sites

Αυτόν τον προβληματισμό ειχα με τα υποστηλώματα και τα δοκάρια εκει τι κάνουμε, σενάζ δεν πρέπει να γίνουν? Το παχος περιπου στα 35 εκ βλεπω τη τοιχοποιια αλλα τι θα γινει με τον ΚΕΝΑΚ?

 

Τα τετραγωνικα δεν ειναι προβλημα.

Edited by geokal
Link to comment
Share on other sites

από το άρθρο 11 κβ του ΝΟΚ διαφαίνεται ότι το πάχος της λιθοδομής πλήρωσης δεν θα προσμετρήσει στο ΣΔ. 

11 κβ. Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέ−
ρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός 
και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα 
πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, κ.λπ.. 

 

Κατασκευαστικά όσο αφορά τα σενάζ, εξωτερικά αντί  για σανίδες στο καλούπωμα θα χτιστούν μικρού πάχους πέτρες ώστε να μη φαίνονται.

Επίσης στα επίπεδα των πλακών των ορόφων θα φροντίσεις ώστε οι πλάκες να προεξέχουν λίγο ώστε το τμήμα της πλάκας να μπαίνει μέσα στο τοίχο. Στη περίπτωση αυτή , όπως και με τα σενάζ δεν θα φαίνεται το κούτελο της πλάκας, γιατί το προεξέχων μήκος της θα είναι μικρότερο από το πάχος της λιθοδομής για να μπορεί να χτιστεί μικρή πέτρα και να την καλύψει. 

Προσωπικά για λόγους ασφάλειας θα επέλεγα μέρος της λιθοδομής να πατάει σε τμήμα δοκών. Αν υποθέσουμε ότι το πάχος λιθοδομής θα είναι 45-50 εκ. και πάχος δοκών 25 με μονωτικό σε δοκούς και κολώνες 5 εκ. 

35 εκ. εξωτερικά από το περίγραμμα του σκελετού. και 10 εκ. να πατάνε πάνω σε δοκούς. Μένει κενό στις δοκούς 15 εκ. Αν συνυπολογίσεις 5 εκ. μόνωση ενδιάμεση και 10 εκ μονή δρομική, εσωτερικά όλα έρχονται πρόσωπο για τα επιχρίσματα χωρίς να κάνει αντιαισθητικές προεξοχές ("δόντια"). 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

γενικά μπορείς να κοιτάξεις τα του ευρωκώδικα 6 και τα περί κάμψης εκτός επιπέδου,

περισσότερο για να κάνεις κανέναν απλό υπολογισμό ωστε να είσαι σίγουρος πως αυτό

που θα φτιάξεις είναι εντάξει αλλά και για κάποια εξοικίωση με τα υλικά, τις αντοχές κλπ.

 

κατά τα άλλα ο pavlos33 περιγράφει εξαιρετικά αυτό που πρέπει να γίνεται, αν θέλεις

"όλη" η όψη να είναι με λίθο καλύπτοντας τα φέροντα στοιχεία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33

 

Στην περιοχή μου η ερμηνεία που δόθηκε από υπάλληλο ΥΔΟΜ για το 11.κβ (μη προσμέτρηση στο ΣΔ) είναι ότι δεν προσμετρούνται οι τοίχοι πλήρωσης από πχ πέτρα μόνο όταν και ο φέρων οργανισμός είναι από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά. Αντ' αυτού με επίκληση του 11.ιστ από μένα θα γίνει χρήση του 16.1 και η επένδυση με πέτρα (πάχους 15 cm) δεν θα μετρήσει στο ΣΔ.

 

Τοίχος πλήρωσης με πέτρα πάχους της τάξης των 45-50 cm για μένα είναι too much και θα δώσει συνολικό πάχος ~ 70 cm. Θέλει (επιπλέον) προσοχή κατασκευαστικά και όταν γίνεται "πατήθρα" για το μισό του πλάτους πχ να είναι σωστά συνδεδεμένη (με οπλισμό) με τη δοκό. Εσωτερικά είναι επιθυμητό να έρθουν όλα περασιά αλλά προσοχή μην πάει 2-3 cm προς τα μέσα η τοιχοποιία (λόγω πχ μόνωσης) και θα είναι πολύ πιο άσχημο να είναι πιο έξω η δοκός!

Link to comment
Share on other sites

το έχω φτιάξει με ΓΟΚ 85 και προσωπικά είχαμε κάνει πέτρα 15 εκ, μονωση, θερμομόνωση, οπτοπλινθοδομή 9εκ σοβατισμένη εσω.

Ομως εμείς 1 σφηνώναμε και δεν είχαμε εμφανή πέτρα στο κούτελο του δοκαριού, αλλάζει αν υπάρχει εμφανή, αλλά το λύνει με λεπτομέρεια ο Αρχ.

είναι τώρα, το σπίτι που το κάναμε 9 χρονών και πρόβλημα κανένα, μάλιστα ο τοίχος γειτνιάζει με πισίνα, και περιοχή με πολύ υγρασία.,

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σε άλλη πολεοδομία, απ΄ότι μούπε συν/φος, αρκεί η εξωτερική  τοιχοποιία να είναι πχ.από πέτρα για να μη προσμετρηθεί στον ΣΔ. και ο σκελετός της απ΄ότι υλικό νάνε.

 

 

.....ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα ...

 

Φαίνεται ότι ο περιμετρικός φέρων οργανισμός παίζει μόνος του.

 

Ίδωμεν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.