Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Mεταφορά Συντελεστή Δόμησης


Arche

Recommended Posts

Υπάρχει κάτι που να ισχύει?

Θα με ενδιέφερε η μεταφορά απο περιοχές όπως Περιστέρι σε Νέο Ψυχικό ή Χολαργό, είναι κανείς που ξέρει και

έχει ασχοληθεί?

Γνωρίζει την νομοθεσία τι ισχύει?

Θα με ενδιέφερε επίσης και η μεταφορά απο ή σε Κρήτη απο Αττική ή αντίστροφα.

 

Κάθε πληροφορία δεκτή και Σας ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Από όσα γνωρίζω, η ΜΣΔ κόλλησε στην τελευταια απόφαση του ΣτΕ, με την οποία οι ΟΤΑ όφειλαν να ορίσουν περιοχές υποδοχής ΣΔ, στις οποίες θα επιτρεπόταν η ΜΣΔ.

 

Νομίζω ότι κανένας ΟΤΑ δεν έχει ορίσει αυτές τις περιοχές και έτσι ο θεσμός είναι ανενεργός.

 

Δεν γνωρίζω αν στους τελευταίους νόμους του ΥΠΕΚΑ υπάρχει κάποια σχετική ρύθμιση.

Link to comment
Share on other sites

Η μεταφορά ΣΔ είναι πονεμένη και επικίνδυνη «επενδυτικά» ιστορία.

Τα τελευταία 15 χρόνια (μπορεί και περισσότερο) πέφτει από ΣτΕ κάνουν κάποιες αλλαγές ξαναζωντανεύει και ξαναπέφτει πάλι.

Πολλές φορές και συνέχεια η ίδια ιστορία.

Συνεπώς, αν κάποιος ακόμα και να ενεργοποιηθεί κάποιο φεγγάρι για κάποιες περιοχές η μεταφορά Σ.Δ. θα πρέπει να προλάβει, να τον αγοράσει, να τον μεταφέρει, να προλάβει να βγάλει την άδεια δόμησης και ακόμα πιο καλά να προλάβει να περατώσει το κτίσμα, πριν καταπέσει από ΣτΕ και δεν μπορεί να πάρει καν ρεύμα…

Αρκετοί βρεθήκαν με το χρήμα να έχει δοθεί και να περιμένουν ακόμα.

Μερικοί πρόλαβαν ή σε μια φάση ή σε διαδοχικές αλλά είναι άλλα παιχνίδια αυτά για ειδικές ανάγκες αφού αφορούν και ειδικούς «επενδυτές».

Αν δεν γνωρίζεις καλά (μα καλά) όλο το φάσμα (από εταιρίες ρέαλ εστέιτ μέχρι ΥΠΕΚΑ) απέφυγε να ανακατευθείς διότι θα είσαι ένας από του πολλούς νεροκουβαλητές διότι την δουλειά θα την αναλάβει άλλος στο τέλος.

Ειδικά αν η πληρωμή σου θα είναι με το αποτέλεσμα.

Αυτά…

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

στα παραπανω, πολυ ορθα,

να προσθεσω οτι,

 

στον 4014 υπηρχε σχετικη προβλεψη για αδειες  που ανακληθηκαν  ή ακυρωθηκαν,  ...  μεταξυ αυτων και  απο  ΜΣΔ,...

 με το αρθρ. 24 παρ. 18, χωρις καταβολη ενιαιου ειδικου προστιμου.

στον 4178 προβλέπεται  στο αρθρ. 23  παρ. 6.

 

Βεβαια, αυτος που ειχε "τοτε" κυνηγησει την μεταφορά...δεν θα αφησει να συνεχιστει η οικοδομη σημερα...

Απλα θα εχουμε νεο κυκλο προσφυγών και δικαστικων αντιδικιων

με μοναδικο  αποτελεσμα να ξανα-κριθει η αντισνταγματικοτητα του 4014 και "εξ αλλης αιτιας"

 

Δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω αν καποιοι χρησιμοποιησαν αυτο το αρθρο 24 του 4014.....

 

Σημερα, επιχειρειται με την Τραπεζα Γης,   στα αρθρ. 32 επ. του 4178, να "εισφερθουν" εκει οι τιτλοι...με σκοπο χρησιμοποιησης τους για την ""εξαγορα δικαιωματων" ή "εξοφληση υποχρεωσεων" τακτοποιημενων  ακινητων..κλπκλπ...

 

Θα δούμε πώς θα παει το όλο θεμα...

 

 

Εν τελει

τα δικαστηρια εχουν ηδη κρινει θετικα, οτι υπαρχει υποχρεωση αποζημιωσης για την "ακυρότητα" των τιτλων ΜΣΔ...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Έχοντας παρακολουθήσει το θέμα αυτό από την εποχή σύνταξης του ν. 880/1979 (μία από τις πολλές, και καινοφανείς για την εποχή, πρωτοβουλίες και ιδέες του Μάνου), έχω μια γενική εικόνα για το θέμα και τη διαχρονική εξέλιξή του, με τις αποφάσεις του ΣτΕ, όχι βέβαια από την πλευρά του κατασκευαστή.

 

Έχω ενημερωθεί για την Τράπεζα Γης αλλά το πρόβλημα με τους χιλιάδες τίτλους, που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, και την απαξίωσή τους από το πάγωμα της λειτουργίας του θεσμού, είναι τεράστιο και δεν είναι εύκολο να διευθετηθεί, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι "οδηγίες" που έχει "επιβάλει" το ΣτΕ, ειδικά, με την τελευταία απόφασή του, εκτός των άλλων, και για τις ΖΥΣ (Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή). Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο για να μην πω αξεπέραστο εμπόδιο, αφού δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μεταφορά ΣΔ εκτός ΖΥΣ. Στο ν. 4178/13 περιγράφεται ένα ιδανικό μοντέλο διαχείρισης του θεσμού της ΜΣΔ και μάλιστα με επαναφορά εννοιών, όπως της δημιουργίας πχ 1) ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, 2) υπόγειων και υπέργειων χώρων στάθμευσης κλπ, που υπήρχαν στον αρχικό νόμο του 1979 και αποκλείστηκαν στη συνέχεια με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Πολύ φοβάμαι ότι την ίδια τύχη θα έχει και η Τράπεζα Γης, όταν υποβληθεί η πρώτη προσφυγή κατά του νέου νόμου, δεδομένου ότι η νομολογία που έχει διαμορφωθεί για το θέμα αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει.

 

Πέραν των παραπάνω, αποφάσισα να εκμυστηρευτώ ορισμένα στοιχεία από το παρελθόν, προκειμένου να γνωρίζουν οι νεώτεροι.

Στο άρθρο 32 αναφέρεται ότι "Για την εκπλήρωση και την ταχεία πρόοδο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αποκατάστασης, καθώς και ολοκλήρωσης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού καθορίζεται αποκλειστικά ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και διαχείρισης τίτλων δικαιώματος συντελεστή δόμησης, κατά τα επόμενα άρθρα του παρόντος, που ονομάζεται «Τράπεζα Γης»".

 

Δεδομένου ότι ήμουν ο εισηγητής της ιδέας να καταγραφεί ηλεκτρονικά όλη η διαδικασία της έκδοσης και, κυρίως, της πορείας κάθε τίτλου ΜΣΔ, που είχε ξεκινήσει από το 1980, ενημερώνω ότι το 1992 πρότεινα στον τότε υφυπουργό Χρ. Κατσιγιάννη να ανατεθεί το έργο αυτό, το οποίο ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και η σχετική εφαρμογή εγκαταστάθηκε στο δίκτυο της τότε ΔΤΕ. Μεταγενέστερα, και μετά την αναβάθμιση του δικτύου αυτού, η εφαρμογή επικαιροποιήθηκε και λειτουργούσε αν και το αντικείμενό της και ο σκοπός, για τον οποίο δημιουργήθηκε, έχει "παγώσει" από αρκετά χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και κυρίως για ότι νεότερο ενημερώστε.

Το θέμα φαίνεται παγωμένο και αρκετά ενδιαφέρον όμως, ξέρω γραφείο Πανόρμου που ασχολήθηκε πριν 10 τουλάχιστον χρόνια με αυτό το τόσο ενδιαφέρον θέμα.

Με αγωνία περιμένουμε τις ΖΥΔ που θα έδιναν και επαγγελ΄ματικό ενδιαφέρον στον Ελληνα Μηχανικό αλλά φαίνεται οι Ισπανοί Αρχιτέκτονες και οι Υπουργοί που σχεδιάζουν την οικοδομική ανάπλαση της Αθήνας ότι είναι απασχολημένοι, θες για δι'άφορους λόγους, γιατί η ΜΣΔ δεν ενδιαφέρει τώρα, που καιγόμαστε και κυριολεκτικά Αυγουστιάτικα, πάντως για ότι νεότερο και υπόλοιπες πληροφορίες ενημερώστε.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Θεωρητική Απορία: Αν θέλω να μεταφέρω ΣΔ από το βαρυνόμενο ακίνητό μου σε ωφελούμενο άλλης περιοχής, αλλά εγώ έχω στην κυριότητά μου μόνο το βαρυνόμενο, πώς θα μπορέσω να χτίσω σε οικόπεδο που δε μου ανήκει; Και μεταφέροντας το ΣΔ μήπως χάνω και τα δικαιώματα κυριότητας στο βαρυνόμενο ακίνητο;

Link to comment
Share on other sites

Διερωτώμαι το είναι αυτό που σε κάνει να έχεις απορίες για ένα θέμα που έχει παγώσει από χρόνια και δεν φαίνεται, στο μακρινό ορίζοντα, αχτίδα φωτός για την αναθέρμανσή του.

Link to comment
Share on other sites

Το αντιμετωπίζω υπηρεσιακά σε υπόθεση αρχών '80 όπου έγινε ΜΣΔ επειδή ο χώρος είχε χαρακτηριστεί "χώρος πρασίνου" αν θυμάμαι καλά, και κανείς δεν είναι σίγουρος για το αν το βαρυνόμενο ακίνητο πέρασε στην κυριότητα του Δημοσίου ή όχι, και προσωπικά δεν ξέρω πως ο ιδιώτης που όντως μετέφερε το ΣΔ κατάφερε να χτίσει αλλού αν δεν είχε οικόπεδο δικό του ΚΑΙ εκεί που μεταφέρθηκε ο ΣΔ. Δηλ. φέξε μου και γλίστρησα

Link to comment
Share on other sites

ο τιτλος της ΜΣΔ ειναι..[δλδ  ηταν...τόοοτε που ισχυε η ΜΣΔ]

μεταβιβασιμος

 

Επομενως

ο δικαιουχος του τιτλου, τον επαιρνε -συνηθως - σε "κομματια"

 

για να μην γινονται συνεχεις   "αφαιρεσεις"  απο τον αρχικο συνολικό

 

τελος παντων

ο δικαιουχος δεν ηταν υποχρεωμενος να χτισει σε δικο "του"

Μπορουσε και να τον μεταβιβασει

 

παντως,  δεν καταλαβα...

τί ακριβως ψαχνεις

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.