Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διακοπές ρεύματος: ευθύνες ΔΕΗ, μηχανικών, εγκαταστατών και ιδιοκτητών - ρόλος της ΥΔΕ


sdim

Recommended Posts

Τον τελευταίο καιρό όλο και συχνότερα γίνονται διακοπές ρεύματος, κυρίως σε νησιά.

 

Ποιος ευθύνεται περισσότερο κατά την γνώμη σας;

 

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του δικτύου ώστε να είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

 

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ/ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ

Από την άλλη, πολλοί μηχανικοί και εγκαταστάτες δεν δηλώνανε την σωστή ισχύ κατά την ηλεκτροδότηση με συνέπεια η ΔΕΗ να έχει σημαντικά υποβαθμισμένη εικόνα των πραγματικών απαιτήσεων από τους καταναλωτές.

 

Ως γνωστόν πολλοί "υποβάθμιζαν" την ισχύ στις μελέτες και στην αίτηση προς την ΔΕΗ. Κύριος λόγος ήταν για να υπογράψουν οι ίδιοι τα ηλεκτρολογικά και να μην πληρώσουν άλλον που να έχει δικαίωμα υπογραφής για μεγαλύτερη ισχύ.

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι περισσότερες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις έχουν δηλωμένη ισχύ 24~24.9KW. Σε πολλές περιπτώσεις η πραγματική ισχύς είναι υπερδιπλάσια ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ήταν και υπερδεκαπλάσια (δεν βάζανε στις μελέτες τα κλιματιστικά, τα συνδέανε στην ζούλα μετά).

 

Ειδικά τα κλιματιστικά είναι μεγάλη πληγή. Ο κάθε εγκαταστάτης εγκαθιστούσε κλιματιστικά που αυξάνανε σημαντικά την ισχύ που κατανάλωνε το διαμέρισμα (3 μικρά κλιματιστικά θέλουν πάνω από 10KW) και ούτε που ασχολούταν με την έκδοση νέας ΥΔΕ, όπως προβλέπεται αν τροποποιηθεί η ηλεκτρική εγκατάσταση.

 

Επίσης οι πισίνες είναι απαιτητικές σε ισχύ και σπανίως δηλώνεται η επιπλέον ισχύς αν η εγκατάσταση της πισίνας γίνει μετά την ηλεκτροδότηση. Μόνο αν απαιτείται μεγαλύτερη παροχή μπαίνει στην διαδικασία ο μηχανικός/εγκαταστάτης να κάνει νέα ΥΔΕ και αυτό επειδή το ζητάει η ΔΕΗ.

 

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Οι ιδιοκτήτες βάζουν ότι συσκευή θέλουν χωρίς να ενημερώνουν κανέναν. Συχνά από άγνοια αλλά και πολλές φορές σκόπιμα, για λόγους οικονομίας, δεν ζητάνε νέα ΥΔΕ όπως απαιτείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εγκατάσταση εξωτερικού φωτισμού και η εγκατάσταση κλιματιστικού (ναι, κάποιοι τα ξέρουν όλα).

 

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αν π.χ. σε μια περιοχή έχουν δηλωθεί 20 παροχές 25KW η ΔΕΗ έχει προβλέψει δίκτυο διανομής και μετασχηματιστές για μέγιστη κατανάλωση 500KW ενώ αν ήταν δηλωμένη η πραγματική ισχύς θα υπολόγιζε η ΔΕΗ να παρέχει μεγαλύτερη ισχύ (π.χ. 1000KW) ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην πραγματική ζήτηση.

 

Η υποδιαστασιολόγηση του δικτύου, η οποία προκύπτει από λανθασμένα στοιχεία από τις ΥΔΕ, συμβάλλει σε διακοπές ρεύματος (μπλακ άουτ κατά τα νεοελληνικά :sad: )

 

Επειδή κάποιοι πήγαν να βγάλουν δυο φράγκα παραπάνω, καταστρέφεται κόσμος και κοσμάκης. Οι επαγγελματίες δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους (μεταξύ των οποίων και εμείς), όσοι έχουν ευπαθή προϊόντα σε ψυγεία κινδυνεύουν να καταστραφούν, όσοι έχουν πρόβλημα υγείας και έχουν μηχάνημα υποστήριξης (είτε στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι) κινδυνεύουν να παιθάνουν. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές ζημιές. Φανταστείτε να πιάσει μια αποθήκη φωτιά και να μην υπάρχει ρεύμα για να λειτουργήσει το σύστημα πυρόσβεσης.

 

Ποια η γνώμη σας; Ποιος ευθύνεται περισσότερο για τις διακοπές; Η ΔΕΗ, οι επαγγελματίες που δεν κάνουν υπεύθυνα την δουλειά τους ή οι ιδιοκτήτες;

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Η ΔΕΗ βάσει της ΥΔΕ τοποθετεί μετρητή και ασφάλεια... Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζει και το δίκτυο - μετασχηματιστές κτλ... Η μόνη περίπτωση να φταίνε οι εγκαταστάτες ή οι μηχανικοί είναι να "πειράξουν" την ασφάλεια του μετρητή και να βάλουν μεγαλύτερη (όσο αντέχει το παροχικό)... αλλά από την άλλη σε αυτή την περίπτωση ο καταμετρητής τι κάνει??? κοιμάται????

 

 

Οι διακοπές (πέρα από τις "λογικές βλάβες" που είναι αναμενόμενο να συμβαίνουν σε τόσες χιλιάδες χιλιομέτρων δικτύου) οφείλονται στο απαρχαιομένο, μη συντηρημένο επαρκώς δίκτυο, στις κλοπές μετασχηματιστών (ευγενές σπορ των τελευταίων χρόνων) και βεβαίως στην απαράδεκτη κατάσταση της μη διασύνδεσης νησιών - κυρίως της Κρήτης και Κυκλάδων εν έτοι 2013!!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως θα συμφωνήσω μαζί σου. ΟΙ διακοπές συμβαίνουν όταν υπάρχει αστοχία σε κάποιο σημείο του δικτύου, όπου αστοχία μπορει να είναι από βλαβη γεννήτριας, έως πτώση μιας γραμμής, σκάσιμο μετασχηματιστή κτλ κτλ.

 

Μην λες πως τρία μικρά κλιματιστικά θέλουν ισχύ 10kw γιατί θα μας ριξουν κόκκινη κάρτα... :smile:

 

Δεν ειμαι σίγουρος αν καταλαβα καλά τί εννοείς για τα σπίτια, αλλά μου φαίνεται ακραίο να υποστηρίζεις πως θα απαιτείται νέα ΥΔΕ για να βάλει κανείς ένα κλιματιστικό.....

 

Για το θεμα της υποδιαστασιολογησης στις βιοτεχνίες δεν εχω αποψη....  αλλά αφού τα πάντα ορίζονται απο΄την εκάστοτε παροχή, που το πρόβλημα?

 

EDIT: Γραφαμε ταυτοχρονα με τον Astrah, εννοώ στο αρχικό μήνυμα

Edited by zefuros
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που εννοώ είναι πως υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν πραγματική παροχή παραπάνω από την δηλωμένη.

 

Συμφωνώ πως θα πέσει η ασφάλεια αν ζητήσει κάποιος πολύ μεγαλύτερη ισχύ αλλά δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Πολλοί έχουν τριφασική γραμμή Νο2 αλλά έχουν δηλωμένη χαμηλή ισχύ, π.χ. 16kVA. Αν μπουν και μερικά κλιματιστικά μπορεί η ισχύς να ανέβει στα 25kVA χωρίς να πέσει η ασφάλεια. Ωστόσο η ζήτηση θα έχει αυξηθεί κατά 56%!!! Αν η ΔΕΗ έχει υπολογίσει για ένα χωριό που έχει 1000 σπίτια αναμενόμενη ισχύ 1000 x 16 = 16000kVA θα έχει στην πράξη 25000kVA.

 

Στις πιο ενεργοβόρες εγκαταστάσεις το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Κάποιοι έχουν περιορισμό στα 50KW ή στα 100KW, οι αντίστοιχες γραμμές όμως μπορούν να σηκώσουν περισσότερο ρεύμα. Για παράδειγμα επειδή δεν υπάρχει γραμμή 100KW η παροχή θα είναι Νο6 (135KWΑ), δηλαδή 35% πάνω από το όριο του υπογράφοντα.

Link to comment
Share on other sites

η ΔΕΗ για τον υπολογισμό των καλωδίων της δεν χρησιμοποιεί την ισχύ που υπολογίζει και δηλώνει ο κάθε εγκαταστάτης αλλά την ισχύ της παροχής που εγκαταστάθηκε τελικά μαζί με τους συντελεστές ταυτοχρονισμού που εξαρτώνται από τον αριθμό και το είδος των ΕΗΕ. Το πρόβλημα της υπερφορτισης μπορεί να εμφανιστεί αν οι συντελεστές ταυτοχρονισμού είναι στην πράξη διαφορετικοί από τους υπολογισμένους 

Edited by nvel
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το μεσημέρι που η θερμοκρασία περνάει τους 40°C δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ετεροχρονισμός.

Ιδιαίτερα στις "εύπορες" περιοχές καθώς και στις τουριστικές, τα κλιματιστικά λειτουργούν συνέχεια.

 

Είναι σίγουρο πως η ΔΕΗ χρησιμοποιεί την ισχύ της παροχής και όχι την δηλωμένη στην ΥΔΕ;

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα, τις ώρες αιχμής η ζήτηση μπορεί ακόμη και να υπερβαίνει την συμφωνηθείσα ισχύ, καθώς τα μέσα προστασίας της γραμμής παροχής δεν ενεργοποιούνται αμέσως. Για παράδειγμα, ένας μικροαυτόματος μπορεί θα διακόψει το κύκλωμα εξαιτίας υπερφόρτισης μόνον εάν το ρεύμα υπερβαίνει το 1,45 της ονομαστικής τιμής επί μία περίπου ώρα (προστασία υπερφόρτισης). Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις ασφάλειες, ανάλογα με την χαρακτηριστική καμπύλη αντιστρόφου χρόνου τους.

 

Ενώ στο διασυνδεδεμένο σύστημα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, σε απομονωμένα συστήματα (όπως αυτά πολλών Ελληνικών Νησιών) μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, εξαιτίας της ανισορροπίας παραγωγής-ζήτησης. Αυτό που κατά βάση επηρεάζεται είναι η συχνότητα του νησιδοποιημένου συστήματος.

 

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να εμφανιστεί και με αντίστροφο τρόπο. Εάν εξαιτίας κάποιου σφάλματος σε κάποια γραμμή ανοίξει κάποιος διακόπτης και τεθεί εκτός η γραμμή, τότε θα απορριφθεί μεγάλη ποσότητα φορτίου (π.χ. στη Σαντορίνη τίθεται εκτός μια γραμμή διανομής Μ.Τ. με φορτίο 10MW ενώ το συνολικό φορτίο είναι π.χ. 30MW). Τότε η συχνότητα όλου του δικτύου θα αρχίσει να ταλαντώνεται απότομα αυξανόμενη, θα επενεργήσουν οι προστασίες και όλες οι μονάδες θα τεθούν εκτός -> black out. Εδώ παίζει ρόλο και το μέγεθος της μονάδας, γενικά όσο πιο μεγάλη είναι η γεννήτρια τόσο λιγότερο επηρεάζεται από τέτοια περιστατικά.

 

Γενικά, η μόνη σωτηρία για τα νησιά μας είναι η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα. Η απόσβεση του αρχικού κόστους θα γίνει σύντομα.

Edited by JasonK
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το  καλοκαίρι του2004,  ένα μήνα πριν τους ολυμπιακούς αγώνες που είχαμε αναλάβει έγινε ένα μεγάλο μπλακ αουτ στην αττική κ στην πρωτεύουσα ,αλήθεια, αυτό το πάθημα έγινε μάθημα?

 Παρακάτω   σας παραθέτω το λνγκ με το πόρισμα της επιτροπης   και την ενημέρωση από τον τότε υπουργό προς τους δημοσιογράφους, τα συμπεράσματα δικάς σας

 

πορισμα ,   απαντηση υπουργου

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
Link to comment
Share on other sites

Από το πόρισμα μου μείναν τα εξής αίτια:

 

1) Το φορτίο που καλείται να τροφοδοτήσει η ΔΕΗ αυξάνεται ταχύτατα λόγω των εγκατεστημένων κλιματιστικών.

2) Ενώ προβλεπόταν να έχει συνδεθεί μέχρι τότε σταθμός παραγωγής 120MW στο δίκτυο (ανάθεση σε ιδιωτικών συμφερόντων εταιρεία) το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί. Επιπλέον αναφέρει πως η αδειοδότηση για μια παραγωγή 120MW από αεριοστρόβιλους που νοικιάζει η ΔΕΗ από τρίτη εταιρεία πάλι δεν προσέφερε.

 

Προσωπικά εκτιμώ πως σε εκείνο το μπλακ αουτ τα κλιματιστικά κάνανε την ζημιά.

http://www.xe.gr/property/library/articles/2010-06/013_market_guide_of_air_conditioners.html

Σύμφωνα με το παραπάνω άθρρο κάθε χρόνο απαιτούνται περίπου 400MW για τα ΝΕΑ κλιματιστικά.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά εκτιμώ πως σε εκείνο το μπλακ αουτ τα κλιματιστικά κάνανε την ζημιά.

ότι τα κλιματιστικά ευθύνονται σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό είναι αλήθεια

τώρα θα μου πεις γιατί δεν δηλώνονται με υδε για κάνει η δεη τα κουμάντα της , αφου το  είχε δει από το 96?

’’ γιατι?... δηλώνονται τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, λαδιού, αντιστάσεων, ή αυτά με τις  λάμπες αλογόνου?’’ αυτό ήταν κ το επιχείρημα’’ κάποιον’’, όταν το 2000 που ανήγε η αγορά των κλιματιστικών στην ελλάδα  η δεη ζήτησε να δηλώνονται όλα τα κλιματιστικά

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.