Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πότε απαιτείται: Άδεια δόμησης-Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

δξ  γιατι "δεχονται"   ωρισμενες ΥΔΟΜ την ΕΕΔΜΚ

Υπαρχει και σχετικο εγγραφο

εδω 

https://www.michanikos.gr/forums/topic/52679-άδεια-δόμησης-για-διαχωρισμό-διαμερίσματοςς/?do=findComment&comment=973101

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 288
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  

Faethon11:

    "Και το τελευταίο έγγραφο? ".......

 

Αυτο το "τελευταιο εγγραφο" αναφερεται στην παρ. "ιζ" του αρθρου 29,

η οποια, όμως,  ρητα αναφερεται  μόνον  στις  εσωτερικες διαρρυθμισεις και οχι σε διαχωρισμο..

Και μαλιστα υπο τον ορο οτι,  δεν θιγουν στοιχεια του φεροντος  [και εφοσον δεν ξεπερνουν τις 25.000 της παρ.1 περ. θ]

 

Γνωμη μου ειναι οτι δεν μπορεις να εκδοσεις ΕΕΔΜΚ για διαχωρισμο,

βαζοντας στο μικρο κελί, πανω δεξια,  σαν κωδικο της εργασιας  το "ιζ",

αφου το βλεπεις οτι,  αυτο το "ιζ" δεν αφορα σε διαχωρισμο, αλλα σε διαρρυθμισεις.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη καλημέρα

το υπουργείο άλλα λέει με την εγκύκλιο αυτή, [Περαιτέρω διευκρινίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες που απαιτούνται για τον διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών εμπίπτουν στην περίπτωση ιζ) της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4495/17, όπως ισχύει.]

τι να κάνουμε να πιστέψουμε! 

Link to comment
Share on other sites

καλημερα Βασιλη

ειναι η παληα "συνταγη" του "με ενα σμπαρο δυό τρυγονια"...

πριν  3-4 χρονια,  που εγραφαν  στην  αδεια

"εσωτερικες διαρρυθμισεις προς διαχωρισμο":-D

υγ

τοτε το πηγαιναν στην περ. "19"

αλλα αυτη μιλουσε για εσωτερικες διαρρυθμισεις οχι για διαχωρισμο...

Απλα, σκεφθηκαν οτι,  αφου γινονταν εσωτερικες διαρρυθμισεις..

εάν αυτες  οδηγουσαν σε διαχωρισμο, να θεωρηθει και ο διαχωρισμος οτι επερχεται αυτομάτως, ανευ αλλη αδειας...

τεσπα

άλλα ορίζει  ο νομος  και άλλα η εγκυκλιος..

Ειναι συνηθες το φαινομενο αυτο τις τελευταιες μερες,

που καθαριζουν τα ντουλαπια τους απο τους σκελετους...

Και βεβαια, εμεις παμε σύμφωνα με τον νομο, οχι με την τροποποιηση του νομου μεσω ενος υπηρεσιακου εγγραφου...τρεχα γυρευε...

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη ας κάνουμε μια ιστορική διαδρομή.

Ο Ν4495/17 λέει  στο άρθρο 29§2:

Παράθεση

ιζ)   εσωτερικές  διαρρυθμίσεις,  με  την  προϋπόθεση  ότι  δεν  θίγονται  τα  στοιχεία  του  φέροντος οργανισμού του κτιρίου,

Ενώ ο Ν4067/12 στο άρθρο 4§2 λέει τα ίδια

Παράθεση

ιθ.     Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, εφόσον δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.

Στο έγγραφο του 2017 που υπογράφει η Δντρια, επικαλείται το άρθρο 4§1 του Ν4067 που δεν νομίζω να αναφέρεται σχετικά σε κάποιο άλλο σημείο πλην του παρακάτω.

Παράθεση

η.      Οποιαδήποτε νέα κατασκευή ή και προσθήκη που δεν ορίζεται με τις παραγράφους 2, 3 και 4. (απαιτεί οικοδομική άδεια)

επικαλούμενη κατασκευή Η/Μ εργασιών  (εργασίες που δεν είναι στις άλλες παραγράφους 2 και 3), όπως και την αλλαγή του διαγράμματος κάλυψης για πρόσθετες θέσεις στάθμευσης παρά το ότι αυτό δεν ισχύει σε όλη την επικράτεια, διότι θεωρεί πως η διαμερισμάτωση ορόφου δεν είναι εσωτερική διαρρύθμιση προφανώς εκλαμβάνοντας τον όρο εσωτ. διαρ. εντός μίας μόνο οριζόντιας ιδιοκτησίας (κάποιος πολύ σωστά μπορεί να πει πως αν δεν έχουμε οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν ισχύει το έγγραφο).... παρότι, προσωπικά θεωρώ πως, αυτό δεν προκύπτει από κανένα σημείο του νόμου (εκτός αν μου έχει διαφύγει).

Παράθεση

Επισημαίνεται  ότι  οι  ανωτέρω  εργασίες  διαμερισμάτωσης  ορόφου  δεν  εντάσσονται  στις εργασίες  εσωτερικών  διαρρυθμίσεων  της  παρ.  2ιθ  του  άρθρου  4  του  ν.4067/12,  για  τις  οποίες απαιτείται  έγκριση  εργασιών  μικρής  κλίμακας  και  αφορούν  εργασίες  σε  μια  οριζόντια  ιδιοκτησία.

Και έρχεται το έγγραφο του 2019 που υπογράφει η Γ.Γ πλέον, με τα ίδια σχεδόν δεδομένα (κατάργηση του άρθρου 4 με τον Ν4495/17) και λέει πως

Παράθεση

 

Περαιτέρω  διευκρινίζουμε  ότι  σε  κάθε  περίπτωση (για να μην γίνει σύγχυση με τα ανωτέρω περί Ν960/79),  οι  εργασίες  που  απαιτούνται  για  τον διαχωρισμό  οριζόντιων  ιδιοκτησιών  εμπίπτουν  στην  περίπτωση  ιζ)  της  παρ.  2  του  άρθρου  29  του ν.4495/17, όπως ισχύει. Εφόσον προκύπτει υποχρέωση εξασφάλισης νέων θέσεων στάθμευσης, πέραν των  προβλεπόμενων  δικαιολογητικών  της  παρ.  ιζ)  του  άρθρου  2  της  υπ’  αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461  Υ.Α  υποβάλλονται  συμπληρωματικά,  συμβολαιογραφική  δήλωση  του ν.1221/1981 και μεταγραφή της.

 

Αν δε, πάμε και πολύ παλιά (ΓΟΚ73) όπου η αλλαγή των διαμερισμάτων, εφόσον δεν μετέβαλλαν το διάγραμμα κάλυψης, δεν απαιτούσε αλλαγή των σχεδίων (κάπως έτσι αλλά δεν μπορώ να το βρω τώρα) θεωρώ πως το νέο έγγραφο είναι προσεγμένο, πληρέστερο και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αυτήν της απλοποίησης της διαδικασίας για ελάσσονος σημασίας θέματα (όπως θεωρώ προσωπικά ότι είναι το συγκεκριμένο).

Link to comment
Share on other sites

Τελικά  γινεται με αδεια μικρης κλιμακας  η οχι? νομιζω οτι θελει ο καθενας κανει και οπως τον διευκολινει ως συνηθως.Εγω πραγματι πριν το εγγραφο 10/6/19 ημουν σιγουρη οτι ηθελε αδεια δομησης τωρα  μπερδευτικα περισσοτερο.

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη, διάβασα προσεκτικότερα την απόφαση του εφετείου και διαπίστωσα πως δέχονταν ότι όπου ο νόμος λέει "εσωτερικές  διαρρυθμίσεις" εννοεί "εντός μίας οριζοντίου ιδιοκτησίας" και διαβάζοντας ακόμα προσεκτικότερα διαπίστωσα (στο 11) πως αυτή η άποψή τους στηρίζεται στο έγγραφο με αριθμό πρωτ. 14346/25.05.2017 δηλαδή το έγγραφο του 2017 που αναφέρω παραπάνω.

Οπότε σήμερα που υπάρχει νέο έγγραφο (2019), πόσο σίγουροι είμαστε πως το εφετείο θα λάβει την ίδια απόφαση?

Link to comment
Share on other sites

[αποσπασμα απο την αποφαση]

6. Επειδή, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που παρατίθενται στην προηγούμενη σκέψη,

μόνον οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται στις εργασίες που εκτελούνται χωρίς οικοδομική άδεια, με απλή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σύμφωνα με τη σχετική 55174/4.10.2013 υπουργική απόφαση.

Συνεπώς, για τον διαχωρισμό διαμερίσματος σε δύο αυτοτελή και τις επ' αυτών εργασίες (διαμερισμάτωση) απαιτείται η προηγούμενη έκδοση άδειας δομήσεως (πρβλ. ΣτΕ 355/2017).

επισης στην παρ. 11 αναφερει οτι

11. Επειδή, υπό τα εκτεθέντα νομικά και πραγματικά περιστατικά, η Υπηρεσία Δόμησης του καθ' ου Δήμου προέβη στην έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης, χωρίς να εξετάσει αν αρκούσε για τον επίδικο διαχωρισμό των διαμερισμάτων (διαμερισμάτωση) από ένα ενιαίο διαμέρισμα απλή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σύμφωνα με την ανωτέρω οικ. 55174/2013 υπουργική απόφαση, και αν έχουν αλλάξει τα περιγράμματα αυτών των ιδιοκτησιών, εφόσον για το διαχωρισμό ενός διαμερίσματος σε δύο, απαιτείται να γίνονται εργασίες για προσθήκη ηλεκτρομηχανολογικών -υδραυλικών εγκαταστάσεων), που δεν εμπίπτουν στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 4 του ν.4067/12, όπως ισχύει, αλλά απαιτείται άδεια δόμησης, κατά την παρ. 1 του ίδιου άρθρου. Διότι οι εργασίες αυτές για τον επίμαχο διαχωρισμό δεν εντάσσονται στις εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων που αφορούν εργασίες σε μια οριζόντια ιδιοκτησία στις οποίες αναφέρεται η παρ. 2ιθ του άρθρου 4 του ν.4067/12, και για τις οποίες [εσωτερικες διαρρυθμισεις]

απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (βλ σχετ. το αρ. Πρωτ.: /25-5-2017 Σχετ.: /16 έγγραφο του Τμήματος Γ'της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών κανονισμών και- Αδειοδοτήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνεται μεταξύ των στοιχείων της δικογραφίας).

Εχει και...ακομα μια σκεψη η ανω αποφαση...

Ακόμη η ίδια Υπηρεσία, ανεξαρτήτως της υπάρξεως εν προκειμένω συναινέσεως των συνιδιοκτητών της επίμαχης πολυκατοικίας, (πρβλ ΣτΕ 3718/2013) δεν εξέτασε αν στην προκειμένη περίπτωση με την χορηγούμενη άδεια διενεργούνται εργασίες σε κοινόχρηστο χώρο, εφόσον ανοίγεται και μία ακόμα είσοδος του νέου διαμερίσματος προφανώς προς τον κοινόχρηστο διάδρομο.

 

Το εγγραφο του 2019 δεν ειναι ΥΑ

Ειναι μια απλη εγκυκλιος, χωρις νομοθετικο ερεισμα.

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.