Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Β.Κ. Εύβοια: Πολιτικό Σκάνδαλο Καταστροφής


NEADERTAL

Recommended Posts

Μαντούδι: Πώς ένας τοπικός ορυκτός πόρος μετατρέπεται σε παράγοντα υπανάπτυξης μιας περιοχής!

 

Υπογράφηκε η καταστροφή της Βόρειο-Κεντρικής Εύβοιας από τον τέως εκπρόσωπο της ΤΕΡΝΑ και νυν υφυπουργό ανάπτυξης!

Δημιουργείται από την ΤΕΡΝΑ ιδιωτική βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) υψηλής όχλησης!

 

Στο "παιγνίδι" και ο τέως υπουργός «περιβάλλοντος», που είναι από τους αρχηγούς των σκανδάλων της λίστας Λαγκάρντ και ο οποίος έδωσε το πράσινο φως της καταστροφής.

 

Το Μάη του 2010 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ανακοίνωσε την πρόθεση της να ιδρύσει ιδιωτική βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) στην περιοχή Μαντουδίου. Ένα μήνα νωρίτερα η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι εισέρχεται στο τομέα της διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών. Η διαδικασία αδειοδότησης έχει μπει τώρα στην τελική φάση της...

 

Posted Image

 

“ΒΙ.ΠΕ. Β. Ευβοίας: Μια λευκή επιταγή στην ρύπανση και την απαξίωση του τουρισμού και της γεωργίας” αναφέρει η Συντονιστική επιτροπή για τον αγώνα κατά της ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. και σε ανακοίνωσή της επισημαίνει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας να μην προχωρήσει η δημιουργία ΒΙΠΕ, που θα υποβαθμίσει την εικόνα της περιοχής και θα ανατρέψει την αναπτυξιακή κατεύθυνση προς τον τουρισμό.

 

Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. Βόρειας Εύβοιας εξέδωσε την ανακοίνωση στη συνέχεια:

 

Η ΒΙΠΕ Δεν Είναι Λύση... Είναι Καταστροφή!

 

Η υπουργική απόφαση για τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι αποτελεί ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας, που θα έχει επιπτώσεις στην ΥΓΕΙΑ μας, στις ΔΟΥΛΕΙΕΣ μας και στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, όχι μόνο εδώ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ολόκληρης της Εύβοιας και των Σποράδων. Συγκεκριμένα:

 

Επιτρέπει την εγκατάσταση εξαιρετικά ρυπογόνων και επικίνδυνων για την υγεία μας μονάδων (μονάδα καύσης σκουπιδιών, δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου κλπ) στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ.

 

Επιτρέπει την αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ.

 

Επιτρέπει (σε… «εξαιρετικές περιπτώσεις»!) την απόρριψη οποιωνδήποτε υλικών/ουσιών στη θάλασσα.

 

Επιτρέπει την υπεράντληση μέχρι και 800 κυβικών νερού την ώρα (!!!) από τον υδροφόρο ορίζοντα του Μαντουδίου, επηρεάζοντας την ποσότητα και την ποιότητα του νερού σε ολόκληρη την περιοχή με σοβαρές συνέπειες για την γεωργία, τη κτηνοτροφία και το περιβάλλον. Η απόφαση προβλέπει μάλιστα και τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να υδρεύονται συμπληρωματικά και από το δίκτυο ύδρευσης του Μαντουδίου.

 

Θεωρεί δεδομένη τη δημιουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού 1160 Mw με φυσικό αέριο, που θα καταστρέψει το κλίμα, θα οδηγήσει σε χλωρίωση και υπερθέρμανση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, θα προκαλέσει χρόνια, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους και θα οδηγήσει τη βλάστηση σταδιακά στο μαρασμό (λόγω όξινης βροχής, εξάντλησης του υδροφόρου ορίζοντα και ρύπανσης του εδάφους).

 

Αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα για μεταφορά του δρόμου που συνδέει το Μαντούδι με το Πήλι στο τμήμα που σήμερα διασχίζει τη ΒΙ.ΠΕ., γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρία να λειτουργεί μακριά από αδιάκριτα βλέμματα διερχομένων.

 

Η απόφαση αυτή στηρίζεται στο ΨΕΜΑ και την ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ:

 

Η Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να δικαιολογήσει τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ., ισχυρίστηκε ότι τα μεταλλεία λευκολίθου είναι ενεργά και λειτουργούν! Δικαιολογήσανε μάλιστα το γιγάντιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού με το γελοίο επιχείρημα ότι θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του εργοστασίου λευκολίθου. Μακάρι να ήταν έτσι!

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ, με σεβασμό βέβαια του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΙ.ΠΕ.!

 

Η απόφαση παραβλέπει τα επιστημονικά πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος που αποδείκνυαν ότι μια ΒΙ.ΠΕ. που θα επιτρέπει την εγκατάσταση μονάδων υψηλής όχλησης είναι αντίθετη με τις προβλέψεις των χωροταξικών πλαισίων για μέσης όχλησης δραστηριότητες και ήπιο τουρισμό.

 

Η απόφαση παραβλέπει την καταπάτηση αγροτικών εκτάσεων, την αλλοίωση της κοίτης του Κυμασιώτη και την ύπαρξη στην περιοχή προστατευόμενων υγρότοπων.

 

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ:

 

Ο Αθ. Σκορδάς είχε παρουσιάσει ως εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ τα σχέδια της εταιρίας για ΒΙ.ΠΕ. στο δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου τον Ιούνιο του 2010. Τώρα είναι υφυπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπεύθυνος για τις ΒΙ.ΠΕ.!!!

 

Η απόφαση για δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Οι εκπρόσωποι της εταιρίας στην περιοχή διαδίδουν πως θα ανοίξουνε δουλειές! Προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθεια των άνεργων κατοίκων, ψιθυρίζοντας τους στο αυτί «Να κάνουν αίτηση, αλλά να μην το πουν σε άλλους!». Οι επιχειρηματίες όμως δεν έρχονται για να κάνουν κοινωνικό έργο! Κοιτάνε να αυξήσουν με κάθε τρόπο το κέρδος τους. Ιδιαίτερα η περιοχή του Μαντουδίου, παρά τους πολλούς και πολλά υποσχόμενους σωτήρες – επενδυτές που πέρασαν, μετράει μόνο περιβαλλοντικά εγκλήματα, ενώ συνεχίζει δυστυχώς να μαστίζεται από την ανεργία και την υποβάθμιση.

 

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που είναι το μόνο συγκεκριμένο έργο που περιγράφεται από την εταιρία και τα υπουργεία, θα απασχολεί 84 άτομα, εκ των οποίων τα 60 θα είναι θέσεις ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε τη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό, προκειμένου να πιστέψουμε τις ίδιες υποσχέσεις; Ποιον τόπο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;;

 

Καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας και μαζί με αυτούς τους κατοίκους όλης της Εύβοιας, των Σποράδων και της υπόλοιπης Ελλάδας, να αντιδράσουμε δυναμικά σε αυτό το έγκλημα, πριν να είναι αργά!

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ. Βόρειας Εύβοιας

 

(επικοινωνία: [email protected])

 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ... ΒΙ.ΠΕ.

 

Της Γιάννας Κορέλη- Μπουλουγούρη

 

Βασικό ζητούμενο για κάθε τόπο είναι, βεβαίως, η οικονομική ανάπτυξη. Η δυνατότητα παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών έχει καταστεί σήμερα ο πρωταρχικός στόχος κάθε οργανωμένης κοινωνίας. Η διαδικασία όμως επίτευξης του στόχου αυτού γίνεται με ένα τρόπο, που… ζουγκλοποιεί την ανθρωπότητα. Οι διαδικασίες είναι τέτοιες, που κάποιοι λίγοι ισχυροποιούνται και οι περισσότεροι είναι αδύναμοι και σε συνεχή ανάγκη.

 

Posted Image

 

Η διανομή των αγαθών, είτε παρέχονται από τη φύση είτε με την ανθρώπινη παρέμβαση, γίνεται με ένα εντελώς άδικο και άνισο τρόπο. Η κοινωνία μοιάζει με ζούγκλα και ισχύει πάντα το δίκαιο του ισχυρότερου. Οι συγκρούσεις και ο αγώνας και ο ανταγωνισμός δεν έχουν τέλος. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, ως έμβιου όντος, αμβλύνονται. Θα περίμενε κανείς, ότι η βιολογική εξέλιξη του ανθρώπου θα τον βοηθούσε, να αναπτύξει κοινωνίες συνύπαρξης και όχι ύπαρξης, αλλά ο στόχος αυτός είναι πολύ μακριά ακόμη. Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε τις τύχες των κοινωνιών να τις καθορίζουν λίγοι και δυστυχώς οι υπόλοιποι και περισσότεροι να ακολουθούν εκόντες, άκοντες. Οι κατά καιρούς διατυπωμένες αξίες, με βάση τις οποίες, θα έπρεπε να διαβιεί ο άνθρωπος, και το πεπερασμένο του χρόνου και του χώρου της ανθρώπινης ύπαρξης, περισσότερο μένουν σε φιλοσοφικό επίπεδο και πολύ λιγότερο μπαίνουν σε εφαρμογή και αυτό γίνεται με θυσίες τις περισσότερες φορές.

 

Βέβαια, ο τρόπος, με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία σήμερα, είναι πολύ περίπλοκος και έχουν γίνει και γίνονται ατέλειωτες συζητήσεις για αυτό, χωρίς να έχει βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα μέχρι τώρα. Πάντοτε, το «τι δέον γενέσθαι», είναι ζητούμενο. Είναι όμως παραδεκτό, ότι μια συνέπεια του γενικότερου μοντέλου, που ακολουθείται, είναι και η οικονομική κρίση, η οποία πλήττει τις δυτικές κοινωνίες και όχι για πρώτη φορά. Με ιδιαίτερη δε σφοδρότητα πλήττει την Ελλάδα των αμαρτιών και των πλημμελημάτων.

 

Είναι απολύτως λογικό, η οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου να βασίζεται στις δυνατότητες, που παρέχει ο ίδιος ο τόπος και οι άνθρωποί του. Συμβαίνει όμως πολλές φορές, να παραβλέπονται οι δυνατότητες ενός τόπου και χρησιμοποιείται αυτός για οικονομική δραστηριότητα, που εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. Όχι μόνο παραβλέπονται, αλλά δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν το συμφέρον των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον και γενικότερα όλα τα χαρακτηριστικά του τόπου προς επίτευξη ενός σκοπού, που αφορά άλλους. Δηλαδή, χρησιμοποιείται ένας τόπος, όχι από και για τους κατοίκους, αλλά από άλλους και για άλλους. Ελάχιστοι ντόπιοι κάτοικοι και ελάχιστα επωφελούνται. Στην Αφρική αυτό συμβαίνει από την εποχή της αποικιοκρατίας με πολύ πιο άγριο τρόπο, αφού εκεί οι δραστηριότητες στοχεύουν στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Θα περίμενε κανείς, ότι οι κάτοικοι των χωρών της Αφρικής, με τους σημαντικούς φυσικούς πόρους, θα είχαν ένα ανεπτυγμένο επίπεδο διαβίωσης. Στην πραγματικότητα όμως λιμοκτονούν και έχουν υποβαθμισμένη ανθρώπινη υπόσταση.

 

Όπως το άτομο χρειάζεται ένα σκοπό στη ζωή του, για να πάρει νόημα η ζωή αυτή, για να συντονίζει όλες του τις προσπάθειες προς μια ενιαία κατεύθυνση και να το βοηθά εντείνοντας τις δυνάμεις του, να γίνεται ολοένα καλύτερο, το ίδιο και ένας λαός. Αλλιώς, άτομο και λαός αφήνονται στην τύχη τους και ζουν ζωή της στιγμής, χωρίς προοπτική κι ελπίδα για πρόοδο πραγματική. Όπως, όμως, στο άτομο ο σκοπός της ζωής του είναι δυναμογόνος, όταν πηγάζει από μέσα, από τις δικές του ανάγκες και δυνατότητες, έτσι και για το λαό. Κι αυτόν μπορεί να τον συγκινήσει και να τον εμπνεύσει μονάχα ένα ιδανικό, που ριζώνει στο δικό του χώμα και στη δική του φυσική ζωή. Ιδανικό δηλαδή , που πηγάζει από την ιστορία του και τη ζωντανή του παράδοση, που ταιριάζει με τη ψυχολογία του, με τον τόπο του και τις ανάγκες, που δημιουργεί! Να είναι σε θέση να κρίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι υπεύθυνα τα προβλήματα, που τους παρουσιάζει η ατομική και ομαδική ζωή τους. Χωρίς να παρασύρονται σαν άβουλη αγέλη από τον πρώτο δυνατό, η δημαγωγό της ημέρας. Άνθρωποι ικανοί να εξασφαλίζουν οι ίδιοι με την προσωπική τους εργασία τους υλικούς όρους της ζωής τους και όσα χρειάζονται για να κρατιέται η ανθρώπινή τους αξιοπρέπεια. Όπως τα άτομα διαφέρουν μεταξύ τους, έτσι και οι λαοί. Τις διαφορές αυτές δεν τις αρνείται το Ανθρωπιστικό ιδανικό, αρνείται, όμως, το χωρισμό των λαών σε λαούς κυρίων και λαούς σκλάβων ή λαούς, που πρέπει να εξοντωθούν. Γι αυτό οι λαοί έχουν την ανθρώπινή τους αξία κι έχουν το ίδιο δικαίωμα να ζήσουν ανθρώπινα και ν’ αναπτύξουν τον εαυτό τους ελεύθερα, όπως διετύπωσε και μας άφησε πνευματική κληρονομιά …ο Αλέξανδρος Δελμούζος!

 

Αιτία για τη φιλοσοφική διάθεση των πιο πάνω είναι η κατάσταση, που ζούμε αυτήν την περίοδο στη βόρεια και ιδιαίτερα στη Βορειοκεντρική Εύβοια, για την οποία η οικονομική κρίση άρχισε πριν από 20 σχεδόν χρόνια και τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πιο έντονη. Η Βορειοκεντρική Εύβοια, μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, στήριζε την ύπαρξή της κυρίως στη γεωργοκτηνοτροφία, όπως, άλλωστε, οι περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα. Όμως είχε και έχει την τύχη να κρύβει στο υπέδαφός της ένα πολύτιμο υλικό, τον Μαγνησίτη, (λευκόλιθο), του οποίου η εκμετάλλευση και μερική επεξεργασία είχαν αρχίσει υποτυπωδώς στα τέλη του 19ου αιώνα με πολλές διακυμάνσεις ύφεσης και ανάπτυξης. Δηλαδή τα τελευταία 100 χρόνια ένα μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στηρίχθηκε στον Μαγνησίτη. Από το 1960 και μετά η εκμετάλλευση αυτή άρχισε να εντείνεται με έναν ανορθόδοξο και σπάταλο τρόπο, με αποτέλεσμα να αλλάξει, άρδην, το σκηνικό. Η γεωργοκτηνοτροφία κατάντησε πάρεργο για πολλούς και το σύνολο του πληθυσμού εστιάστηκε στον Λευκόλιθο. Υπήρξε δε και προσέλκυση σημαντικού αριθμού μη Ευβοέων. Το πάρτυ, όμως, ήταν σύντομο, κράτησε μόνο 30 χρόνια.

 

Παρά τις προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας, του περασμένου αιώνα, η οριστική κατάρρευση ήλθε το 2000. Τα αποθέματα δεν έχουν ακόμη τελειώσει, αλλά η κατάρρευση ήταν αποτέλεσμα και εσωτερικών αλλά και εξωτερικών παραγόντων. Εκτός από την απασχόληση, ο τόπος γενικότερα δεν ωφελήθηκε. Κανένα δείγμα της ευημερίας, που προηγήθηκε, δεν υπάρχει σήμερα. Ούτε ένα αξιόπιστο οδικό δίκτυο δεν κατασκευάστηκε, ούτε ένα σημαντικό λιμάνι στην πλευρά του Αιγαίου. Το καλό είναι, ότι οι μεγάλοι ανοικτοί χώροι εξόρυξης έχουν μετατραπεί σε όμορφες μικρές λίμνες. Οι όχθες των λιμνών και οι μεγάλοι χωμάτινοι όγκοι καλύπτονται από βλάστηση, χάρις στην εντυπωσιακή δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, που διαθέτει ο τόπος μας. Αμέσως μετά το οριστικό κλείσιμο των μεταλλείων ο τόπος βυθίστηκε σε τέλμα. Εναλλακτικές λύσεις δεν υπήρχαν, και ο μαρασμός ήταν η συνέπεια.

 

Η Εύβοια αποτελεί τμήμα ενός κράτους, οι κυβερνήσεις του οποίου, θα έπρεπε να δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε μια τοπική κοινωνία να στηρίζεται και να ανοίγει καινούργιους δρόμους και να προχωρά με σταθερότητα και σιγουριά. Αυτά όμως είναι ονειροπόλες σκέψεις, γατί τέτοια κυβέρνηση δεν υπήρξε ποτέ. Όσο ξαφνιασμένοι και σαστισμένοι ήταν οι παράγοντες και κάτοικοι της περιοχής, άλλο τόσο ήταν και οι κυβερνώντες. Καμιά πρόταση και καμιά ενέργεια. Όλοι περιμένουν το «θαύμα;». Ήρθε και η γενικότερη κρίση και τώρα η κατρακύλα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν δειλά βήματα προς τη γεωργική παραγωγή και τον τουρισμό, χωρίς καμία, όμως, βοήθεια από την κεντρική διοίκηση και καμιά βελτίωση στις υποδομές.

 

Το τραγικό είναι, ότι πολλοί εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να πιστεύουν, ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι ο προσανατολισμός σε, οιασδήποτε μορφής, Βιομηχανική δραστηριότητα. Δηλαδή στην υπόλοιπη Ελλάδα μόνο οι περιοχές, που έχουν βαριές βιομηχανίες ευημερούν, ενώ οι υπόλοιπες λιμοκτονούν και «εκλιπαρούν» για μια βαριά βιομηχανική εγκατάσταση στη περιοχή τους! Όλοι γνωρίζουν, ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις δεν είναι επιθυμητές, γιατί συνεπάγονται σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και ανασταλτικό παράγοντα για άλλες δραστηριότητες, που θα μπορούσε να προσφέρει ένας τόπος. Βεβαίως η Βιομηχανική παραγωγή είναι απαραίτητη σήμερα και είναι συνυφασμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Σε μια ευνομούμενη όμως πολιτεία θα πρέπει να γίνεται σωστή χωροθέτηση των δραστηριοτήτων, ώστε αυτές να ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου. Στη πράξη… φορτώνουν ανεπιθύμητες δραστηριότητες σε περιοχές, των οποίων οι κάτοικοι έχουν αδυναμία. Αποστερημένοι, ίσως και εσκεμμένα, από άλλες δυνατότητες, ώστε να δεχθούν εύκολα κάτι, που άλλοι δεν θα δέχονταν.

 

Μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπίζουμε τώρα στη Βορειοκεντρική Εύβοια. Μια περιοχή με πλείστες άλλες δυνατότητες ανάπτυξης «στριμώχνεται», να δεχθεί μια «Βιομηχανική Περιοχή» δηλαδή ένα χώρο, στον οποίο εξ ορισμού υπάρχει δυνατότητα οιασδήποτε δραστηριότητας, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις, που αυτή έχει στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων και τις άλλες δραστηριότητες τους και με αμφίβολα οικονομικά ανταλλάγματα. Εκμεταλλευόμενοι κάποιοι, αλλά και οι κυβερνώντες την παρελθούσα Μεταλλευτική δραστηριότητα, με την απαραίτητη Βιομηχανική επεξεργασία του υλικού, (αποδεκτή και συνυφασμένη με τον τόπο) και την επελθούσα ένδεια προσπαθούν να περάσουν την ιδέα, ότι η η Βορειοκεντρική Εύβοια είναι ζώνη Βιομηχανικών δραστηριοτήτων και ότι η ίδρυση της ΒΙ.ΠΕ. είναι ο μόνος τρόπος για να μετατραπεί σε «παράδεισο» ο τόπος. Μια καθαρά μη κεντρική περιοχή χαρακτηρίζεται «Βιομηχανικό κέντρο», αλλοιώνοντας τελείως τα διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά της.

 

Ας προσπαθήσουμε να δούμε διαφορετικούς δρόμους για ανάπτυξη με τα δεδομένα της σύγχρονης κοινωνίας. Σημαντικό και μοναδικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, από τα λίγα που υπάρχουν στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Χαλκίδα, Αθήνα) και το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στον κεντρικό άξονα της χώρας. Όποιος ταξιδεύει ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό διαπιστώνει, ότι ζούμε σε μια περιοχή της Γής με φυσικό περιβάλλον, που δύσκολα συναντά κανείς. Οι δυνατότητες στον Τουριστικό τομέα και τον τομέα Γεωργικής παραγωγής είναι μεγάλες αλλά ανεκμετάλλευτες. Είναι περίεργο και τραγικό συνάμα αυτό, που συμβαίνει. Η Β. Εύβοια αποτελεί μαζί με την Ανατολική Μαγνησία (Πήλιο) και τις Βόρειες Σποράδες ένα τρίπολο γεωγραφικού συστήματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ευνοούν την Τουριστική ανάπτυξη και τις δραστηριότητες ήπιου χαρακτήρα. Δασοσκεπή βουνά, πλούσια και ποικίλη χλωρίδα και πανίδα, ποτάμια και πηγές, όμορφες και πολλές ακρογιαλιές. Τα βουνά και οι ρεματιές της Β. Εύβοιας αποτελούν, ίσως τον σημαντικότερο βιότοπο για τη χαλέπιο πεύκη και τον πλάτανο. Τα βουνά της καλύπτονται σε μεγάλο ποσοστό από δάση.

 

Όμως, ενώ οι δύο πρώτοι πόλοι έχουν αναπτυχθεί ακριβώς με τη βοήθεια αυτών των χαρακτηριστικών, στη Β. Εύβοια, που είναι και πιο κοντά στα αστικά κέντρα, η Τουριστική ανάπτυξη είναι ακόμα υποτυπώδης. Η μικρή εξαίρεση της Αιδηψού δεν αλλάζει την κατάσταση, γιατί, αφ΄ενός ο τουρισμός της Αιδηψού είναι ειδικός (ιαματικά λουτρά), αφ’ ετέρου η επικοινωνία με την Αιδηψό γίνεται κατ’ ευθείαν μέσω του κεντρικού οδικού άξονα της Χώρας και δεν επηρεάζει την υπόλοιπη Βόρειο και ιδιαίτερα τη Βορειοκεντρική Εύβοια. Το Πήλιο και οι Σποράδες αποτελούν προβαλλόμενο και από το κράτος Τουριστικό προορισμό, ενώ η Β. Εύβοια, που θα μπορούσε να είναι εκτός από τουριστικός προορισμός και τόπος εξοχικής κατοικίας, ακόμα και για τους Έλληνες, είναι άγνωστη. Μπορεί η Σκιάθος να «βουλιάζει» από τουρίστες, αλλά λίγα μίλια νοτιότερα η Β. Εύβοια είναι «Terra incognita». Προφανώς κανείς δεν θα σκεφτόταν να στήσει μια ΒΙ.ΠΕ. στο Πήλιο ή στη Σκιάθο. Το κάνει, όμως, στην απέναντι τους ακτή την Β. Εύβοια. Ακόμη και η συγκοινωνία των Β. Σποράδων με το κέντρο γίνεται μέσω της απέναντι ακτής του Β. Ευβοϊκού και όχι μέσω Β. Εύβοιας, όπως γεωγραφικά θα ήταν εύλογο. Μια απόπειρα, που έγινε πριν μερικά χρόνια, για σύνδεση των Β. Σποράδων, μέσω Β. Εύβοιας, απέτυχε σε ελάχιστο χρόνο. Η «σκόπιμη;» έλλειψη ενός σύγχρονου και αξιόπιστου οδικού δικτύου αποστερεί την δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων στο Γεωργικό και Τουριστικό τομέα.

Με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο στην Εύβοια το ταξίδι Αθήνα – Σκόπελος θα ήταν μισής διάρκειας, απ’ ότι είναι σήμερα μέσω Αγ. Κωνσταντίνου. Επί πλέον παράλληλα με το φυσικό περιβάλλον, οι αρχαιολογικοί χώροι, που αναμένουν την ανάδειξη, τα αρκετά γενικά και θεματικά μουσεία, τα θρησκευτικά κέντρα (μοναστήρια, προσκυνήματα) και κάθε είδους πολιτιστικές δραστηριότητες μπορούσαν και μπορούν, να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση.

 

Ο παραδοσιακός αλλά και θεμελιώδης για την ανθρώπινη ύπαρξη γεωργοκτηνοτροφικός τομέας σε συνδυασμό με μικρές μονάδες μεταποίησης και τυποποίησης θα μπορούσε να ενδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα. Δυστυχώς, ο τομέας αυτός παραπαίει ανάμεσα στις επιδοτήσεις και τους μεσάζοντες και δεν μπορεί να αναδειχθεί. Οι λίγοι άνθρωποι, που απασχολούνται ακόμα στον τομέα αυτό, είναι πλήρως απογοητευμένοι και αντιμετωπίζουν αδιέξοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο. Η Β. Εύβοια παράγει σημαντικές ποσότητες λαδιού πολύ καλής ποιότητας. Χωρίς οργανωμένο σύστημα αρχικά εξασφάλισης της ποιότητας και στη συνέχεια της τυποποίησης και προώθησης του ελαιολάδου το προϊόν είναι άγνωστο. Οι παραγωγοί αρκούνται στη μικρή επιδότηση και γίνονται έρμαια των μεσαζόντων, που αγοράζουν το λάδι σε εξευτελιστικές τιμές.

 

Τα Μεταλλεία είναι επίσης μια προοπτική. Το μετάλλευμα όμως είναι ένα προϊόν, που απευθύνεται στη διεθνή αγορά και επηρεάζεται πολύ έντονα από τις διακυμάνσεις της αγοράς αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα της παραγωγής. Τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα και αργά ή γρήγορα θα τελειώσουν. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η εκμετάλλευση των μεταλλείων είναι μια καλή προοπτική, αλλά πρέπει να αποτελούν μέρος της ανάπτυξης και δεν θα πρέπει πάλι ολόκληρη η περιοχή να στηρίζεται μόνο σ’ αυτά. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να επαναληφθεί το λάθος της ανεξέλεγκτης και σπάταλης εκμετάλλευσης. Είναι απαραίτητο, η εκμετάλλευση να γίνεται με ορθολογιστικό τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον.

 

Αντί όλων αυτών η Βορειοκεντρική Εύβοια και κατά συνέπεια όλη η Βόρεια Εύβοια γίνεται τόπος βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Το σπουδαίο είναι, ότι κανείς δεν ξέρει, τι πρόκειται ακριβώς να γίνει. Το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει, ότι σε μια ΒΙ.ΠΕ. μπορούν να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις με σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η σύγχυση είναι μεγάλη. Η υπάρχουσα ένδεια δημιουργεί οπαδούς της ιδέας, αλλά και έντονη ανησυχία σε σκεπτόμενους ανθρώπους. Πρώην υπάλληλοι των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη περιοχή, κατέχουν κυβερνητικά πόστα σε άμεση σχέση με τις επιδιωκόμενες δραστηριότητες και προφανώς εξυπηρετούν τα πρώην και ενδεχομένως, νυν, αφεντικά τους. Ερωτήσεις γίνονται στη Βουλή και δίνονται αόριστες απαντήσεις. Η συζήτηση πολλές φορές περιστρέφεται γύρω από την νομιμότητα και όχι την ουσία. Αλλά η νομιμότητα είναι κάτι σχετικό. Κάθε τι νόμιμο δεν μπορεί να θεωρείται και ηθικό. Ακούγεται, ότι όλη η ιστορία αφορά την εκ νέου μεταλλευτική δραστηριότητα και λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας.

 

κυρώθηκε η χρήση λιθάνθρακα και θα χρησιμοποιήσουν, λένε, φυσικό αέριο. Οι γνωρίζοντες λένε, ότι γι’ αυτές τις δραστηριότητες δεν χρειάζονται ΒΙ.ΠΕ. Από την άλλη αναρωτιέται κανείς. Η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι κάτι φυσιολογικό και ευπρόσδεκτο για την περιοχή. Σε τι όμως εξυπηρετεί μια μεγάλη αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μακριά και από τα κέντρα διανομής του καυσίμου και μακριά από τα κέντρα διανομής της ενέργειας. Όπως υπάρχουν ήδη μονάδες, που λειτουργούν κοντά στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας, θα μπορούσε να προστεθεί ακόμα μία. Αυτή η μη ξεκάθαρη κατάσταση οδηγεί στη σκέψη, ότι σχεδιάζουν να κάνουν κάτι, που αλλού δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν. Οι πιο ειδικοί έχουν μιλήσει επανειλημμένα για ενδεχόμενες, μη αντιστρεπτές, επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις δυνατότητες ανάπτυξης άλλων δραστηριοτήτων και στη γενικότερη φυσιογνωμία της περιοχής.

 

Και μόνο όμως η λειτουργία, ενός τεράστιου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ΘΗΣΦΑ (θερμοηλεκτρικός σταθμός φυσικού αερίου) δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ένα τόπο, που δεν τα αξίζει. Ένας ΘΗΣΦΑ, πάνω από 300 ΜW, στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται μεγάλου μεγέθους και χαρακτηρίζεται με τους διεθνώς αποδεκτούς όρους, «Μονάδα Υψηλής Όχλησης» και «Μείζων Πηγή Ρύπανσης». Μπορούμε να φανταστούμε τη Μονάδα των 1160ΜW, που πρόκειται να κατασκευαστεί, (τετραπλάσιας ισχύος), στο μικρό μας χώρο, που θα την κατατάσσαμε; Μόνο να σκεφθούμε, ότι χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού, που θα αντληθούν από τον υδροφόρο ορίζοντα, για να λειτουργήσει, καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται.

 

Διαφαίνεται, ότι ο τόπος μας πρόκειται να θυσιαστεί. Οι επόμενες γενιές θα ζήσουν σε μια άλλη τελείως διαφορετική και παραμορφωμένη περιβαλλοντικά, Β. Εύβοια με ένα αρνητικό ισοζύγιο για μας τους Ευβοείς. Το λιγότερο, που θα έπρεπε να κάνουν οι ιθύνοντες, θα ήταν, να ενημερώσουν υπεύθυνα τον κόσμο. Η εμπειρία έχει δείξει, ότι υπεύθυνοι δεν υπάρχουν. Ο καθένας από τη θέση του εξυπηρετεί συγκεκριμένα και αποσπασματικά συμφέροντα, εκμεταλλευόμενος τη σύγχυση και την ένδεια των κατοίκων. ΚΡΙΜΑ!

 

Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η εποχή της απληστείας και του εγωκεντρισμού, αυτής της απάνθρωπης διαχείρισης των αγαθών και της τόσης ανευθυνότητας, θα παρέλθει κάποτε. Εμείς με τους αγώνες μας , όπως μπορεί ο καθένας μας, θα σηματοδοτήσουμε την εποχή του Ορθού Λόγου και του Ανθρωπισμού για τη χώρα μας και για όλον τον κόσμο, ώστε να βρούμε τη χαμένη μας λάμψη, ως άνθρωποι και τον…βηματισμό μας!

 

Γιάννα Κορέλη- Μπουλουγούρη

 

Μέλος του Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ

 

Γεωργός-Βιοκαλλιεργήτρια-Ψυχολόγος

Στροφυλιά Ευβοίας,

Τηλ. 2227093273 και 6945046767

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

[email protected]

energoipolitesevias .blogspot .com

Πηγή: http://voriaevia.blo...log-post_4.html

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

http://www.onair24.gr/news/category/1/content/22147

 

 

14 Σεπτεμβρίου 2011

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο όταν η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πήρε απόφαση να ανάψει το ''πράσινο φως'' στην εγκατάσταση ιδιωτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στο Μαντούδι της Βόρειας Εύβοιας.

Περισσότεροι από 200 κάτοικοι της περιοχής που είχαν μετακινηθεί στη Λαμία από νωρίς το πρωί με λεωφορεία και που αντιδρούν στο σχέδιο εγκατάστασης ΒΙΠΕ, είχαν περικυκλώσει το χώρο συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ζητώντας να μην επιτραπεί η εγκατάσταση. Πρόκειται για κατοίκους και παραθεριστές, κυρίως από την περιοχή της Αγίας Αννας και της Λίμνης στην Β. Εύβοια.

Πριν από λίγο και μετά από 4ωρη συνεδρίαση η επιτροπή με πλειοψηφία 7 υπέρ και 2 κατά ενέκρινε την εγκατάσταση της ΒΙΠΕ. Αμέσως υπήρξε πανδαιμόνιο από τις αντιδράσεις των κατοίκων που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Μέσα στην ένταση που επικράτησε και το εκρηκτικό κλίμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Μπέτσιος διέκοψε την συνεδρίαση αναβάλλοντας τα υπόλοιπα θέματα για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος προχώρησε σε αυτή την απόφαση όταν πήρε έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι στη συγκεκριμένη ΒΙΠΕ δεν πρόκειται να εγκατασταθούν επιχειρήσεις που θα ασχολούνται με απορρίμματα, τοξικά απόβλητα και πυρηνικά, ενώ έβαλε όρους και προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποκλειστούν κάποιες από τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επιδράσουν στην περιοχή.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν να επιτραπεί η εγκατάσταση μόνο σε επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν την δυνατότητα εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος. Παράλληλα, από την πλευρά της επιτροπής υπήρξε και η δέσμευση ότι κάθε οχλούσα μονάδα που θα θέλει να εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, το θέμα να συζητείται ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του δήμου της περιοχής συναινεί στα συγκεκριμένα σχέδια, βάζοντας όμως προϋποθέσεις που αποδέχτηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως επίσης στην ίδια κατεύθυνση συναινεί και το Εργατικό Κέντρο της Εύβοιας καθώς όπως τονίζει ότι η ανεργία διευρύνεται στην περιοχή.

Μετά την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν να έχουν μία συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

 

 

http://www.kireas.org/water_polution.htm

 

 

Επιπτώσεις απο το νερό ψύξης

Περιγραφή του συστήματος ψυξης

Η ψύξη της εγκατάστασης του θερμοηλεκτρικού σταθμού με φυσικό αέριο που προγραμματίζεται στο Μαντούδι 1.160 Mwe θα γίνεται με ανοιχτό σύστημα ψύξης (once-through). Στο ανοιχτό σύστημα ψύξης εισόδου-εξόδου (once-through) η εγκατάσταση θα αντλεί νερό από την θάλασσα, θα το στέλνει στο σύστημα ψύξης μία φορά, και στη συνέχεια θα απορρίπτει το θερμό νερό πίσω στην θάλασσα. Τα νέα σχέδια που κατέθεσε η εταιρεία με την αίτηση της για την ΒΙΠΕ Βορείου Ευβοιας το σύστημα ψύξης θα περνά μέσα από το λιμάνι Μαντουδίου. Το αντλιοστάσιο του σύστηματος θα βρίσκεται μεταξύ του μώλου της σκάλας φόρτωσης και του λιμανιού Μαντουδίου. Ο αγωγός απόρριψης νερού με τούνελ θα περνά και θα χύνεται στο σημείο απόρριψης του βιολογικού καθαρισμού πίσω από το βράχο της σκάλας φόρτωσης (δές χάρτη). Το σύστημα θα προσλαμβάνει 10 κυβικά μέτρα νερό το δευτερόλεπτο απο ενα αγωγό διαμέτρου 3 μέτρων.

Η ποσότητα νερού που θα χρειάζεται εξαρτάται από την θερμοκρασία του νερού της θάλασας και της ατμόσφαιρας. Η Ήρων (θυγατρική του ομίλου ΤΕΡΝΑ) υπολόγισε κάτω από διάφορα σενάρια (θερμοκρασίας περιβάλλοντος) ότι χρειάζονται από 5 εκατ. μέχρι 50 εκατ. λίτρα νερό ψύξης ανά ώρα λειτουργίας της μονάδας (25 εκατ. λίτρα νερό τη ώρα κατά μέσο όρο). Δηλαδή, για τις 5.000 ώρες που θα λειτουργεί η μονάδα ετησίως, 25 δισ. με 250 δισεκατομμύρια λίτρα χλωριωμένο νερό το χρόνο ψύξης θα επιστρέφουν στη θάλασσα κατά 10oC θερμότερο απο την αρχική θερμοκρασία του.

Μετά από 5 ώρες υπολογίστηκε ότι η μέση θερμοκρασία της θάλασσας σε απόσταση 1,5 χλμ απο το σημείο απόρριψης των λυμάτων θα αυξηθεί κατά 1oC (δές χάρτη). Η μέση αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη για τις 16 ώρες που θα λειτουργεί ο σταθμός καθημερινώς. Το γεγονός ότι ο σταθμός θα λειτουργεί 16 ώρες ημερησίως και το ότι θα είναι 8 ώρες εκτος λειτουργίας συνεπάγεται αυξομειώσεις στην θερμοκρασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πολλές χώρες (όπως ο ΗΠΑ, Καναδας, Δανία, κλπ) έχουν θεσμοθετήσει αυστηρά όρια για τις επιτρεπόμενες αυξήσεις θερμοκρασίας απο την απόρριψη θερμών νερών ψύξης και την μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία απόρριψης (δες λεπτομέρειες εδώ)

....

 

 

 

Και ένα βίντεο

 

 

 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αλλη μιά κλασσική ελληναράδικη Μ......ΚΙΑ . Συγγνώμη γιά το ύφος , αλλά γιά το νησί έχω άποψη .

 

Η Εύβοια είναι ένας πανέμορφος τόπος που έχει την ατυχία να κατοικείται από λαμόγια και από ηλίθιους .

 

Ολοι αυτοί ευθύνονται γιά τον μαρασμό του νησιού , γιατί γιά προσωπικές και κομματικές διαφορές δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του .

 

Δεν είμαι ειδικός γιά να γνωρίζω τι περιβαλλοντικό και οικονομικό ισοζύγιο έχει μιά τέτοια επένδυση . Νομίζω όμως ότι υπάρχουν ειδικοί και υπέυθυνοι στο κράτος που μπορούν να βρούν την χρυσή τομή .

 

Ετσι δεν θα σταθώ στην επένδυση . Θα σταθώ στον χαρακτήρα των κατοίκων , παραθεριστών και λαμογιοκομματόσκυλλων που όποτε κάτι θεωρούν ότι τους ενοχλεί , φτιάχνουν έναν περιβαλλοντικό σύλλογο , η σύλλογο κατοίκων , που αποτελείται από 5-10 άτομα , αλλά έχουν και κάποιο κολλητό βουλευτή , πολιτευτή , δημοσιογράφο η άλλου τύπου λαμόγιο .

 

Στην Εύβοια λοιπόν έχουμε περιοχές παραλιακές που έχουν πρόσβαση στην παραλία , αλλά και περιοχές που στην θάλασσα καταλήγουν γκρεμοί 300-500 μέτρων και βέβαια μηδενικής πρόσβασης και τουριστικής ανάπτυξης .

 

Εχουμε ψηλά βουνά και απομονωμένες χαράδρες , που συνήθως "φιλοξενούν" τις παράνομες χωματερές των χωριών και των πόλεων και συνήθως είναι η αιτία των συχνών πυρκαγιών .

 

Εχουμε κακό -χείριστο οδικό δίκτυο που αυξάνουν τον χρόνο και την επικινδυνότητα του ταξιδιού .

 

Λέει ψευδώς η κυρία πιό πάνω ότι ένα λιμάνι στην περιοχή της θα μείωνε την διαδρομή μέχρι την Σκόπελο στο μισό . Μα ΗΔΗ από τον ίδιο άθλιο δρόμο που πάει στην Κύμη , το ταξίδι έχει τον μισό χρόνο από ότι στον Αγιο Κωνσταντίνο και το λιμάνι υπάρχει εκεί 20 νμ νοτιότερα από το Πήλι εδώ και 130 χρόνια , αλλά η απόσταση γιά τις Σποράδες είναι η ίδια .

 

Δεν λένε κουβέντα ότι η γεωργοκτηνοτροφία λόγω του διάσπαρτου και μικρού κλήρου και του κακού οδικού δικτύου δεν αναπτύχθηκε ποτέ .

 

Σε πολλά μέρη , οι ντόπιοι , αλλά και οι μόνιμοι παραθεριστές που έχουν κάποια σίγουρη δουλειά , δεν θέλουν κάποια ανάπτυξη γιατί θα τους στερήσει την  "ησυχία" τους . 

 

Οπως είπα και πριν , δεν έχω άποψη γιά την επένδυση και δεν είναι δουλειά μου να έχω . Εχω όμως άποψη γιά αυτά τα 200 άτομα που παριστάνουν τους λαικούς εκπροσώπους , όπως γίνεται σε όλο το νησί .

 

Ανάλογο θέμα έχουμε και με τα σκουπίδια στην Καρυστία , όπου ισχύει η επιλογή , Μακρυά από μένα και ας πάει όπου νάναι , ανεξάρτητα  αν το σημείο που επιλέγεται είναι απόμερο , αλλά και κεντροβαρικό ταυτόχρονα και δεν αφορά χωματερή , αλλά σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης .

 

Εξοργίζομαι λοιπόν όταν βλέπω τέτοιους αισχρούς τίτλους σαν του εν λόγω θέματος .

Edited by BAS
  • Upvote 9
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

''...Δεν είμαι ειδικός γιά να γνωρίζω τι περιβαλλοντικό και οικονομικό ισοζύγιο έχει μιά τέτοια επένδυση . Νομίζω όμως ότι υπάρχουν ειδικοί και υπέυθυνοι στο κράτος που μπορούν να βρούν την χρυσή τομή .

Ετσι δεν θα σταθώ στην επένδυση . Θα σταθώ στον χαρακτήρα των κατοίκων , παραθεριστών και λαμογιοκομματόσκυλλων που όποτε κάτι θεωρούν ότι τους ενοχλεί , φτιάχνουν έναν περιβαλλοντικό σύλλογο , η σύλλογο κατοίκων , που αποτελείται από 5-10 άτομα , αλλά έχουν και κάποιο κολλητό βουλευτή , πολιτευτή , δημοσιογράφο η άλλου τύπου λαμόγιο..''

 

Συνάδελφε θα προσπαθήσω πραγματικά να μην πέσω στο επίπεδο σου αλλά έχω μερικές παρατηρήσεις,

πρώτα όμως να σε πληροφορήσω οτι πρώτη φορά ενημερώθηκα για πρόβλημα στο νησί σαν παραθεριστής φέτος τυχαία από ένα φυλλάδιο και θεωρώ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ τη συγκάλυψη από όλους.

 

1. Από τη μια γράφεις οτι δεν είσαι ειδικός σε περιβαλλοντικά θέματα και από την άλλη κρίνεις με χαρακτηρισμούς και αερολογίες; 

ΤΙ ΣΟΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑ και μάλιστα όταν αφορά ένα τέτοιο περιβαλλοντικό έγκλημα.

 

2. Προφανώς δεν είναι όλοι στην Εύβοια λαμόγια και ηλίθιοι και προφανώς δεν ξέρεις τι σου γίνεται και τι λες.. Μάλλον ήθελες να βγάλεις το άχτι σου για τα υπόλοιπα θέματα για το νησί και σου έκατσε σε αυτό

 

3.Το βίντεο που παρατέθηκε το είδες; τα στοιχεία τα διάβασες, γνωρίζεις τι σημαίνει η απόρριψη θερμών νερών σε τέτοιο βαθμό στη θάλασσα και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον σε μεγάλη έκταση; 

    ΒΙΠΕ υψηλής όχλησης σε εκείνο το σημείο και σε οποιοδήποτε σημείο φυσικού κάλους είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ, δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό και ειδικές γνώσεις για να το αντιληφθεί κανείς. 

 

4. Θα αστειεύεσαι όταν λες οτι οι υπεύθυνοι του κράτους θα το διερευνήσουν το θέμα (προσθέτω: με διαφάνεια και συνέπεια ) και θα κρίνουν το έργο.

.

Θα έπρεπε να ντρέπεσαι μόνο και μόνο για την επιπολαιότητα σου να κατακρίνεις με τέτοιους χαρακτηρισμούς τον αγώνα και την αγωνία ανθρώπων για τον τόπο τους και την αγωνία των υπολοίπων για ένα πραγματικά πανέμορφο παρθένο κομμάτι ελληνικής γης. Δεν αγαπάς τον τόπο σου και δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ειρωνεύεσαι και να βρίζεις τον αγώνα για τα σπίτια τους , τις δουλειές τους, την υγεία τους. 

 

Η άποψη είναι ξεκάθαρη, εσύ δεν την καταλαβαίνεις και την παραφράζεις με αστειότητα και παιδικότητα:

ΝΑΙ στην ανάπτυξη- λειτουργία των μεταλλείων. ΟΧΙ με δημιουργία ΒΙ.ΠΕ ΥΨΗΛΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ που δεν είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν.

 

Υπάρχει σοβαρός αντίλογος σε αυτό; Όχι για τα λιμάνια και τα υπόλοιπα θέματα της Εύβοιας, για το συγκεκριμένο, έχεις καταγράψει κάποιον αντίλογο για να μας τον παραθέσεις; ΟΧΙ, τότε συνάδελφε πραγματικά έλεος, δεν είναι καφενείο το φόρουμ ούτε καφετζής η δουλειά μας.. λίγη σοβαρότητα.

Edited by NEADERTAL
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σαν παραθεριστής και εσύ συνάδελφε , άκουσες τους συλλόγους σφραγίδες και έβγαλες απόφαση .

 

Ταυτόχρονα θεωρείς σίγουρο ότι το κράτος ΔΕΝ θα κάνει την δουλειά του . Είναι πιθανό αυτό να γίνει , ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ'  όψην τον πρότερο ΑΤΙΜΟ βίο του , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος είναι εξ ορισμού ΑΤΙΜΟ και οι διάφοροι σύλλογοι εξ ορισμού ΕΝΤΙΜΟΙ και ότι δεν εξυπηρετούν προσωπικά ΙΔΙΟΤΕΛΗ συμφέροντα .

 

Επειδή όμως την  Εύβοια την ξέρω πολύ καλά μισό αιώνα τώρα , ξέρω επίσης πόσο ευθύνη φέρουν οι διάφορες προσωπικές και τοπικές πολιτικές γιά το χάλι που βρίσκεται σήμερα , με την ανεργία στα ύψη , με οδικό δίκτυο το πιό επικίνδυνο της Ελλάδας , αλλά ακόμα οι προσωπικές κόντρες κυβερνάνε .

 

Εχω μάλιστα άποψη γιά όλη την κεντρική Εύβοια και του Ευβοικού και του Αιγαίου .

 

Είπα λοιπόν ότι δεν είμαι ειδικός στο να κρίνω το περιβαλλοντικό ισοζύγιο μιάς επένδυσης και είπα ότι οι επενδύσεις είναι καλό να γίνονται και να κρίνονται με σύνεση , γνώση και επιχειρήματα και όχι με κραυγές βολεμένων .

 

Επίσης θέλω να σου πω ότι στο νησί ΔΕΝ είμαι παραθεριστής , αλλά έχω μόνιμες επαφές και καταγωγή .

 

Η Ευβοια πέραν του πανέμορφου τοπίου της έχει και μεταλλεύματα που πολλές φορές δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα .

 

Οι τοπικές κοινωνίες υποδαυλιζόμενες από κομματόσκυλλα , διχάζονται ανάμεσα σε ακραίες αντιλήψεις και η λογική χάνεται .

 

Σε πολλά μέρη , άτομα που έχουν φύγει και ζούν στην Αθήνα , αλλά ψηφίζουν στο χωριό , αρνούνται κάθε τουριστική η άλλη ανάπτυξη , γιατί θα τους χαλάσει την ησυχία στην πλατεία τα καλοκαιρινά βράδυα που περνούν την άδεια τους στο χωριό .

 

Ο κόσμος όμως που μένει εκεί , υποφέρει από την ανεργία και την φτώχεια .

 

Και κάτι τελευταίο .

 

Τον τόπο αυτό τον αγαπάω περισσὀτερο από τους βολεμένους των ολιγομελών συλλόγων που παριστάνουν τους λαικούς εκπροσώπους .

 

Ξαναλέω .

 

Ο περιβαλλοντικός έλεγχος της επένδυσης να είναι απόλυτος . Αλλά η απόλυτη άρνηση της επένδυσης είναι καταδικαστέα και εξυπηρετεί ιδιοτελή προσωπικά συμφέροντα , όπως και ο πιασάρικος τίτλος του άρθρου .

 

Ετσι σοβαρός αντίλογος , σε μη σοβαρές θέσεις ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει .

 

Και κάτι ακόμη

 

Προφανώς γιά εσάς εκεί στον Κηρέα , το ρεύμα είναι καλό , αρκεἰ να το παράγουν οι Αλιβεριώτες .

Edited by BAS
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

θα γράψω και εγώ την άποψή μου για το νησί που τόσο αγαπώ Καταρχήν και εγώ χωρίς να έχω τις απαραίτητες γνώσεις και ενημέρωση επί του θέματος που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θρεντ και αφορά την περιοχή του Μαντουδίου , είμαι όμως επιφυλακτικός γιατί στο παρελθόν έχει γίνει προσπάθεια να γίνουν  στο νησί τέτοιες επενδύσεις , που δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες στο περιβάλλον και που θα έχουν εξόφθαλμα ολέθριες συνέπειες για την συνολική ανάπτυξη του νησιού Και επειδή αυτό το έζησα με την περίπτωση του πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο , είμαι πολύ επιφυλακτικός , αλλά σίγουρα δεν φταίω εγώ για αυτό , αφού έχω δει την συνέπεια έργων που έγιναν  στο πόδι και με ελαφριά την καρδιά (πχ ο βιολογικός της Καρύστου κλπ) 

 

Πάντως αυτά που γράφει ο Βασίλης δεν απέχουν και αυτά από την πραγματικότητα αφού έζησα και τέτοια φαινόμενα Για παράδειγμα υπήρχαν άνθρωποι από την πόλη μου που φρενάριζαν την κατασκευή δρόμων που τελικά όταν έγιναν εκτόξευσαν την ανάπτυξη και ο λόγος ήταν μικροσυμφέροντα Σε ένα τέτοιο έργο παραλίγο να με σαπίσουν στο ξύλο όταν το χάραξα ενώ σήμερα βλέπουν ακόμα και αυτοί που είχαν αντιρρήσεις πόσο άδικο είχαν τελικά αφού ο δρόμος έχει ανεβάσει οικονομικό επίπεδο όλους μας (μαζί με άλλα έργα που βοήθησαν επίσης ) Ενώ πατέρας γνωστού πολιτικού σήμερα ο οποίος είναι αρνητικά σήμερα στην επικαιρότητα και ο οποίος ήταν επίσης τότε βουλευτής κορόιδευε τον κόσμο ότι δεν θα γινόταν ο δρόμος και έδινε χείρα βοηθείας στα μικροσυμφέροντα για να πάρει τις ψήφους τους  , ενώ ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα γινόταν , όπως και έγινε Απλώς καθυστέρησε με ολέθριες συνέπειες Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με άλλα έργα όπως τα ΓΠΣ κλπ πάντα τα μικροσυμφέροντα επικρατούν όπως τα περιγράφει ακριβώς ο Βασίλης 

Επομένως τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα στο νησί και για μένα θα πρέπει κάθε έργο να έχει μεν την σύμφωνη γνώμη των πολιτών , αλλά και επαρκή ενημέρωση τους και απομάκρυνση των παράσιτων που δημιουργούν τα λαμόγια κάθε είδους και ομοταξίας 

 

 

ΥΣ Νομίζω ότι με τα σκουπίδια στην Καρυστία  είναι σε διαδικασία εξεύρεση λύσης σε περιοχή στα όρια των όμορων δήμων 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Γιώργο αυτό ακριβώς είναι το θέμα . Πραγματική ενημέρωση των πολιτών από ειδικούς , πραγματικός έλεγχος του κράτους , πραγματικές ΜΠΕ .

 

Αντί γιά αυτό έχουμε διαγκωνισμούς μικροσυμφερόντων .

 

Γιά τα σκουπίδια στην Καρυστία , δεν έχω φετεινή ενημέρωση , αφού κάποιοι κάτοικοι των κεντροβαρικών ημιορεινών χωριών , αρνούνται την δημιουργία του χώρου μεταφόρτωσης . Οι παράνομες χωματερές στις απόκρημνες χαράδρες , καλά κρατούν και είναι έτοιμες γιά να ξεκινήσουν την επόμενη φωτιά . 

Link to comment
Share on other sites

Βασίλη για τα σκουπίδια έχω από προσωπικές πληροφορίες την ενημέρωση που γράφει και το κάτωθι ποστ χωρίς να αποκλείω την αντίδραση για τους σταθμούς μεταφόρτωσης Αλλά αφού υπάρχει σύμπνοια στους δήμους θα βρεθεί η λύση   http://www.water-waste.gr/index.php/gr/news/91-karystos

Πάντως η βόρεια Εύβοια είναι μια παραμελημένη περιοχή όπως και όλη η Εύβοια , επομένως θέλει ιδιαίτερη προσοχή στα θέματά της και τις αγωνίες της Αρκεί μόνο να δει κανείς το οδικό της δίκτυο ενώ  παράλληλα όσο ανεβαίνει κανείς στην Εύβοια , τόσο το περιβάλλον γίνεται μαγευτικό (και το γράφω εγώ που είναι στο νότιο τμήμα) Ενώ έχω γνωρίσει στην Χαλκίδα εξαιρετικούς συνάδελφους που ζουν και εργάζονται εκεί και μου έχουν μεταφέρει πολλά από τα προβλήματά τους και στα οποία παλεύουν με αντίξοες συνθήκες να δώσουν λύσεις με την εργασία τους και την φυσική παρουσία τους εκεί 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω Γιώργο , γιά την ΒΚ Εύβοια . Η άλλη μισή καταγωγή μου είναι από την μέσα μεριά , κοντά στα Ψαχνά . Ετσι έχω και από εκεί άποψη .

 

Αποψη του κατοίκου και όχι του ολιγοήμερου τουρίστα .

 

Οσο γιά τα σκουπίδια , η πρόταση γιά σταθμό μεταφόρτωσης σε κεντροβαρικό και μη τουριστικά αξιοποιημένο μέρος , με ανταλλάγματα στους κατοίκους , είναι στον αέρα γιατί τους ξεσήκωσαν με τον γνωστό τρόπο οι γνωστοί τύποι .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.