Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας στον ΝΟΚ


Recommended Posts

Η ΕΕΜΚ και η 48ωρη επιτρέπουν αντικατάσταση και όχι μεταβολή διαστάσεων.

 

Δες και το τεύχος τεχνικών οδηγιών του ΝΟΚ σελ 7 (άρθρο 4)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αφού ξέρεις την απάντηση γιατί ρωτάς ... σε διαβάζουν και μικρά παιδιά ...

Όχι και στα δύο !

 

Σε όλες τις ΕΜΚ κανόνας είναι οι έννοιες "μη αλλοίωση όψης", αντικατάσταση, επισκευή, "μη επέμβαση στο φέροντα". Ο μηχανικός βεβαιώνει πάντα την ύπαρξή τους.

Αφού και τα δύο είναι αντικείμενο ελέγχου ΝΟΚ, βεβαιώνεις "μη αλλοίωση όψης" με τα παραπάνω αιτούμενα ;

Έχεις βέβαια ένα δίκιο ότι, σ' αυτά που επέτρεψαν ζητάνε "μη επέμβαση στον φέροντα" και αγνοούν τη "μη αλλοίωση όψης", αλλά επέτρεψέ τους και μία παράλειψη !

Link to comment
Share on other sites

Την απαντηση, δεν την ξερω, απλα τη φανταζομαι.

 

Οπως γραφεις:
 

 

Έχεις βέβαια ένα δίκιο ότι, σ' αυτά που επέτρεψαν ζητάνε "μη επέμβαση στον φέροντα" και αγνοούν τη "μη αλλοίωση όψης", αλλά επέτρεψέ τους και μία παράλειψη !

 

 

Ο νομος δεν αναφερει πουθενα την "αλλαγη οψης", μονο στις Τ. Οδηγιες σε μια προταση.

 

Για το 2.

Επενδυση οψης, δε σημαινει και αλλοιωση της?

πχ θελω να βαλλω διακοσμητικες πετρες.

Link to comment
Share on other sites

Μην το λες ... κοίταξε στο κα).

 

"Αλλοίωση όψης" εκτός από το σχήμα και το μέγεθος υπάρχει και στο υλικό. Και αυτό ελέγχεται σε πολλές περιοχές ...

Όμως στις ΕΜΚ δεν εξετάζεται πλέον (επενδύσεις, χρωματισμοί, εξ. θερμομόνωση, επικεράμωση κλπ) ...

Link to comment
Share on other sites

Τέρυ...λέει αντικατάσταση όχι αλλαγή και οι δύο λέξεις έχουν μεγάλη διαφορά στο νόημα τους. Μάλλον για αυτό δεν προσθέσανε τα περί μη αλλαγής όψης, το θεώρησαν περιττό. Αυτό σημαίνει επομένως αλλαγή με κάτι που έχει το ίδιο μέγεθος και πάνω κάτω είναι της ίδιας μορφής.

 

Αλλά τώρα ότι θα γίνονται κόλπα στις ΥΔΟΜ και γενικά μεγάλη υποκειμενικότητα στις ΕΕΜΚ είναι σίγουρο...

 

Αφού δεν καταθέτεις όψεις, πως ξέρει ο ελεγκτής πόσο είναι το υαλοπέτασμα πριν ...?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, θα μπορούσατε να με κατατοπίσετε λίγο καθώς δεν έχω βγάλει μικρής κλίμακας πρόσφατα, πελάτης θέλει να χωρίσει ένα διαμέρισμα 180τ.μ. που ανήκει σε 3 αδέρφια σε 3 διαμερίσματα των 60τ.μ. το κάθε ένα. Δηλαδή από 1 κουζίνα θα έχει 3, από 2 μπάνια θα έχει 3, από μία είσοδο θα έχει 3 κ.ο.κ.Σε αυτή την περίπτωση βγάζω άδεια μικρής κλίμακας? 48ωρη? Πρώτα βγάζω την άδεια και μετά γίνεται αλλαγή συμβολαίου? Έχει κάποιος μία σχετική εμπειρία στο θέμα? Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

εχω κτιριο με δυο οροφους και υπογειο. το υπογειο ειναι αποθηκη. το ισογειο καταστημα και ο οροφος κατοικια. εστω ο καθε οροφος 100 τ.μ. αρα το κτιριο δεν θεωρειτε ειδικο. σωστα? 

μπορω στο ισογειο που ειναι καταστημα να βγαλω αδεια μικρης κλιμακας για κατασκευη κουζινας? αφου δεν μεταβαλω τα μηχανολογικα ως προς την διελευση τους απο αλλους οροφους ή κοινοχρηστους χωρους?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γνωρίζετε αν μπορώ να εκδώσω μικρής κλίμακας για κατασκευή ανελκυστήρα ΑΜΕΑ ο οποίος θα τοποθετηθεί στην πρασιά;;

 

Στην ΥΔΟΜ με ενημέρωσαν πως αν ήταν στον ακάλυπτο δεν θα υπήρχε πρόβλημα αλλά στην πρασιά δεν τους εχει τύχει και με καθυστερούν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη ΔΟΚΚ ήταν σε πρώτη ανάγνωση θετικοί αλλά ουσιαστικά μου είπαν ότι την απόφαση πρέπει να την πάρει η ΥΔΟΜ.

Εχει τύχει σε κάποιον κάτι παρόμοιο;;

Link to comment
Share on other sites

ΝΟΚ -αρθρο 17

8. Τα προκήπια διαμορφώνονται ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, περιλαμβάνουν πάντοτε δένδρα, φυτά ή και υδάτινες κατασκευές σύμφωνα με τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού

(...)

Β. Στην επιφάνειά τους επιτρέπονται εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση: 
α) Οι κατασκευές των περιπτώσεων α, δ, ι, ια, ιβ της παρ.7 χωρίς προϋποθέσεις μέγιστου πλάτους και πάντοτε έως το όριο της ρυμοτομικής γραμμής. 
περισσότερο από 1,80 μ. και δεν προεξέχουν από την οικοδομική γραμμή περισσότερο από το ένα τέταρτο του πλάτους του προκηπίου. 
(...)
γ) Στοιχεία διευκόλυνσης της μετακίνησης ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. 
(...)
 
στην παρ. 7 γ του ίδιου άρθρου αναφέρεται η περίπτωση ανελκυστήρα ΑΜΕΑ (μέσο κάλυψης υψομετρικής διαφοράς)   γι αυτό μίλησαν στην ΥΔΟΜ ότι επιτρέπονται σε ακάλυπτους χώρους.  Δυστυχώς η παρ. 7γ δεν αναγράφεται στις επιτρεπόμενες κατασκευές επί των προκηπίων. Ίσως να μπορούσες να το τεκμηριώσεις με την παρ. 8γ. "στοιχεία διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρία" (αν και λίγο απίθανο το βλέπω).
 
Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παρ.2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές: 
(...)
γ) Σκάλες ή κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) καθόδου προς τους υπόγειους χώρους ή μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. 
 
Συμπληρώνοντας τα παραπάνω στο άρθρο 27 παρ. 2 του ΝΟΚ αναφέρεται ότι:
2. Σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά το χρόνο ανέγερσής τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του από τις ισχύουσες τότε διατάξεις, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σε αυτά με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. 
 
Η παρέκκλιση από τις διατάξεις του παρόντος μήπως θα μπορούσε να αφορά και παρέκκλιση στην κατασκευή ανελκυστήρα ΑΜΕΑ σε προκήπιο?
Σημειώνω ότι στο άρθρο 27 παρ. 2 στηρίζεται η έκδοση ΕΕΜΚ για ανελκυστήρα ΑΜΕΑ.
Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 27 - Ειδικές διατάξεις

1.      (ΟΙΚ) Σε κτίρια, κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως ειδικά κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος ύστερα από απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιτρέπονται παρεκκλίσεις του παρόντος νόμου που χορηγείται μετά από αιτιολογημένη τεχνική, έκθεση και έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

2[s1] .       Σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά το χρόνο ανέγερσής τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του από τις ισχύουσες τότε διατάξεις, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σε αυτά με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.