Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α02] Απαγόρευση υπαγωγής στο Ν. 4178/13 (ποια ακίνητα εξαιρούνται)


Recommended Posts

Επειδή ασχολήθηκα αυτή την περίοδο με τις αντιρρήσεις στα δασικά, μόνο αστεράκια δεν είδαν τα μάτια μου. Γενικά από τους πελάτες που είχα, υπήρχαν στους δασικούς χάρτες, λάθος πράξεις χαρακτηρισμού, είχαν εξαφανιστεί παραχωρητήρια από το υπουργείο Γεωργίας, το Οικονομίας, την προσωρινή κυβέρνηση του 1822 και άλλες διάφορες περιπτώσεις που εξαιρούνται από την δασική νομοθεσία. Είχαν ξεχάσει να περάσουν άδειες εκχέρσωσης σε ενεργούς αγρούς.

Εκεί που υποτίθεται οι δασικές υπηρεσίες βλέπανε αυτεπάγγελτα τα "λάθη" και τα διορθώνανε...αυτό δεν έγινε έτσι ακριβώς....

 

Το κακό είναι ότι μάλλον πρέπει να περιμένω να κυρωθεί ο χάρτης και να κινηθώ (ο ιδιοκτήτης) μετά σε διόρθωση/τροποποίηση.

Το καλό είναι ότι η πλειονότητα από τις εργασίες που έχει κάνει και υπάρχει καταγγελία για αυτές, με τον νέο νόμο δεν απαιτούν άδεια ή ΕΕΜΚ. Οπότε ίσως κερδίσω από εκεί χρόνο.

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Γα το συγκεκριμενο ακινητο υποβληθηκε αντιρρηση? Εαν ναι,υποθετω πως ,κατα την εκδικαση, προσκομιζοντας την πραξη χαρακτηρισμου (τελεσιδικη) η εκταση θα "καθαρισει" . Θεωρω πως θα επρεπε να χαρακτηριστει ΠΑ στον δασικο χαρτη. Ισως τους ξεφυγε. Θα σου προτεινα να μιλησεις και με το οικείο ΣΥΑΔΧ. Ισως οι αρμοδιοι σε διαφωτισουν σχετικα με το τι μελλει γενεσθαι. Παρε μια εικονα απο εκει και στη συνεχεια συζητας με τον ιδιοκτητη και αποφασιζεις τι θα κανεις. Αν δεν ειχε προηγηθει η αναρτηση θα εμπαινες στη διαδικασια να κανεις πραξη χαρακτηρισμου προκειμενου να τακτοποιησεις????Εθεσα το ερωτημα κι εγω πιο πανω......Με ταλανιζει οπως καταλαβαινεις...καλα ξεμπερδεματα μας ευχομαι..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ απόκτησης αγροτεμαχίου το 1990(πουθενα δεν εμφανιζεται  δασικο τμημα στο ακινητο....δεν θα μπορουσε να γινει η πωληση). Ανάρτηση κ κύρωση δασικού χάρτη το 2017. ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ εντόςτου τμήματος του οικοπέδου που σήμερα είναι ΔΑ. κατασκευή αυθαιρέτου το 1996. Τι κάνει ο ιδιοκτήτης;;; 

 

(1) Πρόσεξε τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς δημοσίως. Έχουν αφαιρεθεί και δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του φόρουμ.

(2) Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε επεξεργασία και διόρθωσέ το.

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ για να έχεις μια απρόσκοπτη συμμετοχή.

Pavlos33

Edited by PAPIVOLIS
τονισμός
Link to comment
Share on other sites

συμβολαιο του 1990...

αλλά χωρις πραξη χαρακτηρισμου...

ο ιδιοκτητης θα κανει -αν δεν εκανε ενστασεις-

τι άλλο?

 

Link to comment
Share on other sites

Έγινε κύρωση δασικού χάρτη και δεν έκανε ένσταση όταν έπρεπε. . . πλέον ΔΕΝ μπορεί να κάνει τίποτα...... πλέον σε τοπογραφικό θα πρέπει να κοιτάμε αν υπάρχει δασικό τμήμα ακόμα και στην αυλή μας εντός πολεοδομικού συγκροτήματος. Ευχαριστώ δημήτρη για την άμεση απάντηση.  Δεν μπορεί να κάνει τίποτα πλέον μετά την κύρωση!!!(πέρασε η προθεσμία για ενστάσεις!!) (είχαν μόνο τρεις μήνες προθεσμία νομίζω). Μόνο εξαγορά του τμήματος για να το καλλιεργήσει!!!! ευθύνη έχει ποιος κ τί;;; ο συμβολαιογράφος που έκανε συμβόλαιο;;; ;oxi ... ο τοπογράφος που υπέγραψε το τοπογραφικό το 1990 χωρίς να αναφέρει για δασική έκταση ;;; (μπορεί) . (υπήρχαν κάτι χάρτες τότε της κακιάς ώρας που ούτε καν φαινόταν αν κόβει τμήμα του οικοπέδου.. πράξη χαρακτηρισμού τότε προφανώς δεν έκανε ο τοπογράφος ) Συμπέρασμα οικοπεδο 2500 στρεμματα 300 μ2 δασικη εκταση σημερα (κυρωμένος χάρτης ) και το τμήμα το δασικό περιέχει αυθαίρετο... ξεκίνησε το κτηματολόγιο στην περιοχή. ....δηλαδή έχεις συμβόλαιο , αλλά δεν έχεις ιδιοκτησία. κ προφανώς τώρα στο κτηματολόγιο θα περαστεί δασική έκταση. Σε άλλες περιοχές θα γίνει το κτηματολόγιο κ μετά η ανάρτηση δασικών χαρτών. πλέον από το να είσαι   τοπογράφος σε αυτή την χώρα , ίσως είναι πιο ακίνδυνο να έισαι κασκαντέρ. αυτά....

Link to comment
Share on other sites

δες λιγο στις εγκυκλίους για τα  "δασικα" θεματα

υπαρχουν καποια ορια   σε τμ.  μεχρι τα οποια δεν διεκδικειται το "δασάκι"

[και τα ΠΜ]

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, 

Αν και έχει κλείσει ο νόμος η ερώτησή μου προκύπτει σχετικά με τον έλεγχο νομιμότητας δήλωσης στον 4178 ώστε να μπορέσω να εκδώσω βεβαίωση μεταβίβασης. Αφορά οριζόντια ιδιοκτησία σε αγροτεμάχιο 4στρ. εκτός σχεδίου στη Μύκονο με οικοδομική αδεία του 1995 όπου έχει τακτοποιηθεί με 4014 και έχει μεταφερθεί στον 4178 περαιωμένο και πλήρως εξοφλημένο. Είναι μάλιστα κατηγορία 5 όποτε είναι και "κλειδωμένο".

Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στην καφέ ζώνη της ΖΟΕ Μυκονου (ΠΔ 8-3-05, 243 Δ) που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή προστασίας διακεκριμένων τμημάτων του φυσικού τοπίου, επιτρεπόμενης της χρήσης κατοικίας στα 10στρ. (κανόνας) ή ΙΣΩΣ (Αρθ. 4 περ. 2) και στα 4 στρ. ακόμη (παρέκκλιση) πριν από την 18-11-2009 αλλά όχι και μετά λόγω της 3628/09 απόφασης ΣτΕ με την οποία απαγορευτήκε η χρήση κατοικίας και καταργείται η παρεκκλιση των 4 στρ. Άρα μετά την 18-11-2009 δεν είναι άρτιο και ούτε και οικοδομεί κατοικία. Μεταξύ 8-3-05 και 18-11-09 είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και είναι λίγο μπερδεμένο αν οικοδομεί κατοικία. Πάντως προ 8-3-05 είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με τις εκτός σχεδίου διατάξεις (ΠΔ 24-5-1985 Δ' 270) - έβγαλε και άδεια εξάλλου.

Βάσει του Αρθ. 8 "Η αναστολή ή και η εξαίρεση από την κατεδάφιση, κατά τις διατάξεις του παρόντος, ισχύει για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και για χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί, μέχρι 28.7.2011 καθ΄ υπέρβαση είτε των διατάξεων του Ν.1577/1985 (Α΄ 210) είτε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια και εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου κατά την παρ. 1 του άρθρου 51 του Ν. 4030/2011 (Α΄ 249) ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης. Θεωρείται ότι η χρήση δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας εφόσον κατά τις κείμενες διατάξεις νομίμως χορηγήθηκε άδεια κατά παρέκκλιση της χρήσης γης της περιοχής." 

Ερώτηση 1:

Η κατασκευή κάποιων αυθαίρετων χώρων έγινε μεταξύ 2009 και 2010 και αυτό είναι φανερό μέσω google earth και επομένως είναι αδύνατον να αποδειχθεί ότι κατασκευάστηκε πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης ΣτΕ.  Στην απαντήσή ΤΕΕ Νο 1337 ομάδα 55 λέει πως τη στιγμή που κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας επιτρεπόταν η κατοικία τότε μπορεί να υπαχθει. Ισχύει αύτο ή το εξετάζουμε τη χρονική στιγμή της κατασκευής του αυθαίρετου = περίοδος ισχύος της απόφασης ΣτΕ και αρά κακώς υπάχθηκε?

Ερώτηση 2:

Σε περίπτωση που μπορεί να υπαχθεί λόγω Αρθ. 8 μήπως "κολλαει" στο Αρθ.2 (ια): 

"Δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 η μεταβίβαση δικαιώματος ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης άλλη από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 και εφόσον: ια) Σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός αν δεν απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης."  

Ερώτηση 3:

α) Αν όλα είναι καλά ανοίγω νέα δήλωση στον 4495 και αναφέρω τον αριθμό δήλωσης του 4178 στην τεχνική έκθεση, σωστά?

β) Πρέπει να συντάξω και νέο τοπογραφικό διάγραμμα ή το ακίνητο υπάγεται στις εξαιρέσεις της υποχρέωσης ως εκτός σχεδίου μη άρτιο και οικοδομήσιμο? (Άρθ. 83 περ. 5γ)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

1) Όπως το περιγράφεις, η χρήση κατοικίας είναι επιτρεπτή στην περιοχή (δεν εξετάζεις την αρτιότητα του ακινήτου, στην λογική ότι στους αυθαιρετονόμους, μπορούμε να τακτοποιήσουμε αυθαιρεσίες σε μη άρτια οικόπεδα - που σημαίνει ότι σε αυτά δεν επιτρέπεται τίποτα).

2) Απαγόρευση οικοδομικών εργασιών προκύπτει από διοικητική πράξη (όπως για παράδειγμα αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές προς ένταξη σε σχέδια πόλης ή σε ιδιαίτερο αρχαιολογικό τόπο, που τα απαγορεύουν όλα). Αν την περίοδο που σε ενδιαφέρει εκδίδονταν οικοδομικές άδειες, είσαι οκ.

3) Είπες ότι έχει εκδοθεί άδεια στο ακίνητο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο τοπογραφικό, όπου σημείωσες τις αυθαιρεσίες. Δεν χρειάζεσαι νέο. Σημειώνεις σε φωτοτυπία του ότι συνοδεύει την Χ-Ψ βεβαίωση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση jedi.Yannis.

Θα κάνω μια αντιπαραβολή στην ερώτηση 2 και θα παραθέσω την απάντηση σε ερώτημα που είχα καταθέσει στη ΔΟΚΚ για άλλο ακίνητο στην περιοχή και γαι κατασκευές που είχε εκτελέσει κατά το διάστημα αναστολής εκδόσης οικοδομικών εργασιών και έχει ως εξής:

"Σε απάντηση της ανωτέρω (α) σχετικής και σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε ότι κατά την άποψή μας, η διατύπωση της περίπτωσης ια) της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.4178/13 ότι« ... εκτός αν δεν απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών έργασιών κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης» αναφέρεται σε ρητή απαγόρευση εκτέλεσης οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας, δηλαδή παντελής απαγόρευση δόμησης για λόγους προστασίας περιοχών, επιβεβλημένη από διατάξεις νομοθετημάτων σχετικές με όρους και περιορισμούς δόμησης και·όχι σε απαγόρευση έκδοσης διοικητικών πράξεων, όπως για παράδειγμα η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών εν αναμονή έκδοσης ή τροποποίησης Π.Δ/των όρων δόμησης περιοχών."

Όπως διαπιστώνεις η άποψη σου έρχεται σε αντιπαραβολή με αυτή την ΔΟΚΚ (συμφωνούμε στην διοικητική πραξη εν γένει αλλά όχι και στον τύπο αυτής). Πάντως άποψη μου είναι ότι τη στιγμή που κατασκευάζεις αυθαίρετους χώρους καθ' υπέρβαση όχι μόνο της ΟΑ αλλά και του μέγιστου επιτρεπόμενου ΣΔ δεν θα έπρεπε να έχει σημασία αν εκείνη τη χρονική στιγμή υπήρχε αναστολή έκδοσης ΟΑ.

Επί της ούσιας αν δεκτούμε αυτή την ερμήνεια τότε όντως η υπαγωγή είναι προβληματική αν δεν μπορέσει να αποδείξει ότι η κατασκευή έγινε προ του χρόνου έναρξης ισχύος της απόφασης ΣτΕ. ΣΩΣΤΑ?

Link to comment
Share on other sites

Οκ, η ΔΟΚΚ περιορίζει ακόμη περισσότερο την εφαρμογή της εξαίρεσης. Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί μόνο την παρέκλιση και δεν απαγορεύει την δόμηση στην ευρύτερη περιοχή. Δεν θεωρώ ότι επιβάλει γενική απαγόρευση όπως την περιγράφει η ΔΟΚΚ στην απάντησή της.
Κατάργηση παρέκλισης δεν σημαίνει "παντελής απαγόρευση δόμησης". Σημαίνει δημιουργείς οικόπεδα με τον κανόνα οικοδομησιμότητας και συνεχίζεις να χτίζεις.


Συνεπώς προχωράς κανονικά.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.