Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α09] Κατηγορία 1 (Κατοικίες προ του 1975) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Τιμολόγια υλικών και εργασιών ίσως? Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Πάντως για να τον παρηγορήσεις με εφάπαξ καταβολή θα πληρώσει παραπάνω: 1000*0,8-500=300€.

EDIT Τώρα που το ξανασκέφτομαι δεν νομίζω να σε καλύπτουν ούτε αυτά. Ας πει και κάποιος άλλος συνάδελφος τη γνώμη του.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε μια τακτοποίηση είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε τίτλους ιδιοκτησίας κλπ ή αρκούμαστε στην Υ.Δ. του ιδιοκτήτη περί του χρόνου κατασκευής εφόσον αυτός ταιριάζει με το αποτέλεσμα της αυτοψίας? Για να γίνω πιο συγκεκριμένος μου έχει τύχει περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής αποτελούμενης από τρια κτίσματα ανεξάρτητα μεταξύ τους συνολικού εμβαδού ~120μ2 σε οικόπεδο 231μ2 για τα οποία ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται, και φαίνεται ότι έχει δίκιο από την αυτοψία, ότι είναι κατασκευασμένα το 1966.Υπάρχει βεβαίωση ηλεκτροδότησης το 1966, όμως στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (και στο Ε9) αναφέρεται ως επιφάνεια 100μ2.Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση τα υπόλοιπα να είχαν βοηθητική χρήση και ως εκ τούτου να μην ήταν ηλεκτροδοτούμενα.Από αεροφωτογραφίες δεν μπορώ να προσδιορίσω κάτι μιας και αεροφωτογραφίες του 1975 δεν μπορώ να βρω.

Link to comment
Share on other sites

Η παλαιότητα δίνεται εφόσον έχεις δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες. Αν δεν έχεις τίποτα από αυτά τα δύο, δεν θα βάλεις παλαιότητα (άρα δεν θα έχεις μείωση στο πρόστιμο), πλην όμως καλείσαι να έχεις το αποδεικτικό ότι οι κατασκευές έγιναν πριν την 28-7-2011.

Αυτό ήταν υποχρέωση του ΥΠΕΚΑ μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ να γίνει, κάτι που με δεδομένο το  χρόνο που απομένει μέχρι τη λήξη προθεσμίας του τρέχοντος νόμου, δε φαίνεται να υλοποιείται.

Εναλλακτικά,  για την λεγόμενη κόκκινη γραμμή αυθαιρέτων (28/7/2011), μπορείς να δεις στην google ή στην εφαρμογή της EXKA .GR με φωτοληψίες της περιόδου 2007-2009.

Σχετικά με τις αεροφωτογραφίες, δοκίμασε να βρεις μεταγενέστερης περιόδου και για δημόσιο έγγραφο μπορείς να βάλεις τον ιδιοκτήτη να διορθώσει με τις σωστές επιφάνειες το Ε9. Η βεβαίωση της ΔΕΗ πάει στα αζήτητα (μη σωστή αναγραφή επιφανειών και στην βεβαίωση ρευματοδότησης δεν αναφέρεται επιφάνεια, παρά μόνο στους λογαριασμούς πληρωμής).

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλο θέμα ανοίγεις ξανά για την ισχύ εγκυκλίων στα σημεία που αντί να ερμηνεύουν αντικαθιστούν το νόμο. 

Πράγματι ο νόμος αναφέρει αποκλειστική χρήση κατοικίας και η εγκύκλιος επικρατούσα χρήση από κει και πέρα ή λαμβάνεις την ερμηνεία της εγκυκλίου ή στις περισσότερες οικοδομές δεν θα μπορείς να κάνεις δήλωση για κατηγορία 1 αφού για να πετύχεις αποκλειστική χρήση κατοικίας κτιρίου (ειδικά σε κέντρα πόλεων) είναι πολύ σπάνιο.

Απάντηση από το HELP DESK σήμερα είναι ότι η επικρατούσα χρήση επαρκεί για την κατηγορία 1.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω τίποτα με το help desk αλλά βλέπω πολλούς συναδέλφους να "ανακουφίζονται" με τις προφορικές και χωρίς καμία ισχύ απαντήσεις τους. Συνάδελφοι είναι και στο help desk που απλά λένε την άποψή τους, όπως και εμείς εδώ. 

Βεβαίως για το θέμα που σε απασχολεί..."αναγκαστικά" θα δεις την επικρατούσα, διότι όπως είχαμε πει, δε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορείς να κάνεις καμία δήλωση.

Link to comment
Share on other sites

Σε εκτος σχεδίου περιοχή υπάρχει κατοικία προ του 1975, νομιμοπ/νη με Ν. Τρίτση. Υπήρχε στο οικόπεδο μεγάλο στεγαστρο με τσιμεντόλιθους και ελενιτ για επικάλυψη στεγης , αλλα ο Μηχανικός που εκανε την υπαγωγη στον Ν. Τρίτση δεν το συμπεριελαβε καθως και αλλα που ενταξαμε στον Ν.4178. Δεν υπάρχει αεροφ/φια εκείνης της περιόδου. Ο ιδιοκτητης δεν μπορει να πληρωσει 500 ευρω επι πλεον, γι αυτο σκεφτηκα αν υπαρχει τροπος να αποδειχθει η ηλικια των υλικων του στεγάστρου.

Μήπως γνωρίζει κανείς ?

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με Helpdesk για την εύρεση της κατηγορίας κάποιων αυθαιρεσιών μετά το 1983 (4 ή 5) δεν λαμβάνονται υπόψη στα ποσοστά υπερβάσεων οι αυθαιρεσίες κατηγορίας 1 στο ίδιο ακίνητο. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθορίζονται από την κατηγορία των αυθαιρεσιών. Προφανώς εννοούν πως είναι απαραίτητη η σύνταξη σχεδίων και για το προ του 1975 τμήμα, καθώς η αποτύπωση δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.

Link to comment
Share on other sites

Το help desk μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά δεν δίνει γραπτώς τίποτα (όχι ότι θα άλλαζε κάτι και να έδινε γραπτώς).

Επομένως, ο νόμος έχει ισχύ και με βάση αυτόν,  κάθε αυθαίρετος χώρος προσμετρά στον αριθμητή του κλάσματος προκειμένου να υπολογιστεί το ποσοστό υπέρβασης δόμησης, ώστε να επιλεγεί η κατηγορία 4 ή 5.

Αν συζητάμε για κατασκευές προ 9/6/75 προφανώς δε μας ενδιαφέρει κανένα ποσοστό, αφού ότι και να υπολογίσουμε, το κριτήριο ένταξης στην κατηγορία είναι η χρήση κατοικία και η χρονολογία τέλεσης της.

Για τα δικαιολογητικά συμφωνούμε και αυτά είναι όσα ορίζονται από τις κατηγορίες. Π.χ για κατηγορία 1 από σχέδια ο νόμος ζητάει μόνο κάτοψη αποτύπωσης, για κατηγορία 1 και 2 δεν απαιτείται ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ με βάση το νόμο κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πως αν έχουμε σε ένα ακίνητο κατηγορία 1 και λοιπη παράβαση κατηγορίας 4, πρέπει να φτιάξουμε κατόψεις, τομές κτλ για όλο το κτίριο εξαιτίας της λοιπής παράβασης?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ναι συναδελφε .. δυστυχως.

να ρωτησω : εχω διωροφη οικοδομη με 2 οριζοντιες . 1 σε καθε οροφο. τη επικαρπια και στις 2 την εχει ο πατερας. αρα μπορω να κανω μια αιτηση και δηλωση. ειναι κατηγορια 1 .

σε ποιο σημειο του νομου ή εγκυκλιων με υποχρεωνει εαν ειναι κατηγορια 1 σε τετοιες περιπτωσεις να κανω 2 δηλωσεις και αρα 2 Χ 500 και οχι 1 δηλωση? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.