Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α09] Κατηγορία 2 (Κτίρια μέχρι 31-12-1982) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Θεωρώ ότι καλύπτεσαι για την κατασκευή του υπογείου δεδομένου ότι είναι προφανές ότι κατασκευαστικά δεν είναι δυνατόν τμήμα του υπογείου να κατασκευάστηκε μετά από τους ορόφους!!!

 

Ωστόσο αν η υπαγωγή σου αφορά την αλλαγή χρήσης πρέπει να έχεις απόδειξη ότι είχες εγκατεστημένη χρήση κατοικία πριν το 83. Διαφορετικά μπορεί να είχες μια υπόγεια αποθήκη και να αποφάσισες πχ πέρισυ να την κάνεις αυθαίρετα κατοικία.

 

Τώρα αν στο Ε9 περιγράφεται ως κατοικία τότε είσαι κομπλε. Αν γράφει δηλαδή 100(ισόγειο) + 100(όροφος) + 40(υπόγειο) = 240τμ όλα με χρήση κατοικίας και έτος 1980 τότε είσαι οκ

Link to comment
Share on other sites

Ναι στο Ε9 γράφει 240 μ2 ΚΧ και 60 μ2 ΒΧ, με χρόνο κατασκευής το 1980

Αρα καλύπτομαι, παρόλο που έχω συμβόλαια μεταγενέστερα του 1980 που γράφουν 220 μ2 ΚΧ και δεν αναγράφουν καθόλου τα λοιπά 60μ2 του υπογείου (ΒΧ).

Συνεχίζω....

 

ευχ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Αν το Ε9 περιγράφει σωστά τα τ.μ. όλων των χώρων, τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα.

Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να διορθώσουν τα συμβόλαια.

Link to comment
Share on other sites

Αν το Ε9 περιγράφει σωστά τα τ.μ. όλων των χώρων,  (ΝΑΙ τα γράφει σωστά)   τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα.

Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να διορθώσουν τα συμβόλαια - Σωστά - Ευχ για επισήμανση  

Ευχ πολύ 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα.

 

Η κατηγορία 2 συνδυάζεται με αλλαγή χρήσης από κύρια σε κύρια που έγινε μετά το 1983;

 

Δεν υπάρχει υπέρβαση συντελεστή δόμησης και η παράβαση δηλώνεται ως μία λοιπή πολεοδομική παράβαση.

Link to comment
Share on other sites

Απαντάω μόνος μου στο ερώτημα:

 

Η κατηγορία 2 συνδυάζεται μόνο με την κατηγορία 3 και τις συγκεκριμένες παραβάσεις που περιγράφονται σε αυτήν.

 

Οι Λοιπές Παραβάσεις τώρα, εφόσον δεν ανήκουν στην κατηγορία 3, θα πρέπει να οριστούν ως μία από τις υπόλοιπες

 

κατηγορίες 4 και 5.Οι κατηγορίες αυτές όμως δεν συνδυάζονται με την κατηγορία 2.

Edited by chrisvach
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Θεωρητικά και η αυθαίρετη κατασκευή και η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης διατηρούνται για 30 χρόνια. 

Π.χ. Έχεις 120τ.μ. αυθαίρετο σπίτι προ '83 και εξαιρείται οριστικά της κατεδάφισης. Αν έχεις όμως 120τμ προ '83 και 1τμ στέγαστρο το σπίτι δεν εξαιρείται οριστικά. Χαζό αλλά με βάση το νόμο όπως τον ψήφισαν και τον εφαρμόζουμε τα χαϊβάνια έτσι υποτίθεται είναι. Κάθομαι και αυνανίζομαι και λέω: έχω μια ισόγεια αποθήκη βάση αδείας του '67 που έγινε κατάστημα με την αποπεράτωση δηλαδή το '69-70 με φωτογραφίες παλιές που υπάρχουν και σε φάκελο της πολεοδομίας σε δήλωση του 720/77 για επιπλέον 5τμ αυθαιρεσίας από αρχικής κατασκευής, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η β' φάση. Το κατάστημα είχε στα ανοίγματα της πρόσοψης όλο τζαμαρία ενώ στην άδεια είχε άλλη πρόσοψη ως αποθήκη. Πεθαίνουν οι γονείς το κατάστημα πλέον δεν λειτουργεί γίνεται αποδοχή κληρονομιάς ως κατάστημα στο συμβόλαιο. Τα παιδιά αντικαθιστούν τη τζαμαρία με τούβλο και κουφώματα χωρίς να χρησιμοποιείται από κανέναν και μέσα να είναι όπως το άφησαν οι γονείς με σκοπό κάποια στιγμή να το ψιλοφτιάξουν κάπου κάπου να πηγαίνουν στο χωριό να κοιμούνται δηλαδη να το διαμορφώσουν και εσωτερικά ως κατοικία αν και ένα τμημα ήταν πάντοτε κατοικία(χωριό, λίγο μαγαζί και λίγο σπίτι). Τώρα που τακτοποιώ τα 5 τμ ως προ '83 και την αλλαγή χρήσης με λοιπή παράβαση από κύρια σε κύρια ως προ 1983, σκέπτομαι πως το 2000 αλλάξαν την αυθαίρετη πρόσοψη του καταστήματος με τούβλο(πάλι αυθαίρετη) και λέω ? τόσο πολύ ανάλυση σε κάτι ούτως ή άλλως αυθαίρετο που η βασική αυθαιρεσία είναι τα τμ, ο όγκος-δόμηση-κάλυψη άντε και χρήση?? (άλλωστε και τα Ημιυπαίθριαδεν μας ενδιαφέρει που άλλαξαν και όψη-λογική ρυθμίζεις κλεισμένο χώρο, αυτόματα ρυθμίζεται κια η όψη του) τώρα να πω ότι δεν εξαιρείται οριστικά επειδή η αυθαίρετη πρόσοψη (τζαμαρία του 1970) του καταστήματος που θα τακτοποιούνταν με Κατ.2, άλλαξε το 2000 και έγινε τούβλο και κουφώματα (εργασία μετά το 1983) και πάει όλη την ιδιοκτησία με Κατ.4?? Βέβαια αν δεν διευκρινιστεί η όψη πώς ήταν, παρουσιάζεται η σημερινη κατασταση μόνο και δεν ενδιαφέρει και κανεναν για τα υπόλοιπα αν ειχε τζαμαρια παλαιότερα. Εδώ θα έρθει κάποιος φωστήρας και θα πει: μα πρέπει να αποδείξεις ότι τα ανοίγματα είναι αυτά από παλιά με την αλλαγή της χρήσης του 1970 ή αν άλλαξε κάτι έως 1983. Γιατί διαφορετικά σε στέλνει κατ.4 ή 5. Γι αυτό ελπίζω να μη εμπλακούν οι Ε.Δ. με τις δηλώσεις αυθαιρέτων (τουλάχιστον για τις Κατηγ.1-4) γιατί προβλέπω πως θα κάνουν ένα 10% καλό και 90% ζημιά σε όλους, μηχανικούς και ιδιοκτήτες. 

            Είχε ειπωθεί κάπου στις αρχικές σελίδες του θέματος περίπτωση νόμιμης κατασκευής με άδεια με αυθαιρεσία σε τ.μ. αποδεδειγμένα προ '83  αλλά και νέα κουφώματα χωρίς κάποια αδειοδότηση. Και οι απαντησεις ηταν ότι η κατ.3 δεν εμποδίζει την αυθαιρεσία σε τ.μ. της ιδιοκτησίας να πάει Κατ.2. Αμφιβάλλω πολύ αν τα ανοίγματα της αδείας ήταν ακριβώς ίδια ή και κάτω του 10% διαφορά σε σχέση με τα υλοποιημένα. Δεν έχω συναντήσει καμία ιδιοκτησία μέχρι στιγμής που να έχει όλα μα όλα τα εξωτ. ανοίγματά της εντός αυτού του περιορισμού. (Πάντως και έτσι να είναι σε ποια υποκατηγορία της κατηγορίας 3 υπάγεται η χωρίς ''αδειοδότηση'' αλλαγή κουφωμάτων?)!

Οκ έχει απαντηθεί ότι αυθαίρετη αντικατάσταση κουφωμάτων δεν αποτελεί παράβαση.

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα. Σε ξενοδοχειακή μονάδα υπάρχουν αυθαιρεσίες τεκμηριωμένες προ του έτους 1983, με αεροφωτογραφίες και φωτοερμηνεία.

Μετά το 1983 κατασκευάστηκε (1985) αυθαίρετη εξ' ολοκλήρου πισίνα. Μετά την πισίνα και μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί απολύτως τίποτα.

Παρ' ολο που η πισίνα υπολογίζεται με κυβικά μέτρα, θεωρείτε ότι συμπαρασύρει όλες τις αυθαιρεσίες, από κατηγορία 2 σε κατηγορία 4? 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αν έχουμε ενα αυθαιρετο κτίσμα προ του 83 και ένα στέγαστρο που νομιμοποιείται.

Μπορεί να πάει το αυθαίρετο προ του 83 με κατ2.

Αν δηλαδή νομιμοποιήσω το στέγαστρο αρχικά, μπορω μετα αφου δεν θα έχω αυθαίρετες κατασκευές μετά το 83

να πάει το κτίσμα κατ2;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.