Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α09] Κατηγορία 3 (Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Ευχαριστώ πολύ καταρχάς

Pavlos33

Μπορώ δηλαδή να βγάλω προϋπολογισμό για μεταβολές στις όψεις , εξώστες και απόληξη κλιμακοστάσιου  και να τους  αθροίσω και το άθροισμα να το διαιρέσω με το 15.000 για να βρω τις λοιπές παραβάσεις ?

Αυτό μου λες ? Γιατί στο άρθρο 18 παρ. 3 λέει ότι ομαδοποιούνται αυθαιρεσίες ίδιας κατηγορίας και ίδιας κατασκευής …. Θεωρούνται ίδιας κατασκευής ?

Ακόμη ήθελα να σε ρωτήσω για την κλίμακα που έχει κατασκευαστεί και οδηγεί στην ταράτσα και η οποία δεν φαίνεται στα σχέδια  αλλά ούτε αφαιρείται και από τη δόμηση στην άδεια  όπως θα έπρεπε αν έχω καταλάβει το ΓΟΚ’85 (η άδεια είναι το 95’ άρα πάω με ΓΟΚ 85 ) στον οποίο λέει ότι το εμβαδόν της κλίμακας προσμετράται στο Σ.Δ. (στα σχεδια φαινεται σαν φωταγογός κλιμακας ο χώρος πανω απο την κλιμακα του ισογειου προς τον οροφο και μεχρι την στεγη ..επομενως δεν θα πρεπει να ειχε αφαιρεθει απο τη δομηση ?) .  Μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει υπέρβαση δόμησης επομένως ?

Edited by panostz
Link to comment
Share on other sites

μέσα σε μια συνέχεια από νόμο και εγκυκλίους έχει διευκρινιστεί (εγκ. 4 αν θυμάμαι σωστά) ότι μπορείς να αθροίζεις προυπολογισμούς αυθαιρεσιών οι οποίες υπολογίζονται έτσι.

Αν η σκάλα δεν εμφανίζεται στα εγκεκριμένα σχέδια θα την εκλάβεις ως αυθαίρετη. Η σύγκριση γίνεται με βάση τις  εγκεκριμένες μελέτες. Πχ το υπόγειο δεν μετράει στη δόμηση, αλλά αν κατασκευαστεί ως αυθαίρετο θα χρεωθεί με υπέρβαση δόμησης στο πρόστιμο.

Link to comment
Share on other sites

Αρθρο 9 της εγκ. 4 το βρήκα μόλις .

 

και κατι άλλο η κλίμακα προσμετράται σαν χώρος κύριας η βοηθητικής χρήσης?

Edited by panostz
Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και εγώ κάτι. Έχουμε την περίπτωση ιστ για τις μικροπαραβάσεις, δηλαδή: 

ιστ. Αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας, έως 5% και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού 2% και κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2.

Ποια η γνώμη σας? Θα μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω στην περίπτωση του γραμμοσκιασμένου τμήματος όπως φαίνεται στο σκίτσο που ανέβασα? Υπόψιν σαν συνολική επιφάνεια είμαι κάτω από 2% και σαν πλάγια απόσταση σε κάθε τριγωνάκι έχω κάτω από το 5% της κάθετης διάστασης. Βέβαια έχω αλλαγή περιγράμματος και όχι απλά αλλαγή διαστάσεων. Θα με ενδιέφερε η γνώμη σας.

Το κτήριο και οι παραβάσεις έγιναν το 1978 που τότε νομίζω επιτρεπόταν έρκερ. Μπορούν να θεωρηθούν έρκερ και να τακτοποιηθούν σαν μη προσδιορισμένα στην Ο.Α. έρκερ με υπέρβαση δόμησης?

Εννοείται ότι είμαι εκτός ρυμοτομικής γραμμής.

Το κόκκινο είναι η τεθλασμένη των τοίχων όπως κατασκευάστηκαν.

 

WP_20140702_017_1.jpg

 

Εδώ ο σύνδεσμος για το σκίτσο.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω μία γρήγορη ερώτηση για επιβεβαίωση (σίγουρα έχει ειπωθεί, αλλά είναι 160 σελίδες θέμα) εκ μέρους του πολιτικου μηχανικού του γραφείου.

 

Σε αγροτεμάχιο 18 τ.μ. (δεν είναι τυπογραφικό λάθος) συνιδιοκτησίας 5 ατόμων υπάρχει κτίσμα διαστάσεων 3χ3μ. και ύψους 2.20 μέτρων το οποίο στεγάζει αντλητική εγκατάσταση κτήματος.

 

Είναι κατηγορία 3θ. και για την τακτοποίησή του χρειάζομαι πέραν της ηλεκτρονικής αίτησης

 

1. Υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση όλων των συνιδιοκτητών

2. Τεχνική έκθεση μηχανικού

3. Φωτογραφίες.

4. 500 + 15 ευρώ παράβολο συν ΤΕΕ

 

Δεν χρειάζεται κάποια βεβαίωση χρονολογίας, ούτε Ε9, ούτε σχέδια;

Link to comment
Share on other sites

Κυριοι συναδερφοι ανανεώνω και το δικό μου ερώτημα για το οποίο δεν έλαβα κάποια απάντηση, μηπως και αυτη τη φορά σταθώ πιο τυχερός

Σε pilotis που δε μετρουσε στη δόμηση με καθαρό ύψος <2.5μ έχει κλείσει χώρος που χρησιμοποιείται σαν αποθήκη και δεν ξεπερνά τα 15μ2. Θα μπορούσε να θεωρηθεί κατηγορία 3?
Επίσης μείωση της συνολικής επιφάνειας εξωστών θεωρείται μικρή παράβαση (αλλαγή που επιφέρει αυξηση του εμβαδου <10%) ή δεν θεωρείται καν παράβαση?

 

Ευχαριστώ πολύ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι μπορείς άνετα να υπάγεις την αποθήκη κατηγορία 3.

Τα κριτήρια είναι α) χρήση αποθήκη β) ύψος μικρότερο των 2.5 μ. γ) επιφάνεια μικρότερη των 15 τ.μ. Στη δική σου περίπτωση ισχύουν σωρευτικά και τα τρία. Άρα, κατηγορία 3.

Γενικότερα μειώσεις διαστάσεων δεν αποτελούν αυθαιρεσία. Υπάρχει και πάτημα στην εγκ. 3 για το θέμα αυτό. 

Link to comment
Share on other sites

Γενικότερα μειώσεις διαστάσεων δεν αποτελούν αυθαιρεσία. Υπάρχει και πάτημα στην εγκ. 3 για το θέμα αυτό. 

 

Pavlos33 αυτό ισχύει και για το ύψος? π.χ. άδεια για κατάστημα 4,5μ ενώ κατασκευάστηκε 4μ. Πού ακριβώς μπορώ να το βρω?

 

Δείτε και λίγο το #1604 παρακαλώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Προς charlie για 1608:

- Σύμφωνα με ΕΓΚ 3 / 1-10-2013 ΣΥΧΝΕς ΕΡΩΤ. 23 ‘’Σε περίπτωση που η μη πραγματοποίηση τμήματος κτιρίου δεν επηρεάζει την νομιμότητα του υπάρχοντος, δεν υφίσταται αυθαιρεσία

    Σε αντίθετη περίπτωση ρυθμίζεται η επιφάνεια που προκύπτει ότι αντίκειται στις ισχύουσες Γενικές & Ειδικές Πολεοδομικές Διατάξεις & δηλώνεται στην σχετ. Κατηγορία κατά περίπτωση

Edited by αστέριος
Link to comment
Share on other sites

Αστέριε σε ευχαριστώ για την απάντηση. Η εγκύκλιος βέβαια είναι λίγο ήξεις αφήξεις. Το να γίνει ένα κατάστημα από 4,5μ στην άδεια σε 4μ στην πραγματιοκότητα (από τη στιγμή που θα μπορούσε να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης) είναι κάτι που υπάγεται στην ερωτοαπάντηση? Θεωρώ ναι. Από την άλλη όμως η αλλαγή ύψους επηρεάζει τη νομιμότητα του υπάρχοντος. Άρα όχι...

Τι να πω, ειλικρινά δεν ξέρω.

 

Σχετικά με το σκαρίφημα που ανέβασα, καμία άποψη?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.