Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α09] Κατηγορία 3 (Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Διάβασε προσεκτικά το νόμο στο άρθρο 18 και μετά κάνε αντιπαραβολή με την ερμηνεία της εγκ. 4 περί ομαδοποίησης στον ίδιο αναλυτικό. Θα δεις ότι η εγκ. 4 ερμηνεύει αυθαίρετα διαφοροποιώντας το νόημα του νόμου.

Η γνώμη μου είναι ότι η αποθήκη θα υπολογιστεί ως παράβαση κατηγορίας 3 χωρίς να επιτρέπεται να ενταχθεί σε παράβαση αναλυτικού. Εναλλακτικά, εξετάζεις αν η αποθήκη λόγω μικρής επιφάνειας βγάζει μικρότερο πρόστιμο, αν υπολογιστεί με γενικές διατάξεις υπολογισμού βάσει επιφάνειας.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

χώρος 2τ.μ. κατω απο σκαλα στην εισοδο μεζονετας, εντος προκηπιου, με υψος 2,50μ. μπορεί να μπει στις αποθηκες της κατηγοριας 3; ή υποχρεωτικά στην 5;

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ΝΑΙ και είναι καλή ιδέα!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι αυθαίρετες μικρές παραβάσεις που μπορούν να υπαχθούν στο Νόμο και μετά τη λήξη της ισχύος του (Εγκύκλιος 3), μήπως με νεώτερα στοιχεία, είναι και αυτές που κατασκευάστηκαν μετά τις 28-07-2011;

Edited by ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει μία αυθαίρετη αποθήκη για υπαγωγή, με τα χαρακτηριστικά αυτής της Κατηγορίας 3 του άρθρου 9, είναι υποχρεωτικό να πάει με αυτήν την κατηγορία ή μπορεί και κανονικά με τον υπολογισμό προστίμου, που βγαίνει μικρότερο από 500;

Link to comment
Share on other sites

αν είχες αυθαιρεσίες με αναλυτικό (προυπ <1500) +αυθαιρεσίες κατηγ 3 βάσει του παρακάτω θα πληρώσεις μόνο 1Χ500

 

Αν όμως έχεις 20τ.μ αυθ (που αντιστοιχεί σε παράβολο 500) + αυθαιρεσίες κατηγ 3 τότε θα πληρώσεις 1000=(500παρ +500παρ)

 

υ.γ 

Εγκ 4  είναι δυνατή η σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού για το σύνολο των αυθαιρεσιών (Κατηγορίας 3 και παρ. 5α του άρθρου 18) προκειμένου να υπολογιστεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο (σ.σ δηλαδή για να υπολογισθεί ένα 500 και όχι 2*500). Στην περίπτωση αυτή δεν επιλέγεται η Κατηγορία 3 στο σχετικό φύλλο καταγραφής, αλλά όποια άλλη κατηγορία εκ των : Κατηγορία 1 προ 1975, Κατηγορία 2 προ 1983, Κατηγορία 4 σε οικόπεδο/γήπεδο µε οικοδομική άδεια ή Κατηγορία 5 σε οικόπεδο/γήπεδο χωρίς οικοδομική άδεια

 

υ.γ 1

υπόψη και αυτό

 

5.α. Για τις παραβάσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως και 12 του πίνακα του Παραρτήματος Α΄ του παρόντος και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου (τ.μ.), καθώς και για εγκαταστάσεις όπως ορίζονται στην παρ. 19 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79) (19. Εγκατάσταση είναι η κατασκευή ή υποδομή που προορίζεται ή απαιτείται για τη λειτουργία, εξυπηρέτηση και ασφάλεια των κτιρίων, όπως οι ανελκυστήρες, τα στοιχεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κλιματισμού, δροσισμού, διανομής και εκροής ύδατος, θέρμανσης, φυσικού αερίου, τα θερμικά ηλιακά συστήματα, τα στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα στοιχεία μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), οι καπναγωγοί, οι επιγραφές, οι κεραίες.) 

που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της κατηγορίας 3 του άρθρου 9 του παρόντος καταβάλλεται παράβολο πεντακοσίων (500) ευρώ και το ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με προϋπολογισμό κατά το Παράρτημα Β΄.

με δοκιμές που έκανα σε κατάσταση επεξεργασίας είναι πάντα 500, όσες και διαφορετικές κατηγοριών αυθαιρεσίες να προστεθουν  (για οεκ)

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα , είμαι νέος συνάδελφοι και έχω  μια περίπτωση που δε μπορώ να βγάλω άκρη , κατοικία νόμιμη εντός οικισμού  με άδεια το 1978  έχει αλλαγή θέσης εξωτερικού κλιμακοστασίου ( το κλιμακοστάσιο κατασκευάστηκε μαζί με την κατοικία) και πρόσθετα ( έχει κατασκευαστεί  αυθαίρετη αποθήκη  13 τετραγωνικά μετά το 86 και   πριν το 2011 ) πως μπορώ να τα νομιμοποιήσω;  Με ποιο άρθρο του 4178 να πάω ; θα πάνε και τα 2 μαζί ; το άρθρο 9 κατηγορία 3 αναφέρει :<<Αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση..>> αλλά δε λέει κάτι για αλλαγή θέσης κλιμακοστασίου!! --ΠΑΡΑΚΑΛΏ  ΒΟΉΘΕΙΑ-- 

Edited by pavlospit
Link to comment
Share on other sites

Αν το κλιμακοστασιο ειναι ανοιχτό το υπολογίζεις με αναλυτικό άρθρο 18 παρ 5α, (διάβασε ερωταπαντηση 20 helpdesk)http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=EMxeWhLoPV4%3d&tabid=855&language=el-GR

Αν η αποθήκη έχει τις προυποθέσεις του αρθρου 9Γιγ την πας κατηγορία Γ, αν οχι, την υπολογίζεις υπέρβαση δόμησης-κάλυψης στον μειωτικό συντελεστή.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα , είμαι νέος συνάδελφοι και έχω  μια περίπτωση που δε μπορώ να βγάλω άκρη , κατοικία νόμιμη εντός οικισμού  με άδεια το 1978  έχει αλλαγή θέσης εξωτερικού κλιμακοστασίου ( το κλιμακοστάσιο κατασκευάστηκε μαζί με την κατοικία) και πρόσθετα ( έχει κατασκευαστεί  αυθαίρετη αποθήκη  13 τετραγωνικά μετά το 86 και   πριν το 2011 ) 

 

Συνάδελφος μου απάντησε : --->  Αν το κλιμακοστάσιο είναι ανοιχτό το υπολογίζεις με αναλυτικό άρθρο 18 παρ 5α, (διάβασε ερωταπάντηση 20 helpdesk)http://www.ypeka.gr/...&language=el-GR

Αν η αποθήκη έχει τις προυποθέσεις του αρθρου 9Γιγ την πας κατηγορία Γ, αν οχι, την υπολογίζεις υπέρβαση δόμησης-κάλυψης στον μειωτικό συντελεστή.

 

 ΆΡΑ πάω με  άρθρο 9 κατηγορία Γ (ιγ) για την αποθήκη αφού είναι μέσα στα προβλεπόμενα όρια και  με αναλυτικό για το κλιμακοστάσιο αφού είναι ανοιχτό  !!

 

Αλλα διάβασα  στην αρχή του αρθρου 9 ,παράγραφο Α (α)  οτι :

---> (Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν αυθαίρετες μικρές παραβάσεις της Κατηγορίας 3 με παραβάσεις της παρ. 5α του άρθρου 18 του ν. 4178/13 (δηλ. αυτές που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως και 12 του πίνακα του Παραρτήματος Α΄ του παρόντος και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου, καθώς και εγκαταστάσεις όπως ορίζονται στην παρ. 19 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012) είναι δυνατή η σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού για το σύνολο των αυθαιρεσιών (Κατηγορίας 3 και παρ. 5α του άρθρου 18) προκειμένου να υπολογιστεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο. Στην περίπτωση αυτή δεν επιλέγεται η Κατηγορία 3 στο σχετικό φύλλο καταγραφής, αλλά όποια άλλη κατηγορία εκ των : Κατηγορία 1 προ 1975, Κατηγορία 2 προ 1983, Κατηγορία 4 σε οικόπεδο/γήπεδο με οικοδομική άδεια ή Κατηγορία 5 σε οικόπεδο/γήπεδο χωρίς οικοδομική άδεια.)

 

Μπορείτε να μου πείτε πιο είναι το πιο σωστό να πάω με αναλυτικό και τα 2  ή  

1)κατηγορία Γ  (αποθήκη )  και  

2)αναλυτικό (για το κλιμακοστάσιο);;; 

 

Νομίζω οτι και τα 2 ειναι σωστά ,  

Αν λάβω  υπόψη μου το  άρθρο 18 παρ. 5  β --> ( Στον ανωτέρω τρόπο υπολογισμού της §5α του ενιαίου ειδικού προστίμου υπάγονται επίσης αυθαίρετοι ημιϋπαίθριοι χώροι, στέγαστρα, κιόσκια, καθώς και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις από βοηθητική χρήση σε βοηθητική και από κύρια χρήση σε κύρια που έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν επέρχεται υπέρβαση δόμησης λόγω της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης κατά την §5 του άρθρου 19 του παρόντος. )  

 

Μήπως τελικά δεν πάει το  άρθρο 18 παρ. 5 α ????? Η ΚΆΝΩ  ΛΑΘΟΣ ? 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

Edited by pavlospit
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.