Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α09] Κατηγορία 4 αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

 

Ναι για την κατηγορία, αλλά όταν ο νόμος για τον υπολογισμό του προστίμου αναφέρει ότι αθροίζονται οι δηλούμενες επιφάνειες δεν περιλαμβάνει και το στέγαστρο;

 

Είναι όπως σου το είπαν και οι συνάδελφοι. Αυτά που θα μετρήσουν για τον συντελεστή Υ.Δ του Παραρτ. Α΄ όπως και για την κατ. 4 είναι τα 50μ2.

Αντιθέτως το στέγαστρο όπως και οι άλλες αναφερόμενες επιφάνειες του αρ. 18.5.β μετρούν ως παραβάσεις που χρεώνονται αναλυτικά βάσει του Παραρτ. Β΄ και δεν επιβαρύνουν την υπέρβαση δόμησης.

 

 

Καλησπερα σας. Στην περιπτωση αλλαγης χρησης το ετος 2000 απο καταστημα σε κατοικια εχουμε μια παραβαση πολεοδομικη κ κατηγορια 4?ενοειται οτι ειναι εντος νομιμου περιγραμματος.

 

 

Ναι, όπως ακριβώς τα λέει το 18.5.β που εννοείς και κατ.4.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι, έχω και γω μια ερώτηση.

Σε διώροφη μονοκατοικία με οικοδ.αδεια εντός οικισμού < 2000 κατοικων ,οπού κάθε όροφος έχει εμβαδόν 65μ². Υπάρχουν αυθαίρετες προσθήκες στο ισόγειο 13,28μ² λεβητοστάσιο,  4,66μ² αποθήκης και 13,29μ² ΚΧ. Σύνολο αυθαίρετης δόμησης 31,23μ².

Η δόμηση είναι κάτω από 40%, αλλά η κάλυψη όχι. (31,23/65 =0,48=> 48% άρα πάει κατηγορία 5)

 

Η εγκύκλιος 4, γράφει: “Για τον υπολογισμό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών

συνυπολογίζονται όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι κύριας χρήσης που προσαυξάνουν το

συντελεστή δόμησης του ακινήτου.”

Η ερώτηση μου είναι η εξής. Σύμφωνα με το παραπάνω, δικαιούται να μετρηθούν στην κάλυψη μόνο οι ΚΧ ώστε και μπούνε οι δυο προσθήκες 4,66+13,29 στην κατηγορία 4, αν να πάει το λεβητοστάσιο στην κατηγορία 3;;

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση μου είναι η εξής. Σύμφωνα με το παραπάνω, δικαιούται να μετρηθούν στην κάλυψη μόνο οι ΚΧ ώστε και μπούνε οι δυο προσθήκες 4,66+13,29 στην κατηγορία 4, αν να πάει το λεβητοστάσιο στην κατηγορία 3;;

 

Αν βασιστείς στην απάντηση 10 του ΥΠΕΚΑ, όπως εννοείς και εφ όσον το ύψος του είναι έως 2.50μ αυτό τότε γίνεται.

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι το ύψος του λεβητοστάσιου είναι κάτω από 2.5μ  και βάση των απαντήσεων του ΥΠΕΚΑ το μπορεί να μπει στη κατηγορία 3. Η απορία είναι για τις λοιπές προσθήκες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 4, αν δεν υπολογίσω το λεβητοστάσιο στη δόμηση (βοηθητικός χώρος), οι λοιπές προσθήκες μπαίνουν στη κατηγορία 4. Είναι σωστό όμως; 

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά τους βοηθητικούς χώρους δεν τους λαμβάνω υπόψη στον υπολογισμό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών, βασιζόμενος στην εγκύκλιο 4. Η λογική αυτή μπορεί να επεκταθεί και για τους χώρους που κατά ΝΟΚ δεν μετρούν στη δόμηση (αφού αυτός είναι ο οικοδομικός κανονισμός που ισχύει σήμερα) αν και γνωρίζω ότι πολλοί συνάδελφοι διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση.

Link to comment
Share on other sites

Οι αυθαίρετες κατασκευές κατ αρχήν κρίνονται κατά τον Γ.Ο.Κ και όχι κατά τον Ν.Ο.Κ σύμφωνα και με την εγκ. 3/13 αρ.1 παρ.1.

Στο ποσοστό δε των υπερβάσεων περιλαμβάνεται κάθε κατασκευή ή αυθ. χρήση που χρεώνεται με Υ.Δ κατά το Παραρτ. Α΄.

Συγκεκριμένα π.χ βοηθητικός χώρος ισόγειας αποθήκης >15μ2 που δεν  μπορεί να ενταχθεί στην κατ.3 θα υπολογιστεί με μειωτικό συντελεστή (αν είναι ισόγεια <50μ2) και Υ.Δ που θα προσαυξήσει και τον συντελεστή (5)  Υ.Δ του παραρτ. Α΄ αλλά και τον συντελεστή Υ.Δ κατ. 4

 

panky  για το "Είναι σωστό όμως ; "  που ρωτάς δεν βλέπω γιατί να μην είναι!

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Anton_civeng με μια μικρή επιφύλαξη ως προς τις ΥΔ ΚΧ της κατηγορίας 1 που υπάρχει η άποψη ότι δεν συμμετέχουν στο άθροισμα για το προσδιορισμό κατηγορίας 4.

Link to comment
Share on other sites

Οι αυθαίρετες κατασκευές κατ αρχήν κρίνονται κατά τον Γ.Ο.Κ και όχι κατά τον Ν.Ο.Κ Προφανώς. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είναι αυθαίρετες κατασκευές αλλά κατά πόσο είναι απαραίτητο κάποιες από αυτές να συνυπολογιστούν στο ποσοστό των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών.

Συγκεκριμένα π.χ βοηθητικός χώρος ισόγειας αποθήκης >15μ2 που δεν  μπορεί να ενταχθεί στην κατ.3 θα υπολογιστεί με μειωτικό συντελεστή (αν είναι ισόγεια <50μ2) και Υ.Δ που θα προσαυξήσει και τον συντελεστή (5)  Υ.Δ του παραρτ. Α΄ αλλά και τον συντελεστή Υ.Δ κατ. 4 . Δεν έχει όμως κύρια χρήση. Εδώ η εγκύκλιος 4 μας τα λέει αλλιώς. Θεωρώ ότι το θέμα αυτό είναι πολύ μπερδεμένο και οι δύο αντικρουόμενες απόψεις έχουν λογικά επιχειρήματα. Γιατί λοιπόν να μην διαλέξουμε αυτή που μας συμφέρει?

 

Συμφωνώ με τον Anton_civeng με μια μικρή επιφύλαξη ως προς τις ΥΔ ΚΧ της κατηγορίας 1 που υπάρχει η άποψη ότι δεν συμμετέχουν στο άθροισμα για το προσδιορισμό κατηγορίας 4. Κι εγώ συμφωνώ με αυτή την άποψη. Αλλιώς θα έπρεπε να συνυπολογίζουμε και τις αποθήκες της κατηγορίας 3.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα !

Κατά τη γνώμη σας ένα εξωτερικό αυθαίρετο κλειστό κλιμακοστάσιο στον ακάλυπτο οικοπέδου, διώροφου κτιρίου με δώμα, δηλαδή έχουμε τρεις στάθμες, θα υπολογιστεί με Υ.Κ. μία φορά, Υ.Δ. τρεις φορές και παραβίαση Δ πάλι τρεις φορές;

Edited by theofani
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με Helpdesk και η Υ.Κ. πρέπει να πάει τρεις φορές (η ερώτηση που είχα κάνει τότε αφορούσε γενικά κλειστό χώρο όχι απαραίτητα κλιμακοστασίου αλλά στην πράξη δεν νομίζω ότι κάνει διαφορά). Πάντως για τις υπερβάσεις κάλυψης το τοπίο είναι ακόμα θολό. Ίσως να μην έχεις και ποτέ πρόβλημα αν χρεώσεις την Υ.Κ. μία μόνο φορά στο ισόγειο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.