Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α11] Συνιδιοκτησία ακινήτου και ένταξη στο Ν. 4178/13


Recommended Posts

μάλλον εννοεί πως αν ένας ιδιοκτήτης έχει π.χ 5 διαμερίσματα μπορεί να κάνει μια δήλωση ή 5 δηλώσεις. Αν τα διαμερίσματα αυτά τα έχουν 3 μαζί (συνιδιοκτήτες) πάλι το ίδιο. Μια δήλωση με τα ονόματα τους και τα ποσοστά τους ως συνιδιοκτήτες ή 5 δηλώσεις πάλι με τα ονόματά τους και τα ποσοστά τους σε κάθε δήλωση. 

Θεωρώ πως και στην περίπτωση της ψιλής κυριότητας μπορεί να κάνει μια δήλωση.

Αν είναι επικαρπωτής, και θέλει να κάνει αυτός τη δήλωση θα πάρει συναίνεση από τα παιδιά του.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα παιδιά. Έχω μία ερώτηση: Σε διώροφο κτίριο, αυθαίρετο, (ισόγειο και 1ος) όπου υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας είναι δύο οι ιδιοκτήτες. Ο καθένας κατέχει το 100% του ορόφου του και σύμφωνα με τα συμβόλαια το ένα αδέρφι έχει ποσοστό 25% επί των κοινόκτητων και κοινόχρηστων χώρων και το άλλο αδέρφι το 50% (το υπόλοιπο 25% δεν αναγράφεται πουθενά πού ανήκει, αν και στα λόγια μου είπαν πως ανήκει στον τρίτο αδερφό). Πρώτον, όσον αφορά τους ορόφους, θα κάνω μία δήλωση για τον καθένα και σ'αυτό το κομμάτι θα είμαι εντάξει. Δεύτερον, στο προκήπιο έχει κατασκευαστεί μια μικρή αποθήκη 1,5*1,5 και ένα λεβητοστάσιο 1,3*2. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, αυτά ανήκουν και στους δύο (ή και στους τρεις να πω??!). Πώς μπορώ να κινηθώ ως προς τη δήλωσή τους; Να τα εντάξω στη δήλωση αυτού που έχει το ισόγειο, με τη συνέναιση των άλλων ή να κάνω και μια τρίτη δήλωση, κατηγορία 3,  όπου θα δηλώνονται τα ποσοστά του καθενός;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει διάταξη που να επιτρέπει ποσοστό σε κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου?

Πέρα από αυτό, μήπως εννοούν ότι έχουν οριστεί όρια χρήσης στον ακάλυπτο?

Νομίζω ότι η λύση που προτείνεις φαίνεται καλή.

Μια δήλωση για το ισόγειο (ένας ιδιοκτήτης). Μια για τον όροφο (ο άλλος αδερφός) και μια τρίτη δήλωση για κοινόχρηστες αυθαιρεσίες με φερόμενους ιδιοκτήτες και τους 3 με τα αντίστοιχα ποσοστά τους.

Αν θα υποβάλει δήλωση ο ιδιοκτήτης του ισογείου, θα πάρει την συναίνεση των άλλων 2 (πλειοψηφία) και θα φαίνεται αυτός ως ο φερόμενος ιδιοκτήτης της αποθήκης και του λεβητοστασίου. Ειδικά για το λεβητοστάσιο, το οποίο φαντάζομαι καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης όλης της οικοδομής, δεν είναι λογικό να το κατέχει ένας.

Link to comment
Share on other sites

Οικόπεδο εντός σχεδίου με ιδιοκτήτες ένα ζευγάρι που συναινεί. Θέλουν να τακτοποιήσουν μια διώροφη κατοικία. Μέσα στο οικόπεδο υπάρχει ενα κτίσμα προ 55 με αρ. νομιμοποίησης οπως φαίνεται στην οικοδομική άδεια. Πρέπει να ελέγξω το οικόπεδο στο σύνολο, δηλαδή να συμπεριλάβω και το κτίσμα του προ 55? Σύσταση οριζόντιας κ κάθετης δεν υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Κατά την έκδοσή της στο δ.κάλυψης αναφέρεται και κτίσμα εντός οικοπέδου προ 55 με διαστάσεις  και επιφάνεια που έχει "απορροφήσει ΣΔ" στο οικόπεδο.

Καλείσαι να ρυθμίσεις αυθαίρετες κατασκευές καθ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας του διωρόφου.

Αν σε όλες τις κατασκευές δεν εμφαίνονται ως συνιδιοκτήτες και οι 2 θα χρειαστεί προσύμφωνο σύστασης σύμφωνα με το 11 δ iv.

Ο έλεγχος θα γίνει σε όλα τα κτίσματα.Το μόνο που γλυτώνεις είναι να αποδείξεις την παλαιότητα του προ 55, αφού έχει καταγραφεί σε δημόσιο έγγραφο όπως αυτό της οικοδομικής άδειας. Όμως θα πρέπει πράγματι να ταυτίζεται αυτό που έβαλαν στην άδεια με αυτό που βλέπεις σήμερα. Γι αυτό θα το ελέγξεις. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το κτίριο μπορεί να είναι του 55 αλλα δεν ξέρω αν έχουν γίνει αυθαιρεσίες πιο μετά. Συνεπώς πάντως καταλήγουμε ότι δεν μπορώ να μιλήσω μόνο για το διωροφο που μας απασχολεί. Θα πάει ως σύνολο το οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Το προ 55 κτίριο έχει καταχωρηθεί στο σχέδιο που ανέφερες. Ελέγχεις ως προς τις διαστάσεις του σε πρώτη φάση. Αν οπτικά κρίνεις ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις που δεν συνάδουν με ένα προ 55 κτίριο, πχ βλέπεις καινούργια στέγη ή κουφώματα πρόσφατα κλπ δεν είσαι υποχρεωμένη να δεχτείς τις κατασκευές αυτές. Μπορείς να τις θεωρήσεις παράβαση είτε με αναλυτικό ή με κατηγορία Γ (όσες ανήκουν) ή και τα 2 μαζί. 

Το μόνο που θετικό είναι ότι δεν αναζητάς α/φια για το προ 55 γιατί ισχύει ότι προανέφερα.

Κατά τα άλλα ελέγχεις στο σύνολο και μη ξεχνάς το προσύμφωνο αν δεν τις δηλώσουν από κοινού τις αυθαιρεσίες. 

Link to comment
Share on other sites

σε εκτος σχεδιου υπαρχει οικια (ενιαιο κτιριο αλλα στην ουσια 2 οικιες ) με δυο συνιδιοκτητες με 50 % ποσοστο εξ αδιαιρετου ο καθενας. λοιπον ο ενας ειναι τριτεκνος.

κανονικα πρεπει να κανω μια δηλωση για το αγροτεμαχιο. σωστα?

αφου ειναι μια δηλωση καποιου τα κριτηρια πρεπει να επιλεξω. ο ενας ειναι τριτεκνος.

μπορω να κανω την δηλωση οπου θα αναφερονται και οι δυο και να βαλω ειδικη κατηγορια τριτεκνος?

Link to comment
Share on other sites

θα το πας με το αρθρο  5

 

θα κανουν προσυμφωνο

[το οποιο το επισυναπτεις-αναρτας.....κατι λεει η εγκυκλιος 3]

 

θα συμφωνησουν τι  "παιρνει"  ο  καθε ενας

Θα παρεις δυο εντολες ...μια για καθε μια ιδιοκτησια

 

καθε ιδιοκτητης εχει τα δικα του δικαιωματα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.