Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α11] Συνιδιοκτησία ακινήτου και ένταξη στο Ν. 4178/13


Recommended Posts

Προφανώς έχει εκλεγεί κάποιος διαχειριστής κλπ απλώς κατά 99% δεν θα φαίνεται επίσημα κάπου (θεωρώ απίθανο να κρατάνε πρακτικά από τις συνελεύσεις ή τις εκλογές διαχειριστή).

Έχεις δίκιο, θα μιλήσω με το δικηγόρο να το κανονίσει αυτός!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σας,
σε τριώροφη πολυκατοικία, υφίσταται ισόγειο με άδεια το 1973 και χιλιοστά επί οικοπέδου 200 (χ ιδιοκτήτης) και προσθήκη α' & β' ορόφου με άδεια του 1988 και δικ. ύψους με χιλιοστά επί οικοπέδου 800(ψ ιδιοκτήτης).
Ο χ ιδιοκτήτης έφτιαξε (το 1979 κατά τα λεγόμενα του) αποθήκη 14μ² στον πίσω ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας και το 2005 πλακόστρωσε ένα μέρος του ακαλύπτου περί τα 20μ².
Ο ψ ιδιοκτήτης προχώρησε και αυτός σε αυθαιρεσίες όπως πέργκολες και BBQ στο δώμα αλλά και σιδερένια σκάλα πρόσβασης από εξώστη α΄ορόφου στον ακάλυπτο ισογείου (οι άδειες δεν προέβλεπαν πρόσβαση των α,β ορόφων στον ακάλυπτο), αλλά και λεβητοστάσιο με δεξαμενή, στον ακάλυπτο.
Ύστερα από αυτοψία πολεοδομίας και τρεις μέρες πρίν εκπνεύσει η προθεσμία των προστίμων ο χ ιδιοκτήτης με ειδοποίησε για ανακοπή προστίμων.
Δεδομένης κατ αρχήν τις παρ. 1.δ.i),ii),iii) του άρθρου 11 του 4178 αλλά και σε συνδυασμό με τις παρ. 1.α, 1.δ και 1.δ.i, άρθρου 11 της εγκ.4.
Ερώτημα:
Μπορώ να προχωρήσω για τις αυθαιρεσίες του χ ιδιοκτήτη ΑΝΕΥ συναίνεσης (είναι στα μαχαίρια με τον ψ), του ψ;
 
Link to comment
Share on other sites

ΧΑΙΡΕΤΩ!

Μία πολύ απλή ερώτηση:

Εϊναι 8 συνιδιοκτήτες σε ακίνητο (διατηρητέο) και θέλω να εκδώσω βεβαίωση. Θα πάρω ΥΔ και Ε9 από όλους;

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά θα πρέπει να έχεις δήλωση του ιδιοκτήτη, άρα θα πάρεις 8 ΥΔ. Ε9 δεν χρειάζεσαι. Επίσης, μπορούν αυτοί να υπογράψουν ένα χαρτί ή να εξουσιοδοτήσουν έναν να το κάνει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

2 αυτοτελη κτηρια σε 1 οικοπεδο

Υπαρχει Συσταση οριζοντιων ιδιοκτησιων, αλλα η "αυλη(ακαλυπτος χωρος" (ετσι περιγραφεται στη συσταση) ειναι στην "αποκλειστικη χρηση" ολων των συνιδιοκτητων.  (ειναι του 1980 η συσταση).

Υπαρχει απολυτη "ισοπαλια" (50-50) οσον αφορα την παροχη συναινεσης για ενταξη στον 4178 αυθαιρεσιων που αφορουν στην αυλη (ξεμπαζωμα, διαφ.δοαμορφωση περιβαλλ.χωρου, αποθηκη κλπ.)

 

Μπορω να ενταξω αυθαιρεσιες ενος εκ των 2 κτηριων και εν συνεχεια να δωσω βεβαιωση μεταβιβασης, αγνοωντας αυτες τις αυθαιρεσιες, υποστηριζοντας οτι αφορουν "κοινοχρηστους χωρους"?

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς ναι.

 

Αν τις βαλω κι'αυτες τις αυθαιρεσιες στον 4178 (ειναι 2 λοιπες παραβασεις γιατι βγαινει αναλυτικος προυπολογισμος 25.000) και πληρωσει ο πελατης μου, εν συνεχεια δωσω βεβαιωση μεταβιβασης ενος διαμερισματος και επισυναφθει στο συμβολαιο και το 5σελιδο που εμπεριεχει και αυτες τις 2 λοιπες παραβασεις σε ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, μπορει ο ιδιοκτητης που δεν παρειχε συναινεση να στραφει μελλοντικα εναντιον μου? (υποστηριζοντας οτι, διχως να εχω τη συναινεση του, ρυθμισα αυθαιρεσιες σε κοινοχρηστους χωρους).

 

Η λογικη μου λεει ειναι οτι το χειροτερο που μπορει να συμβει ειναι να μην εχουν καμια πολεοδομικη νομιμοτητα οι συγκεκριμενες ρυθμισμενες αυθαιρεσιες.

Αλλα πως γινεται να μπορω να ρυθμιζω ΥΔΚΣ υπογειου  (απο αποθηκη σε κατοικια), ΔΙΧΩΣ να μπορω να ρυθμισω και το ΞΕΜΠΑΖΩΜΑ?  (μιας και ο χωρος που ξεμπαζωθηκε ανηκει στον ακαλυπτο=κοινοχρηστος χωρος)

Edited by Clemenza
Link to comment
Share on other sites

Για τις αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου χρειάζεται άλλη δήλωση και από τους δύο συνιδιοκτήτες αυτού.

Δεν μπορείς με αυτή που ρυθμίζεις την οριζόντια ιδιοκτησία.

Link to comment
Share on other sites

Για τις αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου χρειάζεται άλλη δήλωση και από τους δύο συνιδιοκτήτες αυτού.

Δεν μπορείς με αυτή που ρυθμίζεις την οριζόντια ιδιοκτησία.

 

Οκ. Να σε ρωτησω κατι αλλο:

Στη συσταση (1980) δεν περιγραφεται ποσα ακριβως μ2 ειναι η "αυλη-ακαλυπτος χωρος".

Απο το διαγραμμα καλυψης, προκυπτει οτι:     

πχ.  

1.000μ2 = εμβαδον οικοπεδου

400μ2 = επιφανεια ΚΑΛΥΨΗΣ κτισματων

Αρα  1000-400 = 600 επιφανεια "ακαλυπτου χωρου"

 

Αυτη η επιφανεια ομως περιλαμβανει ΠΡΑΣΙΑ+ΠΛΑΓΙΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ (εκει που υπαρχει το Δ)+ΠΙΣΩ ΑΚΑΛΥΠΤΟ ΧΩΡΟ.

Ταυτοχρονα ομως η συσταση λεει οτι τα 2 αυτοτελη κτηρια εχουν "2 ανεξαρτητες εισοδους" (στην πρασια)

 

Πως ειναι δυνατον η πρασια να συμπεριλαμβανεται στον ακαλυπτο χωρο οικοπεδου (αρα κοινοχρηστος), ενω εχει ξεχωριστη εισοδο?

Μπορει?

Link to comment
Share on other sites

Ο ν.4178 (αρθ.11, δ.ιι) λεει:

 

 

ii) Επί αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων αλλα−
γών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε
οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων
αποκλειστικής χρήσης αυτών, χωρίς να απαιτείται η
συναίνεση του ετέρου συνιδιοκτήτη.
 
 
Στην περιπτωση μου ειναι 2 συνιδιοκτητες που, συμφωνα με τη συσταση,   εχουν και οι 2(!)  "αποκλειστικη χρηση" επι ακαλυπτου χωρου.
Μπορω να θεωρησω οτι εμπιπτω στο αρθ.11, διι   ή  "ετερος συνιδιοκτητης" =   καποιος αλλος κατοχος οριζοντιας ιδιοκτησιας που δεν εχει αποκλειστικη χρηση?
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.