Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α11] Οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι.

σε εκτός σχεδίου έχει συσταθεί σε οικόπεδο 1 στρέμα,  οριζοντιος ιδιοκτησία με τέσσερα διαμερίσματα (2 στο ισόγειο και 2 στον όροφο).

Καλούμε να δώσω βεβαίωση για διαμέρισμα ισογείου προκειμένου να πωληθεί.

Εχω την άδεια και την εγκεκριμένη κάτοψη.

Επειδή είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο το οικόπεδο κατά τον τίτλο και κατά την σύσταση δεν απαιτείται νέο τοπογραφικό διάγραμμα να συνοδεύει την βεβαίωση.

 Θέτω στην παρέ μας το ερώτημα, αν πρέπει να ελέγξω την νομιμότητα του οικοπέδου, διότι στην άδεια εμφανίζεται 4 στρέματα οικόπεδο που κατατμήται άτυπα αλλά ουσιαστικά το 83' αφότου εκδόθηκε η άδεια.

Το ερωτημά μου έχει πολλές προεκτάσεις ακόμα και στο σχέδιο πόλης που και πάλι οικόπεδα διαφοροποιόυνται του σχεδίου της άδειας.

Υποχρεούμαι να εξαιτάσω το οικόπεδο;;;;  αρα να το βγάλω εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο τη στιγμή που δεν έχει γίνει ανάκληση αδείας;;;

Κάθε άποψη ευπρόσδεκτη

Link to comment
Share on other sites

ναι αλλά αυτη η παράγραφος αναφέρεται στα εκτος σχεδίου εμενα η περίπτωση είναι εντός.....

αναφέρει ότι οι διατάξεις του ν.δ 1024/71 εφαρμόζονται και επί γηπέδων κείμενων εκτός σχεδίου πόλης και εκτός ορίων οικισμών. 

Δεν ανέφερα αρχικά το άρθρο 11 παρ. δ iv διότι ανέφερες ότι οι οικοδομές είναι ανεξάρτητες στο οικόπεδο.

Όπως και να έχει το θέμα, δεν μπορείς να προχωρήσεις σε ρύθμιση χωρίς προσύμφωνο. Ο καθένας μόνος του σε συνιδιοκτησία χωρίς σύσταση οριζοντίων ή καθέτων ή και τα 2 μαζί δεν γίνεται. 

 

takotzolas

Nα υποθέσω ότι το γήπεδο είναι και εντός ζώνης 500 μ. από τα περιμετρικά όρια προ 23 οικισμού? 

Δύσκολη η απόφαση, γιατί δεν υπάρχει καμία σαφήνεια στο τι εννοούν στη παρ.1 εδάφιο iii του άρθρου 3.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι στη ζώνη.

Αλλά η άτυπη κατάτμηση του 83 το κάνει μη άρτιο τη στιγμή που έχει οικοδομή.

Edited by takotzolas
Link to comment
Share on other sites

stathis.mp, on 07 Oct 2013 - 20:43, said:snapback.png

Καλησπέρα,

 

Σε διώροφη πολυκατοικία,  μετά από καταγγελία στην πολεοδομία. έχουν καταλογισθεί 8 πρόστιμα για παράθυρα στο κοινό όριο σε 8 διαφορετικά διαμερίσματα/οριζόντιες ιδιοκτησίες. Με τον 4014 απαιτούνταν 8 διαφορετικές δηλώσεις αν οριζόντια, 500 ευρώ έκαστη. 

Στον  4178 , η παράβαση είναι κατηγορίας 3 (κτιριοδομικού κανονισμού) οπότε και υπολογίζονται σε 500 ευρώ τα πρόστιμα (ανεξαρτήτως αριθμού παραβάσεων).Το ερώτημα είναι αν μπορούν να υπαχθούν σαν σύνολο όλοι μαζί ή πρέπει να κάνουν ανεξάρτητες δηλώσεις. 

Το άρθρο 11 , μετά και απο την διευκρινιστική, μάλλον παραμένει ακόμα ασαφές. 

Ευχαριστώ

 

Αφού οι ιδιοκτήτες είναι διαφορετικοί (υποθέτω) πως θα κάνεις μία δήλωση;;;;

 

 

 

αφού θα χρειαστεί να ξαναεντάξεις δύο δηλώσεις, πως αυτές θα γίνουν μία;;;;;;

Αυτο ακριβώς προσπαθώ να καταλάβω. Στον 4014 έγινε ξεκάθαρο πως ανά ιδιοκτησία κάνουμε και μία δήλωση.Όμως στον 4178 και το άρθρο 11 είναι αυτό επίσης σαφές;  

 

Από την εγκύκλιο στο αρ.11 παρ.1 "Στις περιπτώσεις περισσοτέρων αυθαιρέτων κτιρίων ή/και αυτοτελών διηρηµένων ιδιοκτησιών στο οικόπεδο/γήπεδο ο ιδιοκτήτης ή οι συνιδιοκτήτες µπορούν από κοινού να υποβάλουν µία ή περισσότερες αιτήσεις υπαγωγής αυθαιρέτων στο ν. 4178/13. "

 

μπορεί να ερμηνευτεί και ως μία δήλωση ανά οικόπεδο/κτήριο  (όπως πχ στις αρχές του 4014 αναμέναμε οι περισσότεροι) . Επισημαίνω πως αντίστοιχα τροποποίηση είχαμε λόγω νέου ΦΕΚ και με τη  διαμερισμάτωση, όπου τελικά μπορούμε να εντάξουμε διαφορετικές ιδιοκτησίες σε μία μόνο δήλωση. 

Νομικά (θέλω να) νομίζω πως όπως οι οικοπεδούχοι-(συνιδιοκτήτες)  ρυθμίζουν στον κοινόχρηστο με μία δήλωση , και αυτό γίνεται σαφές, το ίδιο ίσως να ισχύει και για το σύνολο του κτιρίου.

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

yian

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο ερμηνεύω κι εγώ τη διευκρίνιση του Άρθρου 1 Παρ.1 από την Εγκύκλιο 3. Ότι δηλαδή σε ένα κτίριο όπου έχει γίνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και στο οποίο υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές/χρήσεις σε περισσότερες της μιας οριζόντιες ιδιοκτησίες έχουν οι συνιδιοκτήτες τις εξής εναλλακτικές λύσεις:

1. Υποβάλλουν ξεχωριστά ο καθένας μια δήλωση ανά οριζόντια ιδιοκτησία

2. Υποβάλλουν από κοινού μία δήλωση για όλο το κτίριο όπου και περιγράφεται η κάθε αυθαίρετη κατασκευή/χρήση ξεχωριστά (π.χ. αυθαίρετος εξώστης στην οριζόντια Α1, κλείσιμο ημιυπαιθρίου στην οριζόντια Γ2, αυθαίρετο κοινόχρηστο κτίσμα στον ακάλυπτο κλπ)

Βέβαια όπως διευκρινίζεται στο τέλος σε περίπτωση μεταβίβασης θα απαιτηθεί μια βεβαίωση ανά οριζόντια.

 

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική μου ερμηνεία. Κάθε άλλη άποψη ευπρόσδεκτη.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με την εγκύκλιο μήπως δόθηκε ώστε να δηλωθούν τα πάντα σε μία πολυκατοικία (άρα μεγάλο πρόστιμο), με μία δήλωση, άρα να μην πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης παράβολο?

Link to comment
Share on other sites

2. Υποβάλλουν από κοινού μία δήλωση για όλο το κτίριο όπου και περιγράφεται η κάθε αυθαίρετη κατασκευή/χρήση ξεχωριστά (π.χ. αυθαίρετος εξώστης στην οριζόντια Α1, κλείσιμο ημιυπαιθρίου στην οριζόντια Γ2, αυθαίρετο κοινόχρηστο κτίσμα στον ακάλυπτο κλπ)

Βέβαια όπως διευκρινίζεται στο τέλος σε περίπτωση μεταβίβασης θα απαιτηθεί μια βεβαίωση ανά οριζόντια.

 

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.