Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α11] Οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

γεια σας παιδια θα ήθελα την άποψη σας

 

Σε 4οροφη οικοδομη με συσταση οριζοντιας ιδιοκτησιας το δωμα ειναι αυθαιρετο. Στην πρωτη συσταση ιδιοκτησιας το 1979( μαζί με την ανέγερση της οικοδομής)  αναφερεται ως δωμα 20 τ.μ., Μετα απο 2 μηνες γινεται τροποποιηση της αρχικης συστασης και αναφερεται ως δωμα 63 τ.μ.  Ο ιδιοκτητης θελει να το πουλησει τωρα, ο φακελος της αδειας περιεχει ενα τοπογραφικο - διαγραμμα καλυψης (μαζι οπως εβγαιναν παλια) και το φυλλο αδειας. Στον συμβολαιογραφο δεν υπαρχουν κατοψεις του δωματος. Μπορω να το τακτοποιησω ως κτισμα προ του 1983 αφού τα διακαιολογητικά για την κατηγορία 2 επαρκούν). Ταυτοχρονα ο ιδιοκτητης εξ αρχής από το 1979  εχει κλεισει με χώρισμα τμήμα της ταρατσας ως μπαλκονι του διαμερισματος - δωματος (το οποιο όμως πιστέυω  δεν αποτελει αυθαιρεσια). Ο ιδιοκτητης του δώματος έχει κάποια υποχρέωση όσον αφορά τους υπολοιπους ιδιοκτήτες για τον μπαλκόνι που χρησιμοποιεί στην ταράτσα? Δηλ. χρειάζεται να πάρει Υ.Δ από τους υπόλοιπους , επηρεάζει την διαδικασία της τακτοποίησης?

Link to comment
Share on other sites

Το δώμα είναι κοινώς η "ταράτσα". Εννοείς κάποιος κλειστός αυθαίρετος χώρος στο δώμα.

Η αναγραφή χώρων στα συμβόλαια δε λέει απολύτως τίποτα. Αποτελεί όμως μια ένδειξη ότι ο ιδιοκτήτης μάλλον λέει την αλήθεια περί παλαιότητας του αυθαιρέτου που έχει κατασκευάσει. Στη περίπτωση αυτή, αφού αποτυπώσεις τις αυθαιρεσίες,  θα τον βάλεις να διορθώσει το Ε9 αναγράφοντας τα σωστά τετραγωνικά με τη σωστή παλαιότητα. Έτσι θα έχεις στα χέρια σου και το έγγραφο που απαιτείται με βάση και την εγκύκλιο 4. Φυσικά αν βρεις αεροφωτογραφία ακόμη καλύτερα.

Επειδή το δώμα αποτελεί κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τη σύσταση μήπως και ο πελάτης σου έχει την αποκλειστική χρήση του. Αν δεν την έχει, για να προβεί σε δήλωση, απαιτείται να λάβει συναίνεση από το 51% τουλάχιστον των συνιδιοκτητών ή μεγαλύτερο ποσοστό αν ορίζεται διαφορετικά από τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Link to comment
Share on other sites

Στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν έχει κλείσει όλη την ταράτσα αλλα τμήμα της με ένα απλό διαχωριστικό αλλα ή όλη ή μέρος της το ίδιο είναι

Link to comment
Share on other sites

Δεν απάντησες όμως στο κρίσιμο ερώτημα. Έχει ο πελάτης σου δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ταράτσας με βάση τη σύσταση?

Αν όχι απαιτείται συναίνεση όπως το αναφέρω στη δημοσίευση #1211.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

αυθαίρετη δομηση 4178

Χαίρεται,
Σε διηρεμένη ιδιοκτησία η μητέρα κρατάει την επικαρπία, τα δυο αδέρφια την ψιλή κυριότητα με α) ισόγειο (οικοδομική άδεια '57, υπέρβαση δόμησης) β) α'όροφος (οικοδομική άδεια '62, υπέρβαση δόμησης) αντίστοιχα.Με το λεβητοστάσιο στο ισόγειο κοινόχρηστο. Το πρόγραμμα αναγνωρίζει ειδικό πρόστιμο 500ε μόνο στο ισόγειο και όχι στον α' όροφο.Με το λεβητοστάσιο πρέπει και αυτό να έχει ξεχωριστά ειδικό πρόστιμο 500 ε;
Ισόγειο και α' όροφος ξεχωριστές οριζόντιες δηρημένες ιδιοκτησίες.
Σύμφωνα με εγκύκλιο3 αρθρο 11 36) λέει ότι μπορούν όλοι ιδιοκτήτες να κάνουν μια δήλωση από κοινού; με μόνο ένα ειδικό πρόστιμο; ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αυθαίρετο κτίσμα βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο οικοπέδου εντός σχεδίου και μπαίνει και στο διπλανό οικόπεδο άλλου ιδιοκτήτη - συγγενή του δικού μου.

 

Οι συγγενείς τα έχουν καλά μεταξύ τους και δεν έχουν κάνει περίφραξη μεταξύ των οικοπέδων τους καθώς στην πράξη οι δύο ακάλυπτοι είναι ενωμένοι και περιφέρεται ο ένας στο οικόπεδο του άλλου.

 

Τώρα εγώ τι κάνω ? Ο νόμος αναφέρει αίτηση ανά οικόπεδο ή οριζόντια ιδιοκτησία. Πως θα τακτοποιηθεί αυτό το κτίσμα ? Με δύο αιτήσεις ?! Δεν αξίζει είναι μία μικρή αποθήκη 3,00μ2. 

 

Άλλη λύση είναι να τακτοποιήσω μόνο το τμήμα που ανήκει στο οικόπεδο μου....παρόλο που μιλάμε για ενιαίο κτίσμα ?!

 

Τι λέτε ?

Link to comment
Share on other sites

Η κλασσική σπαζοκεφαλιά που ποτέ δεν θα έχει λύση.

α) Κατεδάφιση

β) Αν υπάρχει δυνατότητα να αποτυπωθεί το οικόπεδο παραπάνω, ώστε να περιλάβει την αποθήκη, με ότι αυτό συνεπάγεται στις μεταβολές που πρέπει να γίνουν μετά (π.χ κτηματολόγιο) και εφόσον δεν υπάρχει πράξη εφαρμογής.

Γενικώς είναι δύσκολη η περίπτωση και νομίζω ότι για 3 τ.μ δεν αξίζει τον κόπο να γίνει τέτοια πολύπλοκη έρευνα και διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Δεν πρόκειται να αλλάξω το τοπογραφικό.

 

Εγώ σκέφτομαι μόνο να ρυθμίσω τον χώρο που ανήκει στο οικόπεδο μου

 

Το θέμα όμως είναι ότι μιλάμε για ενιαίο κτίσμα. Τι άλλο όμως μπορώ να κάνω ?

 

Η μόνη λογική λύση είναι οι δύο δηλώσεις ?

Link to comment
Share on other sites

 δεν εχουν ολα τα πράγματα  "νομιμη" λυση

 

 

οπως το ειπε ο παυλος

 

κατεδαφιση

 

[σε αυτο το χωριο δεν ηταν που εβαλε κατα λαθος ο ανεψιος  οπισθεν στο τρακτερι...και γκρεμισε μια παληα αποθηκη???] :smile:

 

 υγ

αν  εχεις να τακτοποιησεις  και αλλες αυθαιρεσιες...ισχυει η κατεδαφιση

 

αν δεν εχεις , το αφηνεις "στον καιρο"...ποιος ξερει....

μπορει αποψε να περασει ενα "καταστροφικο" μπουρινι..

ποιος μπορει να τα βαλει με  την φυση.... :smile:

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω χαθεί λίγο. Δύο αδέρφια έχουν από ένα διαμέρισμα σε μία πολυκατοικία. Θέλουν να τακτοποιήσουν τους Η/Χ τους.

 

Μπορώ να κάνω κοινή δήλωση για τα δύο διαμερίσματα αν και ανήκουν σε διαφορετικό ιδιοκτήτη ? Νομίζω ότι βάσει και εγκυκλίου 3 στο Άρθρο 11 επιτρέπεται κάτι τέτοιο. 

 

Μήπως η ξεχωριστή δήλωση είναι καλύτερη από συμβολαιογραφικής άποψης ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.