Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α11] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων


Recommended Posts

Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα σχετικά με το Άρθρο 11 (Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων) του Ν. 4178/13.

 

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την καινούρια κατηγοριοποίηση όταν πρόκειται για αυθαίρετο προ του 1983 δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας αλλά μόνο αποτυπώσεις. Ωστόσο στο άρθρο 16 περί αυθαιρέτων κατασκευών ακινήτων δημοσίου ενδιαφέροντος στην παρ. 3 αναφέρει "..... Η μελέτη στατικής επάρκειας, όπου απαιτείται, εκπονείται υποχρεωτικώς πριν την έκδοση πιστοποιητικού ταυτότητας κτιρίου, κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010." . Πώς το ερμηνεύετε αυτό από τη στιγμή που αυτά τα ακίνητα από μόνα τους αποτελούν μια άλλη κατηγορία "... κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο άρθρο 2 του παρόντος... " ; Το όπου απαιτείται εγώ το καταλαβαίνω πριν ή μετά το 1983 μιας και θα έπρεπε να το εντάξουμε το ακίνητο στο γενικό πλαίσιο του νόμου. Εξάλλου τα ακίνητα αυτά, από τη στιγμή που ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία (Δημόσιες υπηρεσίες, λατρευτικοί χώροι, σχολεία κ.λ.π.) θα έπρεπε σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ.8 β. να απαιτούν μελέτη στατικής επάρκειας , άρα το όπου απαιτείται μόνον έτσι θα μπορούσε κάποιος να το ερμηνεύσει.

Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο του  άρθρου 16 κατασκευής 1960 που δήλωσα  με τον 4014 και στη συνέχεια λόγο μη ύπαρξης όρων δόμησης (ειδικό κτίριο) στο στάδιο της αδειοδότησης η πολεοδομία το έστειλε στον ΕΟΤ ο οποίος δεν ζήτησε μελέτη στατικής επάρκειας, μόνο πλήρη αρχιτεκτονική αποτύπωση, το μόνο που μου ζήτησαν για την στατική επάρκεια ήταν η υπεύθυνη δήλωση όπως την συντάσσαμε και λέγαμε στον οπτικό έλεγχο κλπ όχι κάτι ιδιαίτερο  .  

Link to comment
Share on other sites

"Η μελέτη στατικής επάρκειας δύναται να υποβάλλεται εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου" 

Δηλαδή στατική επάρκεια χρειάζεται ΜΟΝΟ κτίρια κοινωφελούς χρήσης κτλ... Δηλαδή σε όλα ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ σωστά;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι.

 

Μεταφέρω και το σχετικό απόσπασμα του νόμου:

 

"....β. Μελέτη στατικής επάρκειας για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια κοινωφελούς χρήσης, όπως ενδεικτικά κτίρια συνάθροισης κοινού, περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτιστικών λειτουργιών, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους, εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμούς, δημόσιων υπηρεσιών και σε κτίρια βιομηχανικής ή βιοτεχνικής χρήσης, καθώς και σε

μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές με τις παραπάνω χρήσεις, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στην υπουργική απόφαση του επόμενου εδαφίου γ΄ της παρούσας παραγράφου. Η μελέτη στατικής επάρκειας δύναται να υποβάλλεται εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.....".
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Just to make sure...
Η μελέτη στατικής επάρκειας  δεν είναι μέσα στις υποχρεώσεις του μηχανικού που κάνει την τακτοποίηση,
αλλά υποχρέωση του ιδιοκτήτη να την αναθέσει στον ίδιο ή άλλο μηχανικό εντός διαστήματος 5 ετών, έτσι;
Το καταλαβαίνω καλά ή κάτι δε νιώνω ;
 

Edited by Makiaveli
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως ποτέ δεν ήταν αλλά και πριν και τώρα πρέπει να την εισάγει στο σύστημα ο μηχανικός που ανέλαβε την τακτοποίηση....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτή η μελέτη είναι που προσδιορίζει το τελικό ποσό αμοιβής μιας δήλωσης για το μηχανικό!!!!

Αν πει την αμοιβή του (συμπεριλαμβανομένης και αυτής) κινδυνεύει να χάσει τον πελάτη!!!!

Αν δεν πει την αμοιβή του, πρέπει να το αναφέρει με απόλυτη σαφήνεια στη σύμβαση που θα υπογράψει με τον πελάτη του!!

Αν το κάνει, πάλι κινδυνεύει να χάσει τον πελάτη!!!!!

Άρα είναι μονόδρομος.

Ο επαγγελματίας μηχανικός θα πει την αμοιβή του συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας της μελέτης στατικής επάρκειας κι απλώς θα έχει 5 χρόνια για να την υλοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω δύο τακτοποιήσεις με μελέτη επάρκειας. Και στις δύο έχω γράψει στο συμφωνητικό πως δεν περιλαμβάνεται η μελέτη επάρκειας και πως θα γίνει νέα συμφωνία για αυτήν.

Δεν είναι κακό. Όλα είναι θέμα συμφωνίας.

Link to comment
Share on other sites

μισο γιατι κατι εχω χασει..σε ολα τα κτιρια που αλλαξαν χρηση απο κατοικια και εγιναν ας πουμε γραφεια θελει ελεγχο στατικης επαρκειας?και αν στον ελεγχο που κανουμε μελλοντικα φανει οτι δεν αντεχουν τα φορτια τι γινεται??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.