Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α11] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων


Recommended Posts

  • 2 weeks later...

1. Σε προ του 1983 και με επικρατούσα χρήση καταστημάτων, απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας?

2. Κτήριο προ του 55, νομιμοποιημένο κατά 70% το 2000 (όσο επιτρεπόταν δηλαδή από την κάλυψη), αν τακτοποιηθεί το υπόλοιπο 30% (30τμ περίπου) απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας? Το κτήριο είναι ισόγειο μονώροφο, χωρίς υπόγειο, από φέρουσα τοιχοποιία, ενιαίο στατικά.

3. Μεταλλικό κτήριο υπερυψωμένο, σαν 2όροφο, όπου στο ισόγειο υπάρχει απλά πρόσβαση για αυτοκίνητα και στον επάνω όροφο γραφεία, θέλει μελέτη στατικής επάρκειας? Το ισόγειο είναι σαν pilotis με μεταλλικά υποστυλώματα. Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται από διπλανό νόμιμο.

 

Συνάδελφοι σας ευχαριστώ για τις τυχόν απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=234&catid=211&artid=11863

 

Ν.4178/13: η αμοιβή στατικής επάρκειας περιέχει έλεγχο σε στατικά και δυναμικά φορτία

 

Μια πολύ χρήσιμη διευκρίνιση για το προσδόκιμο ύψος της αμοιβής:

Οι δηλώσεις του Ν.4014/11 που μεταπήδησαν στον Ν.4178/13, αλλά και οι νέες-του τελευταίου νόμου "Καλαφάτη"- οι οποίες χρήζουν ελέγχου επάρκειας (ειδικά κτίρια κλπ) υπόκεινται σε προσδιορισμό του ύψους της αμοιβής με την-γνωστή και μη εξαιρετέα- "ελεύθερη διαπραγμάτευση".
 
Παρόλα αυτά ένας "μπούσουλας" υπάρχει και πρέπει να υπάρχει για τον καθορισμό της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής μελέτης. Είναι απαραίτητο, αν και η έκπτωση είναι αναπόφευκτη , να ξέρουμε πώς υπολογίζεται η αμοιβή του ελέγχου.

Το θέμα είναι εξειδικευμένο για όσους κατέχουν από φορολογικά αδειών, αλλά να τονίσουμε ότι απαιτείται αμοιβή για έλεγχο υπάρχοντος σε στατικά και σε δυναμικά φορτία. Πάνω σε αυτή την αμοιβή θα υπολογιστεί άλλωστε και το ΤΣΜΕΔΕ που κρατείται και πληρώνεται επί της νόμιμης αμοιβής υπέρ του ταμείου. Επειδή αυτά τα φορολογικά τα συντάσσει συνήθως ο Μηχανικός που έχει χρεωμένη τη δήλωση και ενδεχομένως ο στατικός να συμπληρώνει την ομάδα, επειδή δε τα φορολογικά αυτά δεν ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους από φοροτεχνικό υπάλληλο ΥΔΟΜ, θέλει προσοχή η πρώτη προσέγγιση.

Η παρατήρηση γίνεται για τους συναδέλφους στατικούς που οφείλουν να ολοκληρώσουν στατικά ελέγχων για υποθέσεις αυθαιρέτων. Το γεγονός ότι για μια υπέρβαση περιορισμένη ενδέχεται να ελέγξουν όλο το κτίριο ενδέχεται να δώσει μια σοβαρή (νόμιμη) αμοιβή, ακόμη και κατά πολύ μεγαλύτερη αυτής του...διαχειριστή της δήλωσης!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι έχω την εξής ερώτηση:

Σε αυθαίρετο μεταλλικό πλυντήριο αυτοκινήτων, εν επαφή με νόμιμο λιπαντήριο, το πλυντήριο απαλλάσσεται από μελέτη στατικής επάρκειας?

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 405/20-02-2014 άρθρο 2, Κατηγορία ΙΙ, περίπτωση γ) "Τα ανωτέρω κτίρια δύναται να απαλλαγούν από τη μελέτη στατικής επάρκειας, αν έχει εφαρμοστεί, ως προς τις διαστάσεις του φορέα του φέροντος οργανισμού η εγκεκριμένη στατική μελέτη για το νόμιμο τμήμα του ακινήτου και εφόσον συντρέχει τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις: να είναι ισόγειο κτλ"

Στην περίπτωσή μου έχω δύο ερωτήσεις:

1. Είναι το πλυντήριο αυτοκινήτων βιομηχανική εγκατάσταση ή επαγγελματικό εργαστήριο? Σίγουρα δεν είναι καμία από τις άλλες χρήσεις που αναφέρονται.

2. Δεδομένου ότι για το πλυντήριο δεν υπάρχει Ο.Α. μπορεί να εφαρμοστεί το παραπάνω εδάφιο που είναι με bold? (ίσως με το vi. Tο αυθαίρετο τμήμα είναι στατικά ανεξάρτητο, ισόγειο και δεν αλλάζει τα ωφέλιμα φορτία.)

Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ, έτσι όπως το γράφει ο νόμος, καταλαβαίνω ότι αν το νόμιμο έχει ακολουθήσει τη στατική μελέτη και το αυθαίρετο ικανοποιεί το (iv) απαλάσσεται...

 

Τώρα γιατί μας ενδιαφέρει τι γίνεται στο νόμιμο αφού το αυθαίρετο είναι στατικά ανεξάρτητο αν ξέρει κάποιος ας μας πει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συναδελφοι

 

Να ρωτήσω αν το γνωρίζετε φυσικά. Σε περίπτωση που δεν επαρκεί στατικά το κτίριο με τις αυθαιρεσίες ( για την περίπτωση προσθήκης ορόφου καθύψος  και χρήση του ως κατάστημα) τότε τι αναγράφουμε στο έντυπο στατικής επάρκειας οτι δεν επαρκεί και χρειάζεται ενισχύσεις ? και αν το επισυνάψουμε στο ΤΕΕ θα γίνει κανονικότατα η τακτοποίηση ή θα ακυρωθεί 

 

Σας επισυνάπτω ένα αρχείο το οποίο αποτελεί το ΦΕΚ για αυτές τις περιπτώσεις.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

  • Upvote 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τρόπος, ούτε τόπος, για τέτοιες διατυπώσεις ερωτήματος "συνάδελφε" ... -1 από μένα.

 

Ποιό είναι το έντυπο στατικής επάρκειας "συνάδελφε" ;;;;

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, μελέτη στατικής επάρκειας αν σε ενοχλεί  η λέξη "έντυπο" την οποία χρησιμοποιεί το ΤΕΕ όταν  υποβάλεις αρχεία.

 

Έπρεπε πριν ρωτήσω να σου ζητήσω την άδεια τι να ρωτήσω και πως να το ρωτήσω ¨διακεκριμένε¨.  Οσο για την βαθμολόγηση σου

 

που μου έβαλες ¨διακεκριμένε" δεν ήξερα ότι είσαι και καθηγητης

  • Upvote 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το ΦΕΚ 405Β_20-2-2014, Άρθρο 2 Παρ 2β, αναφέρει "Η μελέτη στατικής επάρκειας συντάσσεται για το σύνολο του κτιρίου και γίνεται με τις παραδοχές της υφιστάμενης μελέτης ή εφόσον δεν υπάρχει με ανιχνεύσεις και επί τόπου δοκιμές, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές σύνταξης στατικών μελετών".

 

Ωραία ας πούμε ότι υπάρχει στατική μελέτη, τι παραδοχές μπορώ να πάρω αν πχ τα δομικά στοιχεία των νόμιμων χώρων έχουν διαφορετικές διατομές από αυτές των αυθαιρέτων; Και ας πούμε ότι έχουν, εμείς πραγματοποιούμε την στατική ανάλυση σύμφωνα με αυτές, μετά από ένα σεισμό τη κτίριο πέφτει και αποδεικνύεται ότι τα δομικά στοιχεία των αυθαιρέτων δεν κατασκευάστηκαν με προδιαγραφές όπως αυτά της μελέτης. Θα κυνηγήσει κανένας τον νομοθέτη που συμβούλεψε τον μηχανικό να πάρει παραδοχές για τη στατική του ανάλυση; Αποτελεί αυτή η οδηγία μέρος της κοινοτικής μέριμνας του κράτους;

 

Το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με θέματα ασφαλείας ζωής των πολιτών και όχι τέτοια οικονομικής φύσεως που ούτος η άλλος έχει ο νόμος με τα δεκάδες ερωτήματα τρόπου υπολογισμού του προστίμου. Αν το υπουργείο πραγματικά ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των πολιτών αυτής της χώρας ας το κάνει ουσιαστικά, μπαρμπούτσαλα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.