Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α11] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων


Recommended Posts

Η υποχρεωτικότητα του αρμού προκύπτει από τον Κτιριοδομικό και έχει αλλάξει πολλές φορές.

Ιστορικό στο συνημμένο pdf ...

 

Στον αντισεισμικό κανονισμό ο αρμός προτείνεται και υπολογίζεται το εύρος του ...

ΑΑρμός.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω μπερδευτεί λίγο με το διαδικαστικό του θέματος γιατί δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά μελέτη στατικής επάρκειας στα πλαίσια του 4178.

Έχω περίπτωση αυθαιρέτου κτιρίου που λόγω της χρήσης του απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας. Διαβάζω στην νομοθεσία ότι η μελέτη αυτή μπορεί να εκπονηθεί έως και 5 χρόνια μετά την ορστική υπαγωγή του αυθαιρέτου και πάντως σίγουρα πριν την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.

1. Σε περίπτωση που  ιδιοκτήτης κάνει χρήση των 5 ετών, εγώ τώρα στο σύστημα τί ανεβάζω για να οριστικοποιήσω την υπαγωγή?Βεβαίωση στατικής επάρκειας? Και αν ναι, τί είδους βεβαίωση είναι αυτή αφού δεν έχω μελετήσει και αναλύσει το υφιστάμενο?...Παράλογο δεν είναι αυτό?...

2. Γίνεται ο μηχανικός που θα κάνει την στατική επάρκεια να είναι άλλος από αυτόν που κάνει τις υπόλοιπες εργασίες υπαγωγής του αυθαιρέτου? Προφανώς σε αυτή την περίπτωση ο μηχανικός που κάνει την υπαγωγή του αυθαιρέτου θα δηλώσει σαφώς στο ιδιωτικό συμφωνητικό που θα κάνει με τον ιδιοκτήτη, ότι δεν περιλαμβάνεται στην εργασία του η ΜΣΕ κλπ κλπ. Στην περίπτωση που γίνεται η ΜΣΕ να γίνει από άλλον μηχανικό, είναι ωστόσο υποχρέωση του μηχανικού που κάνει την υπαγωγή του αυθαιρέτου να ανεβάσει την ΜΣΕ στο σύστημα, σωστά? Σας ευχαριστώ.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

1. Κανεις ολοκληρωμενη υπαγωγη και χωρις να αναβασεις τιποτα.

2. Αν ειναι αλλος ο μηχανικος που θα κανει την ΜΣΕ, θα μπει στν ομαδα εργου, στο συστημα του Ν4178 και αντιστοιχα στο συστημα των αμοιβων.

Link to comment
Share on other sites

ο μηχανικός της ΜΣΕ μπορεί να είναι  1

ή (φαντάζομαι) και ολόκληρη ομάδα συνεργατών σου

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καταρχήν σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

1.Το ότι υπάρχει η δυνατότητα οριστικής υπαγωγής ακόμη κι αν δεν ανεβάσεις την μσε τώρα, είναι κάτι που ισχύει αποκλειστικά και μόνο για αυτό το δικαιολογητικό (μσε) ? ρωτάω γιατί αν λείπει κάποιο από τα υπόλοιπα αρχεία απ'ότι έχω δει (πχ η κάτοψη του αυθαιρέτου),  δεν μπορείς να οριστικοποιήσεις την δήλωσή σου.

2. Αν κάνει άλλος μηχανικός την μσε σε επόμενη φάση πώς έχεις την δυνατότητα τώρα να τον δηλώσεις στα συστήματα αμοιβών και 4178 που λέει ο τέρυ, αν ακόμη-ακόμη δεν τον ξέρεις?Θέλω να πω, ότι πολλοί ιδιοκτήτες σου λένε: επειδή μια μσε έχει αρκετό κόστος (βάλε μέσα και πυρηνοληψίες κλπ) θα την αναθέσω σε μηχανικό και θα μου την κάνει μετά από 1-2 χρόνια (αφού μου δίνει ο νόμος το δικαίωμα) που θα έχω μαζέψει τα λεφτά..

Link to comment
Share on other sites

στο 1 δεν σε κολλάει το σύστημα (εκδίδεις και βεβαίωση μεταβίβασης-υποχρεωτικά αναφέροντας στην τεχν έκθεση  ότι ΔΕΝ συντάχθηκε ΜΣΕ)

στο  2 μπορείς να πεις τον ιδιοκτήτη να την αναθέσει σε άλλον 

           και βάση του συμφωνητικού ή με μόνο τον αρ ΤΕΕ του συν/φου 

           να τον δηλώσεις τώρα στο σύστημα ως μελετητή και συνεργάτη

           υ.γ μπορείς προσωρινά να αφήσεις και τον εαυτό σου (άσχετα αν βάσει συμφωνητικού

             δεν ανέλαβες την μελέτη) και μετά να βάλεις όποιο σου συστήσει ο ιδιοκτήτης

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση πάνω στο θέμα.

Το ΦΕΚ405Β/2014 δίνει τις: " Οδηγίες για την εφαρμογή της παρ. 8 του άρθρου 11 του Ν.4178/2013" δηλαδή για το ΔΕΔΟΤΑ ή την ΜΣΕ.

Στο άρθρο 11 του 4178/13 είναι τα δικαιολογητικά.

Στις τρεις πρώτες κατηγορίες δεν απαιττείται το δικαιολογητικό της παρ. 8 δηλαδή το ΔΕΔΟΤΑ ή η ΜΣΕ.

Γιατί κάποιοι συνάδελφοι θεωρούν ότι το ΦΕΚ405Β/2014 καθορίζει πότε απαιτείται ΔΕΔΟΤΑ ή ΜΣΕ ενώ είναι οι οδηγίες για την εφαρμογή της παρ.8;

Υπάρχει κάτι νεώτερο σε αυτό;

πχ ένα κτίριο βιομηχανικό με όλες τις αυθαιρεσίες πριν το 1983 θέλει ΜΣΕ?

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατηγορία 1 (κατοικία) και 2 (οποιαδήποτε χρήση) δεν απαιτεί ΔΕΔΟΤΑ ή Μ.Σ.Ε. Αν το σύστημα το ζητάει ανεβάζεις ενημερωτικό σημείωμα ότι ο νόμος δεν το προβλέπει σε αυτές τις κατηγορίες αυθαιρέτων.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα. Ζητώ συγνώμη εκ προοιμίου για το μέγεθος του μηνύματος μου, και για το ότι δεν είναι όλα τα ερωτήματα συναφή με μελέτη στατικής επάρκειας...
Ναός προς υπαγωγή στον 4178 με άδεια του 1987 από την Ναοδομία, με την πιο σημαντική παράβαση να είναι η εξής:
Στα εγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια της ναοδομίας προβλεπόταν  το καμπαναριό να κατασκευαστεί εντός του περιγράμματος του ναού, στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε εκτός  και εν επαφή με τον Ναό (επισυνάπτω και ένα σκαρίφημα).Απορίες:
1. Εντός του καμπαναριού είναι οργανωμένο σε δύο στάθμες (που επικοινωνούν με ξύλινη σκάλα) το γραφείο του Ιερέα.Από εκεί και πάνω συνεχίζει (χωρίς πρόσβαση πλέον) το καμπαναριό. Τα μ2 της υπέρβασης δόμησης θα είναι επί 2 (δύο στάθμες), σωστά?
2. Στον φάκελο που μου δόθηκε από τον Ναό, θεωρημένη (από την ναοδομία) φαίνεται να είναι μόνον η αρχιτεκτονική μελέτη, όπου και φαίνεται η παράβαση του καμπαναριού που αναφέρω. Αντίθετα η στατική μελέτη είναι μεν πλήρης (ως προς τα σχέδια) αλλά αθεώρητη, ωστόσο παρουσιάζει την κατάσταση όπως πραγματικά φτιάχτηκε:δηλαδή το καμπαναριό εκτός του περιγράμματος του Ναού και διαχωρισμένο από τον Ναό με αντισεισμικό αρμό.Τί να ακολουθήσω??Η άποψη μου είναι την αρχιτεκτονική μελέτη που είναι θεωρημένη και να δηλωθεί το καμπαναριό ως ΥΔ και ΥΚ.
3. Τί κοιτάζω για να βγάλω άκρη με την μελέτη στατικής επάρκειας και το αν απαιτείται? Θέλω να πω πως αφού τα στατικά που έχω δεν είναι θεωρημένα, μπορώ να ελέγξω με βάση αυτά?Καταρχήν θέλω να δω αν δύναται να εξαιρεθεί της ΜΣΕ βάσει του ΦΕΚ 405Β-20/2/2014, άρθρο 2Β, παράγραφος γ.Βλέπω ότι το κτίριο ως περίγραμμα διαστάσεων ικανοποιεί το περίγραμμα των σχεδίων  της άδειας (και μάλιστα και στις δύο διευθύνσεις είναι κατασκευασμένο περίπου κατά 20cm μικρότερο) και παράλληλα οι διαστάσεις στύλων/δοκών και η εν γένει διάταξη τους είναι υλοποιημένες  όπως στα αθεώρητα στατικά αλλά και όπως στην θεωρημένη αρχιτεκτονική μελέτη (ως προς τις διαστάσεις των στύλων).Κάποιες μικροδιαφορές 3-4cm είναι αποτέλεσμα διαφορών από τα επιχρίσματα, ατέλειες κλπ..(δλδ μια κολώνα 50x50 στον ξυλότυπο, είναι 56x56 αποτυπωμένη στην πραγματικότητα κλπ κλπ...)Μπορώ λοιπόν να εξαιρεθώ βασει της περίπτωσης i, αφού το τελικό μετά την αυθαιρεσία κτίριο είναι όντως μονόροφο με στάθμες θεμελίωσης,υπογείου,ισογείου με γυναικωνίτη (πατάρι)?Επίσης και λόγω της iii, πιστεύω δύναται να εξαιρεθεί από ΜΣΕ, αφού με την αυθαιρεσία (καμπαναριό ξέχωρο από τον ναό) δεν αυξάνονται καθόλου τα κατακόρυφα φορτία του ναού, και μάλιστα χωρίς καν τεύχος υπολογισμών...
4. Από την άλλη αν εξαιρεθεί ο ναός από ΜΣΕ, απαιτείται ΜΣΕ για το καμπαναριό? Για το οποίο ξαναλέω υπάρχει στατική μελέτη υπογεγραμμένη μεν, αθεώρητη δε.Η γνώμη μου ειναι πως εδώ ενδεχομένως να απαιτείται...
5. Στον φάκελο δεν υπάρχει διάγραμμα κάλυψης... Πώς θα ελέγξω την σωστή ή όχι θέση του κτιρίου?Η άποψη μου είναι να μετρήσω τις αποστάσεις από τα όρια και με βάση τα τωρινά δεδομένα αποστάσεων Δ,να δηλώσω παράβαση ή όχι..
6. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να βγει αυθαιρεσία κατηγορίας 4, καθώς όπως προείπα μόνο τα τ.μ. του καμπαναριού δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 40% των μεγεθών κάλυψης και δόμησης, ενώ ως προς το ύψος είμαι οκ (καμία υπέρβαση).Η κατ.4 εξαιρείται οριστικά της κατεδάφισης με την συμπλήρωση της  ταυτότητας κτιρίου.Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να βγει άδεια νομιμοποίησης εντός τριετίας και μπορώ  να προχωρησω σε απλή ρύθμιση, σωστά?
7. Η προθεσμία για την υποβολή σχεδίων παραμένει η  8/10/2016?

Ευχαριστώ θερμά, αν κρίνετε ότι πρέπει να γίνει μεταφορά του θέματος είναι σεβαστό.

σκαρίφημα.pdf

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.