Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α11] Δελτίο δομικής τρωτότητας αυθαιρέτων


Recommended Posts

Βρίσκω λογικό, την μελέτη στατικής επάρκειας να την υπογράφει ΠΜ, αλλά ένα ΔΕΔΟΤΑ λογικά μπορούν όλοι να το υπογράψουν, ακόμα και αν είναι στις εξαιρέσεις της κατηγορίας ΙΙ. Επίσης λογικό βρίσκω τις υποπεριπτώσεις iii) και iv) που απαιτούν κάποιους υπολογισμούς να τις υπογράφει ΠΜ. Παρόλα αυτά δεν έχω βρεί κάπου να ορίζεται κάποιος περιορισμός στις άλλες ειδικότητες όπως πχ σε αριθμό ορόφων όπως υπήρχε έστω και σαν οδηγία στο Ν.4014.

Έχετε κάποια άποψη ή ενημέρωση;

Link to comment
Share on other sites

Έχουμε το πεδίο "Υπαγωγή στις Κατηγορίες του Νόμου" όπου θέλει να συμπληρώσουμε σε ποια κατηγορία (1 - 5) υπάγεται το κτίριο.


 


Κάθε φύλλο καταγραφής έχει όμως και δική του κατηγορία, Δεν προκύπτει κάπου γενική κατηγορία αλλά κατηγορία ανά φύλλο καταγραφής. Οπότε τι κατηγορία βάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, που έχουμε διαφορετικά φύλλα με διαφορετικές κατηγορίες, εφόσον το δελτίο συντάσσεται στο σύνολο του κτιρίου???


 


Επίσης, εφόσον έχουμε υπολογίσει την αρχική δομική βαθμολογία, για να περάσουμε στην τελική, προσθαφαιρούμε ξανά τους συντελεστές του πεδίου 36 ??


 


Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Ν.4178/13: Προσοχή στο Δελτίο Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου, δεν είναι και παιχνιδάκι...

 

http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=234&catid=211&artid=12010

 

Τα ακόλουθα αποτελούν ένα σχόλιο πάνω στο σύνολο των όσων απαιτεί το Δελτίο Δομικής Τρωτότητας, καθώς απαιτεί-στην πραγματικότητα- γνώσεις στατικού, κανονικά προϋποθέτει ότι έχει ο συντάκτης πάρει στα χέρια του τη στατική μελέτη:
Ας δούμε τα σημεία εκείνα που είναι ευπαθή και θέλουν προσοχή:

Ας υπενθυμίσουμε αρχικά ότι μιλάμε για το ΦΕΚ 405/Β/20-2-2014.

1. Το ζήτημα της κατάταξης από πλευράς κατηγορίας εδάφους. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Κανονικά πρέπει να συμβουλευεί ο συντάξας και στατικό μελετητή ανάλογα με την περιοχή.

2. Το θέμα των υπογείων ορόφων: το έχουμε ξαναθέσει σαν ευπαθές σημείο. Αν το εγκεκριμένο υπόγειο έχει "πάψει από στατική πλευρά" να είναι εγκιβωτισμένο, τότε δεν το καταχωρούμε ως υπόγειο όροφο (θέλει το ΔΕΔΟΤΑ τη στατική υπόσταση του ορόφου, όχι την κατά ΓΟΚ.

3. Το αν υπάρχουν ζητήματα στρεπτικής ευαισθησίας: εκκεντρότητες τοιχοπληρώσεων σε παλιές μελέτες δεν είναι και το πιο συνηθισμένο. Πιο συχνά σε παλιές μελέτες είναι στρωτά τα πτάγματα, σε συνεχές και σε πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα. Η εκτίμηση γίνεται μαζί με την ενδεχόμενη παρουσία του Φ.Ο και απαιτεί κρίση.

4. Απαιτείται μια τεχνική έκθεση και φωτο-ρεπορτάζ συνολικό για το δόμημα που περιέχει το αυθαίρετο τμήμα.

5. Ευπαθές σημείο-για όλους-ότι αυτός ο πρόσθετος κόπος δεν έχει αμοιβή. Τουλάχιστον όχι ως προς το τυπικό.

6. Η αναγνώριση κοντών υποστυλωμάτων δεν είναι και το πιο εύκολο ζήτημα. Ας πούμε απλά ότι αν δούμε εκατέρωθεν τμήμα στύλου χωρίς τοιχοπλήρωση για 40-50 εκατοστά ή πιο απλά έχουμε παράθυρα-φεγγίτες τότε υπάρχει ζήτημα. Πάλι η γνώμη στατικού είναι καλή ιδέα.

7. Η αναγνώριση ενδεχόμενης παθολογίας (μικρορηγματώσεις, τριχοειδή, απόκλιση από την κατακόρυφα) δεν είναι καταληπτά από όλες τις ειδικότητες, είναι θέμα πείρας. Το ΔΕΔΟΤΑ απαιτεί τέτοιο χαρακτηρισμό στο πεδίο 26 και 27.

Ας κρατήσουμε σαν παρατήρηση τα εξής δύο: μην το αφήσετε το θέμα του Δελτίου για την τελευταία στιγμή (συνολικο φωτορεπορτάζ) και να συμβουλεύεστε και τα συνεργαζόμενα γραφεία στατικών.
Η εισαγωγή του στον 4178/13 πέρασε στα ψιλά γράμματα αλλά...έχει δουλίτσα! Για να το συντάξεις σωστά θέλει μελέτη και πολλή προσοχή.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Το Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α. του Ν4178/13 σε μορφή word έτοιμο για ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή.

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας

yian

Που είναι ανεβασμένο ακριβώς ?

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας

yian

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Για κατηγορία 1 που δεν απαιτείται ΔΕΔΟΤΑ για πληρότητα, δεν το κάνουμε καθόλου και δεν το ανεβάζουμε ; Μήπως πρέπει να συμπληρωθεί και να ανέβει άσχετα αν το ζητάει ή όχι το σύστημα ;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ξέρει κάποιος σε ποια κατηγορία δομικού τύπου μπαίνει μια ξύλινη κατασκευή με χρήση κατοικίας? Στο ΦΕΚ δεν είδα κάτι για ξύλινα...

Link to comment
Share on other sites

Σε δηλωση 4014 που μεταφερθηκε στον 4178 δεν μου ζητειται υποβολη νεου ΔΕΔΟΤΑ στα υπολειπομενα αρχεια. (ειχα ολοκληρωσει την Β' φαση 4014)

Αν ομως παω στην καρτελα "ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ", υπαρχει η επιλογη  "Ενημερωση τρωτοτητας".

Πατησα το κουμπι και αυτοματα στα υπολοιπομενα αρχεια μου εμφανισε "Ν.4178/13 άρθρο 11 § 8.α & ΥΑ 7581, 20/02/14"  (ενω πριν ειχε σαν σημειο αναφορας τον Ν.4014)

 

Υποχρεουμαι να υποβαλω νεο ΔΕΔΟΤΑ, παρ'οτι δεν μου το εμφανιζε σαν προαπαιτουμενο δικαιολογητικο στα "υπολοιπομενα αρχεια"?

Edited by Clemenza
Link to comment
Share on other sites

Κάποιος συνάδελφος για το #83?

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

yian

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.