Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Σε ευχαριστώ πολύ!!

Μία ακόμα ερώτηση, μήπως μπορείς να με βοηθήσεις. Στο ίδιο ακίνητο έχουν εκδοθεί 2 οικοδομικές άδειες. Το 1986, εκδόθηκε οικοδομική άδεια για μία ισόγεια αποθήκη και μία ισόγεια κατοικία, σε απόσταση μεταξύ τους. Το 2001 εκδόθηκε η 2η οικοδομική άδεια όπου, έγινε προσθήκη κατ΄επέκταση και καθ΄ύψος της ισόγειας κατοικίας. Η οικοδομική άδεια του 2001 δεν πέρασε ποτέ τον τελικό έλεγχο της πολεοδομίας. Ο πελάτης μου επιθυμεί τώρα να ζητήσει τελικό έλεγχο. Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες παραβάσεις και θα ήθελε να τις τακτοποιήσει, όπως επιπλέον εξώστες, Η.Χ και διαφορετική σκάλα από τη προβλεπόμενη στην οικ. άδεια. Όλες οι παραβάσεις είναι της τάξεως του 500άρικου. Κοίταξα όμως και τη θέση των 2 κτιρίων και είναι κουνημένα, αρκετά κουνημένα, με όση ακρίβεια μπορούσα να τα συσχετίσω βέβαια γτ ήταν ιδιαίτερα τσαπατσουλίστικο το τοπογραφικό και το διάγραμμα κάλυψης της οικοδομικής άδειας του 2001. Σε αυτή τη περίπτωση μετατόπισης του κτιρίου σε άλλη ΝΌΜΙΜΗ θέση, θα δηλώσω δύο μετατοπίσεις (2*500ευρώ) ή μία συνολική, εφόσον πρόκειται για μία οικοδομική άδεια (500ευρώ) ή δεν θα δηλώσω μετακίνηση, εφόσον υποτίθεται τα δύο κτίσματα είχαν ελεγχθει κατα την έκδοση της 2ης οικ. άδειας??

Edited by johny_TE
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 186
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

αν κατάλαβα καλά το ερώτημά σου είναι

αν πρέπει ή όχι να χρεώσεις αλλαγή θέσης επειδή η οικοδομή ή οι οικοδομές

μετατοπίστηκε/αν  κατά 50 100 εκ κλπ

 

Γενικά σύμφωνα με εγκ τις χρεώνεις ΜΟΝΟ αν δεν συμπίπτουν σε κανένα σημείο τους  

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ!!

Μία ακόμα ερώτηση, μήπως μπορείς να με βοηθήσεις. Στο ίδιο ακίνητο έχουν εκδοθεί 2 οικοδομικές άδειες. Το 1986, εκδόθηκε οικοδομική άδεια για μία ισόγεια αποθήκη και μία ισόγεια κατοικία, σε απόσταση μεταξύ τους. Το 2001 εκδόθηκε η 2η οικοδομική άδεια όπου, έγινε προσθήκη κατ΄επέκταση και καθ΄ύψος της ισόγειας κατοικίας.

Η οικοδομική άδεια του 2001 δεν πέρασε ποτέ τον τελικό έλεγχο της πολεοδομίας. 

(κανονικά εδώ σταματάει η κουβέντα για αυτή τη (ΜΗ) άδεια! Εκτός αν είχε γίνει αναθεώρηση για παράταση ισχύος και εμπίπτει στις ειδικές διατάξεις για νέα παράταση,

και μπορεί να αναθεωρηθεί εκ νέου για "νομιμοποίηση" όλων των ημαρτημένων με νέες μελέτες κλπ κλπ και βέβαια με 4178 (που πρέπει να προηγηθεί) για όποιες παραβάσεις δεν συνάδουν με ΝΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άδεια 2001, αφού δεν εκδόθηκε ποτέ! )

Ο πελάτης μου επιθυμεί τώρα να ζητήσει τελικό έλεγχο. Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες παραβάσεις και θα ήθελε να τις τακτοποιήσει, όπως επιπλέον εξώστες, Η.Χ και διαφορετική σκάλα από τη προβλεπόμενη στην οικ. άδεια. Όλες οι παραβάσεις είναι της τάξεως του 500άρικου. Κοίταξα όμως και τη θέση των 2 κτιρίων και είναι κουνημένα, αρκετά κουνημένα, με όση ακρίβεια μπορούσα να τα συσχετίσω βέβαια γτ ήταν ιδιαίτερα τσαπατσουλίστικο το τοπογραφικό και το διάγραμμα κάλυψης της οικοδομικής άδειας του 2001. Σε αυτή τη περίπτωση μετατόπισης του κτιρίου σε άλλη ΝΌΜΙΜΗ θέση, θα δηλώσω δύο μετατοπίσεις (2*500ευρώ) ή μία συνολική, εφόσον πρόκειται για μία οικοδομική άδεια (500ευρώ) ή δεν θα δηλώσω μετακίνηση, εφόσον υποτίθεται τα δύο κτίσματα είχαν ελεγχθει κατα την έκδοση της 2ης οικ. άδειας??

(βλέπε παραπάνω: τυπικά, δεν ελέγχθηκαν ποτέ!

Αν βέβαια με τη φράση "τελικό έλεγχο" εννοείς αυτοψία για ηλεκτροδότηση, τότε δεν ισχύουν τα παραπάνω σχόλια,

αλλά όμως δεν φταίω εγώ γι' αυτό. Όταν λες "τελικό έλεγχο" αδείας, εννοείς "προ έκδοσης" κανονικά.

Αν εννοείς αυτό, δεν απαιτείται μία παράβαση για κάθε κτίριο, αφού η άδεια είναι μία.

Τα πρώτα κτίρια όμως είχαν μετακινηθεί από πριν. Η 2η "άδεια" λέει "νομιμοποίηση"; αν όχι, πως καλύπτεται η διαφορά; 

Νομίζω η περίπτωσή σου είναι κάπως ειδική και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς λεπτομέρειες )

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας.

Λοιπόν, η πρώτη οικοδομική άδεια του 1986 αφορούσε μία ισόγεια κατοικία και μία ισόγεια αποθήκη. Το 2001 βγήκε η 2η οικοδομική άδεια που αφορούσε προσθήκη κατ΄επέκταση και καθ΄ύψος της ισόγειας κατοικίας. Λέγοντας τελικό έλεγχο εννοούσα, ναι , το τελικό έλεγχο που πραγματοποιούνταν από τη πολεοδομία παλαιότερα που δεν υπήρχαν ελεγκτές δόμησης για να κλείσει η οικοδομική άδεια, και λογικά ναι, να ρευματοδοτηθεί κιόλας. Αυτό που με ενδιέφερε εμένα ήταν να γνωρίζω αν σε περίπτωση που δηλώσω μετατόπιση των 2 κτισμάτων , θεωρώ 2 μετατοπίσεις (εφόσον πρόκειται για 2 κτίσματα) ή μία μετατόπιση (εφόσον πρόκειται για μία άδεια). Το ερώτημα μου απαντήθηκε και σας ευχαριστώ πολύ. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σας,

 

Θα ηθελα να ρωτήσω κατι για το διαδικαστικό.

 

Εγω εχω αυθαίρετο σε παραδοσιακό οικισμό μεγαλύτερο απο 5.000 και η αυθαιρεσία εχει πραγματοποιηθεί πρίν απο το χαρακτηρισμό του οικισμού ως παραδοσιακού.

 

Στις επιλογές λοιπον της αρχικη΄ς σελίδας έβαλα - Εντός παραδοσιακού οικισμού χωρίς επιτροπή.

 

 

Σωστά;

 

Στα δικαιολογητικά - αρχεία προς ανέβασμα - μου ζητάει αντίγραφο της αρχιτεκτονικής επιτροπής. Εδω λοιπόν θα φορτώσω τη τεχνική μου έκθεση που θα δικαιολογεί οτι δεν χρειάζεται να περάσω επιτροπή;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

 

Θα ηθελα να ρωτήσω κατι για το διαδικαστικό.

 

Εγω εχω αυθαίρετο σε παραδοσιακό οικισμό μεγαλύτερο απο 5.000 και η αυθαιρεσία εχει πραγματοποιηθεί πρίν απο το χαρακτηρισμό του οικισμού ως παραδοσιακού.

 

Στις επιλογές λοιπον της αρχικη΄ς σελίδας έβαλα - Εντός παραδοσιακού οικισμού χωρίς επιτροπή.

 

 

Σωστά;

 

Στα δικαιολογητικά - αρχεία προς ανέβασμα - μου ζητάει αντίγραφο της αρχιτεκτονικής επιτροπής. Εδω λοιπόν θα φορτώσω τη τεχνική μου έκθεση που θα δικαιολογεί οτι δεν χρειάζεται να περάσω επιτροπή;

 

Καλημέρα,

 

σε αντίστοιχη ερώτηση προς το ΤΕΕ έλαβα την εξής απάντηση πριν 2 ημέρες:

 

"Το γεγονός ότι σας εμφανίζεται ως απαιτούμενο η θετική κρίση της Επιτροπής,

στην περίπτωση που έχετε επιλέξει "Παραδοσιακός ΧΩΡΙΣ διαδικασία Επιτροπής,

έχει τεθεί υπόψη των αρμοδίων.

Για τις περιπτώσεις που υπάγονται στην παρ. 1 άρθρου 13 ν. 4178/2013 (σε παραδοσιακό οικισμό χωρίς διαδικασία επιτροπής) και προκειμένου να μην υπάρχει εκκρεμότητα στην πληρότητα της δήλωσης, μπορείτε να επισυνάψετε στο σχετικό πεδίο Τεχνική Έκθεση αρμόδιου μηχανικού που να παραπέμπει στη σχετική νομοθεσία για τη μη υποχρέωση υποβολής της Έγκρισης αρμόδιας Επιτροπής όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση και όπου θα αναλύεται ότι η αυθαίρετη κατασκευή προσαρμόζεται και δεν αντίκειται στους μορφολογικούς κανόνες που τίθενται από τις ειδικές διατάξεις της περιοχής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 άρθρου 13 για τις περιπτώσεις αυτές."

 

Την ίδια απάντηση είχα λάβει και πριν ένα χρόνο αλλά όπως φαίνεται η αρμόδιοι δεν το έλαβαν υπόψη τους!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας!

Περίπτωση κτίσματος εντός παραδοσιακού οικισμού. Είχε εκδοθεί άδεια για αποθήκη και άλλαξε η χρήση σε κατοικία. Πραγματοποιήθηκε υπαγωγή στο Ν,4014, πληρώθηκε παράβολο, πέρασε επιτροπή, δόθηκε θετική γνωμοδότηση αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε (υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής αδείας αλλά ο πελάτης θέλει τακτοποίηση). Τα παραπάνω τα έκανε άλλος μηχανικός. Καλούμαι εγώ να πραγματοποιήσω μετάβαση στο Ν,4178 και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη θετική γνωμοδότηση που δόθηκε από την επιτροπή (όπως οριζόταν στο Ν.4014); Από την πολεοδομία μου είπε υπάλληλος ότι μπορώ. Ποια η άποψή σας; Μήπως υπάρχει σχετική οδηγία (εγκύκλιος ή έστω Ε/Α); Ευχαριστώ!

 

Τελικά εντόπισα στην Εγκύκλιο 4 σχετική αναφορά στο Αρθρο 13 σύμφωνα με την οποία "οι αποφάσεις.... εξακολουθούν να ισχύουν και μπορούν να υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα"...

Edited by mxv
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

 

Ειχα μια απλη αναλαμπή και είπανα το τσεκάρω :

 

Σε τακτοποιηση αυθαιρετου εντος παραδοσιακου οικισμου, θα καταθεσω σε επιτροπη. Εστω οτι η επιτροπη αποφανθει θετικά, αλλά με κάποιες προτάσεις (π.χ. αλλαγη κουφωματων και τοποθετηση ξυλινων). Για να υλοποιησω τις υποδείξεις της επιτροπής, βγάζω άδεια μικρής κλιμακας. Συνεπώς περνάω από Σ.Α.

Πρέπει να πάρω έγκριση και από Αρχαιολογία?

 

Εκτός από τις υποδείξεις της επιτροπής, οι ιδιοκτητες θέλουν να κάνουν κ αυτοί κάποιες επεμβάσεις / ενισχύσεις στο κτίριο. Τα βάζω όλα μαζι και περνάνε από Σ.Α. και μετά επιτροπή, ή ολοκληρώνω τη διαδικασία τακτοποίησης και μετά καταθέτω ξανα σε Σ.Α. γι αυτα που θελουν οι ιδιοκτητες? Τείνω προς το πρώτο σεναριο.

 

 

edit : Καμια άποψη?

Edited by Irini
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Τακτοποίηση αυθαιρέτου εντός παραδοσιακού οικισμού (Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης).

Η οικοδομή είναι του 1968, χωρίς κεραμοσκεπή, χωρίς ξύλινα κουφώματα κτλ. Υπάρχει μία μικρή υπέρβαση δόμησης  και έχουν προστεθεί 2 ανοίγματα με κουφώματα PVC με ρολά. (στο 2008 χρονολογείται)

1)Μπορεί να τακτοποιηθεί με την γνωστή Τ.Ε. (η κατασκευή προσαρμόζεται και δεν αντίκειται στους γενικούς μορφολογικούς κανόνες που τίθενται από τις ειδικές διατάξεις)

2)Τελικά υπογράφει την ΤΕ μόνο Αρχιτέκτονας;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, έχω περίπτωση αυθαιρέτου εντός παραδοσιακού με επιτροπή. Πέρασε από επιτροπή και ανέβασα την απόφαση στο σύστημα αλλά πάλι μου εμφανίζει το μήνυμα Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή δήλωσης σε παραδοσιακό οικισμό, διατηρητέο. Από την πολεοδομία-επιτροπή με ενημέρωσαν πως δεν ενημερώνουν αυτοί το σύστημα όπως λέει ο νόμος (τον είχαν όμως εκτυπωμένο και τονισμένο το συγκεκριμένο απόσπασμα) αλλά πως κάνω κάποιο λάθος. Τι πρέπει να κάνω? Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.