Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α17] Ειδικές ομάδες πληθυσμού (ΑμεΑ, Παλιννοστούντες, Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι κ.τ.λ.)


Recommended Posts

Ποιος είναι ο "παλλινοστήσας ομογενής";

Δηλαδή κάποιος 50χρονος που έχει γεννηθεί στη Γερμανία και ήρθε Ελλάδα όταν ήταν 25 είναι "παλλινοστήσας ομογενής";

Και το link του ΥΠΕΚΑ δεν βοηθάει...

Edited by Julius Caesar
Link to comment
Share on other sites

δες το αρθρο 17 του 4178 τι  προβλεπει:

3. Παλιννοστούντες ομογενείς, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στα Μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας, για την υπαγωγή στο άρθρο 8 του παρόντος της κύριας κατοικίας τους καταβάλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το Παράρτημα Α' του παρόντος και υποβάλλουν επιπλέον τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων.

Οι διατάξεις του ανωτέρω εδαφίου εφαρμόζονται και για τους μόνιμους κατοίκους Θράκης. Σε περίπτωση ελλείψεως τίτλων ιδιοκτησίας τα δικαιολογητικά θα καθοριστούν με Κοινή Απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών

 

δες και [μερος  απο ]  τον σχετικο νομο

 

Είδος: ΝΟΜΟΣ Αριθμός: 2790 Έτος: 2000 ΦΕΚ: Α 24 20000216 Τέθηκε σε ισχύ: 16.02.2000 Ημ.Υπογραφής: 15.02.2000  

Τίτλος
Αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από την τέως Σοβιετική Ενωση και άλλες διατάξεις.

ΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

1. Ομογενείς που κατοικούν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια μετά από σχετική αίτηση προς την Ελληνική Προξενική Αρχή του τόπου κατοικίας τους εφόσον: α) έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και β) δεν μπορεί να διαπιστωθεί η ελληνική τους ιθαγένεια βάσει των Συνθηκών Αγκυρας και Λωζάννης.

"2. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά ο ομογενής με απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έπειτα από γνώμη της οικείας προξενικής αρχής ως προς την ιδιότητά του ως ομογενούς. Την ιδιότητά του ως ομογενούς διερευνά τριμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Ελληνα Πρόξενο και δύο μέλη. Με απόφαση τών Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών ορίζονται τα μέλη κάθε επιτροπής και η αμοιβή τους. Οι οροζόμενοι ως μέλη της της επιτροπής πρέπει απαραίτητα να είναι Ελληνες πολίτες".

"3. Η ιδιότητα του ενδιαφερομένου ως ομογενούς διαπιστώνεται ύστερα από συνέντευξή του ενώπιον της επιτροπής της προηγούμενης παραγράφου. Για τη διαπίστωση της ιδιότητας του ομογενούς η επιτροπή μπορεί να συνεκτιμά οποιαδήποτε στοιχεία προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος, από τα οποία τεκμαίρεται η ιδιότητά του αυτή".

4. Η αίτηση με τα υποβληθέντα δικαιολογητικά και τη γνώμη της οικείας Προξενικής Αρχής "για την ιδιότητα ως ομογενούς του αιτούντος" διαβιβάζονται στην οικεία περιφέρεια προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας. Πριν από κάθε απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας, γνωμοδοτούν ειδικές επιτροπές που συγκροτούνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, "Οικονομικών" και Δημόσιας Τάξης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ενα μέλος της Επιτροπής ορίζεται υποχρεωτικά από την

αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση των ομογενών της περιφέρειας. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποια οργάνωση είναι αντιπροσωπευτικότερη, τότε ορίζεται ως μέλος της Επιτροπής εκπρόσωπος που προτείνει το Προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.).

Εργο των επιτροπών είναι η γνωμοδότηση "για την ιδιότητα ως ομογενών" των αιτούντων την ελληνική ιθαγένεια που θα προκύπτει από τα προσκομιζόμενα "στοιχεία" της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου και από συνέντευξη των ενδιαφερομένων, εκτός εάν αυτή έχει πραγματοποιηθεί από την επιτροπή της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των επιτροπών, η σύνθεσή τους, "η αμοιβή των μελών τους και του γραμματέα τους", η τοπική αρμοδιότητα και ο τρόπος λειτουργίας τους.

5. Η ελληνική ιθαγένεια κτάται από της δόσεως του όρκου από τον ομογενή εντός έτους από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Ο όρκος δίδεται ενώπιον του Ελληνα Προξένου ή του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας. Ο τύπος του όρκου έχει ως εξής: "Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου ως Ελληνας πολίτης". Για την ορκωμοσία συντάσσεται πρωτόκολλο το οποίο υπογράφεται από τον αποκτώντα την ελληνική ιθαγένεια και τον οικείο Ελληνα Πρόξενο ή τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

"Μετά τη δόση του όρκου ο αποκτών την ελληνική ιθαγένεια, καθώς και τα ανήλικα τέκνα αυτού εγγράφονται στα Μητρώα Αρρένων και τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους που επιθυμεί με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας. Οσα από αυτά δεν καλύπτονται από την παραπάνω απόφαση συμπληρώνονται με την προσκόμιση οποιουδήποτε πρόσφορου αποδεικτικού στοιχείου".

 

κλπ. διαταξεις

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πιστοποιητικό γέννησης που λέει ότι ο πελάτης γεννήθηκε σε κάποια πόλη του Καζακστάν το 1973 αρκεί για να πάρει την έκπωση του παλλινοστήσαντος;

Ο πελάτης λέει επίσης ότι ήρθε στην Ελλάδα μετά την ενηλικίωσή του.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Το παρακάτω θέμα έχει ήδη συζητηθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις, αλλά διαπιστώνω ότι οι απόψεις των συναδέλφων διίστανται και θα παρακαλούσα για κάποια πιο πρόσφατη γνώμη.

Θέμα: Περίπτωση πολύτεκνου με 68 τ.μ. δευτερεύουσας αυθαίρετης ισόγειας κατοικίας, με αυθαίρετη ισόγεια αποθήκη 23 τ.μ. (βοηθητικός χώρος κατοικίας) και μία λοιπή παράβαση κατηγορίας 13 (αναλυτικοί προϋπολογισμοί), σε οικόπεδο εντός οικισμού. Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις πολύτεκνου. 

 

Ερωτήσεις

1. Για την αποθήκη (παρακολούθημα της ισόγειας κατοικίας), που έχει δηλωθεί στο Ε9 και Ε1 ως βοηθητικός χώρος της κατοικίας, έχουμε κατ' αρχήν έκπτωση 50% λόγω ισόγειου βοηθητικού χώρου έως 50 τ.μ. Σωστά; Λαμβάνει επί πλέον έκπτωση 50% λόγω πολύτεκνου;

2. Παίρνει και η παραπάνω λοιπή παράβαση την επιπλέον μείωση 50% λόγω πολυτέκνου; Πιστεύω, με βάση τις διευκρινήσεις του Παραρτήματος Α' για την κατηγορία 13, ότι επιτρέπεται η χρήση των κοινωνικών συντελεστών για τις λοιπές παραβάσεις γενικά.

 

Σχετικές αναρτήσεις

#123 (σελ. 13), #624 (σελ. 63), #847 και 848 (σελ. 85), #884 και 889 (σελ. 89) και #907 (σελ. 91)

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα


Έκανα την ίδια ερώτηση και στο θέμα για αναπηρία > 80%, αλλά διαπίστωσα ότι εδώ η συζήτηση είναι πιο ενημερωμένη χρονικά,


οπότε την παραθέτω και εδώ


 


Πελάτης μου έχει αναπηρία 90%, αλλά τα δημόσια έγγραφα που το πιστοποιούν είναι από Γερμανία, 


καθώς ήταν κάτοικος εκεί. Τα τελευταία 5 χρόνια που ζει Ελλάδα δεν πέρασε από κάποια επιτροπή,


για να του βγάλουν ποσοστό αναπηρίας, καθώς για τα προβλήματα υγείας του εξυπηρετείτε ακόμα από Γερμανία.


Απορία μου είναι αν δικαιούται τη μείωση προστίμου...


Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα. Σε περίπτωση αναπηρίας 80% ενός εκ των δύο συνιδιοκτητών, συμπληρώνουμε διαφορετικά φύλλα καταγραφής για το ποσοστό που ανήκει στον καθένα και η μείωση του προστίμου αφορά μόνο τον έναν από τους δύο , σωστά? Στην περίπτωση που έχουμε και λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις τι κάνουμε?

Edited by sdimog
Link to comment
Share on other sites

Διάβασε τις αναρτήσεις #348, 349 και 350 (σελ. 35), #351, 352, 353 (σελ. 36) και #871, 872 και 878 (σελ. 88).

Εγώ δεν θα έβαζα έκπτωση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.