Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α18] Συντελεστές (για τον υπολογισμό προστίμων)


Recommended Posts

E να πάνε να maual ότι θέλουν.

 

Άρα μας λένε να πάμε ενάντια στη λογική και επειδή είναι ανίκανοι να στήσουν το σύστημα να τα βάλουμε όλα μαζί.

 

Εγώ ΘΑ το έκανα όπως σου είπα.

 

Ενα ΦΚ με ποσοστό ΥΔ 20/100, άρα <50%

Ενα άλλο ΦΚ χωρίς ΥΔ.

 

Αλλιώς κάνεις δύο ΦΚ με ΥΔ 120/100, άρα >100% και αυξάνει χωρίς λόγο το πρόστιμο.

 

Δε λέμε να μην μπουν τα μέτρα καθόλου, αλλά να περιγραφούν όπως ακριβώς πρέπει.

Edited by Thodoris4
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ρε συ, μην μπερδεύεσαι.

Είναι άλλο το πόσα τετραγωνικά θα δηλώσεις στα κουτάκια,

και άλλο ο συντελεστής.

 

Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να μας αφήνουν να το κάνουμε έτσι.

Αλλά αφού είναι στόκοι, κάνουμε 2 ΦΚ

στο ένα έχουμε 20ΚΧ

στο άλλο έχουμε 100ΚΧ με 50%

και στα 2 έχουμε ΥΔ<50%.

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ, αυτό δεκτό απλά πρέπει να αιτιολογηθεί στην τεχ. έκθεση.

ΌΧΙ πως αν βάλεις χωρίς ΥΔ δε θα το αιτιολογούσες, αλλά ας όψεται το σύστημα και οι οδηγίες χρήσης του

που λενε για το χωρίς υπέρβαση πάει μόνο για το ύψος.

 

 

Τελικά λέμε για το ίδιο αποτελεσμα, οπότε συμφωνώ μαζί σου.

Link to comment
Share on other sites

Το χωρίς υπέρβαση δόμησης παει μονο για το ύψος διότι υπολογίζει πρόστιμο με μειωτικο συντελεστη 0,2 οπότε σε ένα υπόγειο εσυ πως θα βάλεις χωρίς υπέρβαση δόμησης το πρόστιμο θα βγει 80% μικρότερο απο αυτό που θα έπρεπε, δεν είσαι κάλυμενος συνάδελφε.

Το ότι το υπόγειο δεν μέτρα στον συντελεστη δόμησης σύμφωνα με τον ΝΟΚ δεν έχει καμία σχέση με τον 4014, 4178 και τους λοιπούς κ...νομούς που υπάρχουν για τακτοποιησεις αυθαιρέτων. Αν ειναι έτσι και ένα στέγαστρο μέτρα βάση ΝΟΚ στον συντελεστη δόμησης αλλα εσυ βαση 4178 το υπολογίζεις με αναλυτικο

Link to comment
Share on other sites

Είχα κάνει ερώτημα στο ΤΕΕ για την κατηγορία 4 σε σχέση με τους συντελεστές προσαύξησης για τον υπολογισμό του προστίμου . Συγκεκριμένα

 

"Καλημέρα . Δηλώνω στο σύστημα 1 φύλλο για αυθαιρεσία με κατηγορία 3 , 3 φύλλα για αυθαιρεσίες με Κατηγορία 4 (γιατί όλες  οι παραβάσεις είναι <40% του ΣΔ της αδείας και καμιά μέσα στο προκήπιο) και συντελεστή προσαύξησης στην υπέρβαση δόμησης 100-200% (1,6) (λόγω ποσοστού συνιδιοκτησίας) και ένα φύλλο με λοιπή πολεοδομική παράβαση και κατηγορία 4 (με αναλυτικό) .Οταν κάνω υποβολή , μου βγάζει το εξής : t.gif

Η δήλωση δεν πληροί τα παρακάτω κριτήρια και δεν μπορεί να υποβληθεί:

- ΦΚ: Στην επιλογή "ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4" δεν επιτρέπεται υπέρβαση δόμησης-κάλυψης > 40% και υπέρβαση ύψους > 20% καθώς και παραβίαση προκηπίου.

 Εκανα αρκετές δοκιμές συνδυασμών , βγάζοντας και βάζοντας διάφορα, και μόνο όταν αλλάζω τον συντελεστή προσαύξησης σε <50% το προχωράει.

Παρακαλώ για τη διόρθωση του η περαιτέρω οδηγίες

ΑΑ Δήλωσης .............."

 

Μετά απο  4 ημέρες έρχεται η εξής απάντηση :

 

"Για να χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο της Κατηγορίας 4 το ΣΔ της αδείας, θα πρέπει να έχετε ελέγξει το σύνολο του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει πάλι να το συγκρίνετε με το ποσοστό συνιδιοκτησίας, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε Κατηγορία 5.
Στις δοκιμές του συστήματος ζητήθηκε από το Υπουργείο σχετική διευκρίνιση για το ζήτημα αυτό και έτσι μπήκε ο περιορισμός που αναφέρετε κατά την επιλογή της Κατηγορίας 4. Σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουμε να απαντηθεί το θέμα επισήμως μέσω Εγκυκλίου γιατί θα υπάρξουν και άλλα σχετικά ερωτήματα. "
 

έχοντας στο νου ,ότι οι διατάξεις ενός νόμου ισχύουν καθολικά

Σχόλιο 1 :  Αν ισχύει, ότι για να διαλέξουμε κατηγορία αυθαιρεσίας ,πρέπει να έχουμε ελέγξει όλο το κτίριο (όπως λέει), τότε θα δίνουμε κατηγορία σε όλο το κτίριο (πράγμα που είναι στρέβλωση και άδικο για κάποιον που έχει μικρή παράβαση , ενώ οι συνιδιοκτήτες του μεγάλες) σε συνδυασμό ότι στην πράξη δεν μπορεί να γίνει έγκυρος  έλεγχος (με κλειστές πολλές πόρτες) σε όλο το κτίριο , οπότε θεωρώ ότι ο νόμος δεν εννοεί αυτό το πράγμα.

 

Σχόλιο 2 : Αν (πάλι όπως λέει) σε αντίθετη περίπτωση ,ο έλεγχος για την κατηγορία αυθαιρεσίας , πρέπει να γίνεται με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ,....εντάξει αλλά αυτό δεν έχει γραφεί έτσι στο νόμο. Για την επιλογή κατηγορίας (η οποία γίνεται με ευθύνη του μηχανικού) ο έλεγχος γίνεται με τα πολεοδομικά μεγέθη όλων των αυθαιρεσιών που τυχόν υπάρχουν στο ακίνητο (ιδιοκτησία) με αυτά που προβλεπόταν στην άδεια, ενώ στο άρθρο 18 στην παράγραφο 2 αναφέρεται ο έλεγχος με  το ποσοστό συνιδιοκτησίας μόνο για τον υπολογισμό των συντελεστών τετραγωνιδίων.

 

Σχόλιο 3: Οποια εγκύκλιος βγει σχετικά ,θεωρώ ότι θα είναι, για να αλλάξει το νόμο όπως έχει ήδη γραφεί. Πιστεύω επίσης ότι η ίδια λογική θα επικρατήσει σε όλες τις εγκυκλίους. Δηλαδή (επειδή μπορούνε)  θα γράφουνε στα παλιά τους τα παπούτσια το αρχικό κείμενο (επειδή πιθανόν άλλα εννοούσαν και άλλα έγραψαν και επειδή το αρχικό κείμενο είναι τόσο κακογραμμένο που χρειάζεται να το βάλεις στην μετάφραση του google  να να το κατανοήσεις....)

 

Σχόλιο 4 : Εχω μια απορία . Οι μυστικοσύμβουλοι του υπουργείου τι πίνουν...;

Edited by Χερουβείμ με την αλλαξιά
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Για να το καταλάβω καλύτερα....

 

1. Οι συνολικές αυθαιρεσίες του συγκεκριμένου ακινήτου (και αυτές που δηλώνεις εσύ για την οριζόντια ιδιοκτησία που σε απασχολεί και όλες οι υπόλοιπες των υπολοίπων συνιδιοκτητών) υπερβαίνουν το 40% της επιτρεπόμενης δόμησης;;;;;

 

2. Οι αυθαιρεσίες που δηλώνεις εσύ για την οριζόντια ιδιοκτησία που σε απασχολεί, τι συντελεστή υπέρβασης δόμησης έχουν συγκρίνοντας τα τ.μ. αυτών με το λόγο των χιλιοστών που αναλογούν στην οριζόντια ιδιοκτησία έναντι των επιτρεπόμενων αναλογικά γι΄αυτήν;;;;;

Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωση που δήλωσα έχει ως εξής:

Σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών, στο τελευταίο όροφο εν εσοχή, η μοναδική ιδιοκτησία του ορόφου επεκτάθηκε.

Δεν έλεγξα τις αυθαιρεσίες ολοκλήρου του κτιρίου για να δω σε ποια κατηγορία είμαι. Ελεγξα το εμβαδόν των αυθαιρέτων τμημάτων της ιδιοκτησίας μου με το εμβαδόν της οικ. άδειας , από όπου προέκυψε υπέρβαση μέχρι 40% , και έτσι επέλεξα κατηγορία 4.

Οταν πήγα να βάλω το συντελεστή ΥΔ , έκανα σύγκριση το εμβαδόν των αυθαιρέτων τμημάτων της ιδιοκτησίας μου με αυτό που αντιστοιχεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας μου , και προέκυψε υπέρβαση μεταξύ 100-200%.

Κατά την υποβολή μου έβγαλε το παραπάνω μήνυμα , και ακολούθησε το mail κλπ...

Edited by Χερουβείμ με την αλλαξιά
Link to comment
Share on other sites

Από το ΤΕΕ έχουν δίκιο!!!! Σου είπαν αυτό ακριβώς που λέει ο νόμος και προφανώς ισχύει!!!!

 

Για να βρεις την κατηγορία ελέγχεις ολόκληρο το ακίνητο!!!!

Για να βρεις το συντελεστή υπέρβασης της δικής σου ιδιοκτησίας ελέγχεις την αυθαιρεσία σου και τη συγκρίνεις με την αναλογία των επιτρεπόμενων στα χιλιοστά που της ανήκουν!!!!

 

Καλά μέχρι εδώ;;;;;

 

Αγαπητοί μου φίλοι, υποψιάζομαι όμως ότι, για μια ακόμα φορά ΕΧΕΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ!!!!!!

Δηλαδή, έστω ότι, το ακίνητο ανήκει σε κατηγορία 4 (έγινε έλεγχος όλων των επιμέρους ιδιοκτησιών κ.λπ. κι έχουμε υπερβάσεις δόμησης <40% και υπερβάσεις ύψους <20%), αλλά στη δική μας οριζόντια ιδιοκτησία έχουμε συντελεστή υπέρβασης δόμησης π.χ. >100% έως <200%.

Δεν θα πάρει το σύστημα την κατηγορία 4 του ακινήτου!!!!!!

Πράγμα που δεν είναι σύνομο με βάση τον 4178!!!!!

 

Αντί λοιπόν οι έξυπνοι του ΤΕΕ να αντιμετωπίσουν το ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ λένε και κάνουν ...παπαριές!!!!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι, όταν στο κείμενο της αα παραγράφου της κατηγορίας 4 αναγράφεται ...επι του ακινήτου ... δεν εννούν όλο το κτίριο αλλά την επιμέρους ιδιοκτησία. Επι πλέον είναι πρακτικά αδύνατο σε πολλές περιπτώσεις να γίνει έλεγχος αυθαιρεσιών σε ολόκληρο κτίριο .

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος οφείλει να είναι σαφής και μονοσήμαντος, δηλαδή να μην δέχεται ερμηνέιες.

Αυτό γιατί ακόμα και έτσι να είναι όπως λές σε περίπτωση που βρεθείς εκτεθημένος και απέναντι σε δικαστικές διαμάχες ο δικαστής δεν πρόκειται να δεχθεί αιτιολογία του είδους "δεν εννούν όλο το κτίριο αλλά την επιμέρους ιδιοκτησία".

Για αυτό προσοχή ..... και γιατί οι ποινές που έχουμε σαν μηχανικοί είναι εξωντωτικές ..... και έχουμε την ευθύνη όσων υπογράφουμε κυριολεκτικά για πάντα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.