Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

 

σε ισόγεια οικοδομή με άδεια έγινε αυθαίρετος όροφος ύψους 3 μ και επιπλέον το ισόγειο (με σωστό ύψος) είναι υπερυψωμένο σε σχέση με το δρόμο κατά 40 εκ.

Τι υπέρβαση ύψους βάζω?

340 εκ στον αυθαίρετο όροφο?

Το ποσοστό το υπολογίζω ως προς το ισόγειο που είναι 3,5  ή το επιτρεπόμενο της περιοχής που είναι 7 μ?

 

Υποθέτω ότι εξετάζεις μονοκατοικία χωρίς σύσταση. Αν υποθέσουμε ότι η αφετηρία μέτρησης υψών της άδειας είναι ο δρόμος (εσύ θα μας το πεις αυτό) έχεις συνολική υπέρβαση ύψους 3, 40 μ. έναντι του προβλεπόμενου ύψους του ισογείου (το οποίο δεν κατάλαβα αν είναι το ύψος των 3 μ ή 3.5 μ.) 

Ο συντ. προσαύξησης ύψους (χρέωση στην επιφάνεια του ορόφου) θα είναι 3.40 προς το προβλεπόμενο ύψος να υλοποιηθεί από την άδεια . Αν ο το προβλεπόμενο είναι π.χ 3.5 τότε θα έχεις 3.40/3.50=97,10%>20%-->συντελεστής προσαύξησης προστίμου 1.40.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα

Πράγματι είναι ισόγειο κατάστημα (χωρίς σύσταση) στην άδεια, με στάθμη +0,00 στο δρόμο και οροφή ισογείου στο +3,50 μ.

Το κατάστημα έχει και αυτό μια μικρή υπέρβαση δόμησης 10 μ2.

Έγινε αυθαίρετος όροφος ύψους 3 μ και εμβαδού 90 μ2.

Η υπερύψωση, σε σχέση με το δρόμο, για την ακρίβεια είναι 20 εκ στην αριστερή πλευρά του κτίσματος και 40 εκ στη δεξιά.(εδώ βάζω το Μ.Ο. ή το μέγιστο 40 εκ?)

 

οπότε:

κάνω ένα φύλλο καταγραφής με 10 μ2 υπέρβασης δόμησης και κάλυψης, χωρίς υπέρβαση ύψους

και άλλο φύλλο καταγραφής με 90 μ2 υπέρβασης δόμησης και υπέρβαση ύψους 340 εκ με ποσοστό 3,40/3,50= 0,97>20%

Edited by LESS
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε θερμή παράκληση τα ερωτήματα που θέτεις να είναι ολοκληρωμένα εξαρχής  και όχι με τμηματικές πληροφορίες. Θα βοηθήσει τους συναδέλφους για περιεκτικότερες και σωστές απαντήσεις καθώς και τους αναγνώστες του νήματος. 

 

Στο θέμα μας τώρα...

Η υπέρβαση ύψους αφορά πάντοτε τη μέγιστη. Δεν γίνεται τμηματικά.

1 ΦΚ: Στο ισόγειο έχεις υπέρβαση δόμησης, υπέρβαση κάλυψης (αν η υπέρβαση έχει γίνει ως κατ επέκταση προσθήκη)  και ελέγχεις για υπέρβαση Δ. 

2ο ΦΚ: Στον όροφο έχεις Υ.Υ (όπως αναφέρθηκε στη δημοσίευση #335).

Για να μιλάς για δρόμο υποθέτω είσαι εντός ρυμοτομικού σχεδίου. Αν είσαι σε οικισμό η αφετηρία μέτρησης υψών δεν είναι ο δρόμος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

κατά αρχάς φίλε Inzaghi

δεν λέει σε κοινόχρηστο αλλά Σε παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση χώρους του οικοπέδου της παρ. 58 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79).

 

δηλ ΝΟΚ 

(58. Παραχωρημένοι σε δημόσια κοινή χρήση χώροι του οικοπέδου είναι οι χώροι, που έχουν αποδοθεί ανταποδοτικά σε δημόσια χρήση με συμβολαιογραφική πράξη, χωρίς να χάνονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των παραχωρητών.)

 

υ.γ και κατά δεύτερον υπάρχουν οι εγκύκλιες που αναφέρουν :

 

Εγκ 3 Παρ. 2α : Απαγορεύεται η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4178/13 αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης ή του οικισμού, με την επιφύλαξη του εδαφίου δ της παρ. Γ του άρθρου 9 του νόμου. Στην έννοια των κοινοχρήστων χώρων της πόλης δεν περιλαμβάνονται οι εγκεκριμένοι κοινωφελείς χώροι της πόλης. Η εξαίρεση αφορά αποκλειστικά δικαιούχους αποζημίωσης για κατασκευές που προϋφίσταντο της έγκρισης της απαλλοτρίωσης.

Στην παρούσα παράγραφο αναφέρεται το εδάφιο ιστ της παρ. Γ. Κατηγορία 3 του άρθρου 9 και οι παρ. 16 και 22 του άρθρου 23 ν. 4178/13.

Εγκ 3 Παρ. 2βΣτην παρούσα παράγραφο αναφέρεται το εδάφιο ιστ της παρ. Γ. Κατηγορία 3 του άρθρου 9 ν. 4178/13.

Εγκ 3 Παρ. 2γΣτην παρούσα παράγραφο αναφέρεται το εδάφιο ιστ της παρ. Γ. Κατηγορία 3 του άρθρου 9 ν. 4178/13.

Δεν εχεις αντιληφθει το πνευμα μου

 

Ο Νομος λεει το εξης

ιστ. Αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας, έως 5% και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού 2% και κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2.
 
ΚΑΙ κατα παρεκκλιση οσων αναφερεις εσυ.
Αν δεν υπηρχε αυτο το ΚΑΙ, τοτε θα ισχυε το ιστ ΜΟΝΟ στις περιπτωσεις που αναφερεις.
Τωρα επι της ουσιας σου λεει τι?
Οτι οποτε εχεις επεκταση εως 5%, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙς ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, βαλτο κατηγορια 3 και καθαριζεις.
 
Ερχεται τωρα η ερωταπαντηση του ΥΠΕΚΑ που προσωπικα εχει βαρυτητα, εν αντιθεσει με τις ερωταπαντησεις τοπικων ΤΕΕ η της Λεμπεση και σου λεει τα εξης
 
Στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας συμπεριλαμβάνεται και η διάσταση του ύψους (Παρ. Γ Κατηγορία 3 εδάφιο ιστ);
Ναι, στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου συμπεριλαμβάνεται και η διάσταση του ύψους.

 

 
 
Οποτε ποιος ο λογος να μην το χρησιμοποιησω απο τη στιγμη που και το ιδιο το υπουργειο μου διδει αυτο το δικαιωμα?
Θα επικαλεστω στην τεχνικη μου εκθεση τη συγκεκριμενη ερωταπαντηση του ΥΠΕΚΑ για να δικαιολογησω την επιλογη μου και καθαριζω!
 
Η ερωτηση μου τωρα ειναι αλλη.
Εχω και καταληψη Η/Χ παραλληλα. Εκεινη τη βαζω με ΥΥ ή στην Κατηγορια 3 που τακτοποιω την ΥΥ συμπεριλαμβανεται και αυτο και καθαριζω μονομιας?
Link to comment
Share on other sites

Έχω κτίριο με Ισόγειο, Α' όροφο και μικρή αποθήκη στο δώμα η οποία έχει στέγη με κεραμίδια. Κάθε όροφος είναι αυτοτελής, με ξεχωριστή είσοδο αλλά όχι ξεχωριστή ιδιοκτησία με κάποιο συμβόλαιο.

 

- Εκτός σχεδίου

- Χωρίς Άδεια

- Χωρίς σύσταση, ένας ιδιοκτήτης.

 

Έχω μία απορία τι γίνεται με το ύψος. Το μέγιστο ύψος εκτός σχεδίου είναι 7,50 + 1,50 για στέγη.

post-86-0-42828300-1418907068_thumb.jpg

Ερωτήσεις

 

1) Με πιάνει το +1,50 επιτρεπόμενο ύψος επειδή έχω την στέγη στην αποθήκη στο δώμα ?

 

2) Αγνοώντας την στέγη και το +1,50, συμφωνείτε ότι στην περίπτωση μου ότι η υπέρβαση ύψους είναι h,κτιρίου / 7.50 όπως τα δείχνω στο σχήμα με την αφετηρία μέτρησης υψών που δείχνω λόγω κεκλιμένου οικοπέδου ?

 

3) Το βασικότερο, εφόσον έχω υπέρβαση ύψους στην αποθήκη στο δώμα, επειδή δεν υπάρχει σύσταση η υπέρβαση ύψους πάει σε όλο το κτίριο ή μόνο στην αποθήκη ? (edit: τώρα είδα το τροποποιημένο παράρτημα του 4178 όπου αναφέρει ότι αν έχουμε τμήμα κτιρίου με ΥΥ βάζουμε την επιφάνεια του τμήματος).

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

 

Σε διώροφη οικοδομή με υπόγειο χωρίς σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών (με δυο  εκδοθείσες Ο.Α. η τελευταία αφορά στην προσθήκη ορόφου).Το υπόγειο έχει ξεμπαζωθεί από τρεις πλευρές και εξακολουθεί να έχει βοηθητική χρήση (αποθήκη), το δάπεδο του υπογείου έχει υλοποιηθεί στη στάθμη που προβλεπόταν στην Ο.Α.  αφού στην κύρια όψη που έχει πρόσωπο στον δρόμο είναι στο 0.00 έχει όμως μεγαλύτερο ελεύθερο ύψος από αυτό που προβλεπόταν στην Ο.Α.  κατά 0,25 εκατοστά. Στο ισόγειο έχει γίνει μια προσθήκη κατ’ επέκταση στατικά ανεξάρτητη, ο τελευταίος όροφος δεν έχει υπερβάσεις.

 

Το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής είναι 7,50μ + στέγη  απ’ την πλευρά που έχει ξεμπαζωθεί  έχω υπέρβαση ύψους 1,40 μ ,  το ερώτημα είναι αν συντρέχει υπέρβαση ύψους στον τελευταίο όροφο ή αν μπορώ να ακολουθήσω την παραγρ.2 το άρθρου 19 δηλαδή ξεμπάζωμα. Γνώμη μου είναι πως όχι…

 

Η θέση του HD ( προφορική πάντα) όσον αφορά τον υπολογισμό του ποσοστού των υπερβάσεων για την  κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών              είναι ότι συνυπολογίζονται όλοι οι υπέργειοι χώροι Κ.Χ.  και   Β.Χ. (και της κατηγορίας 3 και αυτών που υπολογίζονται με αναλυτικό) που αυξάνουν τη δόμηση και την κάλυψη. Με βάσει αυτήν την λογική θα έπρεπε να  υπολογίσω υπέρβαση δόμησης για το υπόγειο σαν Κ.Χ.  παρόλο που δεν υπάρχει αλλαγή χρήσης  και όχι υπέρβαση ύψους στον τελευταίο όροφο….  

 

Ποια η γνώμη σας…

Link to comment
Share on other sites



nik

ΦΕΚ 270/Δ/85

7. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) και το μέγιστο ύψος αυτών μετρούμενο από το γύρω έδαφος αυτών (φυσικό ή διαμορφωμένο κατά την επόμενη παράγραφο 10), σε επτά και μισό (7,50) μέτρα

Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων, απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθ-87 του νδ-8/1973 περί ΓΟΚ/73. 

Σε περιπτώσεις κατασκευής κεκλιμένης στέγης, το κατά τα ανωτέρω μέγιστον ύψος προσαυξάνεται κατά 1,20 μ. 

 

Όμως το παραπάνω θεωρώ ότι έχει εφαρμογή σε κτίρια με νόμιμη άδεια.

Δηλαδή αν κατά τη μελέτη προβλεπόταν διώροφη οικοδομή με στέγη. (στα εκτός σχεδίου συνήθως η στέγη δεν είναι υποχρεωτική εκτός αν υπάρχουν ειδικοί όροι δόμησης).

Στη δική σου περίπτωση έχεις μια παντελώς αυθαίρετη κατοικία,  η οποία είναι τριώροφη και συνεπώς όχι μόνο δεν έχει στέγη πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, αλλά αντιθέτως έχει την αποθήκη ως τρίτο όροφο η οποία επικαλύπτεται με κεραμοσκεπή.

Το μέγιστο ύψος για διώροφο είναι τα 7.5 μ. Κατά τη γνώμη μου αυτό θα θεωρήσεις ως βάση και θα έχεις υπέρβαση ύψους 2 μ/7.5 μ=26,66%>20%--->συντ. προσαύξησης 1.40.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

παυλο η μετρηση σε καθε οψη γινεται απο το φυσικο ή διαμορφωμενο εδαφος μπροστα απο αυτη. σωστά?

πως ο nik εχει ορισει αυτη την αφετηρια μετρησης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.