Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Το θέμα είναι ότι οι υπάληλοι στις Πολεοδομίες ακομη και εμείς σε αυτό το Φόρουμ μοιραζόμαστε σε δύο στρατόπεδα που το καθένα έχει λογικά και ισχυρά επιχειρήματα, το ενα που λέει τα βάζεις όλα υπολογίζοντας και  ντόμινο παραβάσεις και το άλλο που προσπαθεί να εξορθολογήσει τον νόμο και το πνέυμα αυτού.

Έγω θα έλεγα οτι βρίσκομαι στο μεταίχμιο αυτων των δύο και αυτό είναι το πρόβλημα μου. Το πρόστιμο στην προκειμένη περίπτωση είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ και μια αλλαγή σε έναν μόνο συντελεστή τετραγωνιδίου αυξάνει ή μειώνει το πρόστιμο κατα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, γι' αυτό και προσπαθώ να είμαι όσο και πιό σίγουρος μπορεί να είναι κανείς με το ισχύον νομικό πλάισιο.

 

Όσον αφορά τον υπολογισμό του προστίμου και στην προσπάθεια  ερμηνείας τους πνέυματος του νόμου πολύ ευκολα ο οποιοσδήποτε καταλήγει σε αντιφάσεις και εξηγούμαι: απο την μία ο νόμος σου λέει ότι χώροι που βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτή της Ο.Α. και διατηρούν την χρήση για την οποία προοριζόταν καθώς και η επιφάνεια της εξωτερικής τοιχοποιίας κ.α. ότι  το εμβαδό αυτών των επιφανειών αφαιρείται απο τον υπολογισμό του προστίμου.   Επίσης σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ¨εντός του περιγράμματος νομίμως υφισταμένου κτηρίου δεν εφαρμόζεται συντελεστής κάλυψης¨ ή σε άλλο σημείο  ¨δέν εφαρμόζεται συντελεστής υπέρβασης ύψους στις περιπτώσεις που τι αυθαίρετο ή η αυθαιρεσία δέν υπερβαίνει το ύψος του νομίμως υφιστάμενου κτηρίου¨

Με αυτα και με άλλα είναι που κάθεσαι και σκέφτεσαι το πνέυμα του νόμου και το τί ήθελε να μας πεί ο ποιητής και αλλα τέτοια. Οπότε στο τέλος λές δεν μαμιετε και κάνεις ότι σου κατεβάσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε υπόγειο κτιρίου με άδεια ΓΟΚ 85 και χρήση αδείας "κατάστημα"  , έχει εγκατασταθεί φανοποιείο.

Για την τακτοποίησή του υπογείου πρέπει να βάλω εκτός από ΥΔ και αλλαγή χρήσης ? 

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή στην άδεια το υπόγειο φαινόταν κατάστημα???

Αν ναί τότε έχεις αλλαγή χρήσης από κύρια σε κύρια ->με αναλυτικό.

 

Αλλιώς αν το υπόγειο ήταν βοηθητικός χώρος και δεν μετρούσε στη δόμηση τότε πας με ΥΔ μειωτικού συντελεστή (εφόσον παραμένεις σε υπόγεια στάθμη)

 

Συντελεστή αλλαγής χρήσης σε καμία περίπτωση. Αφορά μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις εκτός σχεδίου όπου υπάρχει υπέρβαση του συντελεστή δόμησης για δεδομένη χρήση

Link to comment
Share on other sites

Στην αδεια είναι ισογειο καταστημα και το υπογειο ειναι βοηθητικος χωρος.

Ειναι σαφως ΥΔ μειωτικου συντελεστη.

 

Αλλά εφ'όσον το φανοποιείο είναι διαφορετική χρήση από το κατάστημα δεν πρέπει να βάλω και αλλαγή χρήσης ?

Link to comment
Share on other sites

Είχες ισόγειο κατάστημα με υπόγειο βοηθητικό χώρο που έχουν σήμερα και τα 2 χρήση φανοποιοίου.

 

Για το ισόγειο η αλλαγή χρήσης υπολογίζεται από κύρια σε κύρια με αναλυτικό προϋπολογισμο.

 

Για το υπόγειο η αλλαγή χρήσης από βοηθητική σε κύρια υπολογίζεται για το πρόστιμο σαν υπέρβαση δόμησης μειωτικού συντελεστή. Ο συντελεστής αλλαγής χρήσης χρησιμοποιείται μόνο σε περιοχές εκτός σχεδίου όπου επέρχεται υπέρβαση της επιτρεπόμενης δόμησης για συγκεκριμένη χρήση.

 

Δες το άρθρο 19

"Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης από βοηθητική χρήση σε κύρια, χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου υπολογίζεται η υπέρβαση συντελεστή δόμησης που προέκυψε λόγω της αυθαίρετης αλλαγής και δεν υπολογίζεται ο ειδικός συντελεστής αλλαγής χρήσης κατά το Παράρτημα Α΄ του παρόντος."

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε διώροφο κτίριο έχω στο ισόγειο τμήμα του 50 τ.μ. που με βάση την άδεια ήταν αποθήκη. Τα υπόλοιπα 30 τ.μ. του ισογείου οικία. Έχει γίνει αλλαγή χρήσης της αποθήκης σε οικία, πρέπει να πάω σε φύλλο καταγραφής ή θα μπορούσα με αναλυτικό ? (χλωμό) Ρωτάω επειδή νομίζω ότι η χρήση της αποθήκης σε οικία μπορεί να λογιστεί ως κύριας χρήσης χώρος. Για πείτε καμιά γνώμη. Αν πάω με φκ προκύπτει πρόστιμο 3500 ευρώ και το θεωρώ βαρύ.

Link to comment
Share on other sites

Τα 50τ.μ. στην άδεια προσμετρήθηκαν στον Σ.Δ;; Αν ναι, πας με αναλυτικό για την αλλαγή χρήσης. Αν όχι τότε έχεις παράβαση υπέρβασης δόμησης ΚΧ.

Link to comment
Share on other sites

Ν4178 αρθρ.19 παρ5:


"Για αυθαιρετες αλλαγές  χρήσης από βοηθητική χρήση σε κύρια, χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου υπολογίζεται η υπέρβαση συντελεστή δόμησης που προέκυψε λόγω της αυθαίρετης αλλαγής και δεν υπολογίζεται ο ειδικός συντελεστής αλλαγής χρήσης"


Εσυ δεν έχεις καμία υπέρβαση συντελεστή. 0!


 


και εγκύκλιος 4 αρθρ.19 παρ.5


"Διευκρινίζεται ότι η διατύπωση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης...όπου εφαρμόζεται συντελεστής δόμησης αφορά στις περιπτώσεις χώρων που η επιφάνεια πρό της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης δεν επαύξανε το συντελεστη δόμησης.."
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.