Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α23] Δυνατότητα έκδοσης Οικ. Αδείας


Recommended Posts

Ισχύει ή προηγούμενή απάντησή, νομιμοποιεις το εντός προδιαγραφών μαζί με την προσθήκη και το εντός Δ ρυθμίζεται για 30 χρόνια

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι και φίλοι γεια σας,

 

θα ήθελα να σας συμβουλευτώ για μια περίπτωση που αφορά κτίριο με χρήση κατοικίας και ταβέρνας σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 2000. Το κτίριο έχει εν μέρη κατασκευαστεί με Ο.Α.  και έχω τις εξής απορίες:

 

Η  Άδεια νομιμοποίησης μπορεί να προβλέπει πραγματοποίηση απαραίτητων εργασιών ώστε το κτίριο να έχει τη μέγιστη δυνατή συμμόρφωση με τους ισχύοντες όρους δόμησης;

 

Συγκεκριμένα αναφέρω τις ακόλουθες εργασίες:

 

1) Στην αρχική Ο.Α.  το υπόγειο προβλέπονταν να μπαζωθεί πράγμα που δεν έγινε. Μπορεί να προβλεφθεί το μπάζωμα στην Άδεια Νομιμοποίησης;

 

2) Στο ίδιο υπόγειο, κατά παρέκκλιση της αρχικής Ο.Α.  κατασκευάστηκε χώρος με χρήση κατοικίας (Κ/Χ).  Στην Άδεια Νομιμοποίησης μπορεί να προβλεφθεί η μετατροπή της κατοικίας σε αποθήκη και χώρο καυστήρα (Β/Χ);

 

3) Υπάρχει ένα αυθαίρετο ορθογώνιου περιγράμματος μεταλλικό κεραμοσκεπές στέγαστρο το οποίο εφάπτεται στη μια πλευρά του κτίσματος.  Οι υπόλοιπες τρεις πλευρές του έχουν "κλειστεί" με τζάμια  δημιουργώντας  με αυτό τον τρόπο κύριο χώρο που προσμετρείται στο Σ.Δ. Είναι δυνατό μέρος του κύριου  χώρου να "ανοιχθεί" ώστε να μετατραπεί σε Ημιυπαίθριο χώρο και να μειωθεί έτσι ο Σ.Δ;

 

Οι άνω εργασίες είναι απαραίτητες ώστε το κτίριο να καταστεί σύννομο με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.  Η Άδεια Νομιμοποίησης, επιτρέπει τις εργασίες αυτές; Προβλέπονται γενικότερα νέες εργασίες σε μια Άδεια Νομιμοποίησης;
 

Link to comment
Share on other sites

Θα βγάλεις άδεια "νομιμοποίησης και .....(άλλων εργασιών, π.χ. επιχωμάτωση, μετατροπή χώρου κατοικίας σε αποθήκη, κτλ.)".

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα. 

 

Σε ισόγεια κατοικία που υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί Ο/Α, έχει υποβληθεί στον 4014 και έχει πληρωθεί το παράβολο και έχει μεταφερθεί στον 4178/13, τα 3 χρόνια για την έκδοση της Ο/Α μετράνε από την ημερομηνία υποβολής στον 4014 ή στον 4178?

 

Συγγνώμη αν έχει απαντηθεί ήδη, διάβασα τα περισσότερα μην εδώ όπως και τις εγκυκλίους.

Link to comment
Share on other sites

Μετράει η ημερομηνία της μεταφοράς στον 4178.

Edited by vagiotis
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι. έχω περίπτωση με αυθαιρεσία προς τακτοποιηση (κατηγ. 1 και κόστος προφανώς 500 ευρω), και επιπλέον αλλη αυθαιρεσια 12 τμ (καινούρια), που θα πάνε προς έκδοση αδείας νομιμοποιησης (μαζι με ανεγερση παραδιπλα). Επισης τα 12 τμ ως νεα περνουν και απο επιτροπή παραδοσιακού. Για να γινει στο μεταξυ σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και μεταβιβαση μεριδιου οικοπεδου (ωστε να γινει και η ανεγερση), αναφερει ο νόμος πληρωμή του 30% και έκδοση βεβαιωσης (αρ. 23 παρ. 1 και 2).

-Πού αφορά το 30%???? στα 500 ευρω της άλλης παράβασης (οποτε ετσι και αλλιώς καλυπτόμαστε?), ή στο ποσο που θα ειχαμε εάν και τα 12 τμ πηγαιναν για ρυθμιση και οχι νομιμοποιηση??  εχει ξαναρωτηθει πιο παλια αλλα τότε δεν υπηρξε σαφης απαντηση απο οσο εψαξα. μήπως ετυχε σε κάποιον στην πορεία?

-  υποθετω οτι σε καθε περιπτωση για την εκδοση βεβαιωση θα πρεπει να γινει ξεχωριστη δηλωση,αφου αυτη θα παραμενει ανοιχτη ακομα και μετα το 30% λογω εκδοσης αδειας, σωστά???

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

στην περίπτωση ένταξης στον 4178 και έκδοση άδειας νομιμοποίησης, τι κρατήσεις έχει ο μηχανικός; 

 

Από το σύστημα αμοιβών βγαίνουν; Το τσμεδε σε τι ποσοστό είναι; Επί της νόμιμης;

Link to comment
Share on other sites

 

 

Υ.Γ. συμβουλή που μου είχε δώσει μία μεγάλη γάτα των στατικών της Θεσσαλονίκης. Μου είχε πει:

"Σε όλες τις μελέτες ελέγχου υφιστάμενου, θα βάζεις τουλάχιστον μία, έστω ελάχιστη ενίσχυση..."

γιατί στο είπε αυτό;

αυτό σημαίνει έκδοση ΑΔ κλπ..

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Θέλω να εκδώσω Οικοδομική Άδεια σε δυώροφη μονοκατοικία σε οικισμό (όχι παραδοσιακό).

Οι παραβάσεις είναι άυξηση του εμβαδού του κτιρίου, επέκταση του υπογείου (εντός του νέου περιγράμματος) και υποβιβασμός της στάθμης του και μη πραγματοποιήση του συνόλου του μπαζώματος με αποτέλεσμα το υπόγειο να προεξέχει από το έδαφος 1,80μ και όχι 1,50μ που λέει η άδεια.

Υπάρχει περιθώριο Δόμησης, πλάγιων αποστάσεων Δ.

Η ερώτηση μου είναι εαν η Ο.Α. του κτιρίου μπορεί να βγει θεωρώντας ότι το κτίριο έγινε χωρίς την παράβαση του ξεμπαζώματος (οπότε να μην έχω πρόβλημα με το υπέρβαση ύψους που προκύπτει 7,80μ αντί 7,50μ) και να δηλώσω μια παράβαση αναλυτικού προϋπολογισμού για το ξεμπάζωμα και το οποίο θα δηλωθεί στο διάγραμμα δόμησης.

 

Ευχαριστώ

Edited by thanos ant
Link to comment
Share on other sites

Το σίγουρο είναι ότι η νομιμοποίηση με βάση το άρθρο 23 για έκδοση άδειας εντός τριετίας θα κολλήσει στην υπέρβαση ύψους.

Θεωρώ ότι πρέπει να υπαχθεί στη ρύθμιση η μη πραγματοποίηση της επιχωμάτωσης και με αναλυτική περιγραφή στην Τ.Ε να εξηγηθεί ότι με βάση το άρθρ. 19 παρ. 2 του ν. 4178 το πρόσθετο ύψος που προέκυψε εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης τουΠ.Χ,  δεν προσμετράται για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Καλύτερα όμως να μεταβείς στην οικεία Υ.ΔΟΜ και να ρωτήσεις από πριν, γιατί μπορεί να το ερμηνεύουν διαφορετικά και να κολλήσει η άδεια. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.