Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α23] Διαφορετική διαμερισμάτωση


Recommended Posts

Συνάδελφοι έχω την εξής απορία σε περίπτωση ισογείου καταστήματος (όπως φαίνεται στην άδεια) το οποίο στην πραγματικότητα έχει χωριστεί σε δύο καταστήματα τα οποία κατέχουν διαφορετικοί ιδιοκτήτες βάση συστάσεως αν ο ένας από τους δύο τακτοποιήσει την διαφορετική διαμερισμάτωση το 500αρικο καλύπτει και τις δύο ιδιοκτησίες? Ή πρέπει να γίνουν δύο διαφορετικές δηλώσεις και από τους δύο ιδιοκτήτες και να πληρώσει ο καθένας από ένα 500αρικο?

Μπορεί και ο ένας ιδιοκτήτης να κάνει τη δήλωση, με μια γραπτή συναίνεση του άλλου. Έτσι το κόστος θα πάει στο μισό για τον καθένα. Μελλοντικά, αν απαιτηθεί βεβαίωση για μεταβίβαση, μπορεί ο ιδιοκτήτης που δεν έκανε τη δήλωση, να κάνει χρήση της υπαγωγής για τη διαμερισμάτωση, με αναφορά, μέσω του μηχανικού του, στον ηλεκτρονικό κωδικό της, στα σχόλια της βεβαίωσης.

Αν ο άλλος ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να συμμετάσχει, ο πελάτης σου μπορεί να προχωρήσει κανονικά στη δήλωση μόνος του.

 

Από εγχειρίδιο χρήσης του ΤΕΕ:

 

16. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΣΗ

Με βάση την παρ. 10 του άρθρου 23 Ν. 4178/2013, στην περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης πληρώνονται 500 ευρώ πρόστιμο και όχι παράβολο.

Όταν η διαμερισμάτωση είναι η μοναδική παράβαση, επιλέγετε το αντίστοιχο πεδίο του ΦΚ και κατά την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται μόνο η πληρωμή του τέλους ανταπόδοσης. Μετά την εξόφλησή του, η εντολή πληρωμής του προστίμου θα εμφανιστεί κατά την προώθηση σε «Υπαγωγή».  

Σε περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης μαζί με άλλες αυθαιρεσίες, καταβάλλεται το παράβολο που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες αυθαιρεσίες και το πρόστιμο των 500 ευρώ για την διαμερισμάτωση, προστίθεται στο συνολικό πρόστιμο.

Για να γίνει αυτό, η διαμερισμάτωση δηλώνεται ως 1 λοιπή παράβαση, χωρίς να κάνετε αναλυτικό προϋπολογισμό. Μπορείτε να δηλώσετε σε χωριστό ΦΚ τη λοιπή παράβαση της Διαμερισμάτωσης, αναγράφοντας στην περιγραφή του "ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΣΗ".

Η διαμερισμάτωση αφορά το σύνολο του ορόφου, οπότε μπορεί να γίνει μια δήλωση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη. Εάν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ιδιοκτητών, μπορεί να δοθεί βεβαίωση μεταβίβασης και για άλλη ιδιοκτησία. Στη περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να εκδώσετε χωριστή βεβαίωση, αναφέροντας στη τεχνική περιγραφή τον α/α της δήλωσης αυθαιρέτου που ρυθμίστηκε η διαμερισμάτωση.

βλ. και Εγκύκλιο 3 του ΥΠΕΚΑ (1/10/2013), Παράρτημα 1, Διευκρινίσεις κατ’ άρθρο  α/α 62.

 

62)     Παρ.  10  :  Καταβάλλεται  παράβολο  500  ευρώ  ανά  όροφο  και  την  αίτηση  υποβάλλει 

οποιοσδήποτε ενδιαφερόµενος ιδιοκτήτης διαµερίσµατος. Σε περίπτωση που η αποτύπωση 
του ορόφου έχει γίνει µε τη συναίνεση των λοιπών ιδιοκτητών διαµερισµάτων του ορόφου η 
υπαγωγή καλύπτει και αυτούς. 
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Άρα αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να βάλεις μαζί με την διαμερισμάτωση άλλες παραβάσεις αναλυτικού προϋπολογισμού στο ίδιο 500αρικο σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Eκτός αν είσαι κατηγορία 1 οποτε ολα 500ευρω

βεβαια οταν βαζεις διαμεριμσατωη και κατηγορια 1, το συστημα του τεε σου βγαζει μηνυμα οτι δνε μπρουν να συνδυαστουν η διαμερισματωση με την κατηγορια 1

Link to comment
Share on other sites

Και δεν μου λέτε αν η διαφορετική διαμερισμάτωση έχει γίνει σε ισόγεια καταστήματα δεν πιστεύω να υπάρχει υποχρέωση για στατική επάρκεια αν αυτή είναι η μόνη αυθαιρεσία(η διαφορετική διαμερισμάτωση του καταστήματος του συγκεκριμένου πάει κατηγορία 2)? 

Edited by johnjohn1
Link to comment
Share on other sites

Αν η  διαμερισμάτωση τακτοποιεί ανακρίβειες μεταξύ της ΟΑ και της σύστασης, τότε τι γίνεται στην εξής περίπτωση:


 


Στην ΟΑ, έχω  διαμέρισμα Α 60τμ και διαμέρισμα Β 90τμ.


Στα συμβόλαια, έχω τα ίδια στοιχεία, 60τμ και 90τμ (δεν έχω στα χέρια μου την κάτοψη του συμβολαίου).


Στην πράξη όμως το Α έγινε 50τμ και το Β 100τμ.


Δεν έχω άλλη παράβαση.


 


Άρα μιλάμε για διαμερισμάτωση και 500Ε (και μετά προχωράω σε διόρθωση σύστασης πχ για μεταβίβαση) ή καταπάτηση που λύνεται εξαρχής συμβολαιογραφικά (ή στη χειρότερη δικαστικά)?


Στη διαμερισμάτωση γενικά, δηλώνει ένας μόνο και οι υπόλοιποι αναφέρονται στην αρχική αίτηση. Έχει σημασία αν δηλώνει αυτός που χάνει 10τμ ή αυτός που κερδίζει? Ο 'μικροτερος' μπορεί να υποβάλει δήλωση, αφού δεν έχει αυξηθεί τίποτα και δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις?


 


Το καλό είναι πως είναι συγγενείς, με καλές σχέσεις και θα τα βρούν μεταξύ τους (ή έτσι μου λένε...).


Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Με ένα άλλο ερώτημα θα απαντούσαμε στο παραπάνω. Έστω ότι είχες από άδεια 60 και 90. Υφιστάμενη κατάσταση 60-90 και σύσταση 50-100. Εκεί δεν θα χρειαζόταν διαμερισμάτωση, διότι ο έλεγχος γίνεται με τα εγκεκριμένα σχέδια.

Στη περίπτωσή σου έχεις τον "ορισμό" της διαμερισμάτωσης.

 

Η δήλωση για τη διαμερισμάτωση μπορεί να γίνει από τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος με όποια επιφάνεια και αν έχει. Αν ο άλλος συναινέσει (και έτσι προφανώς επιμερίζεται το κόστος) η δήλωση θα καλύπτει και αυτόν σε ενδεχόμενη δικαιοπραξία στο μέλλον. 

Δηλαδή, αυτός που σήμερα δεν κάνει τη δήλωση (αλλά συναινεί και πληρώνει την αναλογία του), αύριο που θα πουλήσει το διαμέρισμα θα δώσει στο μηχανικό του τον ηλεκτρονικο κωδικο και στα σχόλια της βεβαίωσης θα αναγραφεί ότι το τάδε διαμέρισμα έχει ρυθμιστεί με την τάδε δήλωση.

 Αυτό που σίγουρα θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να ανέβει στο σύστημα και να καταγραφεί στην τε της δήλωσης είναι ότι ο τάδε όμορος ιδιοκτήτης έχει συναινέσει για την εν λόγω δήλωση διαμερισμάτωσης, ώστε να φαίνεται στην αρχική δήλωση και στη συνέχεια να αποδεικνύεται σε κάθε βεβαίωση μεταβίβασης.

 

υ.γ δες και την εγκ. 35/17-12-2012 των συμβολαιογράφων που αφορούσε μεν το ν. 4014 αλλά είναι ένας καλός "μπούσουλας" για διάφορες περιπτώσεις που απαιτείται τροποποίηση σύστασης προκειμένου να πραγματοποιηθεί μεταβίβαση.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ισόγειο κατάστημα στην άδεια έγιναν 2 κατοικίες ενώ κατασκευάστηκε και μια πέργκολα.

 

μπορώ να βάλω όλες τις παραβάσεις στις λοιπές..???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.