Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α23] Διαφορετική διαμερισμάτωση


Recommended Posts

Συνάδελφοι μια ερώτηση :

 

έχοντας περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης (οροφοδιαμέρισμα στην άδεια, περίπου 200τμ το οποίο έγινε 2 διαμερίσματα στην πράξη) και μια ακόμα αλλαγή σε σχέση με τα σχέδια της άδειας, δηλαδή έναν εξωτερικό τοίχο ο οποίος έχει μετακινηθεί περίπου 1,60μ προς το εσωτερικό του διαμερίσματος δημιουργώντας έναν ημι-υπαίθριο χώρο , αρχικά σκέφτηκα να δηλώσω σε ένα φύλλο καταγραφής τη διαμερισμάτωση και σε ένα δεύτερο μια λοιπή πολεοδομική παράβαση για να πιάσω και τον ημι-υπαίθριο.

 

Όταν το επιχείρησα το σύστημα μου έβγαλε ότι ''διαφορετική διαμερισμάτωση βάζουμε μόνο όταν πρόκειται για τη μοναδική παράβαση στην ιδιοκτησία και όταν έχουμε και άλλες παραβάσεις μπαίνει σαν λοιπή πολεοδομική παράβαση. Οπότε γεννήθηκε η απορία, μήπως και γλιτώσει η ιδιοκτήτρια το δεύτερο 500άρικο :

 

Η διαμερισμάτωση χρειάζεται αναλυτικό υπολογισμό σε αυτές τις περιπτώσεις , οπότε να κοιτάξω μήπως ''χωράει'' και η αλλαγή της τοιχοποιίας, ή δε γλιτώνουμε τα δύο 500άρικα ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

η διαμερισμάτωση, όταν υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες, καταχωρείται ως μια λοιπή ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ παράβαση χωρίς αναλυτικό. Λεπτομέρειες στο εγχειρίδιο χρήσης του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

το διπλό πεντακοσάρι δεν το γλιτώνεις , θέλεις ένα ΦΚ για τη διαμερισμάτωση που θα μπει ως 1 λοιπή παράβαση χωρίς αναλυτικό και στον τίτλο θα γράφεις διαφορετική διαμερισμάτωση (όπως λεέι και ο συνάδελφος παραπάνω) και δεύτερο ΦΚ για τον αναλυτικό του ημιυπαιθρίου. αν θυμάμαι καλά θα αυξηθούν και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς λόγω του αναλυτικού. οριακά θα μπορούσες να δεχτείς τη δημιουργία ημιυπαιθρίου σαν τμήμα της διαφορετικής διαμερισμάτωσης να το αποτυπώσεις και να βάλεις το καινούργιο σχέδιο αποτύπωσης. αλλιώς πας για 1000 όπου με εφαπαξ καταβολή θα γίνει 800 (έκπτωση 20%)

Link to comment
Share on other sites

το ερωτημα του saou  αφορουσε

 

α]  διαφορετικη διαμερισματωση

και  β] μετατοπιση ενος εξωτερικου τοιχου του διαμερισματος που δημιουργησε-εκ των πραγματων- εναν ΗΧ

 

ερωτημα

Θα μπορουσε να θεωρηθει οτι εγινε μικροτερο το διαμερισμα και αυτο δεν αποτελει αυθαιρεσια, αφου ο ΗΧ δεν "αυξησε" τα τμ. του διαμερισματος?

 

Αν ναι, τοτε εχουμε μονον μια διαμερισματωση

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Δημήτρη,

Στη περίπτωση του συναδέλφου, αφού υπάρχει μια παράβαση (διαμερισμάτωση) τακτοποιούνται τα πάντα στην Ο.Ι.

Αν υποθέσουμε ότι δεν είχαμε διαμερισμάτωση, αλλά μόνο αυθαίρετη δημιουργία Η.Χ λόγω εκ κατασκευής ανέγερσης του εξωτερικού τοίχου εσώτερα. Πέρα από την αλλαγή όψης (η οποία θα μπορούσε να μην τακτοποιηθεί αν είχαμε μόνο έλεγχο για μεταβίβαση) δημιουργείται και διαφοροποίηση χρήσης λόγω του Η.Χ, οπότε αυτή δεν μπορεί να την παραβλέψουμε, διότι στο λεκτικό της βεβαίωσης θα υπογράψουμε ότι στην Ο.Ι δεν  υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές καθ υπέρβαση της δόμησης, κάλυψης, ύψους και αλλαγής εγκεκριμένης χρήσης.

(ορισμός Η.Χ κατά ΓΟΚ 85: 32. Ημιυπαίρθιος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων")

Επίσης, η κατασκευή Η.Χ διέπεται από περιορισμούς ποσοστών επί της επιτρεπόμενης δόμησης, για τον έλεγχο τον οποίων, στα πλαίσια της υπαγωγής αυθαιρέτου, ο νομοθέτης μας απάλλαξε, ορίζοντας όμως την κατασκευή του Η.Χ ως μια διακριτή αυθαιρεσία υπολογιζόμενη με αναλυτικό (λοιπή παράβαση).

Link to comment
Share on other sites

αυτο το "αλλαγη χρησης"  ηταν που

εκανε....ενα ενοχλητικο.... κουδουνισμα  στο μυαλο μου οταν το εγραφα.. :smile: :-)

 

[βεβαια,  τι σόι αυθαιρετη αλλαγη χρησης ειναι ενα δωματιο που απο κατοικια του κοψαμε ενα κοματι και εγινε ΗΧ...παλι κατοικια ειναι...απλα ειναι..."εξοχικη"....]

 

αλλα θα ελεγα

 

σωστη η απαντηση σου...

 

τα λεμε

 

υγ

το ακρον αωτον της τυπικοτητας θα ηταν,

να ζητηθει συναινεση της πλειοψηφιας της οικοδομης ή και του 100% των συνιδιοκτητων...

για αλλαγη στην κοινοχρηστη οψη της οικοδομης...απο τοιχο/μπαλκονοπορτα  σε..Η/Χ.... :mrgreen: :mrgreen:

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη συζήτηση η συναίνεση για τις αυθαίρετες αλλαγές όψεων όπως και αν αυτές οι αλλαγές έχουν υλοποιηθεί. Τυπικά θα έπρεπε να ζητάμε συναίνεση αφού πρόκειται για παρεμβάσεις σε κοινόκτητο τμήμα της οικοδομής, αλλά στη πράξη το γνωρίζουμε ότι δεν θα γινόταν ούτε μια δήλωση αν απαιτούσαμε συναίνεση για αυτές τις αλλαγές. 

Έχουμε και τον προγενέστερο νόμο 3843/10 που δεν απαιτούσε συναινέσεις για κλείσιμο Η.Χ, οπότε το κάνουμε "γαργάρα" καλώς ή κακώς.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Διαμέρισμα στην οικοδομική άδεια είναι μεγαλύτερο από την τωρινή κατάσταση, λόγω μετακίνησης τμήματος τοίχου του κοινόχρηστου χώρου προς το διαμέρισμα. Στην περίπτωση αυτή έχω διαμερισμάτωση ή δίνω βεβαίωση; Στην ουσία μεγαλώνει ο κοινόχρηστος εις βάρος του διαμερίσματος. Ουσιαστικά δεν έχω υπέρβαση δόμησης; Αν δώσω βεβαίωση η κάτοψη της πολεοδομίας που θα είναι διαφορετική με την πραγματική κατάσταση δε θα είναι πρόβλημα για τον συμβολαιογράφο;

Link to comment
Share on other sites

θεωρητικά δεν είναι παράβαση κάτι που κατασκευάζεται μικρότερο και εξαιτίας αυτού δεν παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις.

Το διαμέρισμα όχι μόνο δεν καταπατά όμορη ιδιοκτησία ή κ.χ, αλλά αντιθέτως χάνει επιφάνεια.

Όμως, σε ευθεία αναλογία με τη λογικής της διαμερισμάτωσης και επειδή θα ζητηθεί, η υφιστάμενη κάτοψη, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αρθεί η ανακολουθία ανάμεσα στην εγκεκριμένη επιφάνεια, επιφάνεια τίτλου και υφιστάμενη (πραγματική) επιφάνεια, μέσω της μιας λοιπής παράβασης.

Μέσω της δήλωσης θα εισάγεις κάτοψη (παρότι δεν απαιτείται) στο σύστημα αυθαιρέτων.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πως θα το αντιμετωπίσει ο συμβολαιογράφος κατά τη μεταβίβαση το όλο θέμα. Πως δηλαδή θα περιγράψει το μεταβιβαζόμενο το οποίο στην πραγματικότητα έχει μικρότερη επιφάνεια από αυτή της σύστασης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.