Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α23] Διαφορετική διαμερισμάτωση


Recommended Posts

Καλησπέρα ,

Η περίπτωση που έχω είναι : μια αποθήκη 20μ2 σε όροφο (έτσι είναι στην πραγματικότητα),σε ένα κτίριο  γραφείων . Είναι μια ανεξάρτητη ιδιοκτησία  όπως φαίνεται και από τον πίνακα ποσοστών συνιδιοκτησίας ,ο οποίος συμφωνεί με την πραγματικότητα.

 

Στην κάτοψη της αδείας ο χώρος που καταλαμβάνει η αποθήκη δείχνει :μια αποθήκη 4μ2, δίπλα ένα WC  2μ2(ανεξάρτητο από την αποθήκη) , μια κοινόχρηστη σκάλα καθώς και ένα τμήμα του κοινόχρηστου διαδρόμου του ορόφου.

 

Στην δήλωση θα θεωρήσω ότι τα τετραγωνικά (της αποθήκης και του WC) της κάτοψης είναι τα νόμιμα 4+2=6μ2  και τα υπόλοιπα 14μ2 είναι ΥΔ κυριών χώρων. Επίσης θα βάλω και αυθαίρετη κατεδάφιση μεσοτοιχίας που θα υπολογιστεί με αναλυτικό.

Συνάδελφοι είναι σωστή η σκέψη μου ή μου διαφεύγει κάτι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε συνέχεια του παραπάνω μηνύματος  που έγραψα,

 

μπορώ να το παω ολο το προστιμο  μονο  με αναλυτικο ?

 

Επίσης η επιφάνεια και της κοινόχρηστης σκάλας και του κοινόχρηστου διαδρόμου έχουν προσμετρηθεί στην πραγματοποιούμενη δόμηση της αδείας επομένως δεν έχω καμία υπέρβαση, ούτε δόμησης, ούτε κάλυψης του ορόφου ούτε και πλάγιων αποστάσεων.

Αφού υπάρχει και σύσταση οριζοντίου η οποία συμφωνεί με την πραγματικότητα μήπως έχω περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου? άρθρο 23 παρ.10

 

ή   επειδή είδα σε μια απάντηση  #1166 του ΤΕΕ Πελοποννήσου ότι η διαμερισμάτωση έχει την έννοια ανταλλαγής τμημάτων μεταξύ οριζόντιων ιδιοκτησιών ,επομένως δεν μπορεί να δηλωθεί ως διαμερισμάτωση αφού έχω και κατάλληψη κοινόχρηστου χώρου?

 

τι λετε , οι επιλογες που εχω ειναι: 1)YΔ κύριων χωρων + αναλυτικος

                                                                       2)με αναλυτικο

                                                                       3)άρθρο 23 παρ.10

Link to comment
Share on other sites

Πουθενά δεν αναφέρεται ο νόμος για ανταλλαγής τμημάτων μεταξύ οριζόντιων ιδιοκτησιών, αλλά για διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου. 

 

Κατά την άποψή μου έχεις μία διαμερισμάτωση.

 

Ν. 4178 αρθρο 23 παρ10: "Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου, από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ και δεν καταβάλλεται παράβολο."

 

​εγκύκλιος 3: "62) Παρ. 10 : Καταβάλλεται παράβολο 500 ευρώ ανά όροφο και την αίτηση υποβάλλει οποιοσδήποτε ενδιαφερόµενος ιδιοκτήτης διαµερίσµατος. Σε περίπτωση που η αποτύπωση του ορόφου έχει γίνει µε τη συναίνεση των λοιπών ιδιοκτητών διαµερισµάτων του ορόφου η υπαγωγή καλύπτει και αυτούς."

 

χρήσιμο και το  εγγρ ΔΟΚΚ 6883/2014  http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=2dl4NqIAMwI%3d&tabid=777&language=el-GR

Link to comment
Share on other sites

Μα αφού λες ότι περιγράφεται και στον πίνακα ποσοστών ως υφίσταται σήμερα, άρα η οριζόντια ιδιοκτησία υφίσταται, ως έχει, από συμβλαίου σύστασης! Άρα και ΤΕΕ Πελοποννήσου να λάβεις υπόψη πάλι είσαι οκ! Και κατά τη γνώμη μου δεν απαιτείται συναίνεση λόγω κοινοχρήστων καθώς αυτά ορίστηκαν και έγιναν αποδεκτά με τη σύσταση και πώληση από όλους. Επομένως μια διαμερισμάτωση. Αν είναι προ 83 και υπάρχει κάτοψη στη σύσταση η οποία συμφωνεί με την σημερινή κατάσταση μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτήν αντί να κάνεις καινούρια.

-----------------------------------------------------------------

Μα θα μου πεις αν υπάρχει κάτοψη σε συμβόλαιο, μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά και να κάνω καινούρια χωρίς συναίνεση?

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, έχω την εξής περίπτωση πολυκατοικία με διαμερισμάτωση σε έναν όροφο. Η μια ιδιοκτησία μπαίνει μέσα στην άλλη. Ακόμα έχουν υπέρβαση ύψους εως 20%. Συμφωνούν όλοι να ενταχθούν στον νόμο. Θα το κάνω με μια δήλωση στο όνομα του ενός. Ωστόσο η απορία είναι η εξής. Την αίτηση θα την υποβάλει ιδιοκτήτης ο οποίος έχει 80% αναπηρία. Η ερώτηση που τίθεται είναι: η όποια μείωση προκύψει(15% του προστίμου) θα πάει επί του συνόλου των υψών ή μόνο για την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου. Να τονίσω πως περιμένω τον νέο νόμο και θα πάω το ύψος με αναλυτικό.

Edited by glouk
Link to comment
Share on other sites

για τη διαμερισματωση συμφωνω οτι μπορει να γινει με μια δηλωση, η υπερβαση υψους ομως πρεπει να γινει στο ονομα του αλλου ιδιοκτητη με ξεχωριστη δηλωση(ο οποιος απλα θα εχει γλιτωσει την διαμερισματωση λογω της δηλωσης του ομορου του)..μην κανεις κοινη δηλωση

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους. Σε κτίριο γραφείων, σε έναν όροφο σύμφωνα με την οικοδομική άδεια υπάρχουν 10 γραφεία. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει κατασκευαστεί κανένας εσωτερικός τοίχος και ολόκληρος ο όροφος είναι ένας ενιαίος χώρος. Θεωρώ ότι πρόκειται για διαμερισμάτωση. Απαιτείτε συναίνεση από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες του ορόφου; Ή έστω τους όμορους;

Link to comment
Share on other sites

Δεν απαιτείται (από συνιδιοκτήτες άλλων ορόφων)

αλλά αν την κάνει ένας από όλους (τους συν/τες ορόφων) με την συναίνεση των άλλων ή όσων συναινούν

τότε όλοι μαζί οι συναινούντες (και μόνο αυτοί) θα πληρώσουν 1 και μόνο 500€ 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.