Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α09] Κατηγορίες αυθαιρέτων (γενικά)


Recommended Posts

τα προβλεπόμενα να υλοποιηθούν.

Δες τι λεει ο νόμος

 

αα) Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές 
χρήσεις εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγα−
λύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και 
δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολε−
οδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την 
οικοδομική άδεια. Στα ποσοστά αυτά συνυπολογίζονται 
όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και 
τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές 
χρήσης που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3775/2009 
(Α΄ 122), 3843/2010 (Α΄ 62) και 4014/2011 (Α΄ 62). Οι ανω−
τέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται της κατεδά−
φισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας 

του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α΄ 62).

 

Η άδεια προέβλεπε 270. Τα προ 55 υπήρχαν κατά την έκδοση και αποτυπώθηκαν ως νομίμως υφιστάμενα. Άρα η εύρεση κατηγορίας θα προκύψει δια του 270.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην εγκύκλιο συμπληρώνει με την τελευταία προταςη Εντός παρένθεσης αυτά του νόμου.

Γράφει λοιπόν: Στην περίπτωση οικοπέδου/γηπέδου της περίπτωσης 1α του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ του ν. 4178/13 (με οικοδομική άδεια), προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των προϋποθέσεων της Κατηγορίας 4 συνυπολογίζονται στην επιφάνεια των υπολοίπων αυθαιρέτων κατασκευών και η επιφάνεια αυτών οι οποίες έχουν υπαχθεί στους νόμους 3775/2009 (Α ́ 122), 3843/2010 (Α ́ 62) και 4014/2011 (Α ́ 62), που προσαυξάνουν το συντελεστή δόμησης του ακινήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια (δηλ. που αναφέρονται ως πραγματοποιούμενα στο διάγραμμα κάλυψης της οικοδομικής άδειας).

 

Στο δικό μου διάγραμμα κάλυψης αναφέρονται ως πραγματοποιούμενα 398 και οχι 270...και εφόσον θεωρήσουμε και νόμιμες τις αποθήκες που αποτυπώνονται σε αυτο νομίζω μπορω να λάβω σαν παρανομαστή τα 398 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Στο διάγραμμα κάλυψης ορθά ο τότε μηχανικός υπολόγισε τα προβλεπόμενα τετραγωνικά λόγω της ανέγερσης καθώς και τις επιφάνειες των νομίμως υφισταμένων χώρων προ 55. Στο στέλεχος της άδειας ορθά επίσης, καταχωρήθηκε η επιφάνεια 270 τ.μ αυτά δηλαδή που προέβλεπε η άδεια να υλοποιηθουν.

Εσύ θα βάλεις στον παρανομαστή 270 και οχι 398. Στον αριθμητή τα αυθαίρετα.

Link to comment
Share on other sites

Καλως συνάδελφε..Τώρα οςον Αφορά τη σημερινή αποτύπωση,αυτή συμπίπτει σε όλα πέραν της θέσης όπου ένα τμήμα προεξέχει αυτού του σχεδίου κατα κάποια λίγα τετραγωνικά τα οποία σκέφτομαι να τα περάσω ως υπέρβαση δόμησης,κάλυψης. Ποια είναι η άποψη σου;

Link to comment
Share on other sites

Αν το περάσεις σαν υ.δ είναι σαν να παραδέχεσαι ότι ένα τμήμα κατασκευάστηκε μετά το 55.

Νομίζω ότι η πιο καλή λύση θα ήταν να θεωρήσεις ως μη ορθή την τότε αποτύπωση με τεκμηρίωση στη δήλωση και να το θεωρήσεις και στην κατάσταση αυτή ως προ 55 το οποίο δεν απαιτείται να δηλωθεί.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας

Έχω μία περίπτωση οροφοδιαμερίσματος σε Διώροφη οικοδομή με Pilotis με οικοδομική άδεια η οποία εκδόθηκε τον 03-1983.

Η "παράβαση" του συγκεκριμένου διαμερίσματος, αλλά και όλη της της οικοδομής γενικά, είναι ότι έχουν αλλάξει οι διαστάσεις του περιγράμματος (η μία πλευρά του κτιρίου είναι μικρότερη κατά 1 μέτρο και μία άλλη είναι μεγαλύτερη κατά 0,50 μέτρα χωρίς Υπέρβαση Δόμησης και Κάλυψης). Κανονικά θα μπορούσα να το κατατάξω στην κατηγορία 3 με αλλαγή περιγράμματος μέχρι 5% των διαστάσεων, αλλά είναι παραπάνω από 5% η απόκλιση. Επομένως πηγαίνω με αναλυτικό προϋπολογισμό. Η ερώτησή μου είναι σε ποια κατηγορία πρέπει να βάλω την "παράβαση; Κατηγορίες 1 και 2 αποκλείονται γιατί το κτίσμα είναι μετά το 1983, κατηγορία 3 αποκλείεται λόγω του προαναφερθέντως λόγου, κατηγορία 5 δεν είναι γιατί έχει Ο.Α. Επομένως μόνο η κατηγορία 4 μένει, αλλά ούτε σε αυτή μπορεί να υπαχθεί, εφόσον δεν έχει ούτε Υπέρβαση Δόμησης, ούτε Υπέρβαση Κάλυψης, αλλά ούτε και ύψους. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι είναι λάθος η θεώρηση ότι δεν υπάρχει υπέρβαση δόμησης. Διότι η υπέρβαση δόμησης δεν είναι ένα μέγεθος που υπολογίζεται αριθμητικά μόνο αλλά έχει να κάνει και με τη θέση. Εφόσον δεν μπορείς να υπαχθείς στην κατηγορία 3 θεωρώ ότι πρέπει να βάλεις το περίγραμμα της υφιστάμενης οικοδομής πάνω στο περίγραμμα της άδειας και σε ότι εξέχει χρεώνεις υπέρβαση δόμησης πιθανά και κάλυψης.

Αν οι υπερβάσεις σου είναι κάτω απο 40% των εγκεκριμένων είσαι κατηγορία 4 αλλιώς 5.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις υπόψη σου αν αναφέρεται κάπου στον 4178 τι θεωρεί Υ.Δ.; Αν είναι μόνο αριθμητικό μέγεθος ή επηρεάζει και η θέση του ακινήτου; 

Link to comment
Share on other sites

Εγκύκλιος 3, παράρτημα 1 Α

 

"Μετά τα παραπάνω και δεδοµένου ότι οι οικοδοµικές άδειες εκδίδονται και οφείλουν να υλοποιούνται µε ακρίβεια οι εγκεκριµένες µελέτες τους, επισηµαίνουµε ότι ο εντοπισµός των αυθαιρέτων κατασκευών ή των αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης δεν γίνεται µε βάση τα εγκεκριµένα µεγέθη των οικοδοµικών αδειών, αλλά µε τις εγκεκριµένες µελέτες τους"

 

Επίσης όταν αναφέρει ως συγκεκριμένη παράβαση την αλλαγή θέσης (στην Κατηγορία 3) είναι προφανές ότι η θέση παίζει ρόλο.

 

Αλλά και λόγικά σκεπτόμενη δεν θεωρώ ότι είναι σωστή η αντιμετώπιση: είχα 100τ.μ. (κτίριο 10x10) εγκεκριμένη δόμηση, πάω μετράω και βρίσκω 100τ.μ. υλοποιημένα (κτίριο 20x5) άρα θεωρώ πως δεν έχω υπέρβαση δόμησης.

 

Έγω προσωπικά αυτό που εφαρμόζω είναι αυτό που σου είπα παραπάνω: Το περίγραμμα της άδειας πάνω στο περίγραμμα του υφιστάμενου και η διαφορά είναι η υπέρβαση. Εκτός αν υπάγομαι στην κατηγορία 3 δηλαδή τροποποίηση διαστάσεων

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.