Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α30] Παλιές δηλώσεις (Ν. 3843/10 & Ν. 4014/11) και Ν. 4178/13


Recommended Posts

Εχω ολες τις δηλωσεις του 4014 σε οριστικη υποβολη , πληρωμενα εφαπαξ τα προστιμα και ανεβασμενα ολα τα αρχεια. Τωρα με την μεταβαση στον 4178 θα πληρωθει μονο το ποσοστο ανταποδοσης και προχωρω σε νεα οριστικη υποβολη ?(σημειωτεον δεν αλλαζω τιποτα )ή θα πρεπει να υπολογισω παλι το προστιμο με τα νεα δεδομενα? (πχ υπερβαση δομησης αναλογη του ποσοστου συν/σιας  που στον 4014 δεν υπηρχε κατι τετοιο ή με του βοηθητικους χωρους ?).Δηλαδη καλυπτομαι απο τον 4014 και απλα γινεται ενταξη στον 4178?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς δεν είναι υποχρεωτικό να μεταφέρεις τις δηλώσεις. Αν έχεις εντολή από τον πελάτη να μεταφέρεις δήλωση ή αν πρέπει να το κάνεις για να εκδόσεις βεβαίωση τότε μεταφέρεις και αναπροσαρμόζεις τα ΦΚ στον 4178 με τις κατηγορίες και τους συντελεστές κλπ σύμφωνα με τις διατάξεις του 4178. Αν δεν πειράξεις τμ και λοιπές αυθαιρεσίες δεν θα μεταβληθούν τα πρόστιμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Περαιωμένος Η.Χ. με 3843 έχει δηλωθεί μικρότερος κατα 2,00 μ2 ( έχει αφαιρεθεί εσφαλμένα από το εμβαδό και ο τοίχος της ανοιχτής πλευράς  του που δεν υπήρχε στην Ο.Α.).   Θα τον δηλώσω τώρα με τον 4178.

Πως είναι πιο σωστό να δηλωθεί;

1) Ολο το εμβαδό του  και μετά να αφαιρεθεί το πρόστιμο απο τον 3843 ή

2) Μόνο το εμβαδο της διαφοράς (2,00 μ2) που δεν είχε δηλωθεί με τον 3843 η

δεν εχει σημασια και να δω ποιο συμφερει οικονομικα.

Σημειώνω ότι είναι κατηγορία 5.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα

 

Είχα περίπτωση ρύθμισης Η/Χ και αλλαγής χρήσης υπογείου με τον Ν. 3843 όπου το πρόστιμο ήταν ένα Α ποσό.

Επειδή ο πελάτης δεν πρόλαβε να εξοφλήσει τις δόσεις του προστίμου με τον Ν. 3843 αναγκαστικά μπήκε στις ρυθμίσεις του Ν. 4178.

Το πρόστιμο του Ν. 4178 για τις ίδιες αυθαιρεσίες προέκυψε μικρότερο του 3843. Ο πελάτης θέλει να διεκδικήσει το υπερβάλλον ποσό κάτι το οποίο είναι εύλογο.

Βάσει του άρθρου 30, παράγραφος 9 εκδίδεται υπουργική απόφαση που καθορίζονται, μεταξύ άλλων, και οι επιστροφές προστίμων.

Έχει κανείς υπόψη του αν έχει βγει κάποια τέτοια απόφαση?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

letom είσα σίγουρος γι αυτό?

Μου φαίνεται παράλογο πάντως απο τη μια να επιτρέπεται η μεταφορά απο τον 3843 στον 4178, λόγω ανεξόφλητων δόσεων, και απο την άλλη να μην περιλαμβάνεται ο 3843 στις επιστροφές προστίμων.

Άλλωστε ο 4178 σκούπα όλων των υπολοίπων δεν είναι?

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη μεταφορά από 3843 τα πρόστιμα συμψηφίζονται. Αυτό είναι 100% σίγουρο. Άλλο όμως αυτό και άλλο το αν επιστρέφονται τα υπερβάλλοντα πρόστιμα που έχουν πληρωθεί με 3843, κάτι που σίγουρα ισχύει για τις μεταφορές από 4014.

Η διαφορά είναι ότι 4014 και 4178 είναι νόμοι δηλώσεων αυθαιρέτων γενικώς ενώ ο 3843 ήταν για δηλώσεις αυθαίρετων αλλαγών χρήσης σε νόμιμα κτίσματα. Επίσης ο 4178 προέκυψε από ανάγκη αντικατάστασης του 4014, ουσιαστικά οι 2 νόμοι είναι το ίδιο, ενώ ο 3843 είναι ξεχωριστός και ανεξάρτητος.

 

Πρέπει να έχει αναφερθεί ξανά εδώ μέσα για την επιστροφή προστίμων, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το ψάξω πάντως κατά 99% δεν επιστρέφονται πρόστιμα από 3843. Ας επιβεβαιώσει/διαψεύσει κάποιος σύνάδελφος αν ξέρει σίγουρα!

Link to comment
Share on other sites

Για να είσαι 99% σίγουρος σημαίνει ότι έτσι πρέπει να είναι.

Οι σελίδες απαντήσεων στο συγκεκριμένο νήμα είναι αρκετές. Θέλει ψάξιμο. 

Όπως και να χει πάντως ευχαριστώ για την απάντηση letom.

Link to comment
Share on other sites

Δες αυτό από Εγκύκλιο 4:

 

51)  Παρ. 8 :  α)  Οι  αυθαίρετες  κατασκευές  και  αυθαίρετες  αλλαγές  χρήσης  προ  της 28.07.2011, µετά  την  υπαγωγή  τους  στο  ν. 4178/13  εξαιρούνται  της  επιβολής  κυρώσεων  και  δεν οφείλονται  αναδροµικά  βεβαιωµένες  ασφαλιστικές  εισφορές,  οποιοσδήποτε  φόρος  και οποιασδήποτε  µορφής  πρόστιµα  και  τέλη  (όπως  ύδρευσης,  καθαριότητας,  αποχετευτικά τέλη,  κ.λ.π.).  Τυχόν  ήδη  καταβληθέντες  φόροι,  τέλη  και  πρόστιµα  δεν  αναζητούνται.

Link to comment
Share on other sites

letom στον 4178 άρθρο 20, παράγραφος 1 λέει κάτι αντίστοιχο, ότι δηλαδή μετά τον συμψηφισμό δεν αναζητούνται καταβληθέντα ποσά που υπερβαίνουν το πρόστιμο που έχει υπολογιστεί με τον 4178.

Απλά είναι φοβερό στον ίδιο Νόμο να έρχονται σε αντίκρουση δύο άρθρα (άρθρο 20 και άρθρο 30, παράγραφος 9).

Γενικώς δεν βγάζεις άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.