Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορες περιπτώσεις αυθαιρεσιών του Ν. 4178/13


Recommended Posts

Δεν θέλω να φανώ προκλητικός ή αγενής, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ρίξεις μια καλύτερη ματιά στον νόμο και τις συνοδευτικές του εγκυκλίους και μετά να συζητήσουμε πιο στοχευμένα οποιαδήποτε ερώτηση.

Τα βρίσκεις όλα συγκεντρωμένα στο Ν.4178/13 Νέος νόμος αυθαιρέτων & συνοδευτικά αρχεία.

 

Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι τα παραπάνω τα λέω καλοπροαίρετα μιας και θεωρώ ότι δεν εξυπηρετεί σε κάτι να λάβεις έτοιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτεις δίχως να έχεις τη κρίση να καταλάβεις εάν είναι σωστές ή όχι (μιας και πολλά λάθη γράφονται, όχι απαραίτητα από άγνοια της νομοθεσίας αλλά κυρίως από άγνοια των λεπτομερειών κάθε περίπτωσης που συζητάμε).

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ευχαριστω πολυ για το αρχειο τα εχω ολα και τα διαβαζω και προσπαθω να βρω ακρη

εχετε πολυ δικιο σε αυτα που μου λετε ισως λογω απειριας και αγνοιας θα επρεπε να διωξω τον πελατη, αλλα τολμισω να σας ρωτησω για να παρω ετοιμες απαντησεις οχι για να αποφυγω το διαβασμα αλλα για να μπορεσω να βγαλω ενα περιπου προστιμο για να πω στον πελατη που ηθελε να ξερει ποσοσ θα του κοστησει, δεν ξερει αν θα το κανει αμεσα, αλλα προσπαθησα με τη βοηθεια σας να τολμισω να μπω στον τρελο χορο των αυθαιρετων!συγνωμη και παλι!θα επανελθω με ποιο ουσιωδη ερωτηματα και περισσοτερες γνωσεις!ευχαριστω πολυ!

Link to comment
Share on other sites

Απάντησα με παραπομπή στο αρχείο του νόμου επειδή σχεδόν όλες οι απαντήσεις στα τελευταία ερωτήματα είναι (ευτυχώς..) καλοδιατυπωμένες στο σώμα του νόμου και τις εγκυλίους (πχ αναλυτικοί προυπολογισμοί, ομαδοποίηση αναλυτικών, κατηγορίες κτλ).
Για οποιαδήποτε πιο συγκεκριμένη διευκρίνιση, εδώ είμαστε.

 

 

και το απλο στρωσιμο ενος οικοπεδου με τσιμεντο θεωρειται αυθαιρετο ε?ποιο συγκεκριμενα με 60 τμ υποστεγο και ολο το αλλο στρωμενο τσιμεντο τι νομιμοποιω? το υποστεγο ή και όλο το τσιμέντο? και σε ποια κατηγορια μπαινει?

Το απλό στρώσιμο με τσιμέντο θεωρείται παράβαση αλλά είναι μια παράβαση που (προς το παρόν) δεν επηρεάζει τη νομιμότητα του κτιρίου.

Εάν έχεις και άλλες παραβάσεις που θα ρυθμίσεις με αναλυτικό προυπολογισμό και εάν ο αναλυτικός σου προυπολογισμός είναι χαμηλότερος των 15000, μπορείς να τακτοποιήσεις και αυτή τη παράβαση με συμψηφισμό αναλυτικών προυπολογισμών (για προυπολογισμούς έως 15000 ευρώ ο ιδιοκτήτης πληρώνει το ίδιο ποσό ως πρόστιμο).

Όσο για το στέγαστρο, ρυθμίζοντας το εμβαδόν της προβολής του δηλαδή τα 60τμ, ρυθμίζεις και την υποκείμενή του τσιμεντόστρωση εφόσον επιλέξεις να το υπαγάγεις στη ρύθμιση με συντελεστές υπέρβασης δόμησης και κάλυψης.

Κατά το Άρθρο 18 5β όμως, μπορείς να το ρυθμίσεις και με αναλυτικό προυπολογισμό (εσύ γνωρίζεις καλύτερα τι είδους στέγαστρο είναι ώστε να επιλέξεις το "κατάλληλο" είδος παράβασης που θα του χρεώσεις)

Για την κατηγορία παραβάσεων, συμβουλεύεσαι το Άρθρο 9 του νόμου και τις Εγκυκλίους 3 και 4 με τις αντίστοιχες αναφορές τους στο Άρθρο 9.

(αυτά πολύ γενικά και ως δείγμα καλής διάθεσης για να μην παρεξηγηθώ με τα προηγούμενα)

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Τροχόσπιτο στην ταράτσα τακτοποιείται;

Δεν είναι ακόμα πελάτης αλλά το είδα από τον δρόμο και σκέφτομαι να βρω τον ιδιοκτήτη να τον ρωτήσω αν ενδιαφέρεται για τακτοποίηση.

 

Το τροχόσπιτο είναι βαμμένο στο ίδιο χρώμα με το κτήριο, από μακριά μοιάζει με δώμα αλλά από κοντά φαίνεται πως είναι τροχόσπιτο. Όλα τα γειτονιά κτήρια έχουν το ίδιο ύψος, εκτός βέβαια από το συγκεκριμένο που προεξέχει κατά ένα τροχόσπιτο παραπάνω.

 

Αν νομίζει κάποιος πως κάνω πλάκα, να ανεβάσω φωτογραφία.

  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ακόμα πελάτης αλλά το είδα από τον δρόμο και σκέφτομαι να βρω τον ιδιοκτήτη να τον ρωτήσω αν ενδιαφέρεται για τακτοποίηση.

:roll:

Edited by yian
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ θα ήθελα την γνωμη σας.Σε κτίσμα με οικοδομική άδεια του 1974 εχουμε έκθεση αυθαιρέτου  του 1994 . Το 2001 υπάρχει οικοδομική άδεια νομιμοποίησης αυθαίρετων τμημάτων και εξαίρεση από την κατεδάφιση ένος τμήματος. Σήμερα η πολεοδομία στέλνει επίστολη στον τωρινο ενοικιαστη για την επίβολη προστίμου σε περίπτωση μη τακτοποιήσης των αυθαιρέτων βασιζόμενη στην προαναφερόμενη έκθεση αυθαιρέτου και λαμβανοντας υπ' οψιν και την οικοδοική άδεια νομιμοποιησης ισχυρίζεται ότι υπάρχουν διαφορές. Κάποια υποστεγα που περιέγραφε η εκθεση απ΄ότι μου είπαν τότε κατεδαφίστηκαν. Γνωρίζω ότι σε οικόπεδο που εκκρεμή έκθεση αυθειρέτου δεν εκδείδεται  οικ. άδεια αν δεν έχει θεραπευτει η αυθειρεσία! Πως το χειρόμαστε?  Εύχαριστώ πολυ εκ των προτέρων.

 

To θέμα σας μεταφέρθηκε στο παρόν.

yian

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

....Γνωρίζω ότι σε οικόπεδο που εκκρεμή έκθεση αυθειρέτου δεν εκδείδεται  οικ. άδεια αν δεν έχει θεραπευτει η αυθειρεσία! Πως το χειρόμαστε?  ...

Θεραπεύεις τις όποιες αυθαιρεσίες είχαν γίνει και δεν είχαν νομιμοποιηθεί, θεραπεύεις και όσες άλλες αυθαιρεσίες έγιναν μετά την πρώτη θεραπεία.

Ότι δεν θεραπεύεται το αφαιρείς και μετά εκδίδεις άδεια δόμησης.

 

Η καλλίτερη θεραπευτική αγωγή για όλες τις αυθαιρεσίες κτιρίων είναι η ένταξη στις διατάξεις του 4178. Έχει ευρύτατο φάσμα κάλυψης και κατά κανόνα πιάνει >90% των όποιων υπερβάσεων.

Στο τέλος ενημερώνεις τον πελάτη σου να σταματήσει το ποτό και το τσιγάρο, συγγνώμη την καθ έξιν συνήθεια αυθαιρεσίας.

 

Μ άρεσε η κλινική αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

 

(Το θέμα σου θα μεταφερθεί από τα αρχιτεκτονικά σε κατάλληλη ενότητα)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε εκτός σχεδίου περιοχή ο πελάτης μου έχτισε με άδεια 100 τετραγωνικά και πρόσθεσε εκκλησία 26 τετραγωνικών και άλλες παραβάσεις .Την εκκλησία πως την δηλώνω???τις υπόλοιπες παραβάσεις ξέρω


Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Manolis gon

 

To μήνυμά σας μεταφέρθηκε εδώ.

yian

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.