Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α18] Διαφορετική θέση κτηρίου


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα,

 

Σε κατοικία εντός οικισμού με Ο.Α πραγματοποιήθηκε αλλαγή θέσης σε μη νόμιμη θέση. Η αποστάσεις απο τα όρια είναι πάνω στο όριο η στα 2,50μ. 

Η κατοικία τοποθετήθηκε 50εκ απο το όριο.

Με τον 4014 ο πελάτης τακτοποίησε το μπροστά κομμάτι (από τα 2,50μ στα 2,00 = 50εκ ΥΔ + Δ) 

Το πίσω τμήμα θα μπορούσε να τακτοποιηθεί σαν Λοιπές παραβάσεις (ένα 500ρικο) η πρέπει να πάει με ΥΔ (2,50 - 0,50=2μ ΥΔ+Δ)???

 

Στο ακόλουθο σχήμα το μπλε περίγραμμα είναι της αδείας ενώ το κόκκινο το υφιστάμενο)

To τμήμα με την πράσινη διαγώνια διαγράμμιση (πάνω μέρος) θα χρεωθεί Υ.Κ (λόγω μετακίνησης από το νόμιμο περίγραμμα κάλυψης) και υπέρβαση Δ, η οποία όμως για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει αναγκαστικά να μπει η επιφάνεια υπέρβασης δόμησης στο αντίστοιχο πεδίο.

Η μετακίνηση προς τα πάνω, από το κάτω όριο στο οποίο εφάπτονταν, προκαλεί παραβίαση της Δ κατά 2 μ. Επομένως θα πρέπει το τμήμα με την επιφάνεια που αντιστοιχεί να εισαχθεί και αυτό με ανάλογο τρόπο σε ξεχωριστό όμως φύλλο καταγραφής, αφού δεν περιλαμβάνει υπέρβαση κάλυψης. Ο συντελεστής υπέρβασης Δ θα είναι ίδιος και στα 2 φ.κ, και μάλιστα ο μεγαλύτερος, δηλαδή 2/2.5>40%--->συντ. 1.4

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας

 

μια ερώτηση που δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως στα προηγούμενα (ή τουλάχιστον δεν κατάλαβα):

 

Οικοδομή που έχει μικρές διαφορές από την θεωρητική της θέση στην ΟΑ, δηλαδή στροφή και μετακίνηση της τάξεως των 50εκ πρέπει να χρεωθεί και κατ.3??

 

(Δεν μπαίνει σε Δ και το κτίσμα έχει και άλλες παραβάσεις)

Edited by eleni_civil
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Ελένη.

Αν μπορούσε να εφαρμοστεί η κατηγορία 3 δεν θα το ψάχναμε περισσότερο.

Το πρόβλημα είναι στη διατύπωση του εδαφίου  ιε, δηλαδή στην αναφορά της αλλαγής θέσης εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις. Όμως, έχοντας αυθαίρετες κατασκευές, οι πολεοδομικές διατάξεις έχουν ήδη παραβιαστεί.

Οπότε, εφαρμόζεις την υπέρβαση κάλυψης, δόμησης και όχι κατηγορία 3.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σε ισόγειο κατάστημα (εκτός σχεδίου) κατασκευαστηκε υπόγειο εντός νομίμου περιγράμματος του κτιρίου και έγινε μετακίνηση όλου κατά 2 μ. χωρίς να έχω παραβίαση πλαγίων αποστάσεων. Μέτα από 2 χρόνια πραγματοποιήθηκε επέκταση του υπογείου πέραν του νομίμου περιγράμματος του καταστήματος με αποτέλεσμα η προσθήκη αυτή να παραβιάζει σε όλα τα τ.μ. το Δ.  Η απορία μου είναι αν την αρχική μετακίνηση των 2 μ. μπορώ να την εντάξω στην Κατηγορία 3 καθώς το κτίριο βάσει της Ο.Α. δεν παραβιάζει το Δ.. 

Link to comment
Share on other sites

Εξετάζεις την υφιστάμενη κατάσταση όλου του κτιρίου, η οποία περιλαμβάνει διαφορετική θέση ανέγερσης από την εγκεκριμένη (μετακίνηση) με ταυτόχρονη παραβίαση πολεοδομικής διάταξης. Συνεπώς κατηγορία 3 δεν υπάγεται.

Το αρχικό υπόγειο είναι αυθαίρετο? Αν ναι, τότε ουσιαστικά έχουν εξαρχής παραβιαστεί οι πολεοδομικές διατάξεις οπότε και χωρίς την κατ επέκταση προσθήκης υπογείου πάλι δεν θα μπορούσες να το υπάγεις κατηγορία 3.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

α)Σε περίπτωση που έχουμε διαφορετική θέση κτιρίου και υπέρβαση Δ τότε αυτό πάει σαν ΥΔ και ΥΚ  και Δ σωστά?

Β)Οταν η κατοικία είναι διώροφη η ΥΚ υπολογίζεται και το ισόγειο και για τον Α' όροφο?

Edited by johnjohn1
Link to comment
Share on other sites

Το υφιστάμενο περίγραμμα του κτιρίου, επικαλύπτει έστω και λίγο το εγκεκριμένο, επί εδάφους, περίγραμμα της κάλυψης του?

Αν όχι, τότε με βάση το τροποποιημένο παράρτημα θεωρείς ότι δεν υπάρχει άδεια εφόσον βεβαίως το κτίριο ανεγέρθηκε σε μη νόμιμη θέση (ταυτόχρονη ισχύ και των δυο προϋποθέσεων του τροποποιημένου παραρτήματος).

Οπότε αν δεν καταχωρήσεις ύπαρξη Ο.Α,  στον υπολογισμό προστίμου της ηλεκτρονικής εφαρμογής δεν ενεργοποιούνται πλέον η υπέρβαση Δ και Υ.Κ.

Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία υπάρχει επικάλυψη, οι υπερβάσεις θα είναι ανά στάθμη.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε στην δική μου περίπτωση πατάει στις δύο του πλευρές στο νόμιμο περίγραμμα οπότε δεν τίθεται θέμα αδείας. Μου λες όμως οτι η υπέρβαση κάλυψης θα υπολογιστεί και για τα τμ του ισογείου όπως επίσης και για τα τμ του Α΄ορόφου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.