Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α18] Δώματα - απολήξεις κλιμ/σιων (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

Λοιπόν, 

Κατ'αρχήν σε ευχαριστώ για την απάντηση σου,

 

Όσο αφορά τα ερωτήματα που έθεσες. Η απόληξη του κλιμακοστασίου έχει διατηρήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της. Στο τέλος του κλιμακοστασίου υπάρχουν τα εξής: 3 ανεξάρτητες είσοδοι: 1)  (αυτή που κανονικά κάποιος θα χρησιμοποιούσε για να βγει στην ταράτσα) έχει κατασκευαστεί το διαμέρισμα (αποτελούμενο απο 1Υ/Δ ενιαίος χωρος + WC. ( χώρος κύριας χρήσης-κατοικία κενή)

                                   2) προς κουζίνα που εξυπηρετεί το διαμέρισμα (κανονικά εκεί θα ήταν επίσης ταράτσα)

                                   3) προς χώρο μηχανοστασίου ανελκυστήρα
Διάβασα την σύσταση και δεν μνημονεύεται αποκλειστική χρήση από κανέναν. Μιλάει για απόληξη κλιμακοστασίου - Δώμα και κοινόχρηστους χώρους μόνο.

Αναφορικά με τον συντελεστή υπέρβασης είναι θέμα επιλογής από ότι καταλαβαίνω. (χωρίς να υπάρχει σωστό ή λάθος ?)
Αναφορικά με την αυθαίρετη κατασκευή του 5ου είναι σε υπαίθριο χώρο κατα ΓΟΚ. Αυτή την στιγμή αυτός ο χώρος είναι κενός. Κανονικά όμως είχε χρήση γραφείου (αίθουσα συσκέψεων κατά την αυτοψία μου).

Όσο αφορά το τελευταίο κομμάτι με το οποίο έχω μπερδευτεί λίγο διαβάζοντας και άλλες αναρτήσεις στο φόρουμ. Εφόσον πρόκειται για ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες οι προηγούμενες ρυθμίσεις παρότι είναι στο ίδιο κτίριο μπορούσαν να είχαν ρυθμιστεί ξεχωριστά και εγώ έχω την δυνατότητα εφόσον υπάρχει συναίνεση να προχωρήσω. Η απορία μου έγκειται στο εξής: Ο άλλος συνάδελφος δεν έφτιαξε διάγραμμα κάλυψης νέο ? Τι έγραψε για τις στάθμες ενδιαφέροντος μου...Θα πρέπει να δω την προηγούμενη ρύθμιση και θα επανέλθω σε αυτή την απορία...

Link to comment
Share on other sites

Εσύ ασχολείσαι με τις ιδιοκτησίες που θα ρυθμίσεις. Ο συνάδελφος είχε ρυθμίσει άλλες ιδιοκτησίες. Δεν σε ενδιαφέρει ποιες οριζόντιες είχε υπάγει. Δεν βγάζεις άδεια για να ασχοληθείς με όλο το κτίριο. 

Το κτίριο έχει άδεια οπότε ακολουθείς τα δικαιολογητικά του άρθρου 11 και για το δ. κάλυψης αυτό που αναγράφει στην παρ. 6 iii.

Για το αυθαίρετο στο δώμα θα βάλεις ΥΔ με ΥΥ , ενώ για την αυθαίρετη προσθήκη του 5ου ορόφου ΥΔ χωρίς Υ.Κ. Επιπροσθέτως αν η εγκεκριμένη χρήση ήταν κατοικία υπάρχει και αλλαγή χρήσης από κατοικία σε (γραφείο) με αναλυτικό ως λοιπή παράβαση. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μέρσα

όποια κατασκευή-κτίσμα είναι στο δώμα 

1.υπολογίζεται χωρίς μειωτικό και

 

2.η αποθήκη των 15τ.μ με ύψος <2,5μ  

ισχύει μόνο για ισόγεια κτίσματα και

απλά λογίζεται ως κατηγ 3 αν δεν την συνδυάζεις με άλλες παραβάσεις που υπολ με αναλυτικό 

οπότε τότε από κατηγ 3 μπορεί να πάει  σε άλλη κατηγ 1  2  4 ή 5 

 

3. αν η αποθήκη σου των 17τ.μ και ύψους <2,50   ήταν στο ισόγειο 

και πάλι δεν θα  μπορούσες να την υπολογίσεις με 15τ.μ  κατηγ 3 και τα 2τ.μ  με μειωτικό συντ 

απλά κατά το Παράρτημα (αποθήκη μέχρι 50τ.μ και ασχέτου ύψους ) υπολογίζεται με Υ.Δ και μειωτικό

κατηγ 1  2  4 ή 5 

 

Παραθέτω μια ερωταπάντηση του helpdesk

 

Δύο αποθήκες στο ίδιο ακίνητο κάτω από 15 τμ η καθεμία αλλά πάνω από 15 τμ και οι δύο μαζί και με ύψος κάτω από 2.5 μέτρα η καθεμία μπορούν να δηλωθούν και οι δύο ως κατηγορία 3 (ή αναλυτικό προϋπολογισμό) ή επιτρέπεται να γίνει αυτό μόνο για τη μία από τις δύο?

Επιτρέπεται να γίνει αυτό μόνο για τη μία από τις δύο αποθήκες κατ’ επιλογήν. Η άλλη θα πάει ως υπέρβαση δόμησης

 

εδώ αφήνεται να εννοηθεί ότι πάει με προυπολογισμό η αποθήκη.

Link to comment
Share on other sites

όταν έχεις 2 αποθήκες που η κάθε μια πληροί τα κριτήρια κατηγορίας 3, αλλά το άθροισμα των επιφανειών τους ξεπερνά τα 15 τ.μ δεν θα υπαχθούν και οι δυο στην κατηγορία 2. Θα υπαχθεί μόνο η μια στην κατηγορία 3, ενώ η άλλη με υπέρβαση δόμησης (με μειωτικό συντελεστή κατά το τροποποιημένο παράρτημα του νόμου).

Υπάρχει η βεβαίως και η ερμηνεία της εγκ. 4 (με την οποία προσωπικά διαφωνώ, όταν αναφερόμαστε σε κλειστούς χώρους), η οποία προτείνει όταν συνυπάρχουν αυθαιρεσίες κατηγορίας 3 και λοιπές παραβάσεις, να γίνεται ένας αναλυτικός προυπολογισμός και να μην χρεώνεται ξεχωριστά μια παράβαση κατηγορίας 3 και μια λοιπή παράβαση.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Αν και η απορία μου δεν συνάδει εντελώς με το θέμα της συζήτησης,θα τη ποστάρω εδώ (εκτός και αν κάποιος συνάδελφος έχει να μου προτείνει κάποιο σχετικότερο thread)

 

Το λοιπόν..σε κτίριο με ισόγειο + Α όροφο (με άδεια), αντί στη πλάκα του Α ορόφου να πατήσει στέγη δίρριχτη, έχει υπερυψωθεί 0.90μ. Σαν εμβαδό έχει όσο έχει και το ισόγειο και ο Α όροφος, αλλά το μέσο ύψος είναι 1,70.

 

Δηλώνεται όλο σαν βοηθητικός χώρος?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Σε τριώροφο ακίνητο κατοικιών (οικ. άδεια 1978) εκ κατασκευής ενοποιήθηκαν ο Α και Β όροφος (μεζονέτα). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η προβλεπόμενη απόληξη στο δώμα να μην έχει νόημα ύπαρξης μια και η επικοινωνία του Α με τον Β όροφο γίνεται με εσωτερική ξύλινη σκάλα.

Κατασκευάστηκε όμως κανονικά με τις προβλεπόμενες διαστάσεις (και το σωστό ύψος) χωρίς βέβαια την προβλεπόμενη οπή του κλιμ/σίου και χρησιμοποιείται ως αποθήκη.

Το πρόστιμο το χρέωσα ως λοιπή παράβαση (το έχω ψιλομετανιώσει). Συμφωνείτε;;;;;;;;

Αν ναι, στο διάγραμμα κάλυψης θα κάνω μνεία της επιφάνειας του χώρου αυτού παρά του γεγονότος πως στα Φ.Κ. η συγκεκριμένη παράβαση δεν επιφέρει  Υ.Δ.;;;;;;

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα "βοηθητικόν χώρον" δώματος των 10 τμ (1968)  που δεν είναι πλέον βοηθητικός, έγινε και μια επέκταση το 1970 χωρίς υπέρβαση ύψους, και μία δεύτερη επέκταση το 1998 με υπέρβαση ύψους. Λόγω κεραμοσκεπής που κάλυψε και τις δύο επεκτάσεις, ο κορφιάς είναι 50εκ πιο πάνω από τα 2,50 μ ύψος που επιτρέπονταν να έχουν αυτά τα βοηθητικά κτίσματα.

 

Με ποιο μέγεθος συγκρίνω τα 50 εκ επιπλέον; Το ύψος της συνολικής πολυκατοικίας βάσει άδειας ή τα 2,50μ που έπρεπε να έχει αυτή η κατασκευή, ή με το ύψος που δίνεται από τους όρους δόμησης της περιοχής; 

 

Η μήπως δεν υπάρχει υπέρβαση ύψους μια και το ύψος στην περιοχή βάσει ΝΟΚ είναι 32,00μ (ύψος οικοδομής 24,5 με το δώμα); 

 

Παρακαλώ πείτε μου.

Ευχαριστώ.

Edited by themis_z
Link to comment
Share on other sites

η τρίτη προσθήκη θα χρεωθεί με Υ.Δ και ΥΥ σε όλο της το ύψος (συμπεριλαμβανομένου στέγης).

Η υπέρβαση ύψους  της προσθήκης, αιτιολογείται από το γεγονός ότι αποτελεί κλειστό χώρο υπεράνω του μεγίστου εγκεκριμένου ύψους της οικοδομής και δεν είναι για παράδειγμα σε μια εσοχή ορόφου, ώστε το αυθαίρετο ύψος της να μπορεί να καλύπτεται από το ύψος μιας νόμιμης κατασκευής.

Με την υπόθεση ότι οι αυθαίρετη κατασκευή  δεν έχει χιλιοστά, και έστω ότι έχει ύψος 2.5 μ και το μέγιστο ύψος της στέγης είναι +0.50, η υπέρβαση ύψους θα είναι 3 μ και ο συντελεστής προσαύξησης θα είναι 3 προς, το προβλεπόμενο από την άδεια να υλοποιηθεί, μέγιστο ύψος επί 100%.

Οι 2 πρώτες προσθήκες, με την προυπόθεση ότι η επικρατούσα χρήση του κτηρίου είναι κατοικία, ο χρόνος κατασκευής τους πριν την 9/6/75 και δεν είναι οριζόντιες ιδιοκτησίες,  θα υπολογιστούν στην ίδια δήλωση,σε διαφορετικό φ.κ,  ως αυθαιρεσίες κατηγορίας 1 και ότι και να βάλεις σε αυτές το πρόστιμο τους θα παραμένει 500 ευρώ.

Αν η στέγη έχει κατασκευαστεί προ 9/6/75 θα υπολογιστεί ,(για εποπτικούς λόγους) και η Υ.Υ (ύψος δεύτερης προσθήκης και στέγης)  η οποία λόγω κατηγορίας 1, επίσης δεν προσαυξάνει το πρόστιμο των 500 ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Pavlos33,

 

Οπότε μου λες ότι συγκρίνω την Υπέρβαση Ύψους με τα νόμιμα 2,5μ. του δώματος. Άρα  (3,00-2,50=0,50)/2,50=20%. Σωστά;

Και υπάρχει επιπλέον χρέωση 20% στο ΦΚ για ΥΥ μόνο στην υπέρβαση μετά το 1983.

 

Επίσης εάν η στέγη, λόγω κλίσης, υψώνεται με κορφιά στο 3,30 πάνω από την προ 1975 επέκταση, χρεώνεται με κάποιο τρόπο ή όχι; 

Η στέγη έγινε το 1998 μαζί με τη δεύτερη προέκταση και κάλυψε την πλάκα της πρώτης προέκτασης (προ 1975) σε ύψος 3,30 όπως προείπα  και είναι μη επισκέψιμος χώρος στέγης.

 

Γιατί δεν πρέπει να είναι οριζόντιες ιδιοκτησίες; Η αρχική αποθήκη έχει 1,67 χιλιοστά.

Edited by themis_z
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.