Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Δώματα - απολήξεις κλιμ/σιων (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

Καταρχάς συμφωνώ ότι πρέπει να επιμεληθεί συντακτικά το ερώτημα. Είναι σαν να γράφτηκε εν κινήσει σε χωματόδρομο και κάποιες λέξεις και σημεία στίξης αναπήδησαν από το παράθυρο..

Πάντως για τους βοηθητικούς χώρους με προδιαγραφές κατ. 3 πολλοί συνάδελφοι τους έβαζαν στην 3 επειδή στον νόμο δεν εξειδικεύει ως προς τη στάθμη. Αλλά καθώς υπάρχει η εγκύκλιος και γενικά τέτοιες επιφάνειες δεν βγάζουν μεγάλο πρόστιμο και εγώ με ΥΔ (χωρίς μειωτικό) θα το έβαζα.

Edited by tettris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Κατά τη γνώμη μου όχι, διότι ευρίσκεται σε χώρο "αποκλειστικής χρήσης" ΟΙ, της οποίας στη συνέχεια θ' αποτελέσει παρακολούθημα. Ρυθμίζονται "πακέτο"! Για τη ρύθμιση απαιτείται η συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών του ακινήτου καθότι στη συνέχεια απαιτείται η τροποποίηση της ΣΟΙ, στην οποία δύναται να παραμείνει ως "παρακολούθημα" ή να του απονεμηθούν χιλιοστά από τα υπάρχοντα της ΟΙ και ν' ανεξαρτητοποιηθεί.

Θυμίζω ότι, η παραχώρηση μέσω της ΣΟΙ της αποκλειστικής χρήσης σε ένα χώρο, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν σημαίνει ότι, αποκτάται το δικαίωμα της αλλαγής χρήσης αυτού του χώρου!

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Παρόλαυτα να ρωτήσω και κάτι άλλο; Στο άρθρο 98 στην παράγραφο 8 αναφέρει:

Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών.

Οπότε γιατί χρειάζομαι σύναίνεση; Απ' όσο ξέρω δεν θα την πάρω κι όλας...

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν θα μπορέσει ποτέ ο ιδιοκτήτης να εγγράψει εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου του (ΟΙ) και γιατί οποτεδήποτε ο οποιοσδήποτε συνιδιοκτήτης στραφεί νομικά εναντίον του ιδιοκτήτη, αφενός μεν η δήλωση που θα κάνεις θα εκπέσει, αφετέρου δε θα πετύχει το γκρέμισμα των όποιων αυθαιρεσιών και την επαναφορά του χώρου στην πρότερη κατάσταση.

Δηλαδή, με απλά λόγια, οι μάγκες του υπουργείου κ.λπ. σου λένε "....για να μην έχεις πρόβλημα με την πολεοδομία, κάνε τη δήλωση, χέστους τους συνιδιοκτήτες και δώσε μας το παραδάκι σου, τώρα που το χρειαζόμαστε". Μέχρι εκεί όμως.... Οι συνέπειες οφείλουν να σου είναι γνωστές. Εξάλλου "άγνοια νόμου δεν νοείται"!! Τόσο σε σένα, όσο και στον ιδιοκτήτη! Ο οποίος όταν έρθουν τα "σκούρα" εναντίον ποιού θα στραφεί νομίζεις....

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να διαβασουμε το  άρθρο 98, παρ. 8 που αναφερει:

"Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών.

 nikoleta.ch:    Οπότε γιατί χρειάζομαι συναίνεση; Απ' όσο ξέρω δεν θα την πάρω κι όλας..."

Σωστη,  κατ' αρχας,  φαινεται η απορία  στο "γιατι να ζητησει συναινεση" και να μην υπαγαγει με βαση αυτη την παρ. 8..... 

Κατα την παρ. 8,  δεν απαιτιται συναινεση.

Πλην  ομως,  ας  δουμε αναλυτικα τι ακριβως "ζηταει" και σε τι "αφορα" αυτη η  Πυθιακη παραγραφος 8.

α] "Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης  [σαφες]

+β] που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία [ασαφες, -ως προς τί   ακριβως αφορά  αυτο το "σε"... -]

+γ] και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών,

+δ] εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση,

[αρα απαιτει  σωρρευτικα  και το α' και το β΄' και το γ' και το δ']

 για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών.

Επομενως, στην περιπτωση  αυθαιρετης κατασκευης στο κοινοχρηστο δωμα,  δεν εφαρμοζεται η παρ. 8, ακομα και εάν εχει καποιος την αποκλειστικη χρηση επ' αυτου, διοτι δεν εχει το  -δυσερμήνευτο - "β".

Και, προφανως δεν μπορει να μεταβιβασθει, εαν δεν γινει τροποποιηση της συστασης ωστε να αποκτηθει "τιτλος'.

Εν τελει,   η αποκλειστικη χρηση δεν δινει δικαιωμα ανοικοδομησης, αλλα  μονον  "χρησης", χωρις μεταβολη της φυσης του "πραγματος"

Αρα, πρεπει πρωτα να υπαγαγεις στον σωστο νομικο κανονα την τακτοποιηση,

κατα την γνωμη μου,  ή με το "εκ κατασκευής" ή με την παρ. 9  και την συναινεση του 50%.

και μετα...ισχυουν τα  ανωτερω και πλειστακις αναφερθεντα απο τον ιασονα

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, dimitris GM said:

..... απο τον ιασονα

Την καλησπέρα μου φίλτατε πατριώτη Δημήτριε!

 

Link to comment
Share on other sites

Για τη συζήτηση, έχω την αίσθηση ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το ασαφές σε. Δηλαδή, η τακτοποίηση μπορεί να υπαχθεί στο συγκεκριμένο νόμο με αυτή την παράγραφο. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι το καίριο πρόβλημα είναι ότι, ακόμα και να υπαχθεί, η συγκεκριμένη παράγραφος, σε αντίθεση με την προηγούμενη (από κατασκευής ή ίδια αυθαιρεσία σε όλους τους ορόφους), δεν δίνει τη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης, δίνει μόνο τη δυνατότητα υπαγωγής χωρίς συναίνεση, οπότε κάπως μετά να το βράσω... 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Σε τριώροφο κτήριο με άδεια του 89 στα σχέδια δείχνει απόληξη κλιμακοστασίου 14,00 τμ και ύψους 2,20μ. Στην πραγματικότητα το το κουβούκλιο του κλιμακοστασίου έγινε μικρότερο (8μ2) και κατασκευάστηκε και δωμάτιο στην επέκταση της απόληξης 17,00 μ2 . Και τα δύο με ύψος 2,20.  Θα πρέπει να δηλωθεί το δωμάτιο ως υπέρβαση δόμησης κ.χ. ή μπορεί να πάρει μειωτικό με τη λογική ότι με 2,00μ καθαρό δεν πληρεί τις προδιαγραφές για χώρο κύριας χρήσης? Επίσης θα πρέπει να δηλωθεί και ως υπέρβαση ύψους για αυτά τα 17,00 μ2 ή όχι εφόσον δεν ξεπερνά τα 2,20 της απόληξης που φαινόταν στην άδεια ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

16 ώρες πριν, Angela_Liako said:

Στην πραγματικότητα το το κουβούκλιο του κλιμακοστασίου έγινε μικρότερο (8μ2) και κατασκευάστηκε και δωμάτιο στην επέκταση της απόληξης 17,00 μ2 .

Εάν έχει γίνει επέκταση του κουβουκλίου, χρησιμοποιείς αναλυτικό προϋπολογισμό. 
Εάν ο αυθαίρετος χώρος είναι ανεξάρτητος, έχεις υπέρβαση δόμησης.
Ανεξαρτήτως χρήσης, μειωτικός συντελεστής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Παράθεση

Επίσης θα πρέπει να δηλωθεί και ως υπέρβαση ύψους για αυτά τα 17,00 μ2 ή όχι

Όχι, για επέκταση του κουβουκλίου.
Αλλιώς (αν ο χώρος είναι ανεξάρτητος) εξαρτάται από το αν η αυθαίρετη κατασκευή υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ύψος.

Edited by Πολυμήχανoς
  • Upvote 5
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.