Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπόγεια (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

εφόσον η πραγματικότητα ταυτίζεται με τα εγκεκριμένα σχέδια δεν βλέπω το λόγο να μην δώσεις βεβαίωση. Αν ήταν αποθήκη ή βοηθητικός χώρος δεν θα είχε κουζίνα και λουτρό και σίγουρα θα το έγραφε ρητά στο σχέδιο. Αν στην τομή φαίνεται και η κλίση και το μισό υπόγειο ξεμπαζωμένο τότε προχωράς πιο σίγουρα. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 6/3/2020 at 6:49 ΜΜ, panosges said:

Έχω να δωσω μια βεβαιωση νομιμοτητας σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικιας στο Παγκράτι, η άδεια είναι του 1970, η οριζόντια ιδιοκτησία ειναι διαμέρισμα και στην αδεια απο το αρχειο της πολεοδομίας το δειχνει σαν κανονικο διαμερισμα (κουζινα, μπανιο σαλόνι), ο κύριος χωρος του βλέπει στον ακαλυπτο της πολυκατοικιας που λογω κλήσης ειναι φωτεινό, απο τους ορους δομησης δεν μπορουμε να δούμε εαν είναι μέσα στον συντελεστή δόμησης ή οχι, τη μπορούμε να κάνουμε σε αυτην την περίπτωσει, θα χρειαστεί τακτοποίηση; (είναι αποθήκη ή κυριος χώρος) 

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

καλησπερα

είμαι σίγουρη ότι μετά από τόσο καιρό του νόμου σίγουρα θα έχει απαντηθεί ....

Ισόγεια υπερυψωμένη κατοικία στην άδεια...Στην πραγματικότητα  έγινε υπόγειο (με ξεμπάζωμα μπροστά για να ειναι ισόγειο και θαμμένο εντελώς στην πι΄σω πλευρά) με ξεχωριστή είσοδο (λειτουργεί ως αυτόνομο) και εννοείται οτι υψώθηκε  και έγινε πρώτος όροφος το 'ισόγειο'. Ποιος από τους δυο χώρους θεωρείται αυθαίρετος ; ο πάνω ή ο κάτω;

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα,

Σε οικόπεδο εκδόθηκε άδεια που προέβλεπε την κατασκευή διώροφης κατοικίας με υπόγειο. Οι όροφοι είχαν χρήση κατοικίας και το υπόγειο, χρήση αποθήκης και έτσι δε μέτρησε στη δόμηση. Στην πραγματικότητα δεν κατασκευάστηκε ο όροφος, έγινε μόνο το ισόγειο και το υπόγειο, τμήμα του οποίου, άλλαξε χρήση σε κατοικία. 

Άρα στο υπόγειο έχω αλλαγή χρήσης από βοηθητική σε κύρια χρήση - και άρα βάσει νόμου υπέρβαση δόμησης - αλλά εφόσον ο ένας όροφος δεν κατασκευάστηκε, δεν έχω υπέρβαση ούτε της εγκεκριμένης δόμησης ούτε της επιτρεπόμενης. 

Δεν υπάρχει σύσταση, όλοι οι όροφοι είναι μία ενιαία ιδιοκτησία, μονοκατοικία.

Πώς θα δηλώνατε αυτή την αλλαγή στη χρήση του υπογείου?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Έχεις ξεκάθαρα Υπέρβαση Δόμησης ως προς τις εγκεκριμένες τιμές της Ο.Α. για την στάθμη του υπογείου. Εξέτασε μόνο: τι μειωτικό συντελεστή θα βάλεις ανάλογα με την περίπτωση: 0,50 ή 0,30.

Link to comment
Share on other sites

υπέρβαση δόμησης έχεις σίγουρα ως προς το υπόγειο, έλεγξε μήπως έχεις και υπερβαση ύψους σε σχέση με την στάθμη που έπρεπε να θεμελιωθεί σχετικά με το πως το δείχνει η οικοδομική άδεια' Και αν το υπόγειο έβγαινε εκτός κάλυψης ισογείου ορόφου και το τμήμα αυτό δεν έμπαινε στην κάλυψη, μπορεί να μπαίνει τώρα αν έχει αλλάξει χρήση.
Κάποια που μπόρεσα να σκεφτω τωρα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα...σε διώροφη οικοδομή που από την άδεια προβλεπόταν σε μία αναδομή 0,80μ. και εκεί κατασκευάστηκε. Κατά την κατασκευή δημιουργήθηκε υπόγειο στα οποία τρέχουν και οι πεδιλοδοκοί μέσα με ένα συνολικό ύψος 2,00μ. Σε ποια κατηγορία εντάσσεται η αυθαιρεσία και γενικά ποιός είναι ο τρόπος προσέγγισης. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλημέρα και χρόνια πολλά! Έχουμε υπόγειο το οποίο έχει ξεμπαζωθεί από τη μια πλευρά, αποτελεί ξεχωριστή οροφοκτησία από τον πάνω όροφο και πλέον είναι κατοικία ενιαία (στην οικ. άδεια φαίνονται 2 υπόγειοι βοηθητικοί χώροι) και αυτοτελής. Θεωρώ μια Λ.Π. για το ξεμπάζωμα και Υ.δ. με μειωτικό συντελεστή 0,50. Για τον έλεγχο της κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το εμβαδό του υπογείου? Γιατί αν ναι δυστυχώς πέφτει σε Κατηγορία 5....

Link to comment
Share on other sites

@JOANN} Ναι, ολόκληρο.
Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η κατηγορία 5 είναι να γίνει ο έλεγχος στο σύνολο (ή σε μέρος) του κτιρίου με την άδεια των αντίστοιχων ιδιοκτητών.

  • Like 2
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.