Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α18] Υπόγεια (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

Η έγκριση αποπεράτωσης εργασιών του πρώην υπογείου (σημερινού ισογείου) δεν θα αφορά αύξηση όγκου του  και για λόγους οικονομίας διοικητικών πράξεων,  ενδεχομένως η ΥΔΟΜ να συμπεριλάβει στην άδεια προσθήκης καθ ύψος και την έγκριση αποπεράτωσης του υφιστάμενου-τακτοποιημένου.

Αυτό περί Υ.δ είναι και η δική μου αμφιβολία, για το αν η ΥΔΟΜ αποδεχτεί, ότι η τακτοποίηση της μη ολοκλήρωσης περιβάλλοντος χώρου (μη επιχωμάτωση) συντελεί και σε άρση της αυθαιρεσίας για το υφιστάμενο (πρώην αδειοδοτημένο υπόγειο), διότι εξαιτίας της μη επιχωμάτωσης (ή εκχωμάτωσης αν προτιμάτε) το πρώην αδειοδοτημένο υπόγειο απόλεσε την ιδιότητα του, αφού η πλάκα οροφής του εξέχει πέραν του 0.80 μ (ή 1.50 για παλιότερες άδειες προ τροποποίησης του συγκεκριμένου εδαφίου του ΓΟΚ).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΚΑΝΑ,

Πολλές φορές γίνονται από τους υπαλλήλους των Πολεοδομιών (εκσυγχρονιστικά ΥΔΟΜ ) υπερσυντηρητικές ερμηνείες των νόμων με μόνο κριτήριο την υπερεξασφάλιση του υπαλλήλου.  Κάποιες άλλες φορές υπάρχει και  άγνοια διατάξεων. Αποτέλεσμα αυτών είναι να τίθενται περιορισμοί και πρόσθετες απαιτήσεις που δεν προβλέπει ο νόμος .  Πέρισυ είχα ανάλογη περιπέτεια με την Πολεοδομία Αγ. Παρασκευής που ζητούσε στατική μελέτη για την έκδοση αδείας αποπεράτωσης αυθαιρέτου !!!  Χρειάστηκε αγώνας για να τους μεταπείσω. Σχετ #6 στο : http://www.michanikos.gr/topic/33894-%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85/

Καταλήγοντας θέλω να πω ότι ο περιορισμός για εργασίες που δεν αυξάνουν τον όγκο αυθαιρέτου (αρ. 25.5)  ΔΕΝ στερεί σε καμία περίπτωση το δικαίωμα προσθήκης με άδεια επί τακτοποιημένου αυθαιρέτου χώρου.  Συγκεκριμένα σε άδεια του 2014 έχω επί τακτοποιημένου τμήματος υπογείου (με ν.4178)  ένα αντίστοιχο νομιμοποιημένο  τμήμα ισογείου (με αρ.23 ν.4178) και επ αυτών νέο τμήμα προσθήκης Α΄ορόφου και προσθήκης ολοκλήρων Β΄και Γ΄ ορόφων.

 

Ο έλεγχος της υπόγειας στάθμης στα εκτός σχεδίου είναι εφικτός όπως και για την επιλογή του μειωτικού συντελεστή σε τακτοποίηση υπογείου εκτός σχεδίου. Η ανυπαρξία υψομετρικής μελέτης οδού  δεν εμποδίζει τον χαρακτηρισμό υπογείου.  Η υπόγεια στάθμη κρίνεται με αρκετή προσέγγιση από την στάθμη του περιβάλλοντος φυσ. εδάφους (ρίζες δένδρων και θάμνων, από τις παρυφές του σκάμματος ανάντι – κατάντι, αγροτικές οδούς, κ.λ.π) .

 

yian,

Με το νέο δεδομένο περί εξωθυρών σαφώς και υπάρχει παράβαση και ανάγκη τακτοποίησης. Όμως αυτή ως πρωτογενής παράβαση, που δεν αντιστοιχεί σε μ2, ρυθμίζεται με αναλυτικό (αρ. 18.5α ). 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικα μπερδευτηκα
Εχω υπογειο υψους 2,65, εντος σχεδιου, 2ωροφης νομιμης οικοδομης (με αδεια του 93), που ομως δεν δειχνει το υπογειο. Αρα παρανομο.
Λυση τακτοποιηση...παω κατηγορια 4 (με αδεια)? χωρις δομηση, χωρις καλυψη, χωρις ογκο, με μειωτικο?

Link to comment
Share on other sites

Αν το υπόγειο δεν φαίνεται στα σχέδια της αδείας είναι αυθαίρετο. Μπορείς κατ αρχήν αν θέλεις να το νομιμοποιήσεις με πληρωμή του παραβόλου ένταξης στον νόμο (αρ. 23).  Αν όχι τότε θα πρέπει να ρυθμιστεί με Υ.Δ , με άδεια και εφαρμόζοντας μειωτικό συντελεστή εφ όσον καλύπτει τις προϋποθέσεις υπογείου κατά ΓΟΚ 85 (αρ.18.6) .

Αν βέβαια κάποιο τμήμα του υπερβαίνει το νόμιμο διάγραμμα της αδείας, αυτό θα χρεωθεί και με Υ.Κ ίσως δε και με Δ . Η κατηγορία 4 ή 5 κρίνεται από την Υ.Δ σε σχέση με το 40%  του συνολικού δικαιώματος δόμησης του ιδιοκτήτη. (αρ.9.Δ)

Edited by Anton_civeng
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

υπόγειο που δεν υπάρχει στην άδεια και είναι κατοικία δεν πάει βοηθητικός χώρος και υπέρβαση δόμησης και υπόγειο που δεν υπάρχει στην άδεια και είναι βοηθητικός χώρος πάει με αναλυτικό?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά και τις 2 περιπτώσεις θα τις έβαζα με ΥΔ χώρου μειωτικού συντελεστή. Νομίζω σε καλύπτει το μήνυμα του εξαιρετικού συναδέλφου Anton_civeng πάνω από το δικό σου.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις εγώ δεν βάζω αναλυτικό, δε νομίζω να το αναφέρει και κάπου στο Νόμο αυτό....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ότι δεν περιλαμβάνεται στην άδεια είναι αυθαίρετο και εφόσον πληροί της προδιαγραφές του υπογείου βάσει του νόμου (άρθρο 18, παρ.6), θα υπολογιστεί ως χώρος μειωτικού συντελεστή.

 

Έχουμε πει ότι δεν υπάρχει λογική μεταξύ του ΓΟΚ/ΝΟΚ/ν.4178 ως προς το τι μετράει στο συντελεστή.

 

Εσύ θα κινηθείς βάσει της αδείας, ότι δεν εμφανίζεται στα εγκεκριμένα σχέδια προφανώς και θα πρέπει  να δηλωθεί.

Edited by akis73
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία και ως προς το ύψος του υπογείου που είναι 2,40 καθαρό και 0,85μ εξ αυτού είναι πάνω από το 0,00 και μου ανεβάζει το ύψος της πολυκατοικίας που το χρεώνω, στο υπόγειο βάζω υπέρβαση ύψους 0,85μ?

Link to comment
Share on other sites

Y.Y σε τελείως αυθαίρετο  υπόγειο δεν νοείται αφού δεν προβλεπόταν στην άδεια,

ΕΚΤΟΣ αν :

αυτό το υπόγειο είναι πρόσθετο κατ επέκταση νομίμου υπογείου και με υψηλότερη οροφή.

 

Την Υ.Υ της πολυκατοικίας σε αυτή την περίπτωση (χωρίς να είναι και θέσφατο) την χρεώνεται  κατά κοινή πρακτική ο τελευταίος όροφος.

 

Παραθέτω κατωτέρω και απάντηση της Κας Λεμπέση σε παρόμοιο ερώτημα από το 2011 για  υπέρβαση ύψους από διαφορετική  κλίση του δρόμου .

Στην περίπτωση κεκλιμένου εδάφους, που αναφέρετε που η
άδεια προέβλεπε οριζόντιο έδαφος, η παράβαση κανονικά
αφορά στο σύνολο του κτιρίου. Μία πρακτική αντιμετώπιση
όμως που γίνεται συνήθως από τις πολεοδομίες σε αυτές τις
περιπτώσεις είναι να χαρακτηρίζουν αυθαίρετο τον τελευταίο
όροφο, αλλά οπωσδήποτε ο προσδιορισμός του αυθαιρέτου
εξαρτάται από τη συγκεκριμένη περίπτωση.

akis73 την θερμή καλησπέρα μου

Edited by Anton_civeng
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.