Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α18] Υπόγεια (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

Υπόγεια αποθήκη με δικό της ποσοστό στο οικόπεδο γίνεται κατοικία.

 

Δηλώνω ΥΔ.

 

Πως βγαίνει το ποσοστό ΥΔ;

 

Η επιφάνεια που αντιστοιχεί στο ποσοστό ιδιοκτησίας είναι πολύ μικρή. Από την άλλη μεριά η αποθήκη δεν μετράει στη δόμηση. Με τι θα συγκρίνω για να βγάλω το ποσοστό;

Η εγκύκλιος 4 προσπάθησε να δώσει λύση σε χώρους όπως αποθήκες και κλειστούς χώρους στάθμευσης, στους οποίους είχαν δοθεί χιλιοστά πολύ λιγότερα από αυτά που αντιστοιχούν στη πραγματική τους επιφάνεια με βάση το Σ.Δ. 

Όμως, η διατύπωση της εγκυκλίου περισσότερο μπέρδεψε παρά αποσαφήνισε.

Η δική μου άποψη στο θέμα είναι να χρησιμοποιώ ως παρανομαστή του κλάσματος της Υ.Δ, την ίδια την επιφάνεια που άλλαξε χρήση. Δηλαδή να έχω ποσοστό υπέρβασης 100%. Τα υπόλοιπα της εγκ. 4 για το σχετικό θέμα δεν κάνουν νόημα μέχρι να αποσαφηνιστούν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η δική μου άποψη στο θέμα είναι να χρησιμοποιώ ως παρανομαστή του κλάσματος της Υ.Δ, την ίδια την επιφάνεια που άλλαξε χρήση. Δηλαδή να έχω ποσοστό υπέρβασης 100%. Τα υπόλοιπα της εγκ. 4 για το σχετικό θέμα δεν κάνουν νόημα μέχρι να αποσαφηνιστούν.

Εχεις δίκιο. :sad: Μπορείς να εξηγήσεις με ένα παράδειγμα τι βάζεις σαν αριθμητή. Δηλαδή λες αποθήκη υπογείου 25τμ και αλλάζει χρήση, με τι συγκρίνεις?

Link to comment
Share on other sites

25/25 =1=100%

Διαφορετικά αν για παράδειγμα η αποθήκη έχει 3 χιλιοστά σε ένα ΣΔ=500 θα έβγαζε συντελεστή: 25/1.5=1.666%>>200%--->μέγιστος συντελεστής.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο με τα χιλιοστα ειναι μεγιστη βλακεια, τα χιλιοστα ηταν στο χερι του Μηχανικου πως τα μοιραζε!!!

Συμφωνω πως επρεπε να βρεθει καλυτερος τροπος, πχ συγκριση με ιδιοκτησια της οποιας αποτελει παρακολουθημα, η συγκριση τμ με τμ Ας κανουν κατι, επιτελους!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι σε κατοικία με Ο.Α που προέβλεπε......60τμ ημιυπόγειο βοηθητικό χώρο αποθήκης και ισόγεια κατοικία.............το ημιυπόγειο κατασκευάστηκε ισόγειο (έγινε ανύψωση της οικοδομής οχι ξεμπάζωμα) αλλα παραμένη βοηθητικός χώρος αποθήκης, πως δηλώνεται;

 

1) 60τμ  χωρίς υπέρβαση και ΥΥ ;

 

2) 60τμ  ΥΔΒΧ  και ΥΥ ;

Link to comment
Share on other sites

δες ερωτήσεις Νο361 & Νο445 και κυρίως την Νο520 από ερωτοαπαντήσεις ΤΕΕ Πελοποννήσου,  καθώς και ΦΕΚ 39/β/14 (τροποποίηση παραρτήματος Α).

 

Εγώ στη θέση σου θα υπολόγιζα μόνο μια φορά 60τμ με ΥΥ (για τον κυρίως όροφο) και τέλος (με την προϋπόθεση ότι αποτελούν μια ενιαία οριζόντια ιδιοκτησία).

Edited by Allobar
Link to comment
Share on other sites

και εγω πιστεύω οτι ο ισόγειος όροφος θα πρέπει να χρεωθεί σε ΦΚ ως "χωρίς υπέρβαση" και με  ΥΥ

αλλά το υπόγειο που έγινε ισόγειο με υπερύψωση, κρατώντας την χρήση του ως ΒΧ, δεν χρεωνεται με καμία υπέρβαση; ......(στην πραγματικότητα πολεοδομικά μετράει στην δόμηση)

Link to comment
Share on other sites

όντως αυτό είναι ένα θέμα...

 

ίσως θα έπρεπε να χρεωθεί μόνο ΥΔ, με συντελεστή 0.5, χωρίς όμως ΥΥ.  Η ΥΥ χρεώνεται στον όροφο αφού είναι μια ΟΙ.

 

Θα μπορούσε ωστόσο να μπει και με αναλυτικό (διαμόρφωση εδάφους), με τη λογική ότι θα μπορούσε και πάλι να μπαζωθεί και να βρίσκεται σε υπόγεια στάθμη. Εξάλλου η μόνη διαφοροποίηση αυτού του βοηθητικού χώρου σε σχέση με την οικοδομική άδεια είναι η στάθμη.

 

Πάντως σχετικά με την ΥΥ νομίζω ότι δεν πρέπει να τη βάλεις στο υπόγειο που έγινε ισόγειο. 

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο ως προς την ΥΥ την χρεωνεται ο επάνω όροφος επειδή αυτός ειναι που ξεπερνάει το ύψος της μελετης της Ο.Α και λόγω του ότι αποτελεί μια ΟΙ.

Πάντως σε ερώτημα στο ΤΕΕ συμφώνησαν με την ΥΥ ότι χρεώνεται στον όροφο και ως ¨χωρίς υπερβασή¨αυτός.

Το υπόγειο είπαν επειδή υπάρχει στην ΟΑ και εξακολουθεί να παραμένει αποθήκη και στο ιςογειο δεν χρεώνεται με καμία υπέρβαση, και επειδή υπήρχαν αντιδράσεις απο συναδέλφους που άκουσαν την απάντηση, δόθηκε η εξήγηση ότι απλώς στο διάγραμμα κάλυψης θα φαίνεται ότι ειναι τετραγ. μέτρα που μετράνε στην δόμηση και ότι ο νόμος δεν ασχολείται με το τι μετράει ή όχι στη δόμηση πολεοδομικά για να χρεώσει.

 

Ευχαριστώ πάντως προκαταβολικά για τις απαντήσεις σου

Link to comment
Share on other sites

για να καταλαβω..

η αυθαιρεσια ειναι στη εξωτερικη ανω σταθμη του υπογειου; (εφοσον λες οτι δεν μπαζωσε)

αν ειναι ετσι πραγματι δεν εχεις υπογειο.

Συγγνώμη άργησα λίγο.. Στην άδεια βλέπω οτι το διαμορφωμένο έδαφος σε κάποια σημεία  "βυθίζει " την κάτω στάθμη του υπογείου  στο -1.35, ενώ σε μία και μοναδική πλευρά που προβλέπεται εσωτερική θέση στάθμευσης, για να είναι προσβάσιμη (προφανώς με την κατασκευή κάποιας ράμπας που δε δείχνει στα σχέδια) το διαμορφωμένο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την κάτω στάθμη του υπογείου. Στην πραγματικότητα  και μετά απο τοπογραφική αποτύπωση είδα οτι,η κάτω στάθμη του υπογείου βρίσκεται στην προβλεπόμενη θέση,(λαμβάνοντας υπ όψιν το φυσικό έδαφος απο τα υψόμετρα του δρόμου) όμως το διαμορφωμένο δεν είναι σε όλα τα σημεία "στη θέση του" σαν να έχει κάτσει ή να μην έχει διαμορφωθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι η υπέρβαση ύψους της οικοδομής, που όμως οφείλεται καθαρά και μόνο στην έλλειψη διαμόρφωσης..   Θεωρώντας "δίκαιο" να μην χρεώσω υπέρβαση ύψους, έβαλα μια πολεοδομική παράβαση. Δε φτιάχνω διάγραμμα δόμησης , άρα δεν κάνω νέο έλεγχο για τη σύσταση. Έτσι δεν είναι?

Διότι αντικειμενικά αν το δείς σαν εξωτερικός παρατηρητης θα πεις," μα το υπόγειο δεν τηρεί τον ΝΟΚ γιατί δεν το μετράς στην δόμηση για εξάντληση μελλοντικού ?"

Όμως αυτή η μη τήρηση του ΝΟΚ οφείλεται στην πολεοδομική παράβαση την οποια και πλήρωσε , οποτε προχωράω με το διάγραμμα της Ο.Α. για την σύνταξη της σύστασης , σωστό ή λάθος ???

Edited by zuupu
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.